27 Μαΐου 2024

Αθήνα, εκδήλωση-συζήτηση: «Αποκρυπτογραφώντας τη χωρική διάσταση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη», Τρίτη 28/5/2024, ώρα 18:00 στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ

Το σχήμα στον χάρτη της ιστορικής Παλαιστίνης, σε τριχρωμία μαύρου, κόκκινου, πράσινου και διασπασμένη σε κομμάτια. Από την αφίσα της εκδήλωσης της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων για τη «χωρική διάσταση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη».

Την Τρίτη 28 Μαΐου στις 18:00, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ (Πατησίων, κτίριο Αβέρωφ/αμφιθέατρο Α008), η Αριστερή Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Αποκρυπτογραφώντας τη χωρική διάσταση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη».

Εν μέσω των εξελισσόμενων πολεμικών επιχειρήσεων του Ισραήλ τους τελευταίους επτά μήνες στη Γάζα, καθώς και της συνεχιζόμενης και δομικής βίας και καταπίεσης των Παλαιστινίων λόγω της ισραηλινής κατοχής στη Δυτική Όχθη, η ανάδειξη της χωρικής διάστασης είναι κεντρική για την κατανόηση των πολλαπλών επιπέδων του ισραηλινού εποικιστικού εγχειρήματος στο σύνολό του. Από την κατασκευή και εξάπλωση των παράνομων εποικισμών, την καταστροφή και τον έλεγχο των (διαχωρισμένων) υποδομών, την επιβολή περιορισμών στη μετακίνηση, μέχρι τον κατακερματισμό και την υφαρπαγή της παλαιστινιακής γης, οι πολιτικές για τον χώρο είναι θεμελιώδεις για τη διατήρηση και διαιώνιση των αποικιοκρατικών δομών εξουσίας και κυριαρχίας. Μέσα από μαρτυρίες, μελέτες περίπτωσης και ευρύτερες παρεμβάσεις, στην εκδήλωσή μας θα επιχειρήσουμε να αναδείξουμε τον βαθειά πολιτικό χαρακτήρα των υποδομών και τους τρόπους με τους οποίους ο πολεοδομικός σχεδιασμός συντελεί στην καταπίεση των παλαιστινίων, ενώνοντας τη φωνή μας με το παγκόσμιο κύμα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και τη δίκαιη απαίτηση για άμεση κατάπαυση του πυρός.

Θα παρουσιαστούν οι εξής εισηγήσεις:

  • Άλκηστις Πρέπη, αρχιτεκτόνισσα – πολεοδόμος, Δρ. Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: Χαρτογραφώντας το γεωπολιτικό τοπίο: η χωρική κυριαρχία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Αναγνωρίζοντας την εδαφικότητα ως κεντρικό χαρακτηριστικό της εποικιστικής αποικιοκρατίας, η εισήγηση στοχεύει στο να υπογραμμίσει τον κομβικό ρόλο που έχει διαδραματίσει και διαδραματίζει η υφαρπαγή και ο έλεγχος της γης στο ισραηλινό εποικιστικό εγχείρημα. Στη λογική αυτή, επιχειρείται η ανάδειξη της σημασίας του χώρου για την υλική και συμβολική επιβολή και κυριαρχία του Ισραήλ στην κατεχόμενη παλαιστινιακή γη, τόσο μέσα από τα δίκτυα των υποδομών που το ίδιο κατασκευάζει, όσο και μέσα από το συγκεκριμένο είδος ανάπτυξης που έχουν επιβάλλει, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Συμφωνίες του Όσλο. Η εισήγηση αποτελεί τμήμα της διδακτορικής διατριβής της εισηγήτριας στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ.
  • Μπενζί Μπογιατζιάν, Παλαιστίνιος αρχιτέκτονας και εικαστικός καλλιτέχνης: Η τοπογραφία της κατοχής στη Νότια Ιερουσαλήμ. Η εισήγηση εκκινεί από την παρουσίαση σειράς έργων τέχνης της τελευταίας δεκαετίας που εστιάζουν στην περιοχή γύρω από τη νότια Ιερουσαλήμ, τα οποία ιχνηλατούν την εντροπία του «παραδοσιακού» παλαιστινιακού τοπίου και τον μετασχηματισμό του δια του κατακερματισμού του σε υπολειμματικά θραύσματα. Η παρουσίαση φωτίζει διαφορετικές χωρικές κλίμακες, προκειμένου να καταδείξει τους πολλούς τρόπους με τους οποίους υλοποιείται η καταπίεση μέσω εργαλείων του χωρικού σχεδιασμού. 
  • Γιώργος Κιούσης, αρχιτέκτονας: Η παράμετρος του χώρου στον σύγχρονο πόλεμο: στρατηγικές του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Η εισήγηση αποσκοπεί στην περιγραφή βασικών εργαλείων του σύγχρονου πολέμου από τη σκοπιά της αντίληψης, του σχεδιασμού και της καταστροφής του χώρου. Με βάση αυτά, αναλύει επιλογές του Ισραήλ για την κυριαρχία του επί του χώρου της Παλαιστίνης. Η εισήγηση αποτελεί επικαιροποιημένη σύνοψη της ερευνητικής εργασίας του εισηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου