26 Μαΐου 2024

Επικίνδυνη κυβέρνηση: Απέκρυψε συνομιλίες με την Ουκρανία για πολυετή “συμφωνία ασφαλείας”

image

Η ελληνική κυβέρνηση και ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός, ενεργώντας ως πρωτοπαλίκαρα του ΝΑΤΟ και διαπρύσιοι υποστηρικτές του Ζελένσκι προβαίνουν συχνά σε θερμές δηλώσεις υποστήριξης της Ουκρανίας σε αυτόν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εμπλοκής του ελληνικού λαού με απροσδιόριστες συνέπειες. Χθες ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την στήριξή του…. Αλλά δεν τα είπε όλα…

Τα είπε, όμως, η άλλη πλευρά, η Ουκρανία, αποκαλύπτοντας πως εκτός από αμοιβαίες υποσχέσεις παντοτινής αγάπης έχουν συμφωνήσει και συγκεκριμένες ενέργειες για τις οποίες  δεν έχει ενημερωθεί η Βουλή, ούτε στην αρμόδια Επιτροπή, ούτε την έχει αναφέρει κάποιο μέλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Χθες, η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε και την υπογραφή με την Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, συμφωνίας ασφαλείας (για πολυετή υποστήριξη των ουκρανικών δυνάμεων αλλά και «παράθυρο» για βιομηχανική συνεργασία μετά τον πόλεμο), έπειτα από συνάντηση που είχαν στο Κίεβο ο υποδιευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Ιχόρ Ζόβκια με τον ειδικό απεσταλμένο του υπουργείου Εξωτερικών για την Ουκρανία, Σπύρο Λαμπρίδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, ο κ. Ζόβκια ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη «σταθερή υποστήριξη και τη σημαντική βοήθεια στη χώρα μας, περιλαμβανομένης αμυντικής βοήθειας από την αρχή της ρωσικής εισβολής». Ενώ ζήτησε νέα βοήθεια με βάση τις «τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών πολεμιστών». Οι κ. Λαμπρίδης και Ζόβκια συμφώνησαν ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για την υπογραφή αυτής της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας πρέπει να καταλήξουν σύντομα.

Γράφει η επίσημη σελίδα της ουκρανικής προεδρίας:

“Συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ουκρανία, Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, είχε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου Ζελένσκι, Ihor Zhovkva.

Ο Ihor Zhovkva ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεπή υποστήριξή της και τη σημαντική ολοκληρωμένη βοήθειά της προς τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βοήθειας, από την αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής. Τόνισε επίσης τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της βοήθειας με βάση τις τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών πολεμιστών.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου αναγνώρισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανική Φόρμουλα Ειρήνης και την ενεργό συμμετοχή της στην υλοποίηση των συγκεκριμένων σημείων της. Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την εναρκτήρια Σύνοδο Ειρήνης στην Ελβετία, ιδίως τις κοινές προσπάθειες για τη συμμετοχή των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Κατά τη συνάντηση, οι συνομιλητές συμφώνησαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, ώστε η Ουκρανία και η Ελλάδα να την υπογράψουν στο εγγύς μέλλον.

Ο Ihor Zhovkva σημείωσε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της Ελλάδας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και την προσέγγισή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ”

Αυτά ανακοίνωσε επίσημα η Ουκρανία και επανέλαβε ο Ζελένκσι σε μήνυμά του: “Η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ τον Ιούνιο. Συνεχίζουμε επίσης να εργαζόμαστε για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7″. 

Τί είπε το γραφείο πρωθυπουργού; Περιορίστηκε στο ότι  ο έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί το Κίεβο. 

Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο έχει απογειώσει την πολεμική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση, όχι μόνο ετοιμάζεται να δώσει ακόμη περισσότερα, αλλά συστηματικά αποκρύπτει επικίνδυνα σχέδια και διμερείς συμφωνίες, υπαγορευμένα από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που βάζουν τον ελληνικό λαό σε διαρκή κίνδυνο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου