22 Μαΐου 2024

Χωρίς δασικούς υπαλλήλους δεν θα επιβιώσουν τα δάση – Πότε θα γίνουν τελικά προσλήψεις; (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Άρθρο της Ελευθερίας Τσαλίκη στο insidestory.gr

Τι και αν όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς μια εποχή που όλο και περισσότερες πυρκαγιές θα καίνε τα δάση μας; Οι άκρως υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες φαίνεται να μην είναι ακόμα προτεραιότητα για την κυβέρνηση, παρά τη νευραλγική τους σημασία για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Οι θέσεις που προκηρύχθηκαν το 2022, μετά από δεκαετίες χωρίς προσλήψεις, μοιάζουν σαν ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση, όμως είναι ελάχιστες – και στις ήδη αποδεκατισμένες υπηρεσίες δεν φαίνεται ότι θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

«Δουλεύουμε με το μισό προσωπικό από αυτό που χρειαζόμαστε»

«Αν δεν πάρουν μόνιμο προσωπικό στις δασικές υπηρεσίες, δεν θα έχουμε σε ποιον να δώσουμε τα κλειδιά φεύγοντας. Εγώ είμαι στα πρόθυρα να φύγω, έχω κουραστεί από αυτή τη δουλειά» μου λέει ένας δασάρχης που, αν και είναι σε ηλικία συνταξιοδότησης, δεν αποχωρεί γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχει κανένας να τον διαδεχθεί. Παρόμοιους προβληματισμούς ακούω από πολλές δασικές υπηρεσίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα υποστελέχωσης, μου λένε, εντοπίζεται στη Νότια Ελλάδα και δη στην Πελοπόννησο, όπου εκτός αυτού τα δάση δεν είναι παραγωγικά και επί δεκαετίες έχουν αφεθεί να συσσωρεύουν καύσιμη ύλη, που τα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Ενδεικτική είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπου υπάρχουν μόλις επτά δασολόγοι για τέσσερις διαφορετικούς νομούς – δηλαδή τουλάχιστον σε έναν νομό υπάρχει μόλις ένας δασολόγος.

Οι τελευταίες μαζικές προσλήψεις για τις δασικές υπηρεσίες έγιναν το 2001. Μέσα στα επόμενα χρόνια, τα μνημόνια και οι συνταξιοδοτήσεις οδήγησαν σταδιακά στη συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων. Ήδη από το 2014 οι δασικές υπηρεσίες δούλευαν με πολύ λιγότερο προσωπικό από όσο απαιτούνταν, όπως φαίνεται από πόρισμα ομάδας εργασίας που τις αξιολόγησε. Εκείνη την εποχή, ο ελάχιστος αριθμός δασικών υπαλλήλων που προτεινόταν από το πόρισμα για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών ήταν 3.756 άτομα, από τους οποίους 926 θα ήταν Δασολόγοι και 660 Δασοπόνοι. Σήμερα υπηρετούν 520 Δασολόγοι και 380 Δασοπόνοι, σχεδόν οι μισοί από όσους προτείνει αυτό το «ξεπερασμένο», για κάποιους, πόρισμα. Κι αν το σκεφτούμε πράγματι είναι κάτι παραπάνω από ξεπερασμένο, αφού οι απαιτήσεις δέκα χρόνια μετά, με την κλιματική κρίση, είναι πολύ μεγαλύτερες. Όσον αφορά τους δασοφύλακες, όπως σημειώνει ο Νίκος Μπόκαρης, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, «αν το 2011 δεν είχαμε ενσωματώσει το προσωπικό της αγροφυλακής, σήμερα δεν θα υπήρχε καν δασοφυλακή».

Γιατί έχουν να γίνουν προσλήψεις πάνω από 20 χρόνια;

Η απάντηση που μας δίνει η Γ.Γρ. Δασών στο ερώτημα είναι:

«Αρχικά, η επιλογή της αλλαγής αρμοδιότητας της καταστολής του φαινομένου των δασικών πυρκαγιών που έγινε το 1998 από την τότε Κυβέρνηση, με μεταφορά της στην Πολιτική Προστασία, στοίχισε στη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, που έχασε ένα σημαντικό μέρος τεχνογνωσίας και εμπειρίας. Από εκεί και μετά, βασικότερος λόγος υπήρξε η ουσιαστική απόλυτη απαγόρευση νέων προσλήψεων κατά το διάστημα 2010-2013 λόγω της ισχύος των δημοσιονομικών περιορισμών που επέβαλε η εφαρμογή 1ου και 2ου μνημονίων. Κατά την περίοδο 2015-2019, οπότε και εφαρμόστηκαν οι κανόνες “μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις”, με την αναλογία να βελτιώνεται στη συνέχεια ένα προς πέντε, δεν κρίθηκε σκόπιμο μέρος των προσλήψεων, που επιτρέπονταν να γίνουν, να κατευθυνθούν στον τομέα των δασών. Μετά την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το 2021 να μεταφερθεί η Δασική Υπηρεσία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προγραμματίστηκαν για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον έτη νέες προσλήψεις. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς, ο προγραμματισμός υπήρξε άμεσος».

Η Γ.Γρ. Δασών σε πρόσφατο έγγραφό της προς το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει τη μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν γρήγοροι διορισμοί και αναφέρει εμφατικά ότι: «κατά μέσο όρο σήμερα σε κάθε Δασαρχείο/Διεύθυνση Δασών αντιστοιχούν τέσσερις δασολόγοι και τρεις δασοπόνοι. Κάθε δασολόγος καλείται σήμερα να διαχειριστεί έκταση περίπου 385.000 στρμ, με βάση το επιστημονικό πεδίο γνώσης του. Στην πραγματικότητα υπάρχουν Δασικές Υπηρεσίες με κανέναν ή το πολύ έναν δασολόγο/δασοπόνο. [….] Και φυσικά το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δασικών Υπηρεσιών αναμένεται να γιγαντωθεί ακόμα περισσότερο το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί πολύ μεγάλο ποσοστό του υπηρετούντος σήμερα προσωπικού των εν λόγω ειδικοτήτων».

Λίγοι, κουρασμένοι, και μεγάλοι σε ηλικία

Πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μόνο ο μικρός αριθμός των δασικών υπαλλήλων, αλλά και η ηλικία τους. Είναι ενδεικτικό ότι στην Επιθεώρηση Εφαρμογής Πολιτικής Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας (σε αυτήν υπάγονται όλα τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών των περιοχών αυτών), στις ηλικίες 31-40 δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος, στις ηλικίες 41-50 υπάρχουν 40, σε εκείνες των 51-60 ετών έχουμε 170 στελέχη και στο ηλικιακό εύρος 61-67 υπάρχουν 52 στελέχη, εκ των οποίων τα δύο έχουν συνταξιοδοτηθεί ήδη.

 

«Όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω ως εποχιακός υπάλληλος το 2002 στο δασαρχείο, όλοι οι εργαζόμενοι ήταν περίπου 90 (δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, οδηγοί, δασικοί εργάτες κ.λπ.). Τώρα είμαστε γύρω στους 30 και ο μέσος όρος ηλικίας είναι 55-58 έτη» μου λέει ο Ρήγας Τσιακίρης, δασολόγος στο δασαρχείο Ιωαννίνων. «Αυτό μας δυσκολεύει πάρα πολύ σε κάποιες διαδικασίες, στις προσημάνσεις των δέντρων για παράδειγμα. Για να τις κάνουμε χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να βγαίνει και να περπατάει στα δάση, όμως όσοι είναι μεγάλοι σε ηλικία δυσκολεύονται καθώς στα δάση μας έχουμε απότομες κλίσεις και συχνά συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα. Εδώ εγώ που είμαι 55 ετών άρχισα να δυσκολεύομαι. Αυτό είναι σοβαρό θέμα».

Ειδικά στους δασοφύλακες το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο, καθώς εκτός από ότι είναι ακραία υποστελεχωμένοι (και άρα στον καθέναν αντιστοιχούν μεγάλες εκτάσεις που είναι αδύνατο να καλύψουν), είναι σε μία ηλικία που από τη μία δυσκολεύονται να βρίσκονται στο πεδίο και από την άλλη δεν έχει υπάρξει κάποια μέριμνα για να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, να τις εκμεταλλευτούν για τη φύλαξη των δασών και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα αποτελεσματικά.

Τι προλαβαίνει να κάνει η δασική υπηρεσία;

Με λιγότερο από το μισό προσωπικό, είναι λογικό ότι όσα κάποτε γίνονταν συστηματικά, πλέον αραιώνουν. Είναι δε βέβαιο ότι στις περιπτώσεις όπου έχουμε φυσικές καταστροφές, όταν ο όγκος εργασίας αυξάνεται ραγδαία (π.χ. με μελέτες αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά έργα, απομάκρυνση καμένων δέντρων) το μόνιμο προσωπικό δεν μπορεί να αντεπεξέλθει και οι εποχικοί που επιστρατεύονται –όσο καλοί και αν είναι– δεν έχουν τον χρόνο να μάθουν την περιοχή και να κάνουν την δουλειά όπως ένας μόνιμος υπάλληλος.

Οι αρμοδιότητες της δασικής υπηρεσίας

Μερικές από τις αρμοδιότητες της δασικής υπηρεσίας είναι: η διαχείριση όλων των δασικών οικοσυστημάτων, η εκπόνηση μελετών, τα έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών, η σύνταξη αντιπυρικών σχεδίων, οι αναδασώσεις, οι δασικοί χάρτες και οι αντιρρήσεις τους, η μελέτη και η εκτέλεση ορεινών υδρονομικών έργων, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των επιτρεπτών έργων, η προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση της άγριας πανίδας, ο έλεγχος της νόμιμης άσκησης θήρας, η μελέτη και εκτέλεση έργων και εργασιών βελτίωσης ορεινών βοσκοτόπων, η καθημερινή αστυνόμευση της υπαίθρου και ζητήματα αγροτικής ασφάλειας. Σε όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται και η αρωγή που οφείλουν να παρέχουν οι δασικοί υπάλληλοι σε δικαστικές διαμάχες.

Κι ενώ η δασική υπηρεσία έχασε μία από τις μεγαλύτερες αρμοδιότητές της, τη δασοπυρόσβεση, το 1998 με τη μεταφορά της στην Πολιτική Προστασία, οι υπόλοιπες αρμοδιότητές της αυξήθηκαν μέσα στις δεκαετίες και επεκτάθηκαν σε μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων: από τη λύση του προβλήματος με τους αγριόχοιρους που έχουν κατέβει σε κατοικημένες περιοχές, τα αντιπλημμυρικά έργα και τα αγροαδικήματα, έως και τις μελέτες φυτοϋγείας, για παράδειγμα για τη νόσο του πλατάνου. «Πλέον έχει αυξηθεί πάρα πολύ ο όγκος στη δουλειά που κάνουμε και η γραφειοκρατία. Έχουμε τους δασικούς χάρτες, έχουμε προγράμματα όπως το AntiNero και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, γνωμοδοτήσεις για μεγάλα έργα και πάμπολλες νέες επεμβάσεις όπως αιολικά πάρκα-υδροηλεκτρικούς σταθμούς, νέους οδικούς άξονες κ.λπ. Με όλα αυτά και λιγότερο προσωπικό είναι πολύ δύσκολο να ανταποκριθούμε στο έργο μας και κυρίως στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με τον καθαρισμό της βλάστησης στις εύφλεκτες περιοχές, τη στήριξη της ορεινής κτηνοτροφίας και την παραγωγή μεγάλης ποικιλίας δασικών προϊόντων με στόχο τη σύγχρονη πολυλειτουργική διαχείριση των δασών» μου λέει ο Τσιακίρης.

«Δεν μπορούμε να εποπτεύσουμε ενδελεχώς όλα τα έργα ή και να υλοποιήσουμε νέα έργα όπως κάποτε. Παλιά, μόλις πριν πέντε χρόνια θυμάμαι στο γραφείο σχεδιασμού είχαμε πάνω από τέσσερις υπαλλήλους. Τώρα έχουν μείνει δύο. Τι να πρωτοσχεδιάσουν;» μου λέει ο Τσιακίρης. «Τότε σχεδιάζανε πάρα πολλά δασοτεχνικά έργα, για παράδειγμα έργα ορεινής υδρονομίας για τη διαχείριση των χειμάρρων, δασικούς δρόμους ώστε να περνάνε τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής και των δασεργατών και να υπάρχει δασοπροστασία στις φωτιές. Κάποια γίνονται λιγότερο και άλλα δεν γίνονται καθόλου, όπως για παράδειγμα καινούριες διανοίξεις δρόμων σε εύφλεκτες περιοχές. Για την ορεινή κτηνοτροφία, που η βόσκηση είναι πάρα πολύ σημαντική για την μείωση και τον έλεγχο της εύφλεκτης βιομάζας που βρίσκεται στα δάση, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Για τους χειμάρρους κάνουμε πολύ λίγα, για τις αναδασώσεις και νέες φυτεύσεις σε άλση και τα πάρκα σχεδόν τίποτα. Το δασικό φυτώριό μας ήταν κλειστό για μια δεκαετία. Στον τομέα των καινοτόμων διαχειριστικών δράσεων, όπως γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το επιστημονικό μας έργο είναι ελάχιστο αν και προσπαθούμε και κάνουμε το κατά δύναμιν, αλλά είναι πολύ λιγότερο των αναγκών μας καθώς έχουμε εστιαστεί μόνο στην υλοποίηση των άμεσων υποχρεώσεών μας. Λειτουργούμε με προδιαγραφές του 1960. Ό,τι γίνεται είναι με προσωπικό φιλότιμο».

«Η δασοπροστασία δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές» τονίζει ο Μπόκαρης «είναι και η προστασία από τις ασθένειες. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε περιπτώσεις όπου έχουμε τεράστιες προσβολές πευκοδασών από πιτυοκάμπη, την νόσο των πλατάνων, ξηράνσεις στη Βόρεια Ελλάδα κάποιων δασών που είχαν φυτευτεί παλαιότερα. Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα η φυτοϋγεία και η κατάσταση των ελληνικών δασών. Για να παρακολουθείς ένα δάσος όμως δεν το μελετάς στο χάρτη, πρέπει να πας στο πεδίο, να το περιτρέξεις, να κάνεις παρατηρήσεις, να βάλεις δοκιμαστικές επιφάνειες, να δεις πώς εξελίσσεται. Και μετά πρέπει να πάρεις μέτρα για να περιορίσεις την οποιαδήποτε ασθένεια. Να συνεργαστείς με τα ερευνητικά Ινστιτούτα και με άλλους φορείς για να δεις τι λύση πρέπει να βρεθεί κατά περίπτωση. Αλλά με τις εκκρεμότητες στις ενστάσεις των δασικών χαρτών, τις καταπατήσεις, τις γνωμοδοτήσεις για φωτοβολταϊκά/ανεμογεννήτριες και άλλες πολλές αρμοδιότητες, οι δασικές υπηρεσίες λειτουργούν οριακά με το προσωπικό που υπάρχει».

Μία ακόμα πληγή για τη δασική υπηρεσία είναι πως, από το 2022 που μεταφέρθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος (μια θετική εξέλιξη κατά τα άλλα, καθώς οι δασικές υπηρεσίες πήγαν σε εκείνους που έχουν την αρμοδιότητα για τα δάση), δεν έχει προσληφθεί διοικητικό-λογιστικό προσωπικό. Μέχρι τότε χρησιμοποιούνταν το προσωπικό των αποκεντρωμένων διοικήσεων και άρα σήμερα δασολόγοι και δασοπόνοι εκτελούν διοικητικά χρέη, αφήνοντας το πεδίο και τις μελέτες για να ασχοληθούν κατά αποκλειστικότητα με απαραίτητο διοικητικό έργο, όπως τις πληρωμές του προσωπικού.

Όμως, όπως δείχνουν τα δεδομένα ακόμη και όλα αυτά δεν είναι αρκετά, ειδικά όταν μιλάμε για την απορρόφηση των κονδυλίων που θα μπορούσαμε να έχουμε για τα δάση μας. Ενδεικτικά από το πρόγραμμα «Προστασία και Αναβάθμιση Δασών» του Πράσινου Ταμείου η απορρόφηση δεν έχει ξεπεράσει το 56% τα τελευταία έτη και τα δασικά μέτρα από το «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022» (με έργα όπως δράσεις πρόληψης ζημιών σε δάση έναντι πυρκαγιών, παθογόνων οργανισμών, πλημμυρικών φαινομένων) χαρακτηρίζονται λίγα.

Εξαγγελίες επί εξαγγελιών

Μετά τα μνημόνια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η πρώτη που έκανε λόγο για προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες. Δυο μέρες πριν τις εθνικές εκλογές του 2019 δημοσιεύεται η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου για τη Δημόσια Πολιτική Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, όπου αναφέρονται προσλήψεις 500 δασολόγων και δασοπόνων (200 μόνιμους και 300 εποχιακούς).

Με την αλλαγή της κυβέρνησης, οι αποφάσεις αυτές φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκαν και για αρκετά χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορούνταν ότι «πάγωσε και ανέστειλε τις προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες», που όπως τονίζει η αντιπολίτευση είχαν έγκριση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν έχουμε προς το παρόν εντοπίσει συγκεκριμένο δεσμευμένο κωδικό, αλλά στις εισηγητικές εκθέσεις για τον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονταν πιστώσεις για το υπουργείο Περιβάλλοντος και τις αποκεντρωμένες διοικήσεις (όπου ανήκαν τότε οι δασικές υπηρεσίες), που αφορούσαν δαπάνες για την περιβαλλοντική πολιτική, την εποπτεία και προστασία των δασών, οι οποίες ίσως να περιλάμβαναν και αυτές τις προσλήψεις.

Μέχρι και το 2020, με υπουργό Περιβάλλοντος τον Κωστή Χατζηδάκη, σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που έγιναν για το θέμα βλέπουμε το υπουργείο Περιβάλλοντος να πετάει το μπαλάκι στο υπουργείο Εσωτερικών ως υπεύθυνο για τις προσλήψεις. Δίνονται ακόμα μερικές γενικές υποσχέσεις για άμεση δρομολόγηση προσλήψεων.

Το 2021 ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς κάνει λόγο για προσλήψεις 300 μόνιμων υπαλλήλων στις δασικές υπηρεσίες, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Και ίσως μόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021 το ζήτημα μπαίνει στη δημόσια συζήτηση ως προτεραιότητα. Λίγο μετά τις φωτιές, ο τότε Γ. Γρ. Δασών, Κωνσταντίνος Αραβώσης, τονίζει στην Καθημερινή και στον δημοσιογράφο Γ. Λιάλιο ότι: «οι δασικές υπηρεσίες έχουν αξιόλογο προσωπικό, αλλά γερασμένο και είναι βέβαια υποστελεχωμένες, καθώς δεν έχουν γίνει προσλήψεις για πολλά χρόνια. Τώρα σε πρώτη φάση θα προσλάβουμε μέσω του ΟΑΕΔ 700 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ έχουμε ζητήσει να ξεκινήσουν διαδικασίες διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη ακόμα 1.100 ατόμων, ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα. Κατά τη γνώμη μου, θα ξεκινήσει μια δημιουργική εποχή για τη δασική υπηρεσία».

Πότε θα γίνουν τελικά προσλήψεις;

Τελικά, οι προσλήψεις δασολόγων και δασοπόνων συγκαταλέχθηκαν το 2022 σε μεγάλη προκήρυξη 5.124 μόνιμων θέσεων (πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης) σε όλο το δημόσιο. Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε το 2023 αλλά ακόμα δεν έχουν δημοσιευτεί οι οριστικοί πίνακες, κάτι που αποδίδεται στον χρόνο που ούτως η άλλως χρειάζονται οι διαδικασίες μέσω ΑΣΕΠ. Πηγές μας ανέφεραν ότι ακόμα και αν γίνονταν ξεχωριστές προκηρύξεις για τους δασικούς, ο χρόνος θα ήταν ακριβώς ο ίδιος και δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν με fast track διαδικασίες, όπως αυτές που ακολουθούνται στα σώματα ασφαλείας και στους γιατρούς, καθώς εκείνες είναι ούτως ή άλλως ειδικότητες που δεν περνάνε από τον ΑΣΕΠ.

Μέχρι στιγμής έχουν δημοσιευθεί μόνο οι προσωρινοί πίνακες της τεχνολογικής εκπαίδευσης (που αφορούν τους δασοπόνους) και βρισκόμαστε στη φάση εξέτασης των ενστάσεων. Το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν βγει οι οριστικοί πίνακες, ενώ σύμφωνα με το απαισιόδοξο αυτό θα γίνει μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Από τις 188 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί για τους δασοπόνους, μόλις 70 υποψήφιοι πέτυχαν στον διαγωνισμό, κάτι που δημιούργησε ανησυχίες για το πώς θα καλυφθούν οι θέσεις. Γι’ αυτό για τους δασοπόνους προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός (δεξιοτήτων, όπως ονομάζεται και είναι πιο απλός) από τον οποίον θα δημιουργηθεί μια κατάταξη-pool για να καλυφθούν οι 110 θέσεις που έμειναν κενές, αλλά και όσες άλλες προκύψουν μελλοντικά. Οι δασολόγοι που πρόκειται να προσληφθούν είναι 190 και η πρόβλεψη είναι τα προσωρινά αποτελέσματα να βγουν τον Ιούνιο.

Άλλες προκηρύξεις

Όπως μας αναφέρουν από τη Γ. Γρ. Δασών:

«Παράλληλα, με τα παραπάνω έχουν προκηρυχθεί η υπ’ αριθμ. 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ για 187 θέσεις ΠΕ Δασολόγων και η υπ’ αριθμ. 2ΓΒ/2023 Προκήρυξη ΑΣΕΠ για 184 θέσεις ΤΕ Δασοπόνων.

Πέραν αυτών, θα πρέπει να τονιστεί ότι ήδη από το 2021 έως και του χρόνου περίπου 1.200 διαφορετικά στελέχη είτε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είτε μέσω κοινωφελών προγραμμάτων μέσω της ΔΥΠΑ, έχουν βοηθήσει ή πρόκειται να βοηθήσουν σημαντικά στις δασικές υπηρεσίες».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα όμως, δηλαδή τους 260 νέους δασολόγους και δασοπόνους που θεωρητικά θα προσληφθούν άμεσα (190 δασολόγοι και οι 70 δασοπόνοι που πέτυχαν), τα πράγματα μάλλον δεν θα αλλάξουν πολύ, καθώς στα επόμενα 2-3 χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί ένα μεγάλο μέρος του δασικού προσωπικού.  Αυτές οι άμεσες προσλήψεις λοιπόν θα καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν τα επόμενα χρόνια με τις συνταξιοδοτήσεις, και τότε θα βρεθούμε ξανά στο ίδιο σημείο με σήμερα: πολλές αρμοδιότητες, λίγοι άνθρωποι (ίσως όμως πιο νέοι). Ο μόνος τρόπος για να σπάσει ο κύκλος είναι οι μαζικότερες προσλήψεις για προσωπικό που θα μένει σε έναν τόπο ως μόνιμο, θα μαθαίνει την περιοχή, θα αναπτύσσει την κατάλληλη τεχνογνωσία και θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά στο ασφυκτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κλιματική κρίση.

Πηγή: insidestory.gr μέσω dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου