13 Αυγούστου 2024

Αντεπίθεση της Greenpeace σε αγωγή SLAPP 300 εκατ. δολαρίων εναντίον της, από αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων

greenpeace


Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση προτίθεται να καταθέσει μήνυση σε ολλανδικό δικαστήριο κατά της αμερικανικής εταιρείας ορυκτών καυσίμων Energy Transfer, επικαλούμενη ότι υπέστη οικονομική βλάβη εξαιτίας αγωγής SLAPP εναντίον της. ● Η Greenpeace επιδιώκει την πρώτη εφαρμογή της νέας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των καταχρηστικών αγωγών που έχουν στόχο να σιωπήσουν όσοι εκφράζουν δημόσια γνώμη σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος.

Με μια επίσημη ειδοποίηση στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Energy Transfer στο Ντάλας του Τέξας η διεθνής Greenpeace περνά στην αντεπίθεση αντιδρώντας σε μια αβάσιμη αγωγή ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων που υπέβαλε εναντίον της η αμερικανική εταιρεία ορυκτών καυσίμων. Πρόκειται για μια από τις πιο κατάφωρες παγκοσμίως στρατηγικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής (γνωστές ως SLAPP) που εκκρεμεί αυτήν τη στιγμή.

Με την ειδοποίηση η Greenpeace ενημερώνει την Energy Transfer ότι προτίθεται να καταθέσει μήνυση εναντίον της εταιρείας σε ολλανδικό δικαστήριο για την οικονομική βλάβη και όλες τις ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας της αγωγής SLAPP εναντίον της, εκτός αν η Energy Transfer αποσύρει την αγωγή και αποδεχτεί την ευθύνη για τη ζημιά που έχει υποστεί η περιβαλλοντική οργάνωση.

Με αυτή της την κίνηση η Greenpeace ουσιαστικά επιχειρεί την πρώτη εφαρμογή της νέας Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά των αγωγών SLAPP.

Η Ε.Ε. υιοθέτησε την Οδηγία τον Απρίλιο του 2024 ώστε να καταπολεμήσει τις αγωγές SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation - στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού), οι οποίες είναι καταχρηστικές αγωγές με στόχο να σιωπήσουν όσοι εκφράζουν δημόσια γνώμη σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος.

Η εφαρμογή των αρχών και των κανόνων που έχουν τεθεί στην Οδηγία της Ε.Ε. κατά των αγωγών SLAPP έρχεται με τη διεθνή Greenpeace και τις οντότητες της Greenpeace στις ΗΠΑ (Greenpeace, Inc. και Greenpeace Fund, Inc.) να υπερασπίζονται τους εαυτούς τους εναντίον της θρασύτατης αγωγής που κατέθεσε η Energy Transfer, μετά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας των αυτόχθονων πολιτών κατά του αγωγού πετρελαίου Dakota Access το 2016.

Η Energy Transfer κατέχει το μεγαλύτερο σύστημα αγωγών υγρού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατ’ όγκο στις ΗΠΑ που εκτείνεται σε σχεδόν 72.000 μίλια. Η αμερικανική εταιρεία είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη, την αδειοδότηση, την κατασκευή και λειτουργία του αμφιλεγόμενου αγωγού Dakota Access μήκους 1.172 μιλίων και το κίνημα υπό την ηγεσία των αυτοχθόνων διαμαρτυρήθηκε για την αδειοδότηση και την κατασκευή του. Η Greenpeace δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις διαμαρτυρίες.

Τα νομικά κόστη

Η εμπλοκή της στον δημόσιο διάλογο για την κατασκευή του αγωγού ήταν η υπογραφή ανοιχτής επιστολής προς διάφορες τράπεζες, γραμμένης από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση BankTrack, που παρακολουθεί τις οικονομικές δραστηριότητες των εμπορικών τραπεζών, προτρέποντας τις τράπεζες να σταματήσουν όλες τις περαιτέρω εκταμιεύσεις του δανείου του έργου και να απαιτήσουν να σταματήσει η κατασκευή του. Αυτή η επιστολή, που στάλθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2016, υπογράφτηκε από περισσότερες από 500 οργανώσεις.

Η Energy Transfer ισχυρίζεται αβάσιμα ότι οι διαδηλώσεις κατά του αγωγού υποκινήθηκαν κρυφά από την Greenpeace ως ένας τρόπος να συγκεντρώσει κεφάλαια. Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, αυτή είναι μια προσπάθεια της Energy Transfer να «θάψει» τις ΜΚΟ και τους ακτιβιστές στα νομικά κόστη, να τους ωθήσει στη χρεοκοπία και τελικά να φιμώσει τις διαφωνίες τους.

Με έδρα την Ολλανδία, η Greenpeace επικαλείται το κεφάλαιο 5 της Οδηγίας της Ε.Ε., η οποία προστατεύει τις οργανώσεις στην Ε.Ε. εναντίον των αγωγών SLAPP που κατατίθενται εκτός Ε.Ε. και τους δίνει το δικαίωμα για αποζημίωση. Η Ολλανδία, όπως όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., έχει περιθώριο ώς τον Μάιο του 2026 για να ενσωματώσει την Οδηγία στην εθνική νομοθεσία. Ομως, η Οδηγία ήδη βοηθά στην ερμηνεία της τρέχουσας ολλανδικής νομοθεσίας.

Η Greenpeace καθιστά την Energy Transfer υπεύθυνη (συγκεκριμένα, τις τρεις οντότητες που κάνουν την αγωγή στη Βόρεια Ντακότα: την Energy Transfer LP, την Energy Transfer Operating LP και την Dakota Access LLC) για τη ζημιά που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται ως αποτέλεσμα της αγωγής SLAPP στη Βόρεια Ντακότα. Ετσι, αν δεν αποσύρει την αγωγή και δεν συμφωνήσει να πληρώσει τις ζημιές στην Greenpeace, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με αγωγή για αποζημιώσεις στην Ολλανδία.

Χορηγός του Τραμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κέλσι Γουόρεν, ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Energy Transfer και νυν εκτελεστικός πρόεδρός της, είναι ένας από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με εκτιμώμενη προσωπική περιουσία μεταξύ 6 και 7 δισ. δολαρίων και παρεμπιπτόντως ένας εκ των γενναίων δωρητών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

Το 2017, σε συνέντευξή του στο Valley News Live, αναγνώρισε ότι η Energy Transfer ξεκίνησε την αγωγή κατά της Greenpeace για να «στείλει ένα μήνυμα» και όχι κυρίως για αποζημίωση. Και στην ερώτηση «Προσπαθείτε να σταματήσετε τη χρηματοδότηση για οργανισμούς όπως η Greenpeace;» ο Γουόρεν απάντησε: «Απολύτως».

Στην προπαγανδιστική εκστρατεία της για τη δικαστική υπόθεση, η Energy Transfer κατηγόρησε την Greenpeace και άλλους περί «κατασκευής και διάδοσης ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών», «προκαλώντας δόλιες δωρεές», «υποκίνηση, χρηματοδότηση και διευκόλυνση εγκλημάτων και τρομοκρατικών ενεργειών» και αποκάλεσε την περιβαλλοντική οργάνωση και όσους κατηγορεί ως «περιβαλλοντικές ομάδες-απατεώνες [...] που χρησιμοποιούν ένα σχέδιο εγκληματικής δραστηριότητας και μια εκστρατεία παραπληροφόρησης με σκοπό την αύξηση των δωρεών και την προώθηση των πολιτικών τους ή επιχειρηματικές ατζέντες».

Η Οδηγία της Ε.Ε. κατά των αγωγών SLAPP τίθεται σε ισχύ την ώρα που η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων κάνει κατάχρηση των νομικών συστημάτων για να στοχεύσει περιβαλλοντικά παρατηρητήρια, τους υπερασπιστές του νερού και όποιον άλλον ασκεί κριτική, ως μέρος μιας αυξανόμενης ευρείας τάσης για χρήση των συγκεκριμένων αγωγών.

ΠΗΓΗ

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ, επίσης, σχετικά με αγωγή SLAPP:

Δικαστική δικαίωση της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου

Ομόφωνα αθωωτική η απόφαση του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Αθήνας για τις κατηγορίες εναντίον της από τον επιχειρηματία Σ. Μιωνή σχετικά με την έρευνα που διεξήγαγε αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου