Της Ματίνας Παπαχριστούδη
Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μαζί με άλλους οργανισμούς, άρχισε εκστρατεία υπεράσπισης των δημοσιογράφων που καλύπτουν τις επιθέσεις του Ισραήλ σε παλαιστινιακά εδάφη. Σημειώνεται ότι το 80% των δημοσιογράφων που έχασαν τη ζωή τους το 2023 δολοφονήθηκαν στη Γάζα και το Λίβανο. Παράλληλα, καταδικάστηκε το κλείσιμο του δικτύου Αl Jazeera στο Ισραήλ. Η δημοσιογραφία όμως δεν «δολοφονείται» μόνο στη Γάζα, καθώς οι σφαγείς της σιωνιστικής κυβέρνησης Νετανιάχου καθιερώνουν ένα νέο ορόσημο στην παραβίαση των βασικών αρχών της ελευθερίαςτων ΜΜΕ και στη λεγόμενη «δημοκρατική Δύση». Πλέον, δεν αρκούνται στη λογοκρισία, αλλά φτάνουν και στο κλείσιμο Μέσων, ψηφιακών εφαρμογών και κοινωνικών δικτύων.
Η 3η Μαΐου, παγκόσμια ημέρα ελευθερίας του Τύπου, φέτος χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της κατάστασης σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη καταγράφηκαν περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις φίμωσης, εκφοβισμού και καταστολής δημοσιογράφων. Κυβερνητικές παρεμβάσεις, αγωγές εκφοβισμού, φίμωση, καταναγκασμός και παρακολούθηση, δυσφήμιση και απαξίωση δημοσιογραφικού έργου, ολοκληρωτικός έλεγχος δημόσιων ΜΜΕ, είναι ορισμένες μόνο από τις παραβιάσεις που κατέγραψαν οι διεθνείς οργανισμοί για την Ευρώπη.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, την ίδια στιγμή, μαίνεται η επίθεση ενάντια ακόμη και στην ουδέτερη, αποστασιοποιημένη δημοσιογραφία. Η Εθνική Ένωση Συγγραφέων (NWU) δημοσίευσε την έκθεση «Κόκκινες Γραμμές: Αντίποινα στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα». Ο πόλεμος στη Γάζα, όπως σημειώνεται, πυροδότησε σε όλο τον κόσμο μια επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, είτε απευθείας από τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ είτε από «ομάδες συμφερόντων», υπονοώντας το ισραηλινό λόμπι σε όλο τον κόσμο. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι λογοκρίθηκαν, απειλήθηκαν, απολύθηκαν ή φιμώθηκαν, κατηγορούμενοι ότι επικρίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση ή υποστηρίζουν την παλαιστινιακή πλευρά. Η επίθεση περιλαμβάνει την απόλυση από τα Μέσα, την κατάργηση εκπομπών, την υποβάθμιση δημοσιογράφων.
Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, δείχνουν «ένα ανησυχητικό μοτίβο που αναδεικνύει το πώς η βιομηχανία των μέσων υποστηρίζει διαφορετικές φωνές» και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση. Ορισμένοι, μάλιστα, κατέταξαν στην παραπάνω επίθεση και το απειλούμενο «λουκέτο» στην εφαρμογή του TikTok στις ΗΠΑ, στηριζόμενα σε δηλώσεις εκπροσώπων οργανώσεων που υποστηρίζουν τη σφαγή των Παλαιστινίων.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Το κλείσιμο του TikTok μεθοδεύεται και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με επιχείρημα την «προστασία των παιδιών». Στις ΗΠΑ, πάντως, εκπρόσωποι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν δημοσίως πως στην εφαρμογή υπερτερούν οι αναρτήσεις και τα βίντεο υποστηρικτών της Παλαιστίνης. Ήδη, από το τέλος του 2023, γερουσιαστές κατηγορούσαν το ΤikTok πως «έκανε πλύση εγκεφάλου ενάντια στη χώρα και τους συμμάχους μας», προωθώντας περιεχόμενο «υπέρ της Χαμάς».
Όπως έγραψε το Rolling Stone την περασμένη εβδομάδα διοργανώθηκε από την ομάδα «No Labels» (χαρακτηρίζεται οργάνωση με «μαύρο χρήμα», που υποστηρίζει το κλείσιμο του ΤikTok) διαδικτυακό σεμινάριο ενάντια σε φοιτητικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στα πανεπιστήμια. Ο εκπρόσωπός της υποστήριξε ότι οι διαμαρτυρίες των φοιτητών έγιναν επειδή κλείνει το δίκτυο στο οποίο χειραγωγούν τους νέους και «υποδαυλίζουν το μίσος για να δημιουργήσουν εχθρικό περιβάλλον στις ΗΠΑ».
Στο μεταξύ, το ίδιο το ΤikTok, το οποίο κατέθεσε μήνυση και προσφυγή ενάντια στο νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία του, δήλωσε πως μέσα στους έξι μήνες, από τις 7 Οκτωβρίου 2023, αφαίρεσε περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια βίντεο και ανέστειλε περισσότερες από 140.000 ζωντανές ροές στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη λόγω παραβίασης των σχετικών οδηγιών, μεταξύ αυτών και «περιεχομένου που προωθεί τη Χαμάς» ή ρητορική μίσους, βίαιο εξτρεμισμό και παραπληροφόρηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου