27 Αυγούστου 2024

Αποτίμηση της φωτιάς στην Πεντέλη από αυτόπτη μάρτυρα του τραγικού μπάχαλου στη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής

Photo: Marios Lolos

Του Λεωνίδα Μάρκογλου*


Θα μου επιτρέψετε πριν περιγράψω το τι έγινε με την φωτιά στην Πεντέλη να πω δυο πράγματα για τους Πυροσβέστες. Και όταν λέω Πυροσβέστες εννοώ τα πληρώματα των πυροσβεστικών οχημάτων. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα, εντολές εκτελούν. Υπήρξαν καταγγελίες από πολίτες ότι στη φωτιά στην Πεντέλη ήταν αδρανείς, ήταν αδρανείς γιατί δεν είχαν εντολή, μετά δε από περιστατικό στην μεγάλη φωτιά στη βόρεια Εύβοια όπου πλήρωμα πυροσβεστικού πήγε να σώσει ένα σπίτι χωρίς να λάβει εντολή γύρισε ο επικεφαλής αξιωματικός και τους είπε «8 δέκατα και αναφορά» που σημαίνει ότι εάν έχουν μισθό 1000€ περικοπή 800€ και αναφορά. Οπότε δεν κάνουν τίποτα χωρίς εντολή. Το πρώτο τους μέλημα είναι η διάσωση και σε 2η μοίρα το δάσος και τα σπίτια.

Πάμε τώρα στο χρονικό της φωτιάς. Ακούω στο ασύρματο κατά τις 3-3 και μισή το μεσημέρι «κέντρο βλέπω έντονο μαύρο καπνό στην περιοχή του Βαρνάβα». Αρχίζει η κινητοποίηση οχημάτων και εναερίων, ανοίγω τις κάμερες του Αστεροσκοπείου και βλέπω τον καπνό να πυκνώνει, παίρνω το αυτοκίνητο και ανεβαίνω στο πυροφυλάκιο, οι δυο γιοι μου Γιώργος και Πέτρος μαζί με τους Μιχάλη και Χάρη Μπούγια φεύγουν για τη φωτιά με ένα ιδιωτικό όχημα που έχει μετατρέψει σε πυροσβεστικό 600 λίτρων ο εθελοντής Γιώργος Χαραλαμπόπουλος.

Είναι απόγευμα η κατάσταση είναι αποπνικτική κάνω βόλτες στο δάσος με το αυτοκίνητο η πολιτική προστασία έχει κινητοποιηθεί και έχει γίνει διασπορά οχημάτων στη λεωφόρο Πεντέλης και στο βουνό, όπως κατεβαίνω την Σεβαστιανού, βλέπω να κάθονται στο παγκάκι ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και ο υπεύθυνός της.

-Να ξέρετε ότι η φωτιά το βράδυ θα είναι στη Πεντέλη, τους λέω

-Μπα είναι μακριά μου λέει ο αντιδήμαρχος.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί και μάλλον εφησυχάζουν γιατί δεν ξέρουν, άλλωστε με το ίδιο τρόπο κάηκε η Πεντέλη το 2009.

Έχει βραδιάσει και η ανταύγεια της φωτιάς πίσω από την Πεντέλη είναι έντονη, παίρνω τους γιούς μου τηλέφωνο,

-Πατέρα έρχεται προς την λεωφόρο Διονύσου.

Κατά τις 2:30 την νύχτα γυρίζουν από τη φωτιά και έρχονται στη δεξαμενή, μαυρισμένοι κατάκοποι,

-Η φωτιά θα έρθει Πεντέλη

Αποφασίζουμε να πάμε σπίτι για να ξεκουραστούν λίγο τα παιδιά και το πρωί να ανεβούμε ξανά, εγώ δεν κοιμάμαι ακούω ασύρματο.

Ο συντονιστής της φωτιάς φωνάζει:

– Να σταλούν οχήματα στη λεωφόρο Διονύσου στο Γερμανικό νεκροταφείο και Άγιο Πέτρο να μην ανέβει η φωτιά στην Πεντέλη.

Αυτό ήταν έρχεται, κατά τις 3 τα ξημερώματα η φωτιά είναι ήδη στην Πύριζα και κάτω από τα ραντάρ, ανεβαίνουμε πάνω στο βουνό. Ο Γιώργος φεύγει για Παλαιά Πεντέλη και εγώ με τον Πέτρο μένουμε πίσω για το δάσος μας.

Ακούω στο ασύρματο το διοικητή του 12ου σταθμού να φωνάζει :

– Γρήγορα να μεταβούν οχήματα στο 1ο περίπτερο στο Ντράφι, στο Ντράφι που η φωτιά δεν πήγε ποτέ, ξαφνικά ακούγεται η φωνή του Γιώργου στον ασύρματο :

– Κύριε διοικητά είμαστε ομάδα εθελοντών στο Παίδων Πεντέλης και είμαστε μόνοι μας η φωτιά κατεβαίνει στο νοσοκομείο στείλτε οχήματα, και κάπως έτσι σώθηκε το νοσοκομείο.

Είναι μεσημέρι και Γιώργος έρχεται στη δεξαμενή, είναι κατάμαυρος, κάθεται κάτω και βάζει τα κλάματα, το καταλαβαίνω και προσπαθώ να τον ηρεμήσω, έτσι έχω κλάψει και εγώ στις φωτιές της Πεντέλης.

Το μέτωπο κάτω από ραντάρ πλησιάζει απειλητικά τη Νέα Πεντέλη, επιχειρούν 3 ελικόπτερα μόνο 3 τα βλέπουμε στην εφαρμογή Flight Radar και τίποτα άλλο. Αντί να ρίχνουν νερό στο μέτωπο που πάει στη Νέα Πεντέλη, ρίχνουν σε κάτι πεύκα που καίγονται μέσα στα λατομεία, ο απόλυτος αποσυντονισμός.

Η φωτιά μπαίνει στη Νέα Πεντέλη κατεβαίνει την Γεωργίου Παπανδρέου, μπαίνει στη Περικλέους και το ένα κομμάτι πάει προς μικρή Καλλιθέα και το άλλο προς την διασταύρωση Νέας Πεντέλης, καίγεται το κλειστό γυμναστήριο, παίρνει φωτιά η μάντρα με τα ξύλα και η φωτιά κατεβαίνει προς την κλινική Τζεράνη και το δάσος μας.

Πυροσβεστική πουθενά ούτε ένα όχημα

Από του Τζεράνη παίρνει φωτιά το κάτω μέρος του δάσους προς την οδό Έλλης και μετά περνάει την Σεβαστιανού και καίει το δικό μας, η φωτιά μπαίνει στην περιοχή Κρασσά από την οδό Μυλοποτάμου και κατεβαίνει στο ρέμα Βριλησσού, εν τω μεταξύ η φωτιά καίει την μικρή Καλλιθέα, μπαίνει στο χώρο της Μονής Πεντέλης και κατευθύνεται στο Αστεροσκοπείο, από εκεί και μέσω την οδού Στεφανίας κατεβαίνει στην απέναντι όχθη του Βριλησσού και μπαίνει στην Μάρκου Μπότσαρη, τρέχουμε να σώσουμε ότι μπορούμε, πυροσβεστική πουθενά.

Ο Πέτρος προσπαθεί να σώσει το σπίτι της Ξένιας με ένα λάστιχο αλλά δεν τα καταφέρνει, έρχεται το πλυντήριο κάδων του δήμου το οποίο έχει κανόνι πυρόσβεσης, ανεβαίνει ο Γιώργος επάνω να σώσει το σπίτι του Τάκη της Μαρίας και της Ξένιας, την ώρα που ο οδηγός κομπλάρει την αντλία φεύγει η σωλήνα από το κανόνι, την κουμπώνει ο Γιώργος πάλι και μόλις πάει να σβήσει σκάει η σωλήνα και εκεί τελείωσαν όλα για τα σπίτια των γειτόνων και φίλων μας.

Και ένα τελευταίο περιστατικό έψαχνα να βρω όχημα για να σώσουμε το σπίτι του Θανάση όπου ο γιος του με νεαρούς ρίχνανε νερό με κουβάδες γιατί είχε πάρει η αποθήκη φωτιά, έρχεται τότε μια «γουρούνα» με εθελοντές από Υμηττό η οποία είχε επάνω της μια δεξαμενή 110 λίτρων με αντλία, την πήγαμε εκεί και βοήθησε στη κατάσβεση.

Απογοήτευση, μείναμε εντελώς αβοήθητοι, τα άλλα οχήματα της πολιτικής προστασίας δεν γνωρίζω που ήταν, τα έβλεπα όμως να τρέχουν πάνω – κάτω στην Καλαβρύτων.

Ανάγκη πλήρους αναδιοργάνωσης

Αυτό που κάθε φορά μετά από πυρκαγιές και καταστροφές οι κυβερνητικοί θα γίνονται καλύτεροι πρέπει να σταματήσει γιατί μέχρι να τα καταφέρουν δεν θα έχει μείνει κολυμπηθρόξυλο, από τα 294989 εναέρια μέσα όταν πέρασε η φωτιά στην Πεντέλη είδαμε και με αποδείξεις μόνο 3.

Να προσλάβουν πυροσβέστες (περίπου 4.000 κενές θέσεις), να ανανεώσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, να μην απολύουν τους εποχικούς και να τους χρησιμοποιούν για έργα στα δάση (δενδροφυτεύσεις, κλαδοπλέγματα κ.λ.π.).

Επικεφαλής της πολιτικής προστασίας πρέπει να είναι άνθρωπος που γνωρίζει από φυσικές καταστροφές (π.χ. πρώην αρχηγοί της Πυροσβεστικής ή της Δασικής) και όχι μπασκετμπολίστες και συναφή επαγγέλματα.

Και τέλος να επιστραφεί η δασοπυρόσβεση στην Δασική Υπηρεσία.

Γενικό μπάχαλο

Ένα γενικό μπάχαλο, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής χάσανε τον έλεγχο τελείως, τα Βριλήσσια είδαν πυροσβεστικά αφού είχε περάσει η φωτιά, να σβήνουν καντηλάκια και να κάνουν πυρασφάλεια για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά στο δάσος μας θα είχε αποφευχθεί εάν είχαν στηθεί δύο οχήματα πυρόσβεσης απέναντι από του Τζεράνη, αυτό βέβαια απαιτούσε καλή εκτίμηση της κατάστασης η οποία από ότι φαίνεται δεν υπήρχε.

Ένα μεγάλο μπράβο στους εθελοντές μας που αψηφώντας το κίνδυνο ρίχτηκαν μέσα στη φωτιά για να σώσουν ότι μπορούσαν.

Να ζητήσω και εγώ με τη σειρά μου συγνώμη από τους φίλους και γείτονες γιατί δεν καταφέραμε να σώσουμε τα σπίτια τους.

* Συνταξιούχος υπάλληλος του Δήμου Βριλησσίων, ήταν ιδρυτής της Πολιτικής Προστασίας Βριλησσίων

ΠΗΓΗ: Ραδιόφωνο Άνω Βριλησσίων μέσω neostrategy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου