24 Μαΐου 2024

Δώρα... άδωρα πολιτικών - Το Vouliwatch πέτυχε τη δημοσίευση της πολυπόθητης λίστας

Δώρα...άδωρα πολιτικών • Το Vouliwatch πέτυχε τη δημοσίευση της πολυπόθητης λίστας
 

Σχεδόν 3 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου, αναρτήθηκε ο κατάλογος με τα δώρα της Κυβέρνησης αλλά μοιάζει λειψός.


Χρειάστηκαν δυόμιση χρόνια από την ψήφιση του ν. 4829/2021, δύο αιτήματα χορήγησης εγγράφων, μια προσφυγή στην ΕΑΔ από το Vouliwatch και μία απόφαση δικαίωσης, για να δημοσιευθεί τον Μάιο του 2024 ο «κατάλογος αντικειμένων που προσφέρθηκαν ως δώρα στα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς κατά τα έτη 2022-23». Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι είναι «ανεπίσημος», πολύ συνοπτικός για το διάστημα και τα πρόσωπα που καλύπτει και χωρίς κάποια εμφανή λογική κατάταξης.

Θυμίζουμε ότι, σε συνέχεια των -αναπάντητων αιτήσεών μας περί χορήγησης των καταλόγων των δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς για τα έτη 2022 και 2023, καταθέσαμε προσφυγή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.  Την Τετάρτη, 10 Απριλίου, λάβαμε απόφαση της ΕΑΔ η οποία δικαίωσε το αίτημά μας και μας ενημέρωνε ότι τα ζητούμενα έγγραφα θα μας χορηγούνταν - μέσω της δημοσίευσής τους από τη Γ.Γ. Πρωθυπουργού- εντός του μήνα Απριλίου. Τελικά, δημοσιεύθηκε στις 8 Μαΐου και πέραν της τεράστιας αργοπορίας με την οποία έλαβε χώρα η δημοσίευση καθώς και του δυσεύρετου σημείου στο οποίο επιλέχθηκε να αναρτηθεί, η ίδια η μορφή και το περιεχόμενο του  εγγράφου μάς δημιουργούν περαιτέρω προβληματισμούς!

Aναλυτικά:

α. Ξεκινάμε από το ότι για να βρεθεί ο δημοσιευμένος κατάλογος των δώρων, χρειάζεται μία κάποια προσπάθεια. 

Ο κατάλογος αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «https://www.primeminister.gr/», διαδικτυακός τόπος ο οποίος, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ενότητα «Όροι Χρήσης και Πολιτική Προστασίας Δεδομένων» ανήκει στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού. Μπαίνοντας στην ως άνω ιστοσελίδα και κλικάροντας αρχικά στην ενότητα «Πρωθυπουργός» και εν συνεχεία στην υποενότητα «Προεδρία της Κυβέρνησης», βρίσκουμε πληροφορίες σχετικά με την δομή και την αποστολή της Προεδρίας της Κυβέρνησης. Παρότι το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας δεν μας προϊδεάζει με κάποιον τρόπο για αυτό, πηγαίνοντας στο τέλος της εν λόγω σελίδας, βρίσκουμε τον σύνδεσμο για τον κατάλογο των δώρων.

β. Ανεπίσημη μορφή εγγράφου

Ανοίγοντας το εν λόγω αρχείο παρατηρούμε αρχικά ότι πρόκειται για ένα έγγραφο που δε φέρει ημερομηνία ούτε και υπογραφή ή κάποιο άλλο στοιχείο που να υποδεικνύει τον εκδότη του συγκεκριμένου εγγράφου ή την υπηρεσία από την οποία προέρχεται.

Και αυτή η μορφή, σε αντίθεση με τους αντίστοιχους καταλόγους δώρων που έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και αφορά τα δώρα προς την ΠτΔ για τα έτη 2022 και 2023.

γ. Δυσδιάκριτη λογική κατάταξης

Το επόμενο που θα παρατηρήσουμε είναι ότι οι αύξοντες αριθμοί που αναφέρονται πριν την παράθεση των δώρων δεν είναι συνεχόμενοι, καθώς περιλαμβάνονται στον κατάλογο μόνο οι εξής α/α: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 11, 13, 15, 27, 29, 58, 144, 145, 146, 148, 149, 150, 151, 157, 158, 173. Αντιθέτως, «αγνοούνται» οι α/α 9, 12, 14, 16-26, 28, 30-57, 59-143, 147, 152-156, 159-172. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν στο σημείο αυτό είναι πολλά. 

Γιατί, ενώ ο τελευταίος α/α που υπάρχει στο έγγραφο είναι ο «173» τα δημοσιευμένα δώρα ανέρχονται μόλις σε 25;

Οι μη αναφερόμενοι στον κατάλογο α/α αντιστοιχούν σε κάποιο δώρο; Και αν ναι, ποια είναι τα εν λόγω δώρα, ποιοι οι δωρητές και ποιοι οι αποδέκτες;

Και, κυρίως, γιατί επιλέχθηκε να μην συμπεριληφθούν και αυτοί οι α/α (σ.σ. και τα αντίστοιχα δώρα) στη λίστα που δημοσιεύθηκε;

Τέλος, παρατηρήθηκε ότι τα αναφερόμενα στον κατάλογο δώρα έχουν καταγραφεί χωρίς κάποια χρονολογική (ή άλλη λογική) σειρά.

δ. Πολύ λίγα δώρα, σε πολλά πρόσωπα

Ως αποδέκτες των 25 συνολικά δώρων εμφανίζονται μόνο 4 πρόσωπα - ο Πρωθυπουργός, 2 υπουργοί Εξωτερικών και η Υπουργός Τουρισμού - με την πλειονότητα των δώρων να έχουν δοθεί προς τον Πρωθυπουργό.

Ο αριθμός των (δηλωθέντων) και δημοσιευθέντων δώρων προς τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς - μόλις 25 - μοιάζει υπερβολικά μικρός,  αν αναλογιστεί κανείς ότι: 

• Η Κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή αποτελείται από τον Πρωθυπουργό και 60 Υπουργούς, Αναπληρωτές Υπουργούς και Υφυπουργούς 

Πρόκειται για κατάλογο που καλύπτει 2 ολόκληρα χρόνια (2022 & 2023) 

Για το ίδιο διάστημα, μόνη της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε συνολικά 85! -δηλ. πάνω από το τριπλάσιο του αντίστοιχου αριθμού 61 μελών της Κυβέρνησης. 

Άραγε, όλα τα υπόλοιπα δώρα όλων των υπόλοιπων μελών της Κυβέρνησης ήταν κάτω της αξίας των 200 Ευρώ και όχι υποχρεωτικώς δηλωθέντα

Σήμερα, 13 Μαΐου, αποστείλαμε τα σχετικά ερωτήματά μας στην αρμόδια Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού και αναμένουμε απάντηση.

Συμπερασματικά η ανάρτηση του καταλόγου είναι μια σημαντική δικαίωση και επιτυχία στον αγώνα του Vouliwatch για διαφάνεια και λογοδοσία σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η πολιτική δώρων, αλλά, όπως και τόσες άλλες υποθέσεις διαφάνειας στη χώρα μας, πραγματοποιείται μετά από έντονη πίεση, εσπευσμένα, και φαντάζει πρόχειρη και λειψή. 

Δείτε όλο το χρονογράφημα των δράσεών μας εδώ. 

Δείτε τον δημοσιευμένο κατάλογο με τα δώρα στα μέλη της Κυβέρνησης και τους/τις Υφυπουργούς κατά τα έτη 2022-2023 εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου