20 Μαΐου 2024

Ιάσονας Αποστολόπουλος: «Χρήσιμος για την εξουσία ο ρατσισμός – Κάνει τους φτωχούς να μισούν τους φτωχότερους» (VIDEO)


«Σε μία τέτοια κοινωνία, όπου υπάρχει μίσος προς τον αδύναμο, κανείς δεν είναι ασφαλής» τόνισε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος.


Για την επένδυση της εξουσίας στη μισαλλοδοξία και το ρατσισμό μίλησε ο διασώστης προσφύγων Ιάσονας Αποστολόπουλος, τονίζοντας ότι οι διασώσεις ανθρώπων έχουν καταλήξει να αποτελούν πλέον πολιτικό debate.

Ειδικότερα, μιλώντας στο vidcast της YouTuber ZoePre, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος αναφέρθηκε στην στοχοποίηση των προσφύγων και την καλλιέργεια του μίσους και του φόβου στα πρόσωπα αδύναμων ανθρώπων.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο ρατσισμός είναι πολύ χρήσιμος για την εξουσία: Κάνει τους φτωχούς να μισούν τους φτωχότερους.

Είναι πραγματικό εντυπωσιακό το πώς η φιγούρα του πρόσφυγα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή διαφορετικών τύπων απειλών. Άλλοτε παρουσιάζονται ως θρησκευτική απειλή, άλλοτε ως κοινωνική απειλή, άλλοτε ως εθνική απειλή, μέχρι και υγειονομική απειλή.

Δυστυχώς η διάσωση προσφύγων έχει γίνει πολιτική πράξη. Γιατί εμείς δεν είμαστε διασώστες σε μία φυσική καταστροφή. Εμείς είμαστε διασώστες για κάτι που έχει ανθρωπογενή και πολιτικά αίτια. Έχει καταλήξει να γίνεται πολιτικό debate αν θα σώζουμε ανθρώπους. Αύριο το πρωί αν ήθελαν τα κράτη θα μπορούσαν να σταματήσουν οι πνιγμοί.

Και όταν είχαν έρθει οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, με τον ίδιο τρόπο τους είχαν αντιμετωπίσει. Κι αυτό γιατί ο ρατσισμός τροφοδοτείται από το μίσος στον αδύναμο. Σήμερα μπορεί όλος αυτός ο ρατσισμός να στοχοποιεί τους πρόσφυγες αλλά αύριο μεθαύριο θα στραφεί και προς τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες που έχουν λιγότερα προνόμια.

Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος μισεί τους πρόσφυγες, μισεί και τις τρανς, και τους γκέι και τους Ρομά και γενικότερα ανθρώπους με λιγότερα προνόμια στην κοινωνία.  Σε μία τέτοια κοινωνία, όπου υπάρχει μίσος προς τον αδύναμο, κανείς δεν είναι ασφαλής». 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ι. Αποστολόπουλος: Το σοκαριστικό βίντεο από την επίθεση κατά του διασωστικού «Μάρε Ιόνιο»

Αποστολόπουλος σε Πύρρο Δήμα για τον φράκτη στον Έβρο: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Πηγή: www.rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου