EUROKINISSI |
Αιματηρή... επιστροφή στον «Μεσαίωνα» του 1970
«Μας γυρνάνε πίσω, στον πρόσφατο... Μεσαίωνα της δεκαετίας του ’70, προ του 1976, όταν αγοράζαμε το αίμα. Υπήρχαν επαγγελματίες αιμοδότες, τους έβρισκες πάντα στο καφενείο απέναντι από το “Δρακοπούλειο” (Κέντρο Αιμοδοσίας και Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας) στην πλατεία Βάθη. Πλήρωνες και σου έδιναν αίμα», λέει στην «Εφ.Συν.» η Βάνα Μυρίλλα. Η αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας και γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) θυμάται με τρόμο το παρελθόν: «Τότε μολύνθηκαν 7 άτομα με μεσογειακή αναιμία και πέθαναν. Ετσι βγήκε το σκάνδαλο με την αγοραπωλησία του αίματος. Μετά από αυτό έγινε δωρεάν η αιμοδοσία».
Για τους μεταγγισιοεξαρτώμενους ασθενείς είναι υπέρβαση «κόκκινης γραμμής» το 90σέλιδο νομοσχέδιο για την «Αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης αίματος, συστατικών αίματος και προϊόντων αίματος ως ΟΑΠΑ» της κυβέρνησης της Ν.Δ., που δημιουργεί ένα σκοταδιστικό, ανεξέλεγκτο πλαίσιο για το αίμα και τα προϊόντα του στη χώρα, καθιστώντας τα αντικείμενο αγοραπωλησίας, πετώντας στα σκουπίδια τις αρχές της αιμοδοσίας που βασίζονται στην προσφορά και τον εθελοντισμό, και αναμένεται να κατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.
«Μας ρίχνουν στον Καιάδα», τονίζει η Βάνα Μυρίλλα, «δεν μπορούμε να μείνουμε άπραγοι». Οι ασθενείς ζητούν με ανοιχτή επιστολή τους «να πάρουν θέση όλα τα κόμματα πριν από τις ευρωεκλογές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που υποτίθεται κάνει προσπάθειες για τα άτομα με αναπηρίες», μας λέει.
Το ΕΚΕΑ
«Καταρχάς είναι άκαιρο. Εχουμε έναν ψηφισθέντα Ευρωπαϊκό Κανονισμό, ο οποίος μιλάει γενικά για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης -μια τεράστια γκάμα- των οποίων το πλαίσιο στην Ελλάδα είναι πολύ χαλαρό, σε αντίθεση με το αίμα που είναι το μόνο καλά ρυθμισμένο, και ξαφνικά βλέπουμε ένα έτοιμο προς κατάθεση σχέδιο νόμου που ασχολείται μόνο με το αίμα και ξαναβάζει ζητήματα που η επιστημονική κοινότητα έλυσε τη δεκαετία του ’70», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γιατρός-αιματολόγος Κώστας Σταμούλης, επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ).
Ο Κώστας Σταμούλης μάς λέει ότι πίστευε πως το θέμα των αμειβόμενων αιμοδοτών είχε λήξει, καθώς είχε τρομερές συνέπειες που πληρώνουμε μέχρι και σήμερα. «Διαβάζω ένα σχέδιο νόμου που κινείται με πολύ ασαφή όρια και ερμηνείες μεταξύ συλλογής πλάσματος και συλλογής αίματος που σε πολλά σημεία ταυτίζονται και δεν πιστεύω ότι είναι τυχαίο. Διαβάζω το άρθρο 3 που αναφέρει ότι κέντρα συλλογής αίματος και πλάσματος δικαιούνται να ιδρύουν και να λειτουργούν οι πάντες πλέον στην Ελλάδα», προσθέτει.
Στις ήδη κατακερματισμένες αιμοδοσίες της χώρας, μας λέει, έρχεται το νομοσχέδιο να προσθέσει και δήμους, ΝΠΙΔ, εκκλησιαστικά ΝΠΙΔ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα, δηλαδή συλλογή, διάθεση, διαχείριση, σε μια χώρα που δεν έχει καταφέρει ακόμα να έχει ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να ελέγχει τις δημόσιες δομές. Κι όλο αυτό, υπογραμμίζει, κάτω από την εμπειρία του βρετανικού NHS (Eθνικού Συστήματος Υγείας) που έρχεται σήμερα να αποδώσει ευθύνες γιατί τις δεκαετίες ’70-’80 μετάγγισαν παράγοντες πήξεως που προέρχονταν από αμειβόμενους αιμοδότες με αποτέλεσμα να μολυνθούν οι ασθενείς. «Τη στιγμή που η Βρετανία έρχεται και λέει αυτή είναι η αιτία του κακού, η χώρα μας ξαναβάζει στη συζήτηση την αμειβόμενη αιμοδοσία που δεν εξασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών, πολλώ δε μάλλον των αιμοδοτών», σημειώνει.
Αγνοια υφυπουργού
«Είναι σκανδαλώδες», μας λέει ο Κώστας Σταμούλης, και διερωτάται πώς είναι δυνατόν όταν ο ίδιος ο αρμόδιος υφυπουργός για το αίμα στο υπουργείο Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εντόπισε ότι ένα από τα βασικά ελλείμματα της χώρας είναι ο κατακερματισμός της αιμοδοσίας και με δική του πρωτοβουλία με απόφαση στις 5 Μαρτίου (ΑΔΑ: 9ΒΘΝ465ΦΥΟ-Ζ2Η) ξεκινούν να συγκεντροποιούνται κάτω από το ΕΚΕΑ οι συλλεγόμενες μονάδες αίματος των υπηρεσιών αιμοδοσίας της Αττικής αρχικά προκειμένου να γίνεται κεντρική επεξεργασία και διαχείριση, να ετοιμάζεται να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που τινάζει και αυτή την προσπάθεια στον αέρα!
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα κάθε αιμοδοσία είχε τις δικές της μονάδες τις οποίες διένειμε σύμφωνα με τις ανάγκες της. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολλές αιμοδοσίες ανά 1.000 κατοίκους, η κάλυψη είναι ανεπαρκής, ακριβώς γιατί δεν υπάρχει ένας κοινός τρόπος διαχείρισης. Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση Θεμιστοκλέους, αυτό το σκορποχώρι συνέβαινε κατά παρέκκλιση Ευρωπαϊκής Οδηγίας που χρονολογείται το 2005.
Επομένως ποιανού είναι το νομοσχέδιο; Η αποκάλυψη του νομοσχεδίου από την «Εφ.Συν.» έφερε στην επιφάνεια ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη είχε προαναγγείλει από νωρίς -προ τριετίας- την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του αίματος σε συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας τον Δεκέμβριο του 2021, με χορηγό μεγάλη φαρμακοβιομηχανία του πλάσματος, μας λέει η Βάνα Μυρίλλα που ήταν παρούσα στο τραπέζι. «Μπήκα ομιλήτρια από την πλευρά των ασθενών, γιατί για μας τους ασθενείς είναι αιτία πολέμου», μας λέει η Βάνα Μυρίλλα.
Ακολούθησε κλειστή συνάντηση του συνδέσμου της φαρμακοβιομηχανίας για το πλάσμα -Coallition Plasma Protein Therapeutics Association- στις 4 Μαΐου 2022 στο ξενοδοχείο «Say» της Αθήνας, στην οποία παραβρέθηκαν η υφυπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο πρόεδρος του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών-ΚΕΦΙΜ Αλέξανδρος Σκούρας. Ενα πρότζεκτ ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινής γνώμης για τη δωρεά πλάσματος με σκοπό να ιδρυθούν εξειδικευμένα προγράμματα πλασματαφαίρεσης για τη συλλογή περισσότερου πλάσματος στη χώρα.
Μετά από αυτή τη συνάντηση άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα αλλάξει την αιμοδοσία. Πριν από έναν μήνα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης καταχειροκροτήθηκε για τις δηλώσεις του στο συνέδριο του συνδέσμου της φαρμακοβιομηχανίας για το πλάσμα, των γραφείων της Ευρώπης - PPTA Europe. «Μέχρι τον Ιούνιο», δεσμεύτηκε, «θα αλλάξουμε τον νόμο της αιμοδοσίας» και κλείνοντας δήλωσε πως είναι ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα»! Τα αναφέρει και η ίδια η PPTA Europe στη σελίδα της στο LinkedIn: «Στο φετινό καλωσόρισμα του hashtag#IPPC2024, ο Αδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας της Ελλάδος, ξεκίνησε την ομιλία του υπενθυμίζοντας στους συμμετέχοντες ότι “το πλάσμα είναι ελληνική λέξη, εν γνώσει σας ή όχι, επιστρέφετε στις ρίζες σας”. Ανακοινώθηκε επίσης ένα επερχόμενο νομοσχέδιο που θα θέσει τις βάσεις για τη λειτουργία κέντρων συλλογής πλάσματος στην hashtag#Ελλάδα. Με το νομοσχέδιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες να συλλέγουν πλάσμα με σκοπό την παρασκευή κρίσιμων φαρμακευτικών προϊόντων που προέρχονται από πλάσμα και σώζουν ζωές για όλους τους ασθενείς στην Ελλάδα και την Ευρώπη γενικότερα».
Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πάντως χθες ανακοίνωσε την έγκριση νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης «με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας του αίματος, των ιστών και των κυττάρων που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής κυκλοφορίας των ουσιών αυτών στην Ε.Ε.». «Ο Κανονισμός για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης (SoHO) θα εξασφαλίσει καλύτερη προστασία για τους δότες και τους λήπτες, καθώς και για τα παιδιά που γεννιούνται μετά από ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», αναφέρει ο Κανονισμός.
Ειδική μνεία κάνει και στην «εθελοντική και μη αμειβόμενη δωρεά». Σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό, «οι δωρεές για τις ουσίες ανθρώπινης προέλευσης θα πρέπει να είναι κατ’ αρχήν εθελοντικές και μη αμειβόμενες και δεν πρέπει να παρέχονται στους δωρητές οικονομικά κίνητρα για να δωρίσουν».
Αποκαλύψεις που έβαλαν stop στο εμπόριο αίματος
Εκτενή ρεπορτάζ και μία αποκαλυπτική έρευνα του Σπύρου Καρατζαφέρη στην «Απογευματινή», τότε, για το εμπόριο αίματος οδήγησαν σε παρέμβαση του εισαγγελέα.
Οι ιδιωτικές (εμπορικές) τράπεζες αίματος λειτουργούσαν παράνομα, ενώ το 1972 επιχειρήθηκε να νομιμοποιηθούν, απόφαση που ανατράπηκε μετά από σθεναρή αντίδραση των τότε διευθυντών των Κέντρων Αιμοδοσίας και με την ανεκτίμητη βοήθεια λόγων και επιχειρημάτων του Μικέ Παϊδούση, ιδρυτικού μέλους της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας και της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού το 1935, ο οποίος είχε κληθεί ως εμπειρογνώμονας.
Η απώλεια 7 ανθρώπων λόγω του εμπορίου αίματος οδήγησε το 1976 στην αυτοκτονία -χωρίς να είναι δική του αρμοδιότητα και ευθύνη- του Ηλία Πολίτη, κορυφαίου γιατρού που αγωνίστηκε για τη θέσπιση της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Το 1979, επί υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών Σ. Δοξιάδη, κλείνουν οριστικά και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος.
***
Ηταν αναμενόμενο αυτό, ωστόσο δεν το κάνει λιγότερο σοκαριστικό: σε μια χώρα όπου η κυβέρνηση ξεχαρβαλώνει το νομικό πλαίσιο ώστε να πωλούνται τα πάντα -από την Παιδεία μέχρι την Υγεία- θα ερχόταν και η στιγμή που θα έπαιρνε μια τιμή και το ανθρώπινο σώμα, εν προκειμένω το αίμα. Σε απλά ελληνικά, έχεις χρήματα; Θα σπουδάσεις, θα ιαθείς, θα βρεις και μια κόκκινη, αιμάτινη λύση στη στιγμή της πιο μεγάλης αγωνίας σου. Μοίρα αγαθή για όποιον αγοράζει, μοίρα ανατριχιαστική για όποιον πουλά.
Ποτέ πριν από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πως το αριστούργημα του Μπάμπη Τσικληρόπουλου θα μπορούσε να περιγράφει σκηνές του αληθινού μας βίου σε μια χώρα της Ενωμένης Ευρώπης τον 21ο αιώνα. Στο «Οχ, τα νεφρά μου» ο μυστηριώδης κύριος «Νεφράς» πλησιάζει δύο φτωχοδιάβολους φίλους για να αγοράσει τα όργανά τους. Στο 90σέλιδο νομοσχέδιο της κυβέρνησης μπαίνουν στην αγορά το αίμα, τα συστατικά και τα προϊόντα του.
Δήμοι, ΝΠΙΔ, εκκλησιαστικά ΝΠΙΔ και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα μπορούν να συλλέγουν, να διαθέτουν, να διαχειρίζονται το αίμα, ενώ «επαγγελματίες» αιμοδότες θα προσφέρουν το πλάσμα. Η χώρα επιστρέφει με ιλιγγιώδη ταχύτητα πίσω σε ένα σκοτεινό παρελθόν, όταν ακόμα λειτουργούσαν ιδιωτικές τράπεζες αίματος και οι επαγγελματίες αιμοδότες περίμεναν στα καφενεία τον επόμενο πελάτη που χαροπάλευε. Αυτές οι πρακτικές οδήγησαν ανθρώπους στον θάνατο, ενώ η απώλεια 7 ανθρώπων λόγω του εμπορίου αίματος οδήγησε το 1976 στην αυτοκτονία τον κορυφαίο γιατρό Ηλία Πολίτη.
Το 1979, επί Νέας Δημοκρατίας, έκλεισαν οριστικά και οι τελευταίες ιδιωτικές τράπεζες αίματος. 45 χρόνια αργότερα είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αδωνη Γεωργιάδη που τους ανοίγει τον δρόμο. Πιο πίσω δηλαδή κι από το ίδιο της το παρελθόν επιστρέφει η δεξιά παράταξη, αλλά αυτό είναι μικρή απώλεια σε σχέση με το πόσο πίσω γυρίζει τη χώρα.
Το είδαμε σε πολλά επίπεδα και έχει γίνει πια σαφές το δίλημμα: αλλαγή πολιτικής σελίδας ή βαρβαρότητα. Οι δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, το σύνολο της Κεντροαριστεράς, η πληθυντική Αριστερά οφείλουν να βρουν τους τρόπους και να ανοίξουν τον εναλλακτικό δρόμο στον μονόδρομο της βαρβαρότητας που επιβάλλει στην κοινωνία η Νέα Δημοκρατία.
***
Credit: Nick Paleologos / SOOC
Παραδοχή Γεωργιάδη στο TPP: Συζήτηση με ιδιώτες για «επενδύσεις» στο αίμα, «κυρίως στο πλάσμα» – Ζητήματα ηθικής και ασφάλειας εγείρουν οι ειδικοί
Credit: Nick Paleologos / SOOC |
Ρεπορτάζ της Ηλιάνας Ζερβού
Tις επαφές του υπουργείου Υγείας με ιδιωτικές εταιρείες και φαρμακευτικούς ομίλους παραδέχεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο TPP. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το υπουργείο είναι υπό συζητήσεις ώστε να μοιράσει κίνητρα σε ιδιώτες για επενδύσεις στον τομέα συλλογής αίματος και άλλων «ανθρώπινης προέλευσης υλικών», όπως το πλάσμα και οι ιστοί.
Ο ίδιος, σε ερώτηση του TPP ισχυρίζεται ότι οι παραπάνω συζητήσεις και σκέψεις «δεν θα σημάνουν την ιδιωτικοποίηση του αίματος» παρά το γεγονός ότι παραδέχεται ότι πράγματι το σχέδιο αφορά στη δυνατότητα συλλογής πλάσματος από ιδιωτικές εταιρείες, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Άδ. Γεωργιάδης: «Ήδη ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους ιδιωτικούς ομίλους»
Συγκεκριμένα σε σχετική ερώτηση του TPP απαντάει:
«Έχουμε συναντηθεί και με ιδιωτικές εταιρείες και φαρμακευτικούς ομίλους, κυρίως όχι για το αίμα όσο για το πλάσμα, όπου ειδικεύονται, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υπάρχει πια αυτή η επιλογή» και συνεχίζει «το συζητάμε και για την Ελλάδα, δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».
Όσoν αφορά τη μεταφορά του ελέγχου αιμοδοσίας από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, ο υπουργός δηλώνει, αναφερόμενος στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών για την εμπορευματοποίηση του αίματος, ότι «γι’ αυτό που διαβάζω στην Εφ.Συν, δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε σχέδιο νόμου, δεν ξέρω που τα έχει βρει η Εφ.Συν και τα βγάζει» και προσθέτει ότι, ακόμα, βρίσκονται στο στάδιο των συζητήσεων.
Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «σκεφτόμαστε να κινητροδοτήσουμε και τη δυνατότητα ιδιωτών, όπως το κάνουν και άλλες 5 η 6 χώρες, αλλά ακόμα δεν έχουμε καταλήξει είναι ακόμα πολύ πρόωρο».
Σχετικά με τους/τις επί – πληρωμή αιμοδότες/-τριες, ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «όλα βρίσκονται υπό σκέψη», αλλά πως έχουν ξεκινήσει οι επικοινωνίες με ιδιωτικούς ομίλους και εταιρείες για επενδύσεις πάνω στο πλάσμα.
Ερωτηθείς βέβαια για το αν θα σημάνει την ιδιωτικοποίηση και του αίματος αν οι παραπάνω συζητήσεις και σκέψεις γίνουν πράξη, απαντά: «Δεν ιδιωτικοποιούμε κανένα αίμα, δεν αλλάζει η αιμοδοσία, η αιμοδοσία όπως την ξέρουμε θα υπάρχει πάντα» ισχυρίζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης και επαναλαμβάνει ότι «σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής υπάρχει δυνατότητα συλλογής πλάσματος και από ιδιωτικές εταιρείες, σκεφτόμαστε και στην Ελλάδα αν πρέπει να εφαρμόσουμε η όχι αυτήν την επιλογή, αλλά δεν έχουμε ακόμα καταλήξει».
«Εμπορευόμαστε ανθρώπινες ουσίες, εγείρονται ζητήματα ασφάλειας, θα απουσιάζει ο δημόσιος έλεγχος»
Για το θέμα, το TPP επικοινώνησε με την Χαρά Ματσούκα, Διδακτόρισσα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας την περίοδο 2015-2020, με ειδίκευση στην αιματολογία.
Για νέα Ανεξάρτητη Αρχή που θα είναι υπεύθυνη για το θέμα του αίματος, του πλάσματος και όλων των παραγώγων του κάνει λόγο η κα. Ματσούκα και υπενθυμίζει ότι «μέχρι στιγμής αυτήν την ευθύνη την είχε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας» και πληροφορεί ότι «η νέα αρχή θα είναι υπεύθυνη για το αίμα και τους ιστούς, δηλαδή, όλα τα «ανθρώπινης προέλευσης υλικά». Η Αρχή αυτή σκοπεύει να αφήσει τον ιδιωτικό φορέα, δηλαδή μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η ιδιωτικούς ομίλους υγείας να αναλάβουν την ευθύνη να συλλέγουν πλάσμα ή και αίμα για λόγους φαρμακευτικής χρήσης».
Δηλαδή, εξηγεί ότι «το πλάσμα το χρησιμοποιούμε για να παραχθούν κάποια φάρμακα, κυρίως η Γ’ σφαιρίνη στην οποία υπάρχουν ελλείψεις» και συμπληρώνει, σχετικά με το προσχέδιο νόμου που κυκλοφορεί σε διάφορα μέσα, ότι «αυτό στην Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που λέγεται, διότι μέχρι στιγμής, όλα αυτά τα προϊόντα που προέρχονται από ανθρώπινες ουσίες είναι δωρεά εθελοντική».
Σχετικά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που ισχύει για τα «υλικά ανθρώπινης προέλευσης, σημειώνει η κα. Ματσούκα:
«Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί έχουν χαλαρώσει όσον αφορά το θέμα αυτό. Παλαιότερα απαγορευόταν διά ροπάλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες, η Γερμανία για παράδειγμα, η οποία πρωτοστατεί στο να ανοίξει η αγορά συλλογής πλάσματος για να παραχθούν φάρμακα ιδιωτικά» επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη για αντίστοιχη λειτουργία σε άλλες χώρες.
Συγκεκριμένα επιτρέπεται στην Αμερική, την Γερμανία, την Ουγγαρία και την Τσεχία και γίνεται με αμοιβή του δότη.
Σχετικά με τις αλλαγές που θα επιφέρει ένα άνοιγμα στην αγορά, η αιματολόγος δηλώνει πως «η βασική διαφορά είναι ότι δεν θα υπάρχει δημόσιος έλεγχος και θα είναι αμειβόμενοι δότες, το οποίο πέραν του ηθικού προβληματισμού που τίθεται, ότι δηλαδή αρχίζουμε και εμπορευόμαστε ανθρώπινες ουσίες μπαίνουν και ζητήματα ασφάλειας διότι είναι προφανές ότι αν κάποιος επί πληρωμή δίνει αίμα, πλάσμα, ιστούς, δεν είναι απαραίτητο ότι θα πληροί και τις συνθήκες τις πολύ αυστηρές της ασφάλειας που χρειάζονται για την αιμοδοσία». Είναι πιθανό, δηλαδή, να τίθενται ζητήματα ασφαλείας, σύμφωνα με την ειδική αιματολόγο.
Η ίδια κρίνει ότι πρόκειται για μία ατυχή απόπειρα νομοθετικής αλλαγής» καθώς αναφέρει πως «υπάρχουν χώρες που απαγορεύεται αυστηρά, όπως η Γαλλία».
Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός – «Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα είναι η κατάλληλη στιγμή», το μήνυμά του στους ιδιώτες
Υπενθυμίζεται ότι στο Διεθνές Συνέδριο Πλάσματος (International Plasma Protein Congress) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 16 και 17 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ένα τις πρώτες δηλώσεις σχετικά με πρόθεση της αλλαγής νομοθεσίας για την διαχείριση του πλάσματος στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ανέφερε:
«Θέλω να σας στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η κυβέρνηση μας, μία κυβέρνηση φιλική στην επιχειρηματικότητα, μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, είναι απόλυτα πρόθυμη να αλλάξει τη νομοθεσία προς μία κατεύθυνση που θα επιτρέψει στο πεδίο συλλογής πλάσματος να αναπτυχθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται» και συνέχισε την ομιλία του λέγοντας ότι «Θα χρησιμοποιήσουμε όλων των ειδών τα εργαλεία που άλλες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει για να το επιτύχουν».
INTERNATIONAL PLASMA PROTEIN CONGRESS (IPPC)
«Αν θέλετε να επενδύσετε στην Ελλάδα αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή» ολοκλήρωσε ο Υπουργός την ανακοίνωση του στο Διεθνές Συνέδριο.
«Όταν μπαίνουν ιδιωτικοί φορείς καθοδηγούνται από το κέρδος και όχι την επιστήμη» – Έπονται αντιδράσεις
Η κα. Ματσούκα, σχετικά με τις προαναφερθείσες δηλώσεις Γεωργιάδη, θεωρεί ότι «η πρόθεση που διαφαίνεται αυτή τη στιγμή, αποτελεί συνέχεια αυτής της απόπειρας. Δηλαδή, ότι τότε εισήγαγε το θέμα σε αυτό το συνέδριο και τώρα ετοιμάζει αυτό το προσχέδιο, που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί στη Βουλή».
«Μέχρι στιγμής, ο θόρυβος που έχω ακούσει είναι μόνο από δημοσιογραφικές πηγές» ξεκαθάρισε η κα Ματσούκα και έκανε την υπόθεση ότι «θα σηκώσει αντιδράσεις και από τους συλλόγους των εθελοντών αιμοδοτών και από τους κρατικούς φορείς που ασχολούνται με το αίμα και τα παράγωγα του».
Τέλος, σχολιάζοντας μία τέτοια κίνηση από το υπουργείο υγείας, είπε:
«Αντιλαμβανόμαστε όλοι την ανάγκη να υπάρχει πλάσμα που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή φαρμάκων, αλλά η αίσθηση μου ως γιατρός είναι ότι όταν ο ιδιωτικός φορέας μπαίνει στο παιχνίδι σε τέτοια θέματα αυτό καθοδηγείται κυρίως από το κέρδος και όχι από τις συνθήκες τις αυστηρές επιστημονικές, οι οποίες προϋποθέτουν ασφάλεια, κατάλληλη ιδιότητα κτλ».
«Είναι όλοι ενημερωμένοι», ισχυρίζεται ο Άδ. Γεωργιάδης – Τον διαψεύδει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Ο κ. Γεωργιάδης, σε σχετική ερώτηση του TPP για την ενημέρωση των επίσημων, αρμόδιων φορέων σχετικά με τις επαφές που έχουν ξεκινήσει, απάντησε κάθετα ότι «είναι όλοι ενημερωμένοι».
Ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, διαψεύδει μιλώντας στο TPP τον ισχυρισμό του υπουργού.
«Εμάς το μόνο που μας έχει δοθεί σε παλαιότερο χρόνο, ένα σχετικό κείμενο που δεν αφορούσε ούτε προθέσεις, ούτε κάποιο νομοσχέδιο. Τότε το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας) εξέφρασε την άποψη του, η οποία είναι απόλυτα αρνητική».
Ο κ. Κατσίβελας, δήλωσε, κάθετα πως το ΕΚΕΑ δεν έχει λάβει απολύτως καμία επίσημη ενημέρωση και ανακοίνωση του υπουργείου υγείας για το θέμα.
«Οι νόμοι της ελληνικής πολιτείας λένε ότι η αιμοδοσία είναι εθελοντική και μη αμειβόμενη»
«Υπάρχει ο νόμος στην ελληνική πολιτεία και ομοφωνία ότι η αιμοδοσία είναι σε εθελοντική βάση και μη αμειβόμενη» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ και συμπλήρωσε για την σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας:
«Μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας εξασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών στην χρήση του αίματος και των παραγώγων του. Κακώς ανοίγει αυτή η κουβέντα, ειδικά σε μία περίοδο που η εθελοντική αιμοδοσία στην Ελλάδα πάει πάρα πολύ καλά, που από μέρα με τη μέρα έχουμε σαφείς βελτιώσεις, καθώς θα βλάψει την συλλογή αίματος και τον εθελοντισμό στη χώρα μας»
Την απουσία οποιασδήποτε επίσημης ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας και από τον Άδωνι Γεωργιάδη επιβεβαίωσε στο TPP και ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, κ. Κωνσταντίνος Σταμούλης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου