20 Μαΐου 2024

Αναλγησία της κυβέρνησης ακόμα και για τα Νοσοκομεία Παίδων

Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία
EUROKINISSI

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων έχουν φτάσει στο απροχώρητο», υπογραμμίζει η 5μελής επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο ● Αντί για 30 νοσηλευτές που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί στη ΜΕΘ, υπάρχουν μόνο 13! Οι συνθήκες εργασίας εξαντλητικές και τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες δεκάδες, οδηγώντας σε παραιτήσεις και σε burnout (επαγγελματική εξουθένωση) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, φωνάζουν εδώ και καιρό γιατροί και νοσηλευτές, αλλά δεν ακούει κανείς ● Στην καρδιολογική κλινική, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και σοβαρά περιστατικά να αντιμετωπίσουν και εκτός γενικών εφημεριών, οι γιατροί που εργάζονται και εφημερεύουν εκεί είναι ελάχιστοι.

Εκτός από την παιδική αρρώστια –μέχρι και τον θάνατο– με την οποία αναμετριούνται καθημερινά οι υγειονομικοί μας στα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία, φροντίζοντας τα παιδιά μας, έχουν να δώσουν μάχες και με την πολιτική εξολόθρευσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση όταν τα εργατικά χέρια στα νοσοκομεία Παίδων (και σε ολόκληρο το ΕΣΥ) δεν φτάνουν, με αποτέλεσμα γιατροί και νοσηλευτές να κάνουν απανωτές υπερωρίες, χωρίς ρεπό και αργίες, και η κυβέρνηση επιλέγει την αδιαφορία και την αποεπένδυση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία Παίδων έχουν σημάνει συναγερμό εδώ και καιρό, μέσω των σωματείων τους, Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία, κινητοποιούνται, βγαίνουν στους δρόμους, ενώ πάντα κάποιοι μένουν πίσω στα νοσοκομεία με τους μικρούς ασθενείς τους. Η καθημερινή κατάθεση ψυχής στο ΕΣΥ είναι η πραγματικότητα που αντικρίζει κάθε επισκέπτης σε μέρα εφημερίας και μη.

Οι συνθήκες εργασίας εξαντλητικές και τα χρωστούμενα ρεπό και άδειες δεκάδες, που οδηγούν σε παραιτήσεις και σε burnout (επαγγελματική εξουθένωση) με σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους, όπως μυοσκελετικά και καρδιαγγειακά προβλήματα, επισημαίνει η Ηρώ Αποστολοπούλου, μέλος της 5μελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Αυτή τη στιγμή η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λειτουργεί κάτω από τα όρια ασφαλείας, ενώ ο Χειρουργικός Τομέας του νοσοκομείου, που συνεδρίασε την Πέμπτη, αποφάσισε τη διακοπή των τακτικών χειρουργείων λόγω των μεγάλων ελλείψεων – θα πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα.

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο νοσοκομείο έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Ειδικά οι πάγιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό σε όλα τα τμήματα», υπογραμμίζει η 5μελής της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο. Χαρακτηριστικά, στην καρδιολογική κλινική, ενώ υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και σοβαρά περιστατικά να αντιμετωπίσουν και εκτός γενικών εφημεριών (καρδιοχειρουργικά περιστατικά, περιστατικά με σύμπλοκες συγγενείς παθήσεις, νεογνά κ.λπ.), οι γιατροί που εργάζονται και εφημερεύουν στην κλινική είναι ελάχιστοι. «Σε ένα τόσο εξειδικευμένο τμήμα πρέπει να υπάρχουν όσοι γιατροί χρειάζονται και ταυτόχρονα να υπάρχει πλάνο εκπαίδευσης νέων γιατρών. Αντί αυτού, δεν καλύπτονται οι θέσεις και μετακινείται κιόλας προσωπικό», υπογραμμίζουν οι γιατροί.

Αντίστοιχα στα τμήματα που εφημερεύουν κάθε μέρα (Μαγνητικός, Αξονικός τομογράφος) υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί από τους οποίους οι δύο είναι αποσπασμένοι από άλλο νοσοκομείο. Πρακτικά, πρέπει να εργάζονται από το πρωί ώς το βράδυ για να διεκπεραιώσουν τον τεράστιο όγκο διαγνώσεων που έχουν να δώσουν στις κλινικές καθώς και σε εξωτερικά παιδιά. Στο αναισθησιολογικό, με τις πάγιες ελλείψεις καθώς και τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν (πέρα από τα χειρουργεία pet, μαγνητικές, εγχύσεις, αιματολογικά και νευρολογικά περιστατικά που λαμβάνουν αναισθησία), αντί να ενισχύεται, κάθε τόσο μετακινείται προσωπικό για να καλύψει ανάγκες του γειτονικού Παίδων, αναφέρουν. Σταθερό είναι και το πρόβλημα του μικροβιολογικού - λοιπών εργαστηρίων που λόγω των ελλείψεων δεν είναι εφικτή η καθημερινή 24ωρη λειτουργία τους.

Αποδυναμωμένη η ΜΕΘ

Η ΜΕΘ του νοσοκομείου –καταγγέλλει η 5μελής της ΕΙΝΑΠ– είναι πιο αποδυναμωμένη από ποτέ: για 10 κρεβάτια που λειτουργούν όλο τον χρόνο και σε 24ωρη βάση, υπηρετούν 10 νοσηλευτές (Π.Ε. και Τ.Ε.), από τους οποίους οι 2 είναι προς αποχώρηση το προσεχές διάστημα, και 8 βοηθοί νοσηλευτές (Δ.Ε.), από τους οποίους η μία είναι προς αποχώρηση και οι άλλες δύο έχουν ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους στη μονάδα. Αντί για 30 νοσηλευτές που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί, το νοσοκομείο έχει 13!

«Η απαραίτητη αυτή συνθήκη παραβιάζεται εδώ και καιρό αφού, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, καλείται ένας νοσηλευτής να διαχειρίζεται τη νοσηλεία 2 ή ακόμα και 3 παιδιών. Πέρα όμως από τη φροντίδα των παιδιών του τμήματος, οι νοσηλευτές της ΜΕΘ καλούνται να υποστηρίξουν τη διαχείριση ενός βαρέος περιστατικού σε οποιοδήποτε άλλο τμήμα του νοσοκομείου ή τη μεταφορά παιδιών στο τμήμα απεικονίσεων, απουσιάζοντας από το τμήμα για όσο χρόνο χρειαστεί», καταδεικνύει.

«Ηδη οι νοσηλευτές με έγγραφά τους προς τη διοίκηση έχουν προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν οι συνθήκες εντατικοποιημένης εργασίας στη σωστή και ασφαλή περίθαλψη των μικρών ασθενών. Η διαχείριση από έναν νοσηλευτή 2 ή και 3 ασθενών ΜΕΘ καταργεί κάθε έννοια πρόληψης της διασποράς ενδονοσοκομειακών μικροβίων και λοιμώξεων και από την άλλη προκαλεί κινδύνους στην ασφαλή περίθαλψη των παιδιών και στη σωστή εντατική τους παρακολούθηση», εξηγούν οι γιατροί.

Το ακτινολογικό

«Συμπληρώνονται πια σχεδόν 4 μήνες που το ακτινολογικό τμήμα του νοσοκομείου αδυνατεί να πραγματοποιήσει όρθιες ακτινογραφίες σε όλα τα παιδιά», αναδεικνύει η 5μελής. Το μηχάνημα έχει χαλάσει και οι διαδικασίες για την αντικατάστασή του μπορεί να κρατήσουν αρκετούς μήνες ακόμη, με αποτέλεσμα για να γίνουν οι συγκεκριμένες ακτινογραφίες σε παιδιά που νοσηλεύονται στις κλινικές χρειάζεται πολλές φορές να μεταφερθούν στο «Αγλαΐα Κυριακού», με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ταλαιπωρία των ασθενών. Αντίστοιχα, προσθέτουν, στα ΤΕΠ τα παιδιά που δεν πληρούν τις σωματομετρικές προϋποθέσεις με τις οποίες μπορεί να πραγματοποιηθεί όρθια ακτινογραφία στο ακτινολογικό του νοσοκομείου υποβάλλονται σε ακτινογραφίες μικρότερης διαγνωστικής αξίας.

Με αυταπάρνηση ώς την εξάντληση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗΣ, διευθυντής Καρδιοχειρουργικού τμήματος Παίδων «Η Αγία Σοφία»

«Στο “Αγία Σοφία” δεν γνωρίζουμε από καθημερινές και σκόλες ούτε από μέρες εφημερίας και μη εφημερίας. Τα παραδείγματα είναι πολλά», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Καλαβρουζιώτης, διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Παίδων «Η Αγία Σοφία». Πρόσφατα, περιγράφει, παρέλαβε το νοσοκομείο μωρό δύο ημερών και βάρους 2,5 κιλών, με υποψία συγγενούς καρδιοπάθειας για έλεγχο, από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας. «Πράγματι οι καρδιολόγοι μας ανακάλυψαν σοβαρή συγγενή καρδιοπάθεια (υποπλαστική δεξιά κοιλία, στένωση τριγλώχινας βαλβίδας, στένωση πνευμονικής βαλβίδας, μικρές πνευμονικές αρτηρίες) και το μωρό εισήχθη στη Β' Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών για αρχική αντιμετώπιση της βαριάς κατάστασής του (κορεσμός αίματος σε οξυγόνο 53% – φυσιολογική τιμή 98-100%)». Παρ’ όλο που το «Αγία Σοφία» δεν εφημέρευε για επείγοντα καρδιολογικά-καρδιοχειρουργικά περιστατικά την εβδομάδα εκείνη, οπότε θα έπρεπε να διακομιστεί το μωρό στο εφημερεύον Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, «νεογνολόγοι, καρδιολόγοι και καρδιοχειρουργοί εκτιμήσαμε ότι η διακομιδή του μωρού θα ήταν επικίνδυνη για τη ζωή του και αποφασίσαμε να το αντιμετωπίσουμε εδώ με επεμβατικό καρδιακό καθετηριασμό, αρχικά».

Οργανώθηκε ταχύτατα, μας λέει, το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ήρθε από τα σπίτια του το προσωπικό του, κατά τύχη αγαθή εφημέρευε στο νοσοκομείο καρδιοαναισθησιολόγος, οπότε δεν χρειάστηκε να έρθει από το σπίτι, και ώρα 2.30 τα ξημερώματα, 8 ώρες από την άφιξη του μωρού στο νοσοκομείο, υποβλήθηκε από τους καρδιολόγους σε επιτυχή τοποθέτηση ενδαυλικού νάρθηκα (stent) στον χώρο εξόδου της δεξιάς κοιλίας. Ο κορεσμός του αίματος σε οξυγόνο ανέβηκε στο 80%. «Η πορεία του μωρού θα είναι πολύ δύσκολη και αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί σειρά καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων, όμως η πρώτη μάχη δόθηκε επιτυχώς!» επισημαίνει.

AITHMATA

Γιατροί και νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 20/5 και ώρα 10.00 στο γραφείο του διοικητή.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

● Αμεση προκήρυξη του συνόλου των κενών που υπάρχουν σε όλα τα τμήματα.
● Αμεση διενέργεια των κρίσεων για τις προσλήψεις ιδιαίτερα στα τμήματα που δουλεύουν στο όριο.
● Καμία σκέψη για απογευματινά χειρουργεία – να ενισχυθεί εδώ και τώρα η πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου και του χειρουργείου.
● Να δοθούν κίνητρα σε ειδικότητες όπου υπάρχουν ελλείψεις και μειωμένο ενδιαφέρον να εργαστούν στο ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου