18 Μαΐου 2024

Πώς απαντούν οι γιατροί στην προκλητική ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, για τους VIP του τελικού της Conference League και το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" (ΕΙΚΟΝΕΣ & ΗΧΗΤΙΚΟ) - UPDATE

Προκλητική ανακοίνωση από τον υπουργό Υγείας για τον «Ευαγγελισμό» και το Conference League. | (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)


- Ηλίας Σιώρας: «Ανείπωτη πρόκληση»

Για «ανείπωτη πρόκληση» από την πλευρά της κυβέρνησης και του υπουργού με την ανάρτηση του κάνει λόγο μιλώντας στην efsyn.gr ο Ηλίας Σιώρας, συνταξιούχος καρδιολόγος και τέως πρόεδρος επί σειρά ετών του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

«Εάν δίπλα στον VIP φίλαθλο ασθενεί ένας άλλος φίλαθλος που δεν είναι VIP και δεν διαμένει σε ένα από τα τρία περιβόητα ξενοδοχεία τι θα συμβεί; Ο ένας θα περιμένει 24 ώρες και ο άλλος 4 λεπτά», διερωτάται. «Και οι πολίτες που καθημερινά περιμένουν ώρες ατελείωτες λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας τι μήνυμα να εισπράξουν πάλι, ότι μόνο οι έχοντες θα βρίσκουν την υγεία τους; Όπου φτωχός και η μοίρα του». 

«Το να οριστεί ένα νοσοκομείο αναφοράς σε μία διοργάνωση και μάλιστα διεθνής είναι κάτι που είθισται. Το να γίνεται τόσο συγκεκριμένος ο κόσμος που θα δεχτεί, δηλαδή οι VIP, και μάλιστα «κατά απόλυτη προτεραιότητα» και από συγκεκριμένα ξενοδοχεία δεν είναι κάτι που γίνεται. 

Και αποτελεί απάνθρωπη χυδαιότητα όταν αυτό συμβαίνει σε μία περίοδο που βλέπουμε τι γίνεται με τον λαό στοιβαγμένο στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι μόνο απαράδεκτο είναι φρικιαστικό και πρέπει να ξεσηκώσει τον κόσμο», υπογραμμίζει ο Ηλίας Σιώρας. 

Και πρακτικά

Και πρακτικά μας λέει, γνωρίζει ο υπουργός Υγείας και η κυβέρνηση του τι σημαίνει να έχεις σε 24ωρη εφημερία επί 3 μέρες τον «Ευαγγελισμό»; Χρειάζεται επί 72 συνεχόμενες ώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή όλα τα εργαστήρια, οι απεικονιστικοί μέθοδοι (μαγνήτες κλπ) και οι άνθρωποι τους και όλοι οι καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί κλπ. Και φυσικά νοσηλευτές. Με τι προσωπικό θα συμβεί αυτό; 

Ακόμα διερωτάται αν τις μέρες αυτές ο «Ευαγγελισμός» θα βγει από το πρόγραμμα των εφημεριών του λεκανοπεδίου. Κι αν ναι αυτό σημαίνει ότι το βάρος των περιστατικών θα σηκώσουν τα υπόλοιπα νοσοκομεία που εφημερεύουν. Καταλαβαίνει ο υπουργός Υγείας τι εικόνα θα έχουν τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία τις μέρες αυτές; Τέλος, την τέταρτη μέρα, μετά τις τρεις που ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης του για απόλυτη προτεραιότητα των VIP θα βγει να κάνει την κανονική του εφημερία ο «Ευαγγελισμός» με τι κουράγια, με τι προσωπικό;

Ολοι με VIP εισιτήριο 

«Τελικά ο υπουργός Υγείας», συνοψίζει ο Ηλίας Σιώρας «μας προτρέπει όλους να αποκτήσουμε ένα VIP εισιτήριο για τον τελικό της Conference League και να διαμείνουμε σε ένα από τα τρία πολυτελή ξενοδοχεία αν θέλουμε να έχουμε περίθαλψη»... 

***

- Πάνος Παπανικολάου, γεν. γραμματέας ΟΕΝΓΕ: 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ για να ακούσετε το ΗΧΗΤΙΚΟ



***

- Γιατροί του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός":

ΟΕΝΓΕ

ΣΕ “ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ” ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ VIP ΦΙΛΩΝ ΤΟΥΣ 
 
Ενωτική Πρωτοβουλία Ευαγγελισμού 17/5/24
 
Με ένα επείγον έγγραφο ο διοικητής του Ευαγγελισμού, Γρηγορόπουλος, θέτει το νοσοκομείο και το τμήμα των ΤΕΠ σε τρίημερη ετοιμότητα για να υποδεχτεί VIP περιστατικά εν όψει του τελικού του ποδοσφαιρικού Κονφερενς Καπ. Επιβάλλει κιόλας, αυτά τα περιστατικά, να έχουν απόλυτη προτεραιότητα στην εξέταση και τη διεξαγωγή εξετάσεων. 
 
Αποτελεί πρόκληση αυτή η εξόφθαλμα ταξική διαχείριση των δομών υγείας. Λίγες μέρες μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασαν με τις εικόνες από τα ΤΕΠ του Γεννηματά όπου δεκάδες φορεία κατέκλυζαν όλο τον χώρο του Παθολογικού ιατρείου, ο διοικητής Γρηγορόπουλος, ο Άδωνις και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μας λένε ότι τα “δικά τους παιδιά” πρέπει να έχουν ιδιαίτερη μεταχείρηση. Μάλιστα δεν ντρέπονται να επιβάλλουν αυτή τη διάκριση σε μέρα γενικής εφημερίας του νοσοκομείου. Δηλαδή τι μας λένε; ότι εμείς θα αντιμετωπίζουμε τα τροχαία, τα εμφράγματα, τις αιμορραγίες στο ΤΕΠ αλλά θα βάλουμε σε προτεραιότητα τον κάθε VIP που ήρθε να δει ποδόσφαιρο; Είναι πρόκληση σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός καθημερινά να αναζητούμε κλίνες για ασθενείς με ανάγκη για απομόνωση και να παίρνουμε την απάντηση ότι “δεν υπάρχουν”, αλλά στα ρετιρέ του νοσοκομείου να βρίσκονται άδεια κρεββάτια μόνο για τους VIP. Ένα περιστατικό με εμπύρετη ουδετεροπενία από χημειοθεραπείες είναι λιγότερο σημαντικό από έναν VIP ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Διότι το πρώτο θα νοσηλευτεί σε εξάκλινο θάλαμο με μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή του ενώ ο δεύτερος θα βρίσκεται σε μονόκλινο στον 11ο όροφο. 
 
Η διοίκηση του Ευαγγελισμού και το υπουργείο καλά θα κάνουν να σταματήσουν τις υποδείξεις για το ποιός πρέπει να μπει σε προτεραιότητα σε ένα ΤΕΠ. Οι υγειονομικοί γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ποιός έχει προτεραιότητα με βάση την επιστήμη και την εμπειρία μας. Και καλά θα κάνουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό για μειωθούν οι τεράστιες αναμονές στο ΤΕΠ του νοσοκομείου μας. Επίσης καλά θα κάνουν να σταματήσουν να δίνουν πακτωλούς χρημάτων στα κάθε λογής ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εργολάβους, φαρμακοβιομηχάνους.
 
Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων είναι μια σκληρά ταξική πολιτική. Αφήνει κυριολεκτικά εκατομμύρια κόσμου με μηδαμινή πρόσβαση στην υγεία, μετατρέπει το αγαθό αυτό σε εμπόρευμα και το προσφέρει απλόχερα στα αρπαχτικά του καπιταλισμού και τους φίλους τους. 
 
Διεκδικούμε να παρθεί πίσω αυτό το κατάπτυστο έγγραφο. 
Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις, μονιμοποιήσεις, αυξήσεις και να σταματήσουν όλων των ειδών οι παρεμβάσεις της διοίκησης στο έργο μας. 
 
Την απάντηση σε όλα αυτά τη δίνουμε καθημερινά με τις υπηρεσίες μας για την υγεία του λαού και με τους αγώνες μας για ένα Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας.
 
Απεργούμε μαζικά την Τρίτη 21 Μάη στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.
17 Μάη 2024
 
ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
 
***
image

-Εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό για την VIP λειτουργία: Ιατρική επιστήμη με βάση την τσέπη και το αξίωμα

«Δύο κόσμοι, λοιπόν. Ιατρική και νοσηλευτική επιστήμη όχι με βάση τον οργανισμό, αλλά με βάση την τσέπη, το αξίωμα, την αναγνωρισιμότητα»

Την απόφαση για «prive» λειτουργία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» για τους επίσημους του Conference Cup, που ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέει πως αποτελεί υποχρέωση της χώρας, στηλιτεύει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Είσαι εργαζόμενος, άνεργος, συνταξιούχος, κανονικός άνθρωπος;

Αν αρρωστήσεις θα βρεθείς σε φορείο μαζί με άλλους ποιος ξέρει πόσους ασθενείς, σαν σαρδέλα παστωμένος στο ΤΕΠ, περιμένοντας ώρες να εξεταστείς. Η αναμονή για την αξονική σου μπορεί να φτάσει και τις 20 ώρες, ενώ το προσωπικό θα κάνει ακροβατικά για να μπορέσει να σε προσεγγίσει και να σε εξετάσει.

Αν από την άλλη είσαι VIP, πλούσιος, θεατής του τελικού ποδοσφαίρου απ’ τους λίγους και κάτοικος ακριβών ξενοδοχείων του κέντρου, τότε ο “Ευαγγελισμός” δεν θα έχει αυτή την εικόνα για σένα. Εάν πληροίς τα παραπάνω κριτήρια, θα εξεταστείς κατά απόλυτη προτεραιότητα (άσχετα του τι έχεις), καθώς το νοσοκομείο θα βρίσκεται σε τριήμερη 24ωρη ετοιμότητα ξεχωριστά για τις δικές σου ανάγκες.

Το προσωπικό ενδεχομένως να είναι ελαφρώς εξουθενωμένο – από τα ακροβατικά των προηγούμενων ημερών – καθώς και από τις απανωτές εξοντωτικές εφημερίες. Θα είναι όμως εκεί άσχετα αν του οφείλονται ρεπό και άδειες από το 2023. Κάτι θα γίνει και για αυτή την 20ωρη αναμονή, αν χρειαστεί αξονική τομογραφία.

Δύο κόσμοι, λοιπόν. Ιατρική και νοσηλευτική επιστήμη όχι με βάση τον οργανισμό, αλλά με βάση την τσέπη, το αξίωμα, την αναγνωρισιμότητα. Για την πλέμπα ράντζα και αναμονές, ενώ για τους VIP του “Μεγάλη Βρετανία”, δημόσια νοσοκομεία σε prive λειτουργία, κατά προτεραιότητα και με ξεχωριστή καταγραφή γιατί έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τα πράγματα. Αυτόν τον διαχωρισμό σε έχοντες και μη επιβεβαιώνει και η πρόσφατη εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, όπου προτεραιότητα στην αντιμετώπιση έχει όποιος έχει γεμάτη τσέπη, ενώ για τους υπόλοιπους προβλέπονται στην καλύτερη πολύμηνες αναμονές.

Ίσως στα βιβλία Παθολογίας να προστεθούν και καινούρια κεφάλαια, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχε η πληροφορία του VIP σχετικά με το επείγον ή στο ιστορικό του ασθενούς.

Αυτούς υπηρετούν και γι’ αυτούς δουλεύουν. Τα υπόλοιπα περί δημόσιας δωρεάν Υγείας για όλους είναι για λαϊκή κατανάλωση».

ΠΗΓΗ

*** 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου