26 Μαΐου 2024

Επανέχονται οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) για το σκάνδαλο των απευθείας αναθέσεων σε εταιρεία-«φάντασμα» - Για τις καταγγελίες τους θα ζητήσουν την παρέμβαση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου - Καταδικάζει τις ενέργειες της Διοίκησης της ΔΥΠΑ και η ΑΔΕΔΥ (UPDATE)

 

ΔΥΠΑ
ΔΥΠΑ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Eπιστολή-απάντηση στο διοικητή της ΔΥΠΑ για το σκάνδαλο των αναθέσεων σε εταιρεία-«φάντασμα»

Στον φακό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου θέτουν τώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τη διερεύνηση των πρόσφατων καταγγελιών τους για τη γκρίζα ζώνη, που περιβάλλει τις απευθείας αναθέσεις από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης σε συγκεκριμένη εταιρία διαφημιστικής προβολής, η οποία έχει όλα τα χαρακτηριστικά «εταιρείας- φάντασμα».

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Πανελλήνιας Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, τ.ΟΕΕ, τ.ΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ)  με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον Διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη  τον καλούν να δημοσιεύσει το υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο ξεκινά η διαδικασία απευθείας ανάθεσης στην συγκεκριμένη εταιρεία και να απαντήσει στα εξής  σοβαρά ερωτήματα που αφορούν στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος από την ΔΥΠΑ:

  • Ποιος εισηγήθηκε υπηρεσιακά τη συγκεκριμένη εταιρεία;.
  • Με ποια αιτιολογία προτάθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;
  • Γνωρίζετε εσείς άλλη εταιρεία -πολλώ δε μάλλον διαφημιστική- χωρίς σάιτ και δίχως κοινωνική δικτύωση;… Εμείς όχι! Εκτός εάν έχει διασφαλισμένη την πελατεία της.
  • Έχετε απάντηση γιατί ενώ υπάρχουν εκατοντάδες εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο, γιατί δεν προτιμήθηκαν αυτές; 
  • Γιατί έγιναν απευθείας αναθέσεις κατ’ επανάληψη στην ίδια εταιρεία-«φάντασμα» για προγραμματισμένες δράσεις, που δεν έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος;
  • Από πού συνάγεται το επείγον της διαδικασίας;
  • Πόσα χρήματα έχετε διαθέσει, με απευθείας αναθέσεις, σε ποιες εταιρείες και για ποιες δράσεις;

Ακολουθεί η αναλυτική επιστολή των τριών συνδικάτων

Όλο το κείμενο έχει ως εξής

Μέσα από ένα κείμενο ιδεών ο Διοικητής της Δ.ΥΠ.Α. κ. Πρωτοψάλτης επιχείρησε να (μην) απαντήσει σχετικά με το τεράστιο ζήτημα των απευθείας αναθέσεων σε εταιρεία-«φάντασμα» που αναδείξαμε, κατά την προσφιλή τακτική του. Δεν παραλείπει μάλιστα να μας υποδείξει να απευθυνθούμε εμείς στην εταιρεία-«φάντασμα» εάν έχουμε απορίες!

Απαντάμε: Απευθυνθήκαμε! Ψάξαμε, ρωτήσαμε, τηλεφωνήσαμε! Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο που να προσδίδει στην εταιρεία στοιχειώδη αξιοπιστία.

Εμείς, κ. Διοικητά, δεν γνωρίζουμε εταιρεία χωρίς σάιτ και δίχως παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, εταιρεία, μάλιστα, που δραστηριοποιείται στον χώρο της διαφήμισης και αναλαμβάνει διαφημιστική προβολή κρατικού φορέα. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε ότι η εν λόγω εταιρεία απέκτησε σάιτ μετά τις καταγγελίες μας, παρότι, βάσει του ν.4072/2012, η εταιρεία υποχρεούνταν εντός ενός μηνός από τη σύστασή της ως ΙΚΕ να έχει αναρτήσει την εταιρική διαδικτυακή σελίδα της. Τα ερωτήματά μας, όμως, δεν αφορούν στην εταιρεία! Αφορούν στη Δ.ΥΠ.Α. και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος.

Απαντήστε, λοιπόν, κ. Διοικητά… Το κύρος ενός δημόσιου οργανισμού διασφαλίζεται με απευθείας αναθέσεις κατ’ επανάληψη και κατά συρροήν για διαφημίσεις;

Λέτε, κ. Διοικητά, ότι η εταιρεία δεν παρήγαγε διαφήμιση, αλλά οι υπηρεσίες της αφορούν αποκλειστικά στην προβολή στα μέσα ενημέρωσης. Μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς έργο παρήγαγε; Μεσολαβούσε, δηλαδή, ανάμεσα στην παραγωγή του διαφημιστικού υλικού και στα ΜΜΕ;

Σωστά καταλαβαίνετε, κ. Διοικητά, ότι ενοχλούμαστε. Ενοχλούμαστε πρωτίστως από αυτήν την αλαζονική απάντησή σας. Σας καλούμε, λοιπόν, μιας και κάνατε τον κόπο να απαντήσετε, να συνεχίσουμε τον δημόσιο διάλογο, είτε με ανακοίνωση είτε με παρουσία σε ΜΜΕ της επιθυμίας σας! 

Σας καλούμε λοιπόν, επειδή εσάς σας ενδιαφέρει το κύρος της ΔΥΠΑ -εμάς όχι, όπως υποστηρίζετε-, να απαντήσετε: 

    • Ποιος εισηγήθηκε υπηρεσιακά τη συγκεκριμένη εταιρεία;
Σας καλούμε να δημοσιεύσετε το υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο ξεκινά η διαδικασία απευθείας ανάθεσης στην εν λόγω εταιρεία.
    • Με ποια αιτιολογία προτάθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;
Γνωρίζετε εσείς άλλη εταιρεία -πολλώ δε μάλλον διαφημιστική- χωρίς σάιτ και δίχως κοινωνική δικτύωση;… Εμείς όχι! Εκτός εάν έχει διασφαλισμένη την πελατεία της.
    • Έχετε απάντηση στις εκατοντάδες εταιρείες με το ίδιο αντικείμενο γιατί δεν προτιμήθηκαν αυτές; 
    • Γιατί απευθείας αναθέσεις κατ’ επανάληψη στην ίδια εταιρεία-«φάντασμα» για προγραμματισμένες δράσεις, που δεν έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος;
    • Από πού συνάγεται το επείγον της διαδικασίας;
    • Πόσα χρήματα έχετε διαθέσει, με απευθείας αναθέσεις, σε ποιες εταιρείες και για ποιες δράσεις;

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε την παρέμβαση της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας και του  Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να αποφανθούν για τα καταγγελλόμενα από την πλευρά μας και να μην υπάρχει ουδεμία «γκρίζα ζώνη».

Τέλος, σχετικά με την επιφύλαξη-απειλή σας για τα συνδικάτα, σας καλούμε να άρετε τις επιφυλάξεις σας και να προχωρήσετε σε μηνύσεις και αγωγές.

Δεν εκβιαζόμαστε!

***

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διοίκηση της ΔΥΠΑ υποδύεται τους δικαστές και τους συνδικαλιστές

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ, η οποία με διοικητικό της έγγραφο επιχειρεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους του φορέα και να καταργήσει το τεκμήριο νομιμότητας της απεργίας.

Συγκεκριμένα η διοίκηση της ΔΥΠΑ που έχει προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για την επαναπροκήρυξη της απεργίας αποχής από την αξιολόγηση χωρίς ούτε καν να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης που έχει οριστεί για την Παρασκευή, 24 Μαΐου και την έκδοση απόφασης, με  διοικητικό της έγγραφο αναλαμβάνει ρόλο δικαστή και «κρίνει» ανενεργή την απεργία.

Επειδή για τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει εξωθεσμικά σε αγώνες των εργαζομένων, καλούμε την Υπουργό Εργασίας να πάρει θέση.

Καταδικάζουμε τις απαράδεκτες ενέργειες της Διοίκησης και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων στη ΔΥΠΑ!

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

***

- ΣΧΕΤΙΚΗ η πρόσφατη ανάρτηση στο blog μας:

Απευθείας αναθέσεις… €132.990 από ΔΥΠΑ σε εταιρεία – φάντασμα καταγγέλλουν Ομοσπονδία εργαζομένων ΟΑΕΔ, ΠΟΠΟΚΠ, ΠΑΝΣΥΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου