Ενώ ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκπέμπει SOS ότι μας απομένουν δύο μόλις χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη από την υπερθέρμανση, ενώ τις επιπτώσεις –κύματα ακραίου καύσωνα, τυφώνες, καταστροφικές πυρκαγιές, ερημοποίηση, απώλεια βιοποικιλότητας ασθένειες, πανδημίες– βιώνει αυξανόμενα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ανθρωπότητας, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκλιπαρεί εδώ και τρία χρόνια να σταματήσουν όλες οι νέες επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα, οι τραπεζίτες συνεχίζουν τις business as usual σε αυτά, δείχνοντας ότι το μόνο για το οποίο ανησυχούν είναι τα κέρδη τους.
Την εγκληματική αναισθησία τους αναδεικνύει ακόμη μια έκθεση που είδε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας ότι πέρυσι στην πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, οι 60 μεγαλύτερες τράπεζες της υφηλίου χρηματοδότησαν τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εξόρυξη και εκμετάλλευση ορυκτών καυσίμων με 706 δισ. δολάρια, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που έχουν χορηγήσει στον ρυπογόνο τομέα από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα στα 6,9 τρισ. δολάρια.
Η έκθεση Banking in Climate Chaos –που εκπόνησε για 15η συνεχόμενη χρονιά η αμερικανική περιβαλλοντική οργάνωση Rainforest Action Network– αποκαλύπτει ακόμη ότι περίπου τα μισά από τα παραπάνω κεφάλαια (347,5 δισ. δολάρια το 2023 και συνολικά 3,3 τρισ. δολάρια από το 2016 και τη Συμφωνία του Παρισιού) οι τράπεζες τα χορήγησαν σε εταιρείες που σχεδιάζουν περαιτέρω επέκτασή τους σε έργα ορυκτών καυσίμων. Στην κορυφή της λίστας των χρηματοδοτών του κλιματικού χάους βρέθηκαν πέρυσι οι τράπεζες της Βόρειας Αμερικής και της Ιαπωνίας.
Χρηματοδότηση
Μεγαλύτερος χρηματοδότης της ρυπογόνου βιομηχανίας ήταν η JPMorgan Chase. Η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τη χρηματοδότησή της προς τα ορυκτά καύσιμα πέρυσι στα 40,9 δισ. δολάρια από 38,7 δισ. δολάρια το 2022. Συνολικά από την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού η αμερικανική τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει τα ορυκτά καύσιμα με 470 δισ. δολάρια. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος χρηματοδότης εταιρειών που έχουν ανακοινώσει σχέδια επέκτασης στα ορυκτά καύσιμα.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ιαπωνική μεγα-τράπεζα Mizuho που αύξησε τις συνολικές χορηγήσεις μεταξύ 2022 και 2023 από τα 35,4 στα 37 δισ. δολάρια, ανεβαίνοντας 4 θέσεις στην κατάταξη από την 6η θέση που κατείχε το 2022. Ηταν επίσης δεύτερη σε χρηματοδοτήσεις εταιρειών με σχέδια επέκτασης.
Την περσινή λίστα των βρόμικων τραπεζών συμπλήρωσαν η Bank of America, που κατέλαβε την τρίτη θέση με συνολικές χορηγήσεις 33,68 δισ. δολαρίων, η ιαπωνική MUFG με 33,25 δισ. δολάρια, η Wells Fargo με 30,38 δισ. δολάρια, η Citigroup με 30,27 δισ. δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ 33 από τις 60 τράπεζες μείωσαν μεταξύ 2022 και 2023 τη χρηματοδότησή τους σε εταιρείες με έκθεση στα ορυκτά καύσιμα, οι υπόλοιπες 27 αντέστρεψαν αυτή την τάση, αυξάνοντας τις χορηγήσεις τους.
Μεταξύ των τελευταίων ήταν και οι κορυφαίες JPMorgan Chase, Mizuho, Morgan Stanley, Barclays, Goldman Sachs και ING Group. Για πολλές από αυτές τις τράπεζες καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των συνολικών χορηγήσεών τους προς τα ορυκτά καύσιμα έπαιξε η χρηματοδότηση του Νέου Ελντοράντο του κλάδου, δηλαδή των εταιρειών που εστιάζουν στην εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πολιτικού προσωπικού προβάλλει ως πράσινη ενέργεια.
Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο LNG χρηματοδοτήθηκαν συνολικά πέρυσι με 121 δισ. δολάρια από τις τράπεζες, έναντι 116 δισ. δολαρίων το 2022. Ο κατάλογος των κορυφαίων δανειοληπτών για το 2023 κυριαρχείται από εταιρείες με σημαντικά σχέδια επέκτασης στο φυσικό αέριο. Μεταξύ των κορυφαίων δανειοληπτών του 2023 ήταν συγκεκριμένα οι εταιρείες αγωγών Enbridge, TC Energy Corp και Sempra καθώς και οι NextDecade Corp και Rio Grande Valley LNG που αναπτύσσουν νέα ικανότητα εξόρυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οι έξι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Goldman Sachs, Citigroup και Morgan Stanley, είναι οι 6 κορυφαίοι χρηματοδότες των δραστηριοτήτων εξόρυξης και εκμετάλλευσης σχιστολιθικού φυσικού αερίου. Οι επόμενες πέντε τράπεζες είναι από τον Καναδά (Royal Bank of Canada, CIBC, US Bancorp, Scotiabank και Toronto-Dominion Bank) που διαθέτει τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικών υδρογονανθράκων.
Από τις πρώτες θέσεις της λίστας των δανειοληπτών απουσίαζαν πάντως μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες της υφηλίου όπως οι BP, Shell, Phillips 66, Marathon Petroleum Corp, ConocoPhillips, Chevron, Saudi Arabian Oil, China National Petroleum, Valero Energy, TotalEnergies, Exxon Mobil Corp αρκετές από τις οποίες μείωσαν τον δανεισμό τους. Η εξέλιξη αυτή είναι βέβαια απόρροια των υψηλών τιμών και των «ουρανοκατέβατων κερδών» που απόλαυσαν την τελευταία διετία.
Ουρανοκατέβατα
Οι μεγάλες πετρελαϊκές μπορούν να ελπίζουν σε ακόμη περισσότερα ουρανοκατέβατα κέρδη αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο πρώην πλανητάρχης σε μια επίδειξη αναλγησίας και ανηθικότητας ζήτησε πρόσφατα από τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου να χρηματοδοτήσουν με ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εκστρατεία του υποσχόμενος ότι αν εκλεγεί θα άρει εμπόδια στις γεωτρήσεις, θα καταργήσει την παύση στις εξαγωγές φυσικού αερίου και θα αντιστρέψει τους νέους κανόνες που αποσκοπούν στη μείωση της ρύπανσης των αυτοκινήτων.
Υπόσχεται και διατήρηση των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν, κάτι που σημαίνει κέρδη 110 δισ. δολαρίων για τους πετρελαιάδες. Με άλλα λόγια… τζάμπα θα τους κοστίσει ο πρόεδρος.
***
- ΣΧΕΤΙΚΟ και το ακόλουθο γράφημα:
ΠΗΓΗ: greekinfographics |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου