31 Μαΐου 2024

Η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε την είσοδο στα Χανιώτικα Νέα για ρεπορτάζ στο Γερμανικό Νεκροταφείο!

* «Εingang verboten»: Η ναζιστική επιγραφή «απαγορεύεται η είσοδος» που συναντούσαν οι Έλληνες στα χρόνια της Κατοχής. Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Μια απίστευτη απαγόρευση αναδεικνύει η εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”, στην οποία απαγορεύτηκε φέτος η είσοδος στο Γερμανικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε για ρεπορτάζ. Στο σχόλιο του διευθυντή της εφημερίδας Παρασκευά Περάκη με τίτλο “Γερμανικής Πρεσβείας καμώματα” καταγγέλλεται πως η Γερμανική Πρεσβεία απαγόρευσε την είσοδο στο Γερμανικό Νεκροταφείο στα “Χανιώτικα νέα”, τα οποία όπως κάθε χρόνο, βρέθηκαν εκεί με τον συνεργάτη τους Γιάννη Κάκανο που επί 20 χρόνια καλύπτει τη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Δεν σας επιτρέπεται η είσοδος», του ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους. Σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο fb ο Paraskevas Perakis σημειώνει πως με την απαγόρευση αυτή “η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκδικείται τα Χανιώτικα Νέα για το δημοσίευμα του συντάκτη της George Kwnstas στις 8 Ιουνίου 2023 (https://www.haniotika-nea.gr/nazistiko-minyma-se-stefani/), που ανέδειξε ότι η Γερμανική Πρεσβεία επέτρεψε σε μέλη της “Ομοσπονδιακής Ένωσης Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών” να καταθέσουν στεφάνι στην εκδήλωση της Γερμανικής Πρεσβείας στο “Γερμανικό” Νεκροταφείο στο Μάλεμε, στην κορδέλα του οποίου αναγράφονταν το ναζιστικό σύνθημα “Treue um Treue” (πίστη για πίστη)!!!. Έρχεται μάλιστα λίγες μέρες μετά το συγκλονιστικό αφιέρωμα με την καταγραφή της προφορικής ιστορίας από τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Κατοχή στην περιοχή των Λάκκων.

Ολόκληρο το σχόλιο του Παρασκευά Περάκη παρακάτω:

Μάιος 1941: γερμανικά, ναζιστικά στρατεύματα, σκορπούν τον θάνατο στην Κρήτη. Γυναικόπαιδα εκτελούνται, χωριά καίγονται, ξεκληρίζονται. Εγκλήματα πολέμου σε “αντίποινα” της ηρωικής αντίστασης των Κρητικών που δεν δέχθηκαν να προσκυνήσουν το Τρίτο Ράιχ.

Το 1974, παραχωρείται στη Γερμανία ο χώρος του υψώματος 107, εκεί που κρίθηκε η Μάχη της Κρήτης κατά τη ναζιστική εισβολή, για να τιμήσουν και οι Γερμανοί τους δικούς τους νεκρούς, φτιάχνοντας το Γερμανικό Νεκροταφείο.
Σε μια πράξη, που τότε αμφισβητήθηκε έντονα, η τοπική κοινωνία παραμέρισε λοιπόν, τον πόνο και την άσβεστη οργή για τα εγκλήματα των Ναζί και παραχώρησε τον ιστορικό αυτό χώρο.

Μάιος 2024: Η γερμανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, με μια κατάπτυστη συμπεριφορά, απαγορεύει την είσοδο στο Γερμανικό Νεκροταφείο στα “Χανιώτικα νέα”, τα οποία όπως κάθε χρόνο, βρέθηκαν εκεί με τον συνεργάτη τους Γιάννη Κάκανο που επί 20 χρόνια καλύπτει τη συγκεκριμένη εκδήλωση. «Δεν σας επιτρέπεται η είσοδος», του ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους. Για «κάποια παρεξήγηση για περυσινό δημοσίευμα της εφημερίδας σας που δεν ήθελε η πρεσβεία να επαναληφθεί» μας μίλησε τηλεφωνικά εργαζόμενη του Γερμανικού Νεκροταφείο που επικοινώνησε με τα γραφεία μας.

Όλα αυτά λίγους μήνες μετά τη συνέντευξη του Γερμανού πρέσβη στα “Χανιώτικα νέα”, που μας καλούσε «να αφήσουμε πίσω τις προκαταλήψεις». Μόνο που τις «προκαταλήψεις» κατά πως φαίνεται, τις συντηρεί η ίδια η Πρεσβεία με συμπεριφορές… κατακτητή, που θέλει να ορίζει ποιος θα μπαίνει σε μια τελετή μνήμης και τι θα γράφει μια εφημερίδα.

Πρακτικές – συμπεριφορές, απαράδεκτες, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία. Οι εποχές που το Γερμανικό κράτος περιόριζε την κυκλοφορία πολιτών και “ενημέρωνε” με ρίψη φυλλαδίων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου