20 Μαΐου 2024

Γεγονός ιστορικής σημασίας για τις ΗΠΑ: Απεργούν, σήμερα Δευτέρα 20/5/2024, για την Παλαιστίνη σχεδόν 50.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και εργαζόμενοι του συστήματος Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας

Γυναίκα ανεμίζει παλαιστινιακή σημαία καθώς η αστυνομία απομακρύνει μια κατασκήνωση υπέρ της Παλαιστίνης. UC Irvine 15 Μάη 2024. (Paul Bersebach / MediaNews Group / Orange County Register via Getty Images)

Απεργούν για την Παλαιστίνη οι εργαζόμενοι του συστήματος Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας


Στο σύστημα Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας, το συνδικάτο, που εκπροσωπεί 48.000 μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλους ακαδημαϊκούς εργαζόμενους, είναι έτοιμο να απεργήσει διαμαρτυρόμενο για την καταστολή στις πανεπιστημιουπόλεις. Πρόκειται για ένα σημείο καμπής για το εργατικό κίνημα και για το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.

Θα γίνουμε μάρτυρες ενός γεγονότος ιστορικής σημασίας, καθώς ένα συνδικάτο πενήντα χιλιάδων εργαζόμενων ετοιμάζεται να απεργήσει προκειμένου να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου αλλά και να διεκδικήσει αποεπένδυση από το απαρτχάιντ του Ισραήλ και τη γενοκτονία που διαπράττει.

Μέλη της Τοπικής 4811 της UAW, του συνδικάτου που εκπροσωπεί σαρανταοκτώ χιλιάδες μεταπτυχιακούς φοιτητές και άλλους ακαδημαϊκά εργαζόμενους στο σύστημα Πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας (UC), ανακοίνωσαν ότι τη Δευτέρα 20 Μαΐου θα απεργήσουν. Η ανακοίνωση ήρθε μετά από ψηφοφορία έγκρισης της απεργίας με 78% νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η ηγεσία του συνδικάτου προκάλεσε την ψηφοφορία ως αντίδραση στην αντιμετώπιση που επιφυλάχθηκε για τους φοιτητές στις πανεπιστημιουπόλεις του UC, οι οποίοι διαμαρτύρονταν σε αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη στήνοντας κατασκηνώσεις, η κάθε ομάδα στη δική της πανεπιστημιούπολη. Πριν από δύο εβδομάδες, στο UCLA, η πανεπιστημιακή αστυνομία παρέμεινε αμέτοχη καθώς μια φιλοϊσραηλινή αντιδιαμαρτυρόμενη ομάδα έκανε επίθεση στην κατασκήνωση. Την επόμενη μέρα, η αστυνομία εκκαθάρισε την κατασκήνωση συλλαμβάνοντας περισσότερους από διακόσιους διαμαρτυρόμενους, πολλοί από τους οποίους είχαν δεχθεί επίθεση λιγότερο από είκοσι τέσσερις ώρες νωρίτερα.

Το περιστατικό, μαζί με την καταστολή των μη βίαιων φοιτητικών διαμαρτυριών στο UC San Diego και στο UC Irvine, οδήγησε την Τοπική 4811 της UAW να καταθέσει μήνυση για αθέμιτες εργασιακές πρακτικές κατά του UC, κάτι που αποτελεί και το νομικό θεμέλιο της απεργίας. Το συνδικάτο καταγγέλλει ότι το UC παραβίασε το δικαίωμα των μελών του στην ειρηνική πολιτική διαμαρτυρία.

Στον ιστότοπό της, η Τοπική 4811 της UAW, απηύθυνε έκκληση στο σύστημα πανεπιστημίων να «αποκλιμακώσει» την κατάσταση ικανοποιώντας μια σειρά αιτημάτων, μεταξύ των οποίων αφενός την αμνηστία για όλους τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που είναι αντιμέτωποι με πειθαρχικά μέτρα ή με σύλληψη για διαμαρτυρία και αφετέρου αποεπένδυση από εμπόρους όπλων και άλλους που αντλούν κέρδη από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα —αυτά είναι βασικά αιτήματα του φοιτητικού κινήματος κατασκηνώσεων που συνταράσσει τα κολλέγια και τα πανεπιστήμια σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Τοπική 4811 υιοθετεί την τακτική της stand-up απεργίας [ΣτΜ: απεργία σε συγκεκριμένα σημεία εργασίας, στοχευμένη, μοιάζει με τη λεγόμενη κυκλική] την οποία χρησιμοποίησαν οι εργαζόμενοι της UAW σε αυτοκινητοβιομηχανίες στη δική τους απεργία ενάντια στους Τρεις Μεγάλους της αυτοκινητοβιομηχανίας πέρυσι. Αντί να ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να απεργήσουν ταυτόχρονα, το συνδικάτο απευθύνεται σε συγκεκριμένους χώρους εργασίας, έναν κάθε φορά, προκειμένου να οικοδομήσει στρατηγικά πίεση απέναντι στον εργοδότη. Οι εργαζόμενοι στο UC Santa Cruz θα είναι η πρώτη ομάδα που θα απεργήσει, ξεκινώντας τη Δευτέρα. (Οι εργαζόμενοι στο UC Santa Cruz έχουν ήδη κάνει μια μονοήμερη ανεπίσημη [«wildcat», απεργία «αγριόγατα», χωρίς την έγκριση της ηγεσίας του συνδικάτου] απεργία με αίτημα την αποεπένδυση, την πρωτομαγιά.)

Η απεργία είναι ιστορικής σημασίας για δύο λόγους. Πρώτον, αποτελεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής συνδικαλιστική παρέμβαση στο πλαίσιο του πανεπιστημιακού κινήματος για την Παλαιστίνη. Η απεργία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική διατάραξη της λειτουργίας του πανεπιστημίου αλλά και να ασκήσει σημαντική διαπραγματευτική ισχύ προκειμένου οι διαμαρτυρόμενοι να αποσπάσουν την ικανοποίηση του κεντρικού αιτήματος της αποεπένδυσης.

Δεύτερον, είναι μια περίπτωση κατά την οποία ένα μεγάλο συνδικάτο χρησιμοποιεί τη δύναμή του κατά τρόπο σπάνιο: με μια πολιτική απεργία. Αντί να υπερασπίζεται μόνο τα αιτήματα που σχετίζονται με το βιοτικό επίπεδο των μελών της, η Τοπική 4811 απεργεί για καθαρά πολιτικά ζητήματα: του πολέμου στη Γάζα και της ελευθερίας του λόγου.

Και για τους δύο αυτούς λόγους, η συγκεκριμένη απεργία σηματοδοτεί ενδιαφέροντα μονοπάτια για όσους αναζητούν δικαιοσύνη για την Παλαιστίνη, για το εργατικό κίνημα και για την Αριστερά ευρύτερα. Προκειμένου το φοιτητικό κίνημα να μπορέσει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να βάλει τέλος στην υποστήριξή της προς τα εγκλήματα του Ισραήλ, θα πρέπει να εμπλέξει πλατύτερα κοινωνικά στρώματα, και ιδιαίτερα εκείνα που διαθέτουν τη διαπραγματευτική ισχύ να προκαλέσουν μεγάλη κοινωνική και οικονομική αναταραχή. Ένα συνδικάτο που αντιπροσωπεύει σαράντα οκτώ χιλιάδες εργαζόμενους σε μία ολόκληρη Πολιτεία διαθέτει ακριβώς αυτή την ισχύ.

Το θάρρος που επέδειξε η Τοπική 4811 να πιέσει για μια ψηφοφορία έγκρισης απεργίας με αιτήματα σχετικά με τις διαμαρτυρίες που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στηρίχτηκε με τη σειρά του στην έκκληση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα που απηύθυνε συνολικά η UAW International. Η στάση αυτή ήρθε σε ρήξη με τους ιστορικούς δεσμούς και τη στήριξη του συνδικάτου προς το Ισραήλ. Συνέβη χάρη στην άνοδο μιας ανανεωτικής ηγεσίας, την οποία αντιπροσωπεύει ο πρόεδρος της UAW Σον Φέιν, και η οποία επιδιώκει την επιστροφή ενός μαχητικού πνεύματος στο συνδικάτο. Η ανανεωμένη UAW έχει επίσης πάρει ρητά πολιτικές θέσεις —όχι μόνο για την Παλαιστίνη αλλά και για την ανάγκη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, όπως και προωθώντας το αίτημα για τριάντα δύο ώρες εργασία την εβδομάδα.

Η καταστολή των διαδηλωτών στις πανεπιστημιουπόλεις ωθεί μέρος του συνδικάτου να σηκώσει το γάντι της υπεράσπισης της ελευθερίας του λόγου. Σε αυτές τις δυνάμεις περιλαμβάνονται η UAW Περιοχή 9A (η οποία εκπροσωπεί πολλά σωματεία εργαζόμενων στην ακαδημία στα Βορειοανατολικά) και τώρα η Τοπική 4811 στην Καλιφόρνια. Επιδεικνύοντας την πρόθεσή της να απεργήσει για το δικαίωμα των φοιτητών και των εργαζομένων στην ελευθερία του λόγου, το συνδικάτο προσθέτει μια αξία με πλατιά απήχηση στο επίκεντρο τους κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Η σύνδεση της αξίας της ελευθερίας του λόγου με το αίτημα για κατάπαυση πυρός στη Γάζα και με τον τερματισμό της υποστήριξης των ΗΠΑ προς τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμη για τη διεύρυνση του κινήματος.

Όμως, η ελευθερία του λόγου δεν έχει αξία μόνο ως μέρος μιας στρατηγικής απεύθυνσης και δεν είναι σημαντική μόνο για τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης. Αποτελεί μια κρίσιμης σημασίας όψη της δημοκρατίας και ένα ιδανικό της κεντροαριστεράς που επί του παρόντος δέχεται επίθεση από πανεπιστημιακές διοικήσεις και τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις, ακόμη και σε Πολιτείες με δημοκρατική πλειοψηφία, και το οποίο θα δεχθεί ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις εάν επανεκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Τα συνδικάτα θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν δική τους δουλειά την υπεράσπιση του δικαιώματος των εργαζόμενων να διαμαρτύρονται και να αντιστέκονται σε εργοδότες που καταπατούν αυτό το δικαίωμα. Ως προς αυτό, η Τοπική 4811 δίνει το καλό παράδειγμα.

Η υπεράσπιση της ελευθερίας του λόγου και άλλων πολιτικών ελευθεριών θα έπρεπε να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός ευρύτερου αριστερού οράματος για εμβάθυνση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, όπως ήταν και για τους σοσιαλιστές στα τέλη του δέκατου ένατου και στις αρχές του εικοστού αιώνα. Εάν τα μαχητικά δημοκρατικά συνδικάτα δώσουν τον αγώνα για ένα τέτοιο όραμα, και εάν άνθρωποι από διαφορετικά πολιτισμικά και οικονομικά πλαίσια -οι πάντες, από τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία στο Ντιτρόιτ, για παράδειγμα, μέχρις τους υποψήφιους διδάκτορες στην Καλιφόρνια- μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος σε αυτό τον αγώνα, τότε η Αριστερά θα βρίσκεται σε καλό σημείο για να μπορέσει να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά.

Μετάφραση: Σωτήρης Σιαμανδούρας

Πηγή: Jacobin.com 17 Μαΐου 2024

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου