Σε βάρος των 28 κατηγορουμένων ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας από κοινού, απρόκλητη φθορά ξένου πράγματος που χρησιμεύει σε κοινό όφελος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή και παράβαση του νόμου περί φωτοβολίδων.

Στο ΤΡΡ μιλούν δύο εκ των δικηγόρων που έχουν αναλάβει κάποιους από τους εννέα. Η Άννυ Παπαρρούσου έχει αναλάβει δύο συλληφθείσες, μία Γαλλίδα και μία Αγγλίδα. «Απελαύνονται ως επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη, το οποίο είναι πλημμέλημα. Για να γίνει η απέλασή τους χρειάζεται να κριθεί από τις αρχές ότι είναι επικίνδυνοι γι’ αυτό. Είναι κάτι το οποίο έχει ξανασυμβεί, αλλά σε αυτή την έκταση, τόσα πολλά άτομα και με αυτόν τον τρόπο, πρώτη φορά» αναφέρει, αρχικά.

Οι εννέα κρατούνται μέχρι να βγει η διοικητική τους απέλαση. «Δεν κρατούνται με το ποινικό δίκαιο. Χθες έγινε το αυτόφωρο και πήραμε αναβολή για κρείσσονες αποδείξεις» σημειώνει η κα. Παπαρρούσου. «Ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι, τους εννέα τους περίμεναν οι αστυνομικοί, δεν τους έλυσαν τις χειροπέδες και οδηγήθηκαν στο Aλλοδαπών».

«Άλλοι μπορούν να φύγουν αγοράζοντας οι ίδιοι το εισιτήριό τους, κι όσοι δεν το κάνουν θα κρατηθούν εδώ μέχρι να γίνουν οι διοικητικές διαδικασίες αντίρρησης κατά της κράτησης και απέλασής τους» εξηγεί η δικηγόρος, επισημαίνοντας μάλιστα πως «όσοι επιλέξουν τη δεύτερη οδό, θα οδηγηθούν στην Αμυγδαλέζα κι εκεί θα κρατηθούν μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες».

«Είμαστε όλοι σε κατάσταση σοκ. Είναι μια μακρά διαδικασία μπροστά μας» σχολιάζει η δικηγόρος.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος έχει αναλάβει έναν συλληφθέντα από την Ισπανία. «Η απόφαση απέλασης και η εγγραφή στον κατάλογο ανεπιθύμητων αλλοδαπών 9 Ευρωπαίων πολιτών μετά την αναβολή εκδίκασης πλημμεληματικής κατηγορίας εναντίον τους και αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από το αρμόδιο Δικαστήριο είναι μια απολύτως αυθαίρετη και παράνομη ενέργεια των Αρχών. Η συμμετοχή στον αγώνα ενάντια στη γενοκτονία στη Γάζα είναι υπόθεση δίκαιη. Υποστηρίζουμε τον Παλαιστινιακό λαό, υποστηρίζουμε και όσους στηρίζουν το δίκαιο αυτό αγώνα» δηλώνει στο ΤΡΡ.

Σημειώνεται πως το δικαστήριο ζήτησε να προσέλθουν στη δίκη που ορίστηκε για τις 28 του μήνα και να καταθέσουν ως μάρτυρες ένας αστυνομικός και ο φύλακας του κτιρίου της Νομικής.

ΠΗΓΗ