Στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας εξακολουθούν να κρατούνται εννέα Ευρωπαίοι πολίτες που διώκονται μετά την εκκένωση της κατάληψης της Νομικής. Οι εννέα συλληφθέντες κινδυνεύουν με απέλαση ως «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη».
Σήμερα, έγινε γνωστό ότι η Léa Courtois Dakpa, μια από τους «9», ξεκινά απεργία πείνας μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της και για όσο διάστημα θα είναι κρατούμενη στην Αμυγδαλέζα.
Σε σχετική της δήλωση αποδομεί τους ισχυρισμούς πως η ίδια και οι άλλοι «8» τονίζει πως «αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια» και υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της κράτησής τους, έχουν γίνει «μάρτυρες πολυάριθμων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Αφού αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (που περιλαμβάνουν ιατρική αμέλεια, περιορισμό τροφίμων, χειραγώγηση των δικαιωμάτων επίσκεψης και καταπάτηση του δικαιώματος στην ενημέρωση), αναφέρεται στα αιτήματά της που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον τερματισμό της παράνομης κράτησης και της ακύρωσης της απόφασης απέλασης.
«Η απεργία πείνας μου είναι μια στάση ενάντια στις αδικίες των φασιστικών κρατών. Ό,τι μου συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας είναι αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους», υπογραμμίζει στη δήλωσή της.
Η δήλωση της Léa Courtois Dakpa
Ονομάζομαι Léa Courtois Dakpa και είμαι 1 από τους 9 διεθνείς Ευρωπαίους κρατούμενους/ες που βρισκόμαστε σήμερα υπό απέλαση στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας, μετά την παράνομη απαγωγή μας από την ελληνική αστυνομία κατά τη διάρκεια πολιτικής δράσης για την Παλαιστίνη.
Αυτή η δράση ήταν μέρος του παγκόσμιου φοιτητικού κινήματος που απαιτούσε από τα πανεπιστήμια να αποσυρθούν από τη συνεργασία με τη σιωνιστική οντότητα και να τερματίσουν την παλαιστινιακή γενοκτονία και κατοχή.
Κρατηθήκαμε την Τετάρτη 15 Μαΐου -που είναι η Ημέρα της Νάκμπα- και κρατηθήκαμε για μια εβδομάδα χωρίς να έχουμε ποινικές καταδίκες. Πρόκειται σαφώς για μια πράξη αντιποίνων από το ελληνικό κράτος για να φιμώσει το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.
Πράγματι, ο λόγος που δόθηκε για την απέλασή μας είναι ο χαρακτηρισμός μας ως ατόμων που αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Αλλά πώς μπορεί να είναι, όταν δεν έχουμε καν καταδικαστεί, πόσο μάλλον ούτε καν δικαστεί; Ο χαρακτηρισμός ως απειλών για την εθνική ασφάλεια είναι ένα ξεκάθαρο τέχνασμα της ελληνικής φασιστικής κυβέρνησης για να στρέψει την κοινή γνώμη κατά της στήριξης του παλαιστινιακού λαού, όπως έχει καταστεί σαφές από τη δήλωση του Μητσοτάκη την ημέρα της σύλληψής μας, «αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έχουν δει σε άλλες χώρες και να καταλάβουν πανεπιστήμια, στήνουν σκηνές και κάνουν χάος, κάνουν μεγάλο λάθος».
Είναι λοιπόν σαφές ότι ο χαρακτηρισμός μας ως απειλή πολύ μικρή σχέση έχει με το γεγονός της σύλληψής μας και αντ' αυτού είναι μια πολιτική τακτική που χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να μας φιμώσει. Μεγαλώνοντας ως μαύρη, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αφρική, έχω δει από πρώτο χέρι τα απομεινάρια της αποικιακής καταπίεσης και τον αγώνα για αυτοδιάθεση. Στην Ευρώπη, αντιμετώπισα συστημικό ρατσισμό και κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ στην Αφρική, είδα τις διαρκείς επιπτώσεις της αποικιακής εκμετάλλευσης.
Αυτές οι εμπειρίες απηχούν τους αγώνες των Παλαιστινίων υπό σιωνιστική κατοχή, υπογραμμίζοντας τη διασύνδεση των αγώνων μας για δικαιοσύνη. Αυτοί οι αγώνες έχουν βαθιά απήχηση σε μένα και τροφοδοτούν τη δέσμευσή μου στην παγκόσμια δικαιοσύνη. Κατά τη διάρκεια της κράτησής μας, γίναμε μάρτυρες πολυάριθμων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο εναντίον μας, αλλά και εναντίον άλλων κρατουμένων χωρίς έγγραφα που στερούνται νομικής εκπροσώπησης.
Ιατρική αμέλεια:
- Ένα άτομο από την ομάδα μας απαιτεί καθημερινή φαρμακευτική αγωγή, αλλά έπρεπε να αγωνιζόμαστε για πρόσβαση κάθε μέρα, με αποτέλεσμα να χάνουμε δόσεις.
- Το αίτημα ενός άλλου κρατουμένου για ψυχιατρική περίθαλψη απορρίφθηκε, με τα ραντεβού ομολογουμένως να καθυστερούν για μετά την αποφυλάκιση.
- Ο γιατρός του κέντρου κράτησης είναι σπάνια διαθέσιμος και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, η ιατρική βοήθεια καθυστερεί επικίνδυνα λόγω της απομόνωσης του κέντρου.
Περιορισμός τροφίμων:
- Τα τρόφιμα των κρατουμένων είναι ελάχιστα βρώσιμα και διατροφικά ανεπαρκή. Βρήκαμε ύποπτα μπλε υπολείμματα στα γεύματά μας, εγείροντας μας ανησυχίες για μόλυνση από φάρμακα.
- Παρά τους κανονισμούς, οι επισκέπτες μας στερήθηκαν τη δυνατότητα να μας φέρουν φαγητό και εξαναγκαστήκαμε να αγοράσουμε από το υπερτιμημένο μίνι μάρκετ του στρατοπέδου, εφοδιασμένο με προϊόντα που υποστηρίζουν το σιωνιστικό καθεστώς.
Χειραγώγηση των δικαιωμάτων επίσκεψης:
- Το δικαίωμα στο επισκεπτήριο έχει παραβιαστεί κατάφωρα, με περιορισμένη πρόσβαση και χωρίς δυνατότητα ιδιωτικού επισκεπτηρίου.
- Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες που παρέχονται από τις πρεσβείες, οι οποίες εγγυώνται συχνότερες και ιδιωτικές επισκέψεις.
Καταπάτηση του δικαιώματος στην ενημέρωση:
- Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν συστηματικά να μας αναγκάσουν να υπογράψουμε έγγραφα χωρίς μετάφραση, παραβιάζοντας το δικαίωμά μας να κατανοήσουμε τις συνέπειες.
- Αρχικά, δεν δόθηκαν μεταφράσεις για τις εντολές απέλασής μας, και όταν το έκαναν, οι διερμηνείς ήταν ασφαλήτες, με στόχο να αποσπάσουν πληροφορίες παραπλανητικά. Ως απάντηση στην άδικη κράτηση μας και σε όλες τις αδικίες, ξεκινώ απεργία πείνας διαρκείας που θα διαρκέσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μου και για όσο διάστημα κρατούμαι σε αυτό το στρατόπεδο.
Τα αιτήματά μου είναι τα εξής:
- Να τερματίσουμε την παράνομη κράτησή μας και να ακυρώσουμε την απόφαση απέλασης που εκδόθηκε πριν από τη δίκη μας.
- Επιτρέψτε στους κρατούμενους να λαμβάνουν φαγητό και νερό από εξωτερικούς επισκέπτες.
- Εξασφάλιση της καθημερινής παρουσίας γιατρού στο κέντρο κράτησης.
- Εγγύηση ότι οι κρατούμενοι υπό ιατρική περίθαλψη λαμβάνουν τα συνταγογραφούμενα φάρμακά τους σύμφωνα με τις οδηγίες.
- Παροχή έγκαιρων ιατρικών ραντεβού για όλους τους κρατούμενους.
- Σεβαστείτε τα δικαιώματα επίσκεψης των κρατουμένων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
- Εξασφάλιση καθημερινής παρουσίας μεταφραστών στα γαλλικά, αγγλικά, αραβικά και φαρσί.
- Έρευνα για το μπλε υπόλειμμα που βρέθηκε στα τρόφιμά μας και τέλος στις πρακτικές αποδυνάμωσης των κρατουμένων μέσω της διατροφής.
Υπενθυμίζω στον κόσμο γιατί κρατούμαστε: η Παλαιστίνη βρίσκεται υπό σιωνιστική στρατιωτική κατοχή από το 1948, υποκείμενη σε απαρτχάιντ και γενοκτονία. Η κράτησή μας είναι μια πολιτική κίνηση για να καταπνίξουνε την αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη. Αυτό δεν θα το επιτύχουν. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι αγώνες για δικαιοσύνη είναι αλληλένδετοι. Αναλογιζόμενη την αφρικανική κληρονομιά μου, η ανθεκτικότητα και το θάρρος των προγόνων μου ενάντια στην αποικιοκρατία με εμπνέουν να συνεχίσω να αγωνίζομαι ενάντια σε όλες τις μορφές καταπίεσης. Οι παραλληλισμοί μεταξύ των αφρικανικών απελευθερωτικών αγώνων και της παλαιστινιακής αντίστασης για ελευθερία είναι σαφείς, υπογραμμίζοντας τον παγκόσμιο αγώνα για αξιοπρέπεια, δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα. Προσθέτω τη μακρά παράδοση των πολιτικών κρατουμένων να χρησιμοποιούν τα σώματά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η απεργία πείνας μου είναι μια στάση ενάντια στις αδικίες των φασιστικών κρατών. Ό,τι μου συμβεί κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας είναι αποκλειστική ευθύνη του ελληνικού κράτους. Στην απεργία πείνας επ' αόριστον, οι μόνες προσλήψεις μου θα είναι νερό, ζάχαρη, αλάτι, τσάι, καραμέλες και βιταμίνη Β1. Οι αντιλήψεις μας είναι ισχυρότερες από την καταστολή σας. Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους! Τέλος σε όλες τις διοικητικές κρατήσεις!
Léa Courtois Dakpa
24/05/2023, Στρατόπεδο Συγκέντρωσης Αμυγδαλέζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου