22 Μαΐου 2024

Απίστευτα υπερκέρδη και για τις τράπεζες: Τα καθαρά τους κέρδη μόνο για το α´ τρίμηνο του 2024 ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ

trapezes atm
Συνολικά τα καθαρά κέρδη του α´ τριμήνου ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ


Tα υψηλά επιτόκια οδήγησαν τα έσοδα από τόκους πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,8 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2023, ενώ τα συνολικά έσοδα από προμήθειες έφτασαν τα 477 εκατ. ευρώ ● Για το 2023 ζητούν την έγκριση διανομής μερίσματος 10%-30% των ετήσιων κερδών. Με τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ να έχει προεξοφληθεί αλλά να μην έχει ξεκινήσει, οι τράπεζες διατήρησαν για ακόμα ένα τρίμηνο τα υψηλά έσοδα από τόκους, με τα καθαρά κέρδη της περιόδου Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ ευρώ για τις τέσσερις συστημικές, αυξημένα κατά 33% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Ολα αυτά εν αναμονή της απόφασης του SSM, τον επόμενο μήνα, για την έγκριση διανομής μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 που θα περάσουν από τις γενικές συνελεύσεις τους μέχρι τον Ιούλιο. Τα αιτήματα που έχουν αποστείλει στον SSM οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αφορούν τη διανομή μερίσματος από 10%-30% αλλά και την επαναγορά μετοχών για την Alpha Bank.

Tα υψηλά επιτόκια οδήγησαν τα έσοδα από τόκους πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ (ΕΤΕ 660 εκατ. ευρώ, Πειραιώς 518 εκατ. ευρώ, Εurobank 518 εκατ. ευρώ και Alpha Bank 420,2 εκατ. ευρώ) έναντι 1,8 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2023 (μειωμένα κατά 2,6% σε τριμηνιαία βάση και ενισχυμένα κατά 15,6% σε ετήσια βάση), ενώ τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 477 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια, παρά την όποια συμπίεση του επιτοκιακού spread σε ορισμένες κατηγορίες δανείων, παραμένουν τροχοπέδη για την πιστωτική επέκταση κυρίως σε ό,τι αφορά τη στεγαστική πίστη, όπου η ζήτηση είναι ασθενική και οι ίδιοι οι εν δυνάμει δανειολήπτες γίνονται ολοένα και πιο συντηρητικοί, όπως αποτυπώνεται από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2023 η μέση εκταμίευση δανείου ανήλθε σε 68,7 χιλ. ευρώ, μειωμένη έναντι του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 78,8 χιλ. ευρώ.

Στεγαστικά δάνεια

Στην εκκίνηση του 2024 ουσιαστική πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη δεν υπάρχει και όσο οι τιμές των ακινήτων κινούνται ανοδικά η εν λόγω αγορά θα παραμείνει «παγωμένη», με δεδομένο μάλιστα ότι η αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, με αργούς ρυθμούς. Αλλωστε οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται με μετρητά. Και επειδή δεν διαφαίνεται ένα νέο, κρατικά επιδοτούμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου», οι τράπεζες επιχειρούν με «ελκυστικά» νέα δανειακά προϊόντα να προσελκύσουν πελάτες.

Πρώτη η Εθνική λανσάρισε το νέο στεγαστικό δάνειο «Το Πρώτο Σπίτι μου» για δανειολήπτες μέχρι 45 ετών και τη χρηματοδότηση να φτάνει έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, ενεργειακής κλάσης τουλάχιστον Γ, ποσό δανείου έως 350.000 ευρώ, δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3% και διάρκεια αποπληρωμής έως 40 έτη, εφόσον στη λήξη του δανείου ο δανειολήπτης είναι 75 ετών. Ακολούθησε η Eurobank με αντίστοιχο πρόγραμμα, για νέους έως 45 ετών, που χρηματοδοτεί έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, χωρίς έξοδα δανείου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 και με έκπτωση 50% από 1.8.2024, με τη διάρκεια του δανείου να μπορεί να φτάσει μέχρι τα 35 χρόνια, εφόσον η ηλικία του δανειολήπτη δεν ξεπερνά τα 75 χρόνια στη λήξη του δανείου (π.χ. αν ο δανειολήπτης είναι σήμερα 45 ετών, η διάρκεια αποπληρωμής δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 30 χρόνια).

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα τα δύο πρώτα χρόνια να πληρώνονται μόνο οι τόκοι ώστε να είναι χαμηλή η δόση, ενώ για όσους επιλέξουν σταθερό επιτόκιο για περισσότερα από 10 χρόνια, θα έχουν έκπτωση 10 μονάδες βάσης σε σχέση με τα αντίστοιχα στεγαστικά προϊόντα της τράπεζας, δηλαδή στο 4%.

Στόχοι

Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες διατηρούν τους στόχους για καθαρή πιστωτική επέκταση (άνω των 5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2024 και για τις 4 συστημικές), ποντάροντας κυρίως στη χρηματοδότησης των μεγάλων επιχειρηματικών κλάδων, όπως κατασκευές, ναυτιλία, τουρισμός και έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, με όχημα κυρίως το TAA αλλά και τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε ό,τι αφορά τις μικρές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μείωσαν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συγκλίνοντας ακόμα περισσότερο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου