26 Μαΐου 2024

Απελπιστικές ελλείψεις σε νερό και τρόφιμα στη Γάζα, νοσοκομεία εκτός λειτουργίας - 0,4 λίτρα νερό κατ' άτομο ημερησίως

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Γάζα, διανομή μαγειρεμένου φαγητού και νερού στη Ράφα (φωτ. αρχείου) | AP Photo/Fatima Shbair, File


 
Μεταδοτικές ασθένειες πλήττουν μικρά παιδιά, ενώ ακόμη και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω των μαχών στη Ράφα και των επιθέσεων των εποίκων και ακροδεξιών Ισραηλινών.

Νέα στοιχεία για τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας έφερε στο φως το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA), την ώρα που το Ισραήλ κλιμακώνει τις επιθέσεις στον θύλακα. Οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με τεράστιες ελλείψεις νερού, τροφίμων, ενώ έχουν καταρρεύσει οι υγειονομικές υποδομές σχεδόν στο σύνολό τους.

Ταυτόχρονα, η όποια βοήθεια εισέρχεται στον θύλακα πολλές φορές καταστρέφεται και λεηλατείται από ακροδεξιούς Ισραηλινούς και εποίκους, που επιτίθενται στα κομβόι της βοήθειας, με σαθρά και επικίνδυνα για την επιβίωση των αμάχων επιχειρήματα, όπως ότι δεν θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων, ότι θα πέσει στα χέρια της Χαμάς.

0,4 λίτρα νερό κατ' άτομο

Σύμφωνα με το OCHA, οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Λωρίδας της Γάζας επιβιώνουν με μόλις το 3% των ελάχιστων ημερήσιων αναγκών σε νερό, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα μεταδοτικών ασθενειών. Επιπλέον, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισήμανε ότι στη βόρεια Γάζα κανένα νοσοκομείο δεν είναι πλέον προσβάσιμο, καθώς ακόμη και το Αλ-Άκσα που θεωρούνταν «μερικώς λειτουργικό», δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ασθενείς, εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.


Η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης και η οργάνωση «Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστίνιους» ανέφεραν ότι στην κεντρική Γάζα οι εκτοπισμένοι επιβιώνουν με μόλις το 3% των διεθνώς αναγνωρισμένων ελάχιστων απαιτήσεων σε νερό. Μάλιστα, σε καταφύγιο για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, 10.000 άνθρωποι λάμβαναν μόλις 4.000 λίτρα νερό την ημέρα, «που μεταφράζεται σε περίπου 0,4 λίτρα ανά άτομο, για πόση, πλύσιμο, μαγείρεμα και καθάρισμα», επισημαίνει το OCHA.

Όσον αφορά τις ασθένειες, τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πλήττονται περισσότερο, καθώς σε αυτή την ηλικιακή ομάδα παρουσιάζεται το 29% των περιστατικών οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων, το 33% των περιπτώσεων αιμορραγικής διάρροιας και το 28% της υδαρής διάρροιας.

Ανάγκη για τρόφιμα «σε τεράστιες ποσότητες»

Τον κίνδυνο να επεκταθεί περαιτέρω το πρόβλημα της πείνας επισήμανε από την πλευρά του το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP). Όπως τόνισε μέσα στην εβδομάδα, «αν δεν αρχίσουν να εισέρχονται στον θύλακα τρόφιμα και ανθρωπιστικές προμήθειες σε τεράστιες ποσότητες, η απόγνωση και η πείνα θα εξαπλωθούν».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

Το πρόβλημα εντοπίζεται, πέρα από τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, και στο γεγονός ότι το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό, ενώ είναι μικρή η ποσότητα που φτάνει μέσω της θαλάσσιας πλατφόρμας που έχουν στήσει οι ΗΠΑ και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ δεν επαρκεί.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι συμφώνησε να στείλει φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών μέσω αυτού του περάσματος, στα νότια της Ράφα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι η βοήθεια θα φτάσει, οι μάχες μαίνονται λόγω των ισραηλινών επιχειρήσεων. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι δεν μπορεί να φτάσει στον Κερέμ Σαλόμ για να παραλάβει βοήθεια καθώς εισέρχεται, επειδή οι μάχες στην περιοχή την καθιστούν πολύ επικίνδυνη.

Επιπλέον, εκτός από τις μάχες, είναι και οι ακροδεξιοί ακτιβιστές και έποικοι που κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη βοήθεια να φτάσει σε αυτούς που την έχουν ανάγκη. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν βοήθεια από μέλη των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, που τους πληροφορούν πότε θα περάσει η βοήθεια για να επιτεθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το ΒΙΝΤΕΟ της εικόνας

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει από βίντεο στα οποία έποικοι και ακτιβιστές, ακόμη και μικρά παιδιά επιτίθενται και καταστρέφουν τη βοήθεια που προορίζεται για τους λιμοκτονούντες άμαχους Παλαιστινίους. Πολλοί είναι στο Ισραήλ που υποστηρίζουν ότι οι κάτοικοι της Γάζας δεν πρέπει να λάβουν τίποτα όσο οι Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι και ότι η παροχή βοήθειας στη Γάζα επιτρέπει απλώς στην παράταση του πολέμου.

Η Ιταλία θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι ανακοίνωσε στη συνάντησή με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης, Μοχάμεντ Μουσταφά, στη Ρώμη ότι η Ιταλία έχει δεσμεύσει 35 εκατομμύρια ευρώ σε νέα χρηματοδότηση για τον παλαιστινιακό λαό, συμπεριλαμβανομένων 5 εκατ. ευρώ που θα διοχετευθούν μέσω της UNRWA.

Η Ιταλία ήταν μεταξύ των 18 δυτικών χωρών που ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της UNRWA λόγω ισραηλινών κατηγοριών ότι περίπου δώδεκα μέλη της συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ τον Απρίλιο διαπίστωσε ότι το Ισραήλ δεν είχε παρουσιάσει αξιόπιστα στοιχεία για τις σχέσεις των στελεχών της UNRWA με τη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς ή την Ισλαμική Τζιχάντ και η πλειονότητα των χωρών δωρητών έχει επανέλθει από τότε στη χρηματοδότηση του οργανισμού.

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης: 

AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Ο Νετανιάχου στριμώχνεται, οι Παλαιστίνιοι σφαγιάζονται


Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης των αρχισφαγέων Νετανιάχου και Γκαλάντ, αλλά και η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία έχουν φέρει την ισραηλινή κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, όχι όμως τόσο δύσκολη ώστε να εμποδιστεί έστω και λίγο η δολοφονία εκατοντάδων αμάχων κάθε μέρα.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου