23 Μαΐου 2024

Τα νοσοκομεία στο στόχαστρο: Το χρονικό των ισραηλινών επιθέσεων στο σύστημα Υγείας της Γάζας - Η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από τον Ισραηλινό στρατό εντείνεται

Ασθενοφόρο στην πόλη της Γάζας | AP Photo/Lefteris Pitarakis

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν ήταν το μόνο που παρείχε αιμοκάθαρση και πλέον καθίσταται μη λειτουργικό. • Χρονολόγιο των επιθέσεων σε νοσοκομεία από την αρχή του πολέμου

Στρατηγική επιλογή των ισραηλινών δυνάμεων είναι να θέτουν στο στόχαστρό τους τα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σύμφωνα με τον ΠΟΥ μόνο το 30% των υγειονομικών υποδομών παραμένει λειτουργικό. Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Άουντα στην Τζαμπάλια, το οποίο εξακολουθεί να πολιορκείται, ο ισραηλινός στρατός επιτίθεται στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στην Μπέιτ Λαχίγια, αναγκάζοντας προσωπικό και εκτοπισμένους να φύγουν.

Η επίθεση στο Καμάλ Αντουάν έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, με επιθέσεις πυροβολικού στο κτίριο και πυραύλους να πλήττουν το τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, βρίσκονταν περίπου 150 άνθρωποι, ιατρικό προσωπικό, και δεκάδες ασθενείς στο νοσοκομείο όταν δέχτηκε επίθεση, συμπεριλαμβανομένων ασθενών σε ΜΕΘ και νεογνών σε θερμοκοιτίδες. Επίσης, αναφέρει ότι η εκκένωση του νοσοκομείου από τους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και τα νεογνά, πραγματοποιήθηκε υπό ισραηλινά πυρά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τονίζει ότι το Καμάλ Αντουάν ήταν το μεγαλύτερο μερικώς λειτουργικό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα και το μόνο που παρέχει αιμοκάθαρση. Πλέον, μετά την απομάκρυνση των υγειονομικών και των ασθενών, θα καταστεί και αυτό μη λειτουργικό, προσθέτοντας ακόμη ένα πλήγμα στις υπηρεσίες υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει πολιορκήσει ξανά το νοσοκομείο της Μπέιτ Λαχίγια τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν εκτός από τις εκτεταμένες ζημιές και τις συλλήψεις εργαζομένων σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ ασθενείς.

Νεκροί στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ εκτός από τους 35.647 νεκρούς και τους 79.852 τραυματίες στη Λωρίδα της Γάζας αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και στη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή, την Τρίτη σκοτώθηκαν οκτώ Παλαιστίνιοι σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου ο στρατός δήλωσε ότι  διεξήγαγε επιχείρηση εναντίον ένοπλων πυρήνων της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ. Στην ίδια επίθεση, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

AP Photo/Majdi Mohammed

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη, ενώ ακούγονταν ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ενόπλων και στήλες καπνού υψώνονταν από τον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, υπήρξαν «πολλές ανταλλαγές πυρών» μεταξύ στρατιωτών και «ένοπλων τρομοκρατών» και «στη διάρκεια των ανταλλαγών μη εμπλεκόμενοι άνθρωποι φέρονται να επλήγησαν», ενώ επισήμαναν ότι «εξετάζονται οι καταγγελίες αυτές».

Επιθέσεις στα νοσοκομεία της Γάζας

Τα νοσοκομεία Καμάλ Αντουάν και Αλ-Άουντα είναι τα τελευταία από μια σειρά νοσοκομεία που έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν πολιορκηθεί από τον ισραηλινό στρατό, με το επιχείρημα ότι εκεί κρύβονται άνδρες της Χαμάς, σκοτώνοντας ασθενείς, γιατρούς και υγειονομικούς, αλλά και εκτοπισμένους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών επιχειρήσεων. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει τεκμηριώσει 450 ισραηλινές επιθέσεις στον ιατρικό τομέα της Γάζας που έχουν σκοτώσει 723 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ζημιές σε 102 εγκαταστάσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένων 32 νοσοκομείων.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία αποστερούνται υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στην είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με τη βοήθεια του Al Jazeera, ας δούμε ένα χρονοδιάγραμμα μεγάλων ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία της Γάζας

  • Οκτώβριος 2023 - Ένας πύραυλος χτυπά το χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο Αραβικό Νοσοκομείο Αλ-Άχλι στην πόλη της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους. Ισραήλ και Χαμάς αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση.
  • Νοέμβριος 2023 - Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας Αλ-Σίφα, μετά από πολιορκία πολλών ημερών. Επίσης εξαπολύουν επίθεση στο Αλ-Άουντα, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις γιατρούς.
  • Δεκέμβριος 2023 - Οι ισραηλινές δυνάμεις αναλαμβάνουν τον έλεγχο του Αλ-Άουντα μετά από πολιορκία 12 ημερών, κατά την οποία ελεύθεροι σκοπευτές σκοτώνουν δύο μέλη του ιατρικού προσωπικού στην εγκατάσταση. Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν επίσης στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, εγκλωβίζοντας εκατοντάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και θέτοντας τη μονάδα εκτός λειτουργίας.
  • Φεβρουάριος 2024 - Οι ισραηλινές δυνάμεις διέταξαν την εκκένωση του νοσοκομείου Νάσερ στη Χαν Γιούνις και εισέβαλαν στην εγκατάσταση, προκαλώντας τόσο σοβαρές ζημιές, που πλέον είναι αδύνατο να λειτουργήσει.
  • Μάρτιος 2024 - Σε ισραηλινή επίθεση στην αυλή του νοσοκομείου Αλ-Άκσα σκοτώνονται δεκάδες άμαχοι που είχαν βρει καταφύγιο στους χώρους του. Τον ίδιο μήνα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίσης νέα επίθεση στο αλ-Σίφα, σκοτώνοντας εκατοντάδες, κάνοντας ομαδικές συλλήψεις και αφήνοντας το νοσοκομείο ερειπωμένο.

ΠΗΓΗ

***

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

AP Photo/Leo Correa
Η σφαγή συνεχίζεται με ή χωρίς εντάλματα


Ο σφαγέας αμάχων πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει βαλθεί να ανακηρύξει... αντισημίτη και εχθρό της χώρας του τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης την ώρα που όχι απλώς δεν ελαττώνει την ένταση της σφαγής, αλλά την αυξάνει μέρα με τη μέρα......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου