17 Αυγούστου 2024

Τήνος: Εκδήλωση για τις γεωτρήσεις και το νερό διοργανώνουν Σύλλογοι & Φορείς του νησιού στις 20 Αυγούστου 2024


Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, πέντε Φορείς του νησιού απηύθηναν σύντομη επιστολή στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό πάρα πολλών κατοίκων της Τήνου. Μόλις πριν τρεις εβδομάδες ήρθε η πολυαναμενόμενη απάντηση, από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, η οποία δυστυχώς εντείνει την αγωνία όλων μας.

Σας καλούμε λοιπόν την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 20:00, στη Μοσχούλα, για να σας παρουσιάσουμε τις απόψεις και τα δεδομένα που έχουμε, να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε τις επόμενές μας κινήσεις – όλοι μαζί οι Φορείς και οι κάτοικοι του νησιού. Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πρασίνου», ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος «Αμπασάδα», η Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι» και η Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», με την υποστήριξη του «Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες».

  • Πώς λειτουργεί ο υδρολογικός κύκλος;
  • Πόσοι υδροφόροι ορίζοντες υπάρχουν στην Τήνο, πώς σχηματίστηκαν, πώς αδειάζουν και πώς ξαναγεμίζουν;
  • Πώς ξεραίνονται οι πηγές και τα πηγάδια, πόσο ρόλο παίζει σε αυτό τελικά η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας που διανύουμε και πόσο άλλοι παράγοντες;
  • Γιατί εκατοντάδες δέντρα «πεθαίνουν όρθια»;
  • Πώς μπορούμε να μειώσουμε το συνολικό πρόβλημα της λειψυδρίας, ειδικά στο νησί μας, και να βελτιώσουμε την κατάσταση;
  • Πόση και πού είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού;
  • Τι καθορίζει μια άδεια γεώτρησης και πώς τελικά αποφασίζει η υπηρεσία να τη δώσει ή όχι (μέχρι σήμερα);
  • Πόσες άδειες γεώτρησης δόθηκαν από το 2022 στην Τήνο;
  • Πως λειτουργεί η λήψη νερού σε μια γεώτρηση και γιατί υπάρχει όριο σε αυτήν;
  • Πώς καθορίζεται το βάθος μιας γεώτρησης και γιατί;
  • Πώς και τι ελέγχεται; Γνωρίζει τελικά η αρμόδια υπηρεσία την πραγματική ποσότητα λήψης νερού από κάθε γεώτρηση;
  • Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιωτών/χρηστών μιας γεώτρησης και γιατί;
  • Υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι υδροφόροι ορίζοντες του νησιού; 

Με εξαιρετικά σύντομες εισηγήσεις θα σας παρουσιάσουμε καταρχάς όσο πιο συνοπτικά γίνεται όλα τα παραπάνω θέματα (σε ένα μισάωρο). Έπειτα, θα συζητήσουμε μαζί σας και θα συναποφασίσουμε τι ακριβώς μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα – και με ποιους τρόπους. Όχι μόνο από εμάς τους ίδιους αλλά, κυρίως, από τις αρμόδιες Αρχές, εντός και εκτός του νησιού.


Περιληπτικά: 

Η Υπηρεσία αποφεύγει να ασκήσει τα ελεγκτικά καθήκοντά της και να αναλάβει τις ευθύνες της για επιβολή κυρώσεων και για εφαρμογή διορθωτικών παρεμβάσεων στα σημεία που επισημάναμε. Επίσης, στην προσπάθειά της να αποενοχοποιηθεί η ίδια, είτε ενοχοποιεί καιρικά φαινόμενα ή ενέργειες τρίτων (εκτός οικισμών δόμηση, αύξηση ζήτησης νερού για παραθεριστικές κατοικίες, ανυπαρξία καταγγελιών, μεμονωμένες περιπτώσεις κακής χρήσης των υπόγειων υδάτων κ.λπ.), είτε αναφέρεται σε άσχετα θέματα (μεταφορές νερού με βυτιοφόρα, αφαλατώσεις κ.λπ.). 
 
Τέλος, η απάντηση της Υπηρεσίας, αν και αναφέρεται σε διάφορα κανονιστικής ή τεχνικής φύσεως δεδομένα και περιέχει αρκετούς αριθμούς, στην πραγματικότητα δεν παρέχει κανένα ασφαλές και αξιόπιστα τεκμηριωμένο στοιχείο και δεν δίνει απαντήσεις στις αγωνίες που εκθέσαμε και στις ερωτήσεις που θέσαμε με το έγγραφό μας του Αυγούστου του 2023. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου