23 Μαΐου 2024

35.647 νεκροί χρειάστηκαν για να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία - Για την Ελλάδα πόσοι;

Την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ανακοίνωσαν οι Πέδρο Σάντσεθ, Σάιμον Χάρις και Γιόνας Γκαρ Στερ.

35.647 νεκροί χρειάστηκαν για να αναγνωρίσουν το Παλαιστινιακό κράτος - Για την Ελλάδα πόσοι;
Φωτογραφία: © Μαρία Γαλάτη

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε λόγο σε δήλωση του ότι «ο Νετανιάχου δεν έχει σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη» με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι «η Ιρλανδία θα παραμείνει πάντα υποστηρικτής της ειρήνης». Ο Νορβηγός πρωθυπουργός αναφέρει ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να ζουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».

Η αντίδραση του Ισραήλ

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Ισραήλ ήρθε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ ο οποίος σε ανάρτησή του στο Χ αναφέρει: «Έχω δώσει εντολή για την άμεση ανάκληση των πρεσβευτών του Ισραήλ στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία για διαβουλεύσεις υπό το φως των αποφάσεων αυτών των χωρών να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την ανακοίνωση του Δουβλίνου.

«Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης χωρίς να έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» της Χαμάς, παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη, που εξαπέλυσε την 7η Οκτωβρίου άνευ προηγουμένου έφοδο με ορμητήριο της Λωρίδας της Γάζας εναντίον νότιων τομέων της ισραηλινής επικράτειας.

Σε αντίποινα για την επίθεση αυτή, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, η κυβέρνηση Νετανιάχου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς κι άρχισε ευρείας κλίμακας βομβαρδισμούς και από τα τέλη του ίδιου μήνα χερσαίες επιχειρήσεις.

Από την 7η Οκτωβρίου, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους τα 600.000 παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων.

Από το 1988 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, 140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

ΠΗΓΗ

***

Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία θα αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του, σε συντονισμό και μαζί με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Νορβηγίας, θα αναγνωρίσουν ένα ανεξάρτητο Κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου.

Οι τρεις χώρες αποτελούν σημαντικές προσθήκες στις περισσότερες από 140 χώρες-μέλη του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη ως κράτος. Δυστυχώς, όπως αποδείχτηκε και σε πρόσφατη ψηφοφορία για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης ως μέλους του ΟΗΕ, το βέτο των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας σημαίνει πως ο παλαιστινιακός λαός δεν θα έχει πλήρη εκπροσώπηση και δικαιώματα στον οργανισμό.

Αρκετές χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ανά τα χρόνια, αλλά όχι οι χώρες του λεγόμενου «σκληρού πυρήνα» της Ευρώπης. Ούτε αυτές που ανακοίνωσαν σήμερα ανήκουν σε αυτόν, όμως αποτελούν περιφερειακές, λόγω θέσης και επαφών χώρες του «δυτικοευρωπαϊκού μπλοκ». Και μαζί τους, ίσως να τραβήξουν και μερικές ακόμα μικρότερες.

Η Σλοβενία, που νωρίτερα φέτος ξεκίνησε τη διαδικασία αναγνώρισης, η οποία εν τέλει πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της χώρας, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει σύντομα, με την κυβέρνησή της να χαιρετίζει την κίνηση των τριών κρατών. Παρόμοια αναμένεται να κινηθεί και η Μάλτα.

Η απόφαση διευρύνει τη διεθνή απομόνωση που υπόκειται το Ισραήλ λόγω των γενοκτονικών του πράξεων στη Γάζα. Ιδιαίτερα η αναγνώριση από τη Νορβηγία, ίσως σηματοδοτεί και αποφάσεις για το μέλλον των επενδύσεων του εθνικού ταμείου της χώρας στο Ισραήλ. Το νορβηγικό ταμείο, που ελέγχει συνολικά 1,6 τρισ. δολάρια και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα στον πλανήτη, έχει στο παρελθόν απεπενδύσει από εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στις κατεχόμενες από το Ισραήλ Παλαιστινιακές περιοχές. Όμως μέχρι το τέλος του 2023, συνέχιζε να διατηρεί επενδύσεις σε τουλάχιστον 76 ισραηλινές εταιρείες — εντός του έτους αναμένεται επανεξέταση αυτής της απόφασης, καθώς οι κατευθυντήριες γραμμές του ταμείου απαγορεύουν την επένδυση σε εταιρείες που παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Και ίσως να προσφέρει επιπλέον πίεση σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, αλλά και πίεση προς τις τελευταίες συμμαχικές προς το Ισραήλ χώρες — όπως η Γαλλία, που βέβαια έσπευσε μέσω του υπουργού Εξωτερικών Σεζουρνέ να διευκρινίσει ότι αν και «η αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», εντούτοις εκείνη «δεν θεωρεί ότι υπήρχαν οι προϋποθέσεις ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο». Μεσοβέζικη απάντηση μιας διπλωματίας που δεν θέλει να ενοχλήσει τον θύτη, αλλά ούτε να εμφανιστεί πως εγκαταλείπει το θύμα.

Με πληροφορίες μεταξύ άλλων από AP, CBS

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου