Πρώτη νίκη στον αγώνα από τα κάτω για ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία.
«Είναι μια νίκη για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ζει για να παλέψει κι αύριο, γιατί αυτό ουσιαστικά συμβαίνει. Δεν έχει βγει ακόμα από τη φυλακή του Μπέλμαρς, δεν έχει γλιτώσει [από τους διώκτες του] ακόμη”. Τσιπ Γκίμπονς, έξω από το δικαστήριο
Το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, κέρδισε σήμερα, μετά την απόφαση του διμελούς ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου, ο δημοσιογράφος, εκδότης και ιδρυτής των Ουίκυληκς (WikiLeaks) Τζούλιαν Ασσάνζ. Το δικαστήριο αποδέχθηκε όσα στήριξαν οι δικηγόροι του Ασσάνζ, κρίνοντας ανεπαρκείς τις διαβεβαιώσεις που παρείχαν οι ΗΠΑ, οι οποίες καταφανώς δεν του αναγνώριζαν τα ίδια δικαιώματα στην ελευθερία του λόγου που θα αναγνώριζαν σε έναν πολίτη των ΗΠΑ που θα εξέδιδε εκεί η Βρετανία.
Η σημαντική αυτή απόφαση είναι το πρώτο βήμα προς νέες δίκες, στις οποίες οι υπερασπιστές του Ασσάνζ θα κληθούν να στηρίξουν εκ νέου την υπόθεση της Μη Έκδοσής του, αυτή τη φορά όμως βασιζόμενοι και στη στάση των ΗΠΑ και στις συγκεκριμένες ανεπαρκείς διαβεβαιώσεις, που δεν του δίνουν τα δικαιώματα ελευθερίας έκφρασης και λόγου, τα οποία προβλέπονται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος και αποτελούν τη βάση της δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, στη σημερινή διαδικασία, της 20ης Μαΐου που είχε οριστεί και ως ημέρα ανακοίνωσης της απόφασης, κατά την ολιγόλεπτη τοποθέτησή τους, οι υπερασπιστές του Ασσανζ επεσήμαναν – μία ακόμη από τις νομικώς σημαντικές στιγμές- ότι η διάκριση των εξουσιών στις ΗΠΑ, δεν επιτρέπει, ακόμη κι αν η κυβέρνηση έδινε επαρκείς διαβεβαιώσεις, να τις ακολουθήσει η Δικαιοσύνη, εφόσον η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία. Ήταν η θέση που βάζει και το πεδίο του νέου αγώνα που ξεκινά μετά τη σημερινή νίκη και που έφερε ήδη σε δύσκολη θέση τους κατηγόρους του Ασσάνζ, αφού το μόνο που μπορέσαν να απαντήσουν ήταν πως οι οποίες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις «θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψιν» αλλά δεν έχουν δεσμευτικό ρόλο, όντως.
Η απόφαση αποτελεί συνέχεια της δίκης που παρακολούθησε το Φεβρουάριο στο Λονδίνο το ΤΡΡ με την υποστήριξη των αναγνωστών και ακροατών του, και η οποία έγινε μετά από προσφυγή των δικηγόρων του Ασσάνζ, που, στηριγμένοι σε εννέα σημεία, στήριξαν το δικαίωμά του στη μη έκδοση και σε μια δίκαιη δίκη. Οι δύο δικαστές, Λαίδη Βικτόρια Σαρπ και Άνταμ Τζόνσον, αποδέχθηκαν τρία από τα εννέα αυτά σημεία, και ζήτησαν, το Μάρτιο, εγγυήσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν, απαντητικές σε αυτά τα τρία σημεία, με βασικότερα το θέμα της πιθανής δίωξης για άλλα “εγκλήματα” που θα μπορούσαν να επιφέρουν θανατική ποινή και, αυτό που έκρινε και την υπόθεση, ότι ο Τζούλιαν Ασσανζ, αν εκδοθεί, δεν θα έχει διαφορετική μεταχείριση από τους αμερικανούς πολίτες και θα προστατεύεται από την πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος.
Η πρώτη αυτή νίκη αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο – μεταξύ των οποίων και ο Τζέρεμυ Κόρμπιν-, όπως και από τις διεθνείς οργανώσεις, με πρώτες την Διεθνή Αμνηστία και τους Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα, που έχουν ταχθεί στο πλευρό του. Η βασική, κοινή, επίκληση όλων, στις δηλώσεις μετά την απόφαση ήταν προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, να σταματήσει τη δίωξη και να αποσύρει τις κατηγορίες.
Να υπενθυμίσουμε ότι αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο ιδρυτής των Wikileaks αντιμετωπίζει ποινές 175 ετών. Διώκεται με βάση τον νόμο του 1917 περί κατασκοπείας.Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι όσα αποκάλυψαν τα Wikileaks, από τα αρχεία που διέρρευσε για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν η Τσέλσυ Μάννινγκ, έβαλαν σε κίνδυνο την εθνική τους ασφάλεια και τους κατασκόπους και συνεργάτες τους στις συγκεκριμένες χώρες. Η κυβέρνηση Ομπάμα, επί της οποίας συνέβησαν τα γεγονότα, είχε κρίνει τότε ότι δεν μπορούσε να τον διώξει – και δεν προχώρησε στη δίωξη- με βάση ακριβώς το πρόβλημα που θα δημιουργούνταν με την πρώτη τροποποίηση. Η κυβέρνηση Τραμπ – επί της οποίας εξετάστηκαν ακόμη και δολοφονία ή απαγωγή του – αποφάσισε, ωστόσο, την δίωξη, και η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε ακριβώς στην ίδια γραμμή.
Σήμερα όμως, με την προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ να ανεβάζει ρυθμούς και την πλευρά Μπάιντεν να αναζητεί να προσελκύσει την αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών, που απομακρύνεται λόγω της στάσης Μπάιντεν έναντι της γενοκτονίας στη Γάζα, η υπόθεση Ασσάνζ θα μπορούσε και να γίνει δέλεαρ κάποιων ψήφων.
Ο Τζούλιαν Ασσάνζ δεν ήταν στο δικαστήριο ούτε σήμερα, γιατί συνεχίζει να έχει σημαντικά προβλήματα με την υγεία του. Ο χρόνος κατάθεσης της πλήρους πρότασης έφεσης δεν είναι γνωστός, αλλά ο τρόπος που κινείται όλα αυτά τα χρονια η ομάδα των υπερασπιστών του Ασσανζ μας κάνει να αισιοδοξούμε πως θα είναι σύντομα έτοιμη. Η – πλέον βάσιμη- ελπίδα είναι ότι οι νέοι δικαστές του θα αποφασίσουν πως σε περίπτωση που εκδοθεί δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη, αντίστοιχη αυτής που θεωρούν ότι θα είχε στην Βρετανία. Αν, όμως, και αυτό δεν συμβεί, και το νέο δικαστήριο αποδεχθεί τις αμερικανικές θέσεις, πάντα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει την έκδοσή του.
***
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου