23 Μαΐου 2024

Σύρος: Βιομηχανική κληρονομιά περνά σε ιδιώτη με "πολιτική απόφαση" της αντιδημάρχου Πολιτισμού και με έγκριση της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου ανοίγοντας - Σχόλια δύο πανεπιστημιακών

ΦΩΤΟ από το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κοινή Γνώμη"

Damianos Gavalas*

«Βιομηχανική κληρονομιά περνά σε ιδιώτη για ανάδειξη»

Ένα τεχνούργημα-εξαιρετικό δείγμα βιομηχανικής κληρονομιάς που ανήκει στο Δήμο Σύρου (δηλαδή στους δημότες) περνάει (άνευ ανταλλάγματος, αν καταλαβαίνω καλά) σε ιδιώτη. Το επιχείρημα είναι ότι ο ιδιώτης θα το αναδείξει καλύτερα. Το ότι ο ιδιώτης θα ωφεληθεί οικονομικά από αυτό δεν μάς αφορά. Το ότι οι δημότες θα πρέπει να πληρώνουμε τον ιδιώτη για να απολαύσουμε από κοντά ένα στοιχείο της κοινής μας περιουσίας, επίσης δεν μάς αφορά. Ο κατακερματισμός της συλλογής του Βιομηχανικού Μουσείου, ούτε αυτό μας αφορά.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το γεγονός ότι η παραχώρηση γίνεται "χωρίς γνωμοδότηση Επιτροπής Πολιτισμού και δίχως τη σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου" αλλά με "πολιτική απόφαση" της Αντιδημάρχου είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Ποιος έχει δώσει στους αιρετούς το δικαίωμα να διαχειρίζονται την κοινή μας περιουσία ως προσωπικό τους κτήμα, παραμερίζοντας τα θεσμικά όργανα;

Αυτή η "πολιτική απόφαση" έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά από άλλη μία "πολιτική απόφαση", του Δημάρχου αυτή τη φορά, για να γίνει χρήση βαρέων οχημάτων για τον "ακτοκαθαρισμό" των παραλιών του νησιού. Μια "πολιτική απόφαση" σαφώς παράνομη (αφού η περιβαλλοντική νομοθεσία ξεκάθαρα απαγορεύει τα βαριά μηχανήματα στις παραλίες) την οποία η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αρνήθηκε να συνυπογράψει, σεβόμενη τη νομοθεσία.

Η Δημοκρατία και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος στα καλύτερά τους...

* Ο Δαμιανός Γαβαλάς είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναπληρωτής του προέδρου στο Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων στη Σύρο.

- Παραθέτουμε και το σχόλιο του Καθηγητή στο Ε.Μ.Π., Νίκου Μπελαβίλα, από το Apopsy Syrou News στο "Χ" (πρώην twitter):

Αγαπητές/οί, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Σύρου, ανακαλέστε την απόφαση για παραχώρηση τμημάτων της συλλογής του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης σε ιδιώτες για εμπορική χρήση.

Παρακαλώ θερμά, παίρνοντας το θάρρος με την ιδιότητα μου ως πρώτου διευθυντή του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, να ανακαλέσετε άμεσα την απόφασή σας και να μεριμνήσετε για την ολοκλήρωση του έργου της συντήρησης και της ανάδειξης της συλλογής.

Ο Δήμος Σύρου αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιώτη ένα από τα καλά «κομμάτια» της συλλογής, μία κλωστοϋφαντουργική μηχανή της δεκαετίας του 1910, επικαλούμενος την αδυναμία του να τη συντηρήσει και να τη στεγάσει. Πρόκειται για μία εξαιρετικά κακή ιδέα.

Η απόφαση παραχώρησης τμήματος των μουσειακών συλλογών σε ιδιώτη δυσφημεί τη Σύρο, την κοινωνία της και αποτελεί ύβρι για όλες και όλους αυτούς οι οποίοι από την κρίση του ’90 έως τώρα μόχθησαν για τη διάσωση και την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας της πόλης και του νησιού .

Ο Δήμος δεν είναι ιδιοκτήτης των συλλογών, των μνημείων και των ιστορικών τεκμηρίων με την έννοια του αγοραστή/πωλητή. Είναι θεματοφύλακας για λογαριασμό της τοπικής κοινωνίας αλλά και όλων μας.

Τις ορθές επιστημονικές και θεσμικές συνθήκες έτσι κι αλλιώς τις γνωρίζετε, καθώς έχετε και τους επιστήμονες και την εφαρμοσμένη εμπειρία. 

Με εκτίμηση, 

Νίκος Μπελαβίλας Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου