20 Μαΐου 2024

Άλλο ένα πανεπιστήμιο, αυτό της Γάνδης, διακόπτει τους δεσμούς του με ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα - Διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου από το Ισραήλ στη Γάζα ζητά η Ιορδανία, ενώ το Ισραήλ εντείνει τις επιδρομές του στη λωρίδα

image

Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών του πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο, οδήγησαν την Πρυτανεία του να διακόψει τους δεσμούς του με τρία ισραηλινά ερευνητικά ιδρύματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, δεν συμβαδίζουν πλέον με την πολιτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πρεσβεύει το πανεπιστήμιο, όπως δήλωσε ο πρύτανής του.

Ο πρύτανης του ιδρύματος, Ρικ βαν ντε Βάλε, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το πανεπιστήμιο διακόπτει τους δεσμούς του με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Holon, το ερευνητικό ινστιτούτο MIGAL Galilee Research Institute και το Volcani Center, καθώς πλέον αξιολογούνται «ως (πολύ) προβληματικούς, σύμφωνα με την εξέταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου της Γάνδης»

Οι φοιτητές δήλωσαν στον βελγικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό VRT ότι χαιρετίζουν την απόφαση αλλά τη θεωρούν απλώς ένα πρώτο βήμα. Είπαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις καταλήψεις τμημάτων του πανεπιστημίου «μέχρι το UGent να διακόψει τους δεσμούς με όλα τα ισραηλινά ιδρύματα».

ΠΗΓΗ

*** 

Επιχειρήσεις διάσωσης
AP Photo/Ismael Abu Dayyah

Διεθνή έρευνα για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ζητά η Ιορδανία

Ξεχειλίζει η απόγνωση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς τα φορτηγά με βοήθεια φτάνουν μέσω της πλωτής προβλήτας αλλά δεν αρκούν, όπως επισήμανε σήμερα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, οι τραγικές ελλείψεις θα μπορούσαν να έχουν αποκαλυπτικές συνέπειες.

Στο μεταξύ η Ιορδανία ζήτησε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Αϊμάν Σαφάντι, διεθνή έρευνα για τα πολλά εγκλήματα πολέμου κατά διάρκεια της στρατιωτικές εκστρατείας του Ισραήλ στη Γάζα. Σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τον επικεφαλής της UNRWA δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι για τα καταγεγραμμένα εγκλήματα θα πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα σε μία μόνο από τις οποίες στον καταυλισμό προσφύγων της Νουσεϊράτ σκοτώθηκαν 31 Παλαιστίνιοι τα ξημερώματα. «Μας έφεραν 20 νεκρούς και πολλούς τραυματίες έπειτα από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα που είχε στόχο σπίτι που ανήκε στην οικογένεια Χάσαν στον καταυλισμό της Νουσεϊράτ», ανέφερε το νοσοκομείο Αλ Άκσα. Τραυματίες, μεταξύ των οποίων παιδιά, απεγκλωβίστηκαν από τα συντρίμμια του σπιτιού, μετέδωσε παράλληλα το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.
  
Σφοδρές μάχες μαίνονται στην Τζαμπάλια, όπου έχει ανακάμψει η Χαμάς, σύμφωνα και με τον ισραηλινό στρατό. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ακόμη εκρήξεις και μάχες που συνεχίζονταν όλη τη νύχτα στην Τζαμπάλια, μετά την εντολή που έδωσε ο στρατός για την εκκένωση συνοικιών από τις οποίες εξαπολύθηκαν ρουκέτες κατά του Ισραήλ. 

Δεκάδες πτώματα δέχεται το νοσοκομείο Kamal Adwan, σύμφωνα με τον διοικητή του, ύστερα από βομβιστική επίθεση στην περιοχή.

«Απευθύνω έκκληση σε όλους όσοι έχουν μια στάλα ανθρωπιάς. Εδώ γίνονται σφαγές. Παιδιά διαμελίζονται. Τι λάθος έχουν κάνει αυτά τα παιδιά και οι γυναίκες; Δεν καταλαβαίνω, νομίζετε ότι μάχεστε κατά μιας υπερδύναμης; Ορκίζομαι ότι αυτοί που πεθαίνουν είναι οι άμαχοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπού Ναμπίλ, κάτοικος της Τζαμπάλια.

Οι μάχες συνεχίστηκαν σήμερα και στην Ράφα, κυρίως στον ανατολικό τομέα της πόλης. Επίσης, το νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ ανακοίνωσε ότι τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινή επιδρομή σε σχολείο που φιλοξενεί εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της πόλης της Γάζας.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου