Η επιλογή του Φρέντη Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είναι ασφαλώς μια από τις περισσότερο σχολιασμένες πρόσφατες αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος της Χιμάρας από τη φυλακή όπου βρίσκεται έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Χασαπόπουλο («Το Βήμα», 12.5.2024), με την οποία τοποθετείται απέναντι σε δύο καίρια ερωτήματα.
* Το πρώτο είναι αν έχει σχέση με την Ακροδεξιά. Η απάντηση του κ. Μπελέρη είναι ότι «από τη δεκαετία του ’90 που βρίσκομαι στην Ελλάδα είχα σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία και την ΟΝΝΕΔ».
* Το δεύτερο ερώτημα έχει σχέση με το πώς θα απαντήσει στις διώξεις που υφίσταται από τις αλβανικές αρχές. Η απάντησή του είναι ότι «γι’ αυτή την παρωδία θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και είμαι βέβαιος ότι θα δικαιωθώ».
Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για τη Ν.Δ. και τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της. Εξηγούμαι:
Ο κ. Μπελέρης, και η Ακροδεξιά
Θα ήταν πολύ απλό ο κ. Μπελέρης να παραδεχτεί τις παλιές σχέσεις του με την Ακροδεξιά και να ισχυριστεί ότι κάποια στιγμή άλλαξε πολιτικές απόψεις, όπως έχει δικαίωμα να κάνει κάθε πολίτης. Άλλωστε η Ν.Δ. επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη φημίζεται για την ανάδειξη στην ηγετική της ομάδα στελεχών που προέρχονται από την σκληρή Ακροδεξιά του ΛΑΟΣ. Αλλά ο ισχυρισμός του κ. Μπελέρη ότι είχε σχέσεις με τη Ν.Δ. και την ΟΝΝΕΔ από τη δεκαετία του ’90 δεν είναι καθόλου πειστικός. Έχω εδώ και ένα χρόνο θυμίσει τα όσα έλεγε ο ίδιος ως ομιλητής σε εκδήλωση του «τομέα βορειοηπειρωτικού αγώνα» της Νεολαίας του ΛΑΟΣ (ΝΕΟΣ) το 2009, παρόντος του Γιώργου Καρατζαφέρη («Τηλεάστυ», 10.2.2009). Πιο αναλυτικά βλ. «Ο άγνωστος Φρέντι Μπελέρης», «Εφ.Συν.» 29.5.2023, όπου αναφέρεται και ότι ο ιστότοπος της «Χρυσής Αυγής» τόνισε με περηφάνια ότι «ο δέσμιος των κατσαπλιάδων Βορειοηπειρώτης αγωνιστής Μπελέρης, είχε εμφανιστεί προ ετών σε εκπομπή του Ν. Μιχαλολιάκου (“Όσοι Ζωντανοί”, στο κανάλι “Τηλετώρα”), για να μιλήσει για τα βάσανα του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού».
Ακούστε τον ίδιο τον Μπελέρη να εξυμνεί το ΛΑΟΣ στις 8.2.2009 να ευχαριστεί τον Καρατζαφέρη και τον Γεωργιάδη και να αποδοκιμάζει τη Ν.Δ. και την Ντόρα Μπακογιάννη:
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος σήμερα για δύο λόγους. Ο βασικός είναι ότι πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος α αρχηγός κόμματος τοποθετείται και πραγματεύεται το Βορειοηπειρωτικό».
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ και τους βουλευτές, ειδικά τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος στη Βουλή, ο οποίος σήκωσε το θέμα αυτό και έδωσε μάχη έτσι ώστε να μην περάσει η συμφωνία [σ.σ. με την Αλβανία]. Παρόλα αυτά, πέρασε».
«Δευτέρα αύριο η κυρία Μπακογιάννη θα είναι στα Τίρανα. Ο Θεός ξέρει τι θα συζητήσουν. Πάντως αποκλείεται να συζητήσουν για τα θέματα που μας απασχολούν».
Ο κ. Μπελέρης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Όσο για την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την οποία προανααγγέλλει ο κ. Μπελέρης, κι εδώ τα πράγματα είναι κάπως μπερδεμένα, εφόσον υπάρχει ήδη άλλη δική του προσφυγή, η οποία έχει απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην ίδια εκδήλωση του ΛΑΟΣ είχε αναφερθεί στην υπόθεση αυτή και ο Θάνος Πλεύρης είχε προαναγγείλει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:
Μπελέρης: «Τέσσερις δευτέρου, Τετάρτη. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας απορρίπτει την προσφυγή που είχαμε κάνει πέντε Χιμαριώτες από τα γεγονότα του 2003 στις εκλογές, και αποφασίζει να παραμείνει η καταδίκη σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση, ακούστε με ποιες κατηγορίες. Πρώτη κατηγορία, «προσβολή της Αλβανικής Δημοκρατίας και των συμβόλων της». Δεύτερη κατηγορία, «έξαψη σε εθνικό μίσος». Παρόλα αυτά, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση το ΛΑΟΣ κωφεύει».
Θάνος Πλεύρης: «Εδωπέρα κάνουμε έναν αγώνα μέσα από το Κοινοβούλιο, μέσα από την Ευρωβουλή, το κόμμα κάνει έναν αγώνα με τις δυνάμεις που έχει. Το ξέρετε, τις προηγούμενες μέρες μιλήσαμε, τους θέσαμε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και δικαιωθήκαμε αμέσως. Γιατί δικαιωθήκαμε; Είναι εδώ ο Φρέντης ο Μπέλερης και το γνωρίζει. Όταν μας λέγανε, μα θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και θα λυθούνε τα προβλήματα, προχτές ήρθε η οριστική πλέον καταδίκη τους από τα αλβανικά δικαστήρια, επειδή ο Φρέντης ο Μπέλερης και τ’ άλλα τα παιδιά –δεν ξέρω αν είναι εδώ κάποιος- και μια κοπέλα μεταξύ τους, είχαν το θάρρος στις εκλογές στη Χιμάρα να σηκώσουν την ελληνική σημαία, να ψάλλουν τον ελληνικό εθνικό ύμνο. Θέλω η υπογραφή μου σαν δικηγόρος να βρίσκεται κάτω, αφιλοκερδώς, όταν θα πας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για να καταδικάσουμε αυτό το άθλιο αλβανικό κράτος που δεν επιτρέπει σε Έλληνες να ’χουν περιουσία, να λένε ότι είναι Έλληνες, να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο και να κρατάν την ελληνική σημαία».
«Εγώ ήθελα να εκλεγώ βουλευτής γιατί ξέρω ότι υπάρχουν υπόδουλοι Έλληνες στην Κύπρο, στη Βόρεια Ήπειρο, στα Σκόπια, στη Βουλγαρία, στην Ίμβρο, την Τένεδο, τον Πόντο και την Κωνσταντινούπολη. Κι όσο υπάρχουν υπόδουλοι Έλληνες, είμαι κι εγώ υπόδουλος».
Φαντάζομαι ότι τόσα χρόνια που είναι βουλευτής ο κ. Πλεύρης θα τους έχει απελευθερώσει όλους τους υπόδουλους Έλληνες. Αλλά τι απέγινε η προσφυγή εκείνη του κ. Μπελέρη και των συνεργατών του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;
Είναι γεγονός ότι λίγους μήνες μετά την εκδήλωση του ΛΑΟΣ υπήρξε προσφυγή της ομάδας Μπελέρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (αρ. 39468/23.6.2009), στην οποία υποστηριζόταν ότι η κυβέρνηση της Αλβανίας είχε παραβιάσει τα ακόλουθα άρθρα της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου):
– 10 και 14: παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης λόγω του ότι ανήκουν στην ελληνική μειονότητα.
– 11: δικαίωμα ακρόασης από τις δικαστικές αρχές.
– 6.1: υπερβολική διάρκεια της διαδικασίας.
Τελικά, με την απόφασή του που εκδόθηκε το 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε όλα τα στοιχεία της προσφυγής Μπελέρη, καταλήγοντας ως εξής:
«Υπό το πρίσμα όλου του υλικού που έχει στην κατοχή του, και στο μέτρο που τα καταγγελλόμενα ζητήματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του, το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχει παραβίαση κανενός από αυτά τα άρθρα. Επομένως, αυτό το μέρος της προσφυγής είναι προδήλως αβάσιμο και πρέπει να απορριφθεί σύμφωνα με το άρθρο 35.3α και 4 της Σύμβασης».
Μ’ άλλα λόγια, υπάρχει ήδη μια απόφαση, με ημερομηνία 2.6.2016, η οποία είναι προσβάσιμη στα αγγλικά στον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Application no. 39468/09 Fredi BELERI and Others against Albania). Κι αυτή είναι απορριπτική. Δεν το έμαθε άραγε ο κ. Θάνος Πλεύρης που εμφανιζόταν πρόθυμος να την υποστηρίξει «αφιλοκερδώς», αλλά το όνομά του δεν εμφανίζεται πουθενά στα επίσημα δικαστικά έγγραφα;
ΠΗΓΗ: x-efimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου