27 Μαΐου 2024

Όχι στις SLAPP αγωγές – Αλληλεγγύη στο συνάδελφο Ιάκωβο Γρύλλη*

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓέΣ, εκφράζει την αλληλεγγύη της στο συνάδελφο Γρύλλη Ιάκωβο από το ΤΕΕ Δωδεκανήσου (και πρώην Πρόεδρος του), ο οποίος δέχθηκε εξοντωτική αγωγή ύψους 700.000 € από την εταιρία «Μαρίνες Ρόδου Α.Ε.», λίγες ημέρες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ.

Η αγωγή στρέφεται εναντίον του γιατί είναι ένα από τα φυσικά πρόσωπα που μετέχουν στην προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση του ΦΕΚ που εκδόθηκε 31 Δεκεμβρίου 2023 και αναφέρεται στην τροποποίηση των όρων για τη χωροθέτηση και των περιβαλλοντικών όρων, αναφορικά με την επένδυση στη νέα μαρίνα Ρόδου από την εταιρεία. Η προσφυγή δεν στρέφεται εναντίον της εταιρείας αλλά κατά μίας Κοινής Υπουργικής Απόφασης που υπογράφεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό Τουρισμού. Οι προσφεύγοντες πολίτες βάσιμα και τεκμηριωμένα, ισχυρίζονται, ότι αυτή η Απόφαση στερείται νομιμότητας για μία σειρά από λόγους που αναπτύσσουν στην προσφυγή τους στο ΣτΕ. Το τοπικό ΤΕΕ, αν και αρχικά αποφάσισε τη συμμετοχή του στην προσφυγή στο ΣτΕ, στη συνέχεια αποσύρθηκεΟ δε Πρόεδρος του ΤΕΕ, φυσικά δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα σχέδια για το έργο.

Είναι προφανές ότι όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις (Σύρος, Σκουριές, βΑΠΕ κλπ) οι αγωγές αυτές έχουν στόχο να φιμώσουν κινήματα πολιτών που αντιδρούν στην προνομιακή μεταχείριση επιχειρηματικών συμφερόντων που δρουν σε βάρος του περιβάλλοντος και των τοπικών κοινωνιών. Ως Στρατηγικές Αγωγών ενάντια στην Συμμετοχή στα Κοινά (Strategic Lawsuits Against Public Participation- SLAPP), χαρακτηρίζονται αγωγές προσβολής προσωπικότητας με ενάγοντες ισχυρές επιχειρήσεις ή επιχειρηματίες ή πρόσωπα που ασκούν δημόσια εξουσία που στρέφονται ενάντια σε δημοσιογράφους ή συνδικαλιστές ή ακτιβιστές κοινωνικών ή περιβαλλοντικών κινημάτων ή ομάδες που εμπλέκονται σε αυτά τα κινήματα και αφενός μεν αφορούν τον εκφερόμενο λόγο των εναγομένων γύρω από θέματα ιδιαίτερου δημόσιου ενδιαφέροντος (όπως θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την δημόσια υγεία, τις συνθήκες εργασίας κλπ), αφετέρου δε εμπλέκουν καταχρηστικές πρακτικές που αποτρέπουν τους εναγόμενους ή και το ευρύτερο κοινό να εκφέρει τη γνώμη του για το συγκεκριμένο θέμα.

Στηρίζουμε ολόπλευρα την πρόταση Σχεδίου Νόμου που έχουν επεξεργαστεί οι συναγωνιστές μας της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας ενάντια στις αγωγές SLAPP που πληθαίνουν ανησυχητικά, ώστε να αποκατασταθεί η δυνατότητα έκφρασης γνώμης και πληροφόρησης από τα κινήματα και τους ενεργούς πολίτες.

Το συνάδελφο Γρύλλη, το γνωρίζουμε από την ενεργή του παρουσία στα κινήματα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, του Δημοσίου συμφέροντος και των ελεύθερων χώρων, όπως στο περυσινό κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες. Είναι δεδομένη η στήριξη και η αλληλεγγύη μας στο πρόσωπο του (όπως και σε παλαιότερες αντίστοιχες περιπτώσεις) και καλούμε όλους τους φορείς των Μηχανικών να τον στηρίξουν με όποιο τρόπο μπορούν διεκδικώντας την απόσυρση των τρομοκρατικών αγωγών.

Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση – ΑΡΑΓέΣ, 24/5/2024

ΠΗΓΗ

* Πολιτικός Μηχανικός και ένας από τους εισηγητές στην εκδήλωση: Σύρος: Το ΒΙΝΤΕΟ της πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, με θέμα: «Ένα παράξενο καλοκαίρι: Τα κινήματα πολιτών για τις παραλίες», που συνδιοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Σάββατο 9/12/2023 (VIDEO)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου