25 Μαΐου 2024

Μερικές ακόμα νίκες για το φοιτητικό κίνημα αποεπένδυσης από το Ισραήλ - Υπάλληλοι στην Ε.Ε ζητούν άμεση κατάπαυση πυρός και τέλος στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Χαρτόνι από πρόσφατη αμερικανική φοιτητική κινητοποίηση σε ανοικτό χώρο πανεπιστημίου. Βαμμένο σαν καρπούζι (σύμβολο της Παλαιστίνης) φέρει σε διπλή επανάληψη το σύνθημα «Disclose, Divest» («Αποακλύψτε, Αποεπενδύστε»). Στο φόντο φαίνεται να κυματίζει η σημαία της Παλαιστίνης.
 
Τρία ακόμα αμερικανικά πανεπιστήμια προστέθηκαν στη λίστα των ιδρυμάτων που συμφωνούν να ανοίξουν διαδικασίες αποεπένδυσης από το Ισραήλ, έπειτα από απαίτηση και κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος.

Το μικρό ιδιωτικό κολλέγιο New School στην πόλη της Νέας Υόρκης — που ιδρύθηκε το 1919 από πρώην καθηγητές του Columbia που αρνήθηκαν να υπακούσουν στον «όρκο πίστης προς την πατρίδα» που είχε υιοθετήσει τότε το μεγάλο ίδρυμα — ήρθε στις αρχές αυτής της εβδομάδας σε συμφωνία με τους φοιτητές που διαδήλωναν επί μήνες στους χώρους του.

Η επιτροπή διαχειριστών του New School θα ψηφίσει στις 14 Ιουνίου για το ζήτημα της πλήρους αποεπένδυσης από «εταιρείες που εμπλέκονται στη στρατιωτική και αστυνομική βία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όπως και όλες τις παγκόσμιες στρατιωτικοποιημένες συγκρούσεις», όπως μεταδίδει η φοιτητική εφημερίδα του πανεπιστημίου.

Εάν εγκριθεί, η αποεπένδυση θα πρέπει να συμβεί εντός τριμήνου και, όπως εξηγεί η φοιτητική εφημερίδα, θα σημαίνει μεταξύ άλλων την πλήρη αποεπένδυση «από εταιρείες και θυγατρικές που εμπλέκονται στην παρασκευή όπλων, τις στρατιωτικές προμήθειες και τον εξοπλισμό, τη στρατιωτική επικοινωνία και την τεχνολογία δημόσιας παρακολούθησης».

Επίσης στις αρχές της εβδομάδας, φοιτητές του Bard College στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν πως ήρθαν σε πλήρη συμφωνία με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η οποία υιοθέτησε όλα τα αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, το πανεπιστήμιο δεσμεύτηκε:
– να στηρίξει κάθε φοιτητική κίνηση εναντίον της Εκτελεστικής Διαταγής 157 της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που απαγορεύει τη δημόσια χρηματοδότηση εταιρειών ή οργανισμών που στηρίζουν το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (BDS), και εναντίον άλλων αντίστοιχων νόμων και κανονισμών,
– να παρουσιάσει λεπτομερή και διαφανή έκθεση των επενδύσεών του, και των σχεδίων για το μέλλον τους,
– να δημιουργηθεί επιτροπή που θα εκπροσωπεί φοιτητές, διδακτικό προσωπικό, υπαλλήλους και διοίκηση, η οποία θα παρέχει μη δεσμευτικές «γραπτές κατευθυντήριες γραμμές δεοντολογικών επενδύσεων για τους υπεύθυνους καταπιστευματοδόχους του Bard College».

Το Bard College έχει από το 2009 συνεργασία και κοινό πρόγραμμα, το πρώτο μεταξύ πανεπιστημίων των δύο κρατών, με το παλαιστινιακό πανεπιστήμιο Al Quds που βασίζεται στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Τέλος, το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σακραμέντο (California State University, Sacramento – CSU Sacramento), έγινε το πρώτο του είδους του που εκκινεί διαδικασίες πλήρους αποεπένδυσης από «εταιρείες και επενδυτικά σχήματα που κερδοσκοπούν από τη γενοκτονία, την εθνοκάθαρση, και δραστηριότητες που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα», όπως αυτά ορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη. Σύμφωνα με τους φοιτητές του πανεπιστημίου, η διοίκηση τους ενημέρωσε ότι δεν διαθέτει άμεσες επενδύσεις που να εμπίπτουν στην περιγραφή, αλλά πως θα ξεφορτωθεί έμμεσες επενδύσεις ύψους περίπου 4,5 εκ. δολαρίων.

Οι φοιτητές πέτυχαν επίσης αλλαγή στις πολιτικές του πανεπιστημίου, όπου πλέον δηλώνεται πως «το CSU Sacramento αντιτίθεται και καταδικάζει κάθε πράξη γενοκτονίας, εθνοκάθαρσης, και άλλων δραστηριοτήτων που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Το CSU Sacramento δεν θα συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα και δεν θα συνάπτει καμία συμφωνία που έρχεται σε σύγκρουση με αυτές τις αξίες», κάτι που επί της ουσίας αποτελεί μια έμμεση υιοθέτηση και του καλέσματος για ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ.

Με αυτά, τα αμερικανικά ιδρύματα που έχουν αποφασίσει κάποιου είδους κίνηση προς την αποεπένδυση — είτε απλά να θέσουν το ζήτημα στα αρμόδια όργανά τους, είτε να εκκινήσουν τις διαδικασίες — ανέρχονται σε εννέα: Brown, Evergreen, Northwestern, Rutgers, USC Sacramento, UC Riverside, Minnesota, Bard, New School.

Διαβάστε το αφιέρωμα του INFO-WAR στο φοιτητικό κίνημα αποεπένδυσης: Στο Μέρος Α’ για τις ρίζες του στο κίνημα αποεπένδυσης από το νοτιοαφρικανικό Απαρτχάιντ, και στο Μέρος Β’ για τη σύνδεση των αγώνων του νοτιοαφρικανικού και του παλαιστινιακού λαού και την εξέλιξη του κινήματος για αποεπένδυση από το ισραηλινό απαρτχάιντ και τη γενοκτονία στη Γάζα.

ΠΗΓΗ

***

Παλαιστίνιοι τραυματίες
Παλαιστίνιοι που τραυματίστηκαν από ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας χθες μεταφέρονται στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα | AP Photo/Abdel Kareem Hana
 
Επιστολή 200 εργαζομένων για τη Γάζα

Υπάλληλοι Ε.Ε.: Άμεση κατάπαυση πυρός, τέλος στις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Περισσότεροι από 200 υπάλληλοι των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλαν σήμερα επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Ρομπέρτα Μέτσολα και στον Σαρλ Μισέλ εκφράζοντας αυξανόμενη ανησυχία τους για την αντίδραση της Ε.Ε. για τον πόλεμο στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες της και τον στόχο για την προώθηση της ειρήνης.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Guardian, τα 211 άτομα υπογράφουν με την προσωπική τους ιδιότητα το κείμενο πολίτες με το οποίο καταδικάζουν έντονα την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου αλλά προειδοποιεί ότι η «συνεχιζόμενη απάθεια της Ε.Ε. απέναντι στη δεινή θέση των Παλαιστινίων» ενέχει τον κίνδυνο να εξομαλυνθεί μια παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπου η απλή χρήση βίας, αντί για ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, καθορίζει την ασφάλεια των κρατών, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία.

Σε αυτό το σημείο οι εργαζόμενοι επικαλούνται την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του Ιανουαρίου, που έκρινε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου οφείλει να κάνει τα πάντα για να αποτρέψει την τέλεση γενοκτονίας, και στη συνέχεια τονίζουν την ανάγκη να αποτραπεί μια «ζοφερή παγκόσμια τάξη», που περιγράφουν παραπάνω, σε μια Ευρώπη, που δημιουργήθηκε από τους «παππούδες μας, μάρτυρες της φρίκης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου». «Το να μείνουμε άπραγοι μπροστά σε μια τέτοια διάβρωση του διεθνούς κράτους δικαίου θα σήμαινε την αποτυχία του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το είχαν οραματιστεί. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί στο όνομά μας» προσθέτουν.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι οι ηγέτες μας, οι οποίοι μιλούσαν τόσο έντονα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέγραφαν την Ευρώπη ως φάρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν ξαφνικά τόσο σιωπηλοί για την κρίση που εκτυλίσσεται στη Γάζα... Είναι σαν να μας ζητήθηκε ξαφνικά να κλείσουμε τα μάτια στις αξίες μας και στις αξίες για τις οποίες υποτίθεται ότι εργαζόμαστε. Και για εμάς, αυτό δεν ήταν αποδεκτό» δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο υπάλληλος, 
Ζίνο Μπενέτι. 
 
Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι πολλές ΜΚΟ έχουν επανειλημμένα ζητήσει κατάπαυση του πυρός. «Η αδυναμία της Ε.Ε. να ανταποκριθεί σε αυτές τις ολοένα και πιο απελπισμένες εκκλήσεις έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις αξίες που πρεσβεύει η Ε.Ε. και που πρεσβεύουμε εμείς» σημειώνεται.

Οι εργαζόμενοι καλούν την Ε.Ε. να ζητήσει επίσημα την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός τονίζοντας την ανάγκη για επίσημη επίσης απαίτηση απελευθέρωσης όλων των ομήρων και της διασφάλισης ότι τα κράτη - μέλη θα σταματήσουν τις άμεσες και έμμεσες εξαγωγές όπλων προς το Ισραήλ.

Ο Μπενέτι ανέφερε ότι η πρωτοβουλία δεν είχε σκοπό να είναι φιλοπαλαιστινιακή. «Υπογράψαμε επειδή πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει θέτει σε κίνδυνο αρχές του διεθνούς δικαίου που θεωρούμε σημαντικές και που θεωρούμε δεδομένες» είπε.

Η επιστολή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά την πορεία περισσότερων από 100 υπαλλήλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. "Ερχόμαστε μαζί σε μια ειρηνική συγκέντρωση, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες έχουν οικοδομηθεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα", δήλωσε τότε στο Reuters ο υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνος Καρλάιλ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου