23 Αυγούστου 2024

ΛΑΡΚΟ: «Tρελίτσα» στις πλάτες των απολυμένων

larko ergazomenoi lokrida
Από την πρόσφατη απεργιακή συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λοκρίδα | ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΜΕ/EUROKINISSI

Ούτε τις απαραίτητες βεβαιώσεις απόλυσης ή προϋπηρεσίας για να μπουν στα προγράμματα της ΔΥΠΑ ή για να βρουν άλλη δουλειά δεν έχει δώσει σε εκατοντάδες πρώην εργαζομένους η Ειδική Διαχείριση ● Κραυγαλέες αντιφάσεις από τους δικηγόρους της κατά την τελευταία εκδίκαση προσφυγής του Σωματείου ● Μόλις 47 από τους 800 απολυμένους έχουν απορροφηθεί στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα απασχόλησης.

Σαράντα μέρες έχουν περάσει από την οριστική απόλυση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και σχεδόν είκοσι μέρες από τη στιγμή που ο διαγωνισμός πώλησής της κηρύχθηκε ουσιαστικά άγονος, με την απόσυρση του ενδιαφέροντος της κοινοπραξίας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings. Κι όμως εκατοντάδες απολυμένοι είναι στον αέρα καθώς η κυβέρνηση και η Ειδική Διαχείριση της μεταλλουργίας δεν εκπληρώνουν ούτε τις ελάχιστες τυπικές υποχρεώσεις της απέναντί τους. Ωστε να πάρουν τα επιδόματα ανεργίας, να αναζητήσουν άλλη δουλειά ή να ενταχθούν στα πολυδιαφημισμένα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ, στα οποία υποτίθεται ότι θα απορροφηθούν για διάστημα έως 2 ετών οι κάτω των 55 και 7 ετών οι άνω των 55.

Χθες το Σωματείο Εργαζομένων Λάρυμνας της ΛΑΡΚΟ έστειλε νέα επιστολή στην Ειδική Διαχείριση, που κοινοποιείται στα εμπλεκόμενα υπουργεία, στην οποία ζητεί να χορηγηθούν βεβαιώσεις απόλυσης, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, οι προσωπικοί φάκελοι των εργαζομένων, προσωπικά αντικείμενά τους που βρίσκονται στους χώρους εργασίας της «κλειδωμένης» μεταλλουργίας, αλλά και να τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας των εγκαταστάσεων.

Η Ειδική Διαχείριση διαβεβαιώνει με κάθε ευκαιρία ότι «όποιος απολυμένος δεν έχει πάρει τη βεβαίωση απόλυσης, χρειάζεται τον προσωπικό του φάκελο, βεβαίωση ειδικοτήτων και προϋπηρεσίας, να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα ή οτιδήποτε άλλο, μπορεί να απευθύνεται καθημερινά στον πρώην διοικητικό διευθυντή της εταιρείας». Ωστόσο ο επιφορτισμένος διευθυντής απαντά στους εργαζομένους ότι «έχει εντολή από την Ειδική Διαχείριση να δίνει μόνο βεβαιώσεις απόλυσης»!

Κι ακόμη χειρότερα, 40 μέρες μετά την απόλυσή τους:

● Το σύνολο των εργαζομένων δεν έχει λάβει εξόφληση της τελευταίας μισθοδοσίας.

● Οι βεβαιώσεις απόλυσης άρχισαν να δίνονται μόλις 22 ημέρες μετά την απόλυση (από 7/8). Αρκετές δεν έχουν δοθεί ακόμη και σήμερα, με αποτέλεσμα μόλις 47 εργαζόμενοι στο σύνολο των 800 να έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απασχόλησης.

● Εκατοντάδες εργαζόμενοι που έχουν κάνει αιτήσεις για δουλειά σε άλλες βιομηχανίες δεν έχουν διαθέσιμες βεβαιώσεις προϋπηρεσίας που απαιτούνται.

● Κανένας δεν φυλάει, κανένας δεν συντηρεί τη μεταλλουργία ώστε να διασφαλίσει την αποτροπή βιομηχανικού ατυχήματος. «Δίπλα στα συρματοπλέγματα των εγκαταστάσεων της ΛΑΡΚΟ υπάρχουν σχολεία και εκατοντάδες οικογένειες. Σταματήστε την τρελίτσα, πριν θρηνήσουμε θύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή του Σωματείου προς την Ειδική Διαχείριση.

Για ποια «τρελίτσα» μιλά το Σωματείο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ; Για το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη (την περασμένη Τρίτη) εκδίκαση της νέας αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για αναστολή των απολύσεων που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι διά του δικηγόρου τους Δημήτρη Περπατάρη, οι δικηγόροι της Ειδικής Διαχείρισης προέβαλαν αναληθείς ισχυρισμούς που φαίνεται να προκάλεσαν την απορία (αν όχι και δυσφορία) ακόμη και της προέδρου του δικαστηρίου. Ο βασικός ψευδής, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ισχυρισμός από πλευράς ΛΑΡΚΟ είναι πως το εργοστάσιο της μεταλλουργίας τελεί τάχα υπό κατάληψη και γι’ αυτό εμποδίζονται η φύλαξη και η παροχή εγγράφων και αντικειμένων που ζητούν οι εργαζόμενοι.

«Αν όλα είναι καλά, γιατί απαγορεύσατε την είσοδο του Σωματείου και πιστοποιημένων εμπειρογνωμόνων στις εγκαταστάσεις; Αν οι εγκαταστάσεις βρίσκονται υπό κατάληψη από το Σωματείο της ΛΑΡΚΟ, γιατί το Σωματείο σάς ζήτησε την άδεια να μπει και γιατί εσείς του αρνηθήκατε; Γιατί σας ζητάμε να ορίσετε κλιμάκιο που θα μας επιτρέψει να πάρουμε τα προσωπικά μας αντικείμενα;». Με αυτά και άλλα ερωτήματα το Σωματείο των εργαζομένων υπογραμμίζει τις κραυγαλέες αντιφάσεις της Ειδικής Διαχείρισης (και πίσω από αυτήν της κυβέρνησης) που, δυστυχώς, μεταφέρονται χωρίς αναστολή και στις δικαστικές αίθουσες. Επί παραδείγματι, στην προχθεσινή ακροαματική διαδικασία οι δικηγόροι της εταιρείας «ξέχασαν» να αναφέρουν στο δικαστήριο ακόμη και τη ματαίωση του διαγωνισμού.

«Παρακαλούμε πολύ να εκδώσετε ανακοίνωση όπου θα προσδιορίζετε τις ημέρες και ώρες λειτουργίας, τους υπεύθυνους, τα τηλέφωνα επικοινωνίας και τον τρόπο που οι απολυμένοι θα αιτούνται και γρήγορα θα εξυπηρετούνται. Πέρασαν 40 ημέρες, εμείς είμαστε χωρίς εισόδημα, όμηροι, και εσείς κάνετε διακοπές…», καταλήγει η επιστολή των εργαζομένων στην Ειδική Διαχείριση.

Η απόφαση του δικαστηρίου επί της νέας προσφυγής των εργαζομένων αναμένεται το αργότερο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η απάντηση της Ειδικής Διαχείρισης στα αυτονόητα που ζητούν οι απολυμένοι της ΛΑΡΚΟ αναμένεται σε άγνωστο χρόνο.

Φύλακες νεκροταφείου πιο πολλοί από τους... πεθαμένους

Το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ ισχυρίζονται ότι τα προγράμματα απασχόλησης των εκατοντάδων απολυμένων της ΛΑΡΚΟ σε υπηρεσίες των δήμων, κέντρα υγείας, καταστήματα ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Στερεάς γύρω από τη Λάρυμνα και τα άλλα «ΛΑΡΚΟχώρια» είναι σχεδιασμένα για να μη μείνει κανείς χωρίς εισόδημα.

Κι επιμένουν σε αυτόν τον ισχυρισμό παρότι το 1/3 των απολυμένων είναι εξ ορισμού εκτός σχεδιασμού όσο έχουν «μπλοκάκια» για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και από τους υπόλοιπους μόλις 47 έχουν απορροφηθεί. Βασική αιτία (και απόδειξη του κάκιστου σχεδιασμού) είναι η αδυναμία αντιστοίχισης προσόντων και θέσεων εργασίας που προσφέρονται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να ξεπεράσουν τον σκόπελο του «κωδικού θέσης» που απαιτεί η πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, δεκάδες εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναγκάζονται να δηλώνουν κωδικούς ελαχίστων προσόντων και δικαιολογητικών, όπως.... καντηλανάφτες ή φύλακες νεκροταφείων. Ετσι, στους οικισμούς που διαθέτουν κοιμητήρια θα εμφανιστεί το φαινόμενο οι διεκδικητές των επίμαχων θέσεων να είναι περισσότεροι και από κεκοιμημένους «ενοίκους» τους.

Κι αν το ΣτΕ κάνει την έκπληξη και δικαιώσει τους Ιρλανδούς;

Στο φιάσκο πώλησης της ΛΑΡΚΟ, που έχει κοστίσει επιπλέον 150 εκατ. εδώ και 4,5 χρόνια, από τη στιγμή που δρομολογήθηκε η «λύση» πώλησης, η κυβέρνηση προχωρεί με δεδομένη τη ματαίωση του διαγωνισμού. Ωστόσο, αυτό βασίζεται μόνο στη μονομερή ανακοίνωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μαζί με την AD Holdings) ότι αποσύρει το ενδιαφέρον της λόγω των χρονοβόρων δικαστικών εκκρεμοτήτων. Η βασική χρονοβόρα εκκρεμότητα είναι το ΣτΕ, που δεν έχει πει την τελευταία λέξη.

Στο ανώτατο δικαστήριο έχει προσφύγει η ιρλανδική CMI, αμφισβητώντας το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, δηλαδή την ανακήρυξη ως προτιμητέου επενδυτή της κοινοπραξίας ΓΕΚ-AD Holdings. Μείζον μυστήριο, η καθυστέρηση της απόφαση εδώ και σχεδόν πέντε μήνες. Αλλά, τι θα γίνει στην (εκ πρώτης όψεως απίθανη) περίπτωση που το ΣτΕ κάνει δεκτή την προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας; Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση (που έχει προαναγγείλει νέο διαγωνισμό) έναν «άγονο διαγωνισμό» που τυπικά καθίσταται ξανά... γόνιμος;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου