Η κυβέρνηση κάνει λόγο για αύξηση 62% την τριετία 2021-23, αποκρύπτοντας όμως τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν δραματική μείωση 36% πέρυσι σε σύγκριση με το 2022
Οταν έχεις στην «καμπούρα» σου τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για το δυστύχημα στα Τέμπη, μοιάζει αστείο να ασχολούμαστε με τον παραμορφωτικό φακό στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Ομως δυστυχώς δεν είναι αστείο. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για διαχείριση πανομοιότυπη με όσα έπρατταν οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή τη δεκαετία του 2000, η οποία οδήγησε στην οικονομική καταστροφή της κοινωνίας κατά τη μνημονιακή εποχή. Τότε οι υπουργοί αυτών των κυβερνήσεων μιλούσαν για «ισχυρή Ελλάδα», «θωρακισμένη οικονομία» κ.λπ., κραδαίνοντας τα «Greek statistics» της τότε Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (μετά τα θλιβερά κατορθώματά της έχει μετονομαστεί σε Ελληνική Στατιστική Αρχή). Τότε τα ελληνικά ΜΜΕ απλώς θριαμβολογούσαν αναμασώντας αερολογίες υπουργών, όπως του υπουργού Οικονομικών της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή που το 2004 αναθεώρησε το ΑΕΠ της χώρας συνυπολογίζοντας έρευνες για τη μαύρη οικονομία στο εμπόριο, στις μεταφορές, στα ξενοδοχεία, στις κατασκευές, ακόμη και στην πορνεία. Ολοι ζούσαμε στον παράδεισο της δανεισμένης εικονικής πραγματικότητας.
Παραμορφώνουν την εικόνα
Από το 2019 οι υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ αμοραλισμού. Τελευταίο θλιβερό ατόπημά τους οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ). Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μειώθηκαν 36% πέρυσι συγκριτικά με το 2022. Μάλιστα ήταν λιγότερες ακόμη και από το «κουτσό» λόγω πανδημίας 2021.
Τι κι αν τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι προσβάσιμα σε όλους; Κυριάκος Μητσοτάκης και Κωστής Χατζηδάκης θεωρούν ότι στην Ελλάδα η πλειονότητα είναι ψηφοφόροι με περικεφαλαία. Με σημείωμα που διακινήθηκε στα συστημικά ΜΜΕ κατασκευάστηκε μια άλλη εκδοχή των «Greek statistics». Ο τίτλος πανομοιότυπος σχεδόν στο σύνολο των συστημικών ΜΜΕ που θέλουν να εμφανίζονται ως «σοβαρά» γι’ αυτό και λαμβάνουν σοβαρά υπόψη όσα «κατασκευάζει» ο «σοβαρός Κ. Χατζηδάκης: «ΟΟΣΑ: Εκρηξη άμεσων ξένων επενδύσεων 62% την τελευταία τριετία στην Ελλάδα».
Χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής διασταύρωσης μας παραπληροφορούσαν ότι οι ΑΞΕ την τριετία 2021-23 σημείωσαν αύξηση της τάξης του 62% σε σχέση με την τριετία 2017-19, λόγω των σημαντικών, όπως ισχυρίζονται, ρυθμών ανάπτυξης, που έβαιναν διαρκώς αυξανόμενοι. Οι «μάγειρες» εξαίρεσαν το δύσκολο λόγω πανδημίας 2020. Οπως σημειωνόταν στο ίδιο κείμενο που παρέθεσαν όλα τα συστημικά ΜΜΕ: «Από 4,15 δισ. δολάρια που ανήλθαν κατά μέσο όρο στην τριετία 2017-2019 έφτασαν στα 6,7 δισ. δολάρια την τριετία 2021-2023». Πράγματι σε απόλυτους αριθμούς υφίσταται αύξηση της τάξης του 6,91%, όμως κάτι βρομάεgreek stι και αφορά τους απόλυτους αριθμούς. Με κάτι τέτοιες αστείες «λογικοφανείς» συγκρίσεις εξήχθη το ρητό «οι αριθμοί είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις πιστευτά ψέματα».
Πήραμε την «πανηγυρτζίδικη» εκδοχή των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη που πρόσφεραν στο κοινό τους τα συστημικά ΜΜΕ και την αναγάγαμε στην τριετία 2017-19 που κυβερνούσε εν μέσω του τρίτου μνημονίου ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία 2014-16. Οπως προκύπτει, η κυβέρνηση Τσίπρα εκείνη την περίοδο πέτυχε ένα «θαύμα»: κατάφερε να αυξήσει τις ΑΞΕ κατά 51% σε σχέση με το 2014-16.
Συγκεκριμένα, από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι οι ΑΞΕ ανήλθαν:
- Το 2017 σε 3,085 δισ. ευρώ
- Το 2018 σε 3,364 δισ. ευρώ
- Το 2019 σε 4,484 δισ. ευρώ.
Συνεπώς, αν προσθέσουμε τα μεγέθη, έχουμε το συνολικό ποσό των 10,933 δισ. ευρώ, όταν την τριετία 2014-16 καταγράφηκαν συνολικά 5,663 δισ. ευρώ, που σημαίνει, σύμφωνα πάντα με την πανηγυρτζίδικη λογική των Μητσοτάκη και Χατζηδάκη που υιοθέτησαν ασμένως τα συστημικά ΜΜΕ, ότι επιτεύχθηκε ένα παρόμοιο οικονομικό θαύμα της τάξης του 52%. Βέβαια για να συμβεί το θαύμα Μητσοτάκη θα πρέπει να επισημανθεί ότι στην «έκρηξη» επενδύσεων 2021-23 συνέβαλε και η αγορά των δανείων των «κόκκινων» δανειοληπτών έναντι πινακίου φακής από τα σκοτεινά ιρλανδικά funds και μάλιστα με επιδότηση από το κράτος μέσω κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 18 δισ. ευρώ («Ηρακλής» Ι και ΙΙ).
Αναζητείται η σοβαρότητα
Ας σοβαρευτούμε λοιπόν απέναντι στους Μητσοτάκη και Χατζηδάκη που πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ας αναφέρουμε το εξής: αυτό που λαμβάνεται υπόψη σε τέτοιους δείκτες όπως η αύξηση ή μείωση των ξένων επενδύσεων σε μια οικονομία είναι η ετήσια διακύμανση σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σε σχέση με το 2022 η μείωση των ΑΞΕ στη χώρα μας καταγράφηκε στο 36%.
Βέβαια αν εντρυφήσουμε και στα ποιοτικά στοιχεία, θα διαπιστώσουμε ότι το 45% αφορά τη μη παραγωγική επένδυση των ακινήτων, ενώ το παραγωγικό στοιχείο που γεννά έκδηλες ανησυχίες στους σοβαρούς οικονομολόγους και ουχί στους σοβαροφανείς Μητσοτάκη και Χατζηδάκη είναι η πτώση των επενδύσεων σε εξοπλισμό «τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνίας» κατά 12,1% το 2023 σε σχέση με το 2022.
Η μαύρη τρύπα του 2020
Οπως εύκολα προκύπτει από τη σχετική «ειδησεογραφία» της δήθεν έκρηξης, το 2020 εξαιρέθηκε διότι τότε οι ΑΞΕ είχαν μειωθεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αν όμως κάποιος συγκρίνει τη μείωση των ΑΞΕ το 2020 σε σχέση με το 2019 (62,7%, από 4,484 δισ. ευρώ στα 2,813 δισ.) με τη μείωση του 2022 σε σχέση με το 2023 (66,9%, από 7,5 δισ. ευρώ σε 5,022 δισ.), θα διαπιστώσει ότι η «λαίλαπα Μητσοτάκη» στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερη της παγκόσμιας κρίσης που έφερε η πανδημία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου