Ρεπορτάζ της Ηλιάνας Ζερβού

 

Tις επαφές του υπουργείου Υγείας με ιδιωτικές εταιρείες και φαρμακευτικούς ομίλους παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο TPP. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το υπουργείο είναι υπό συζητήσεις ώστε να μοιράσει κίνητρα σε ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα συλλογής αίματος και άλλων «ανθρώπινης προέλευσης υλικών», όπως το πλάσμα και οι ιστοί.

Ο ίδιος, σε ερώτηση του TPP ισχυρίζεται ότι οι παραπάνω συζητήσεις και σκέψεις «δεν θα σημάνουν την ιδιωτικοποίηση του αίματος» παρά το γεγονός ότι παραδέχεται ότι πράγματι το σχέδιο αφορά στη δυνατότητα συλλογής πλάσματος από ιδιωτικές εταιρείες, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Άδ. Γεωργιάδης: «Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους ιδιωτικούς ομίλους»

Συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση του TPP απαντάει:

«Έχουμε συναντηθεί και με ιδιωτικές εταιρείες και φαρμακευτικούς ομίλους, κυρίως όχι για το αίμα όσο για το πλάσμα, όπου ειδικεύονται, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει πια αυτή η επιλογή» και συνεχίζει «το συζητάμε και για την Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».

Όσoν αφορά τη μεταφορά του ελέγχου αιμοδοσίας από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο υπουργός δηλώνει, αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για την εμπορευματοποίηση του αίματος, ότι «γι’ αυτό που διαβάζω στην Εφ.Συν, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου, δεν ξέρω που τα έχει βρει η Εφ.Συν και τα βγάζει» και προσθέτει ότι, ακόμα, βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σκεφτόμαστε να κινητροδοτήσουμε και τη δυνατότητα ιδιωτών, όπως το κάνουν και άλλες 5 η 6 χώρες, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει είναι ακόμα πολύ πρόωρο».

Σχετικά με τους/τις επί – πληρωμή αιμοδότες/-τριες, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «όλα βρίσκονται υπό σκέψη», αλλά πως έχουν ξεκινήσει οι επικοινωνίες με ιδιωτικούς ομίλους και εταιρείες για επενδύσεις πάνω στο πλάσμα.

Ερωτηθείς βέβαια για το αν θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση και του αίματος αν οι παραπάνω συζητήσεις και σκέψεις γίνουν πράξη, απαντά: «Δεν ιδιωτικοποιούμε κανένα αίμα, δεν αλλάζει η αιμοδοσία, η αιμοδοσία όπως την ξέρουμε θα υπάρχει πάντα» ισχυρίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης και επαναλαμβάνει ότι «σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει δυνατότητα συλλογής πλάσματος και από ιδιωτικές εταιρείες, σκεφτόμαστε και στην Ελλάδα αν πρέπει να εφαρμόσουμε η όχι αυτήν την επιλογή, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».

«Εμπορευόμαστε ανθρώπινες ουσίες, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας, θα απουσιάζει ο δημόσιος έλεγχος»

Για το θέμα, το TPP επικοινώνησε με την Χαρά Ματσούκα, Διδακτόρισσα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας την περίοδο 2015-2020, με ειδίκευση στην αιματολογία.

Για νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα είναι υπεύθυνη για το θέμα του αίματος, του πλάσματος και όλων των παραγώγων του κάνει λόγο η κα. Ματσούκα και υπενθυμίζει ότι «μέχρι στιγμής αυτήν την ευθύνη την είχε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας» και πληροφορεί ότι «η νέα αρχή θα είναι υπεύθυνη για το αίμα και τους ιστούς, δηλαδή, όλα τα «ανθρώπινης προέλευσης υλικά». Η Αρχή αυτή σκοπεύει να αφήσει τον ιδιωτικό φορέα, δηλαδή μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η ιδιωτικούς ομίλους υγείας να αναλάβουν την ευθύνη να συλλέγουν πλάσμα ή και αίμα για λόγους φαρμακευτικής χρήσης».

Δηλαδή, εξηγεί ότι «το πλάσμα το χρησιμοποιούμε για να παραχθούν κάποια φάρμακα, κυρίως η Γ’ σφαιρίνη στην οποία υπάρχουν ελλείψεις» και συμπληρώνει, σχετικά με το προσχέδιο νόμου που κυκλοφορεί σε διάφορα μέσα, ότι «αυτό στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που λέγεται, διότι μέχρι στιγμής, όλα αυτά τα προϊόντα που προέρχονται από ανθρώπινες ουσίες είναι δωρεά εθελοντική».

Σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει για τα «υλικά ανθρώπινης προέλευσης, σημειώνει η κα. Ματσούκα:

«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν χαλαρώσει όσον αφορά το θέμα αυτό. Παλαιότερα απαγορευόταν διά ροπάλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες, η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία πρωτοστατεί στο να ανοίξει η αγορά συλλογής πλάσματος για να παραχθούν φάρμακα ιδιωτικά» επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη για αντίστοιχη λειτουργία σε άλλες χώρες.

Συγκεκριμένα επιτρέπεται στην Αμερική, την Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία και γίνεται με αμοιβή του δότη.

Σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει ένα άνοιγμα στην αγορά, η αιματολόγος δηλώνει πως «η βασική διαφορά είναι ότι δεν θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και θα είναι αμειβόμενοι δότες, το οποίο πέραν του ηθικού προβληματισμού που τίθεται, ότι δηλαδή αρχίζουμε και εμπορευόμαστε ανθρώπινες ουσίες μπαίνουν και ζητήματα ασφάλειας διότι είναι προφανές ότι αν κάποιος επί πληρωμή δίνει αίμα, πλάσμα, ιστούς, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πληροί και τις συνθήκες τις πολύ αυστηρές της ασφάλειας που χρειάζονται για την αιμοδοσία». Είναι πιθανό, δηλαδή, να τίθενται ζητήματα ασφαλείας, σύμφωνα με την ειδική αιματολόγο.

Η ίδια κρίνει ότι πρόκειται για μία ατυχή απόπειρα νομοθετικής αλλαγής» καθώς αναφέρει πως «υπάρχουν χώρες που απαγορεύεται αυστηρά, όπως η Γαλλία».

Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός – «Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη στιγμή», το μήνυμά του στους ιδιώτες

Υπενθυμίζεται ότι στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 16 και 17 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ένα τις πρώτες δηλώσεις σχετικά με πρόθεση της αλλαγής νομοθεσίας για την διαχείριση του πλάσματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ανέφερε:

«Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» και συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν».

INTERNATIONAL PLASMA PROTEIN CONGRESS (IPPC)

«Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή» ολοκλήρωσε ο Υπουργός την ανακοίνωση του στο Διεθνές Συνέδριο.

«Όταν μπαίνουν ιδιωτικοί φορείς καθοδηγούνται από το κέρδος και όχι την επιστήμη» – Έπονται αντιδράσεις

Η κα. Ματσούκα, σχετικά με τις προαναφερθείσες δηλώσεις Γεωργιάδη, θεωρεί ότι «η πρόθεση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, αποτελεί συνέχεια αυτής της απόπειρας. Δηλαδή, ότι τότε εισήγαγε το θέμα σε αυτό το συνέδριο και τώρα ετοιμάζει αυτό το προσχέδιο, που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στη Βουλή».

«Μέχρι στιγμής, ο θόρυβος που έχω ακούσει είναι μόνο από δημοσιογραφικές πηγές» ξεκαθάρισε η κα Ματσούκα και έκανε την υπόθεση ότι «θα σηκώσει αντιδράσεις και από τους συλλόγους των εθελοντών αιμοδοτών και από τους κρατικούς φορείς που ασχολούνται με το αίμα και τα παράγωγα του».

Τέλος, σχολιάζοντας μία τέτοια κίνηση από το υπουργείο υγείας, είπε:

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη να υπάρχει πλάσμα που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων, αλλά η αίσθηση μου ως γιατρός είναι ότι όταν ο ιδιωτικός φορέας μπαίνει στο παιχνίδι σε τέτοια θέματα αυτό καθοδηγείται κυρίως από το κέρδος και όχι από τις συνθήκες τις αυστηρές επιστημονικές, οι οποίες προϋποθέτουν ασφάλεια, κατάλληλη ιδιότητα κτλ».

«Είναι όλοι ενημερωμένοι», ισχυρίζεται ο Άδ. Γεωργιάδης – Τον διαψεύδει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας

Ο κ. Γεωργιάδης, σε σχετική ερώτηση του TPP για την ενημέρωση των επίσημων, αρμόδιων φορέων σχετικά με τις επαφές που έχουν ξεκινήσει, απάντησε κάθετα ότι «είναι όλοι ενημερωμένοι».

Ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, διαψεύδει μιλώντας στο TPP τον ισχυρισμό του υπουργού.

«Εμάς το μόνο που μας έχει δοθεί σε παλαιότερο χρόνο, ένα σχετικό κείμενο που δεν αφορούσε ούτε προθέσεις, ούτε κάποιο νομοσχέδιο. Τότε το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) εξέφρασε την άποψη του, η οποία είναι απόλυτα αρνητική».

Ο κ. Κατσίβελας, δήλωσε, κάθετα πως το ΕΚΕΑ δεν έχει λάβει απολύτως καμία επίσημη ενημέρωση και ανακοίνωση του υπουργείου υγείας για το θέμα.

«Οι νόμοι της ελληνικής πολιτείας λένε ότι η αιμοδοσία είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη»

«Υπάρχει ο νόμος στην ελληνική πολιτεία και ομοφωνία ότι η αιμοδοσία είναι σε εθελοντική βάση και μη αμειβόμενη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ και συμπλήρωσε για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας:

«Μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών στην χρήση του αίματος και των παραγώγων του. Κακώς ανοίγει αυτή η κουβέντα, ειδικά σε μία περίοδο που η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα πάει πάρα πολύ καλά, που από μέρα με τη μέρα έχουμε σαφείς βελτιώσεις, καθώς θα βλάψει την συλλογή αίματος και τον εθελοντισμό στη χώρα μας»

Την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας και από τον Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαίωσε στο TPP και ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης.