22 Αυγούστου 2024

Ανεξέλεγκτα Κέντρα Μελέτης και summer camps των ιδιωτικών σχολείων - Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στο υπ. Παιδείας

mathites
© Dreamstime.com

Ανεξέλεγκτα Κέντρα Μελέτης και summer camps


Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη προς το ΥΠΑΙΘΑ για την ανάγκη υιοθέτησης ρυθμιστικού πλαισίου ως προς τη λειτουργία χώρων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όπου περνούν τις μέρες τους χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πλήρης απουσία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και προδιαγραφών - αυτή είναι η διαπίστωση στην οποία κατέληξε ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης αλλά και τα summer camps των ιδιωτικών σχολείων, στις υπηρεσίες των οποίων αναγκάζονται να καταφύγουν αναρίθμητοι γονείς.

Φυσικά, το πρόβλημα είναι πολιτικό και απαιτείται να τεθούν τα βασικά ερωτήματα -όπως γιατί να χρειάζονται τέτοιου τύπου ιδιωτικές υπηρεσίες και γιατί να μην υποστηρίζεται το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης ώστε να τις παρέχει- αλλά μέχρι να ανοίξει αυτή η συζήτηση είναι τουλάχιστον σοκαριστικό το γεγονός ότι χώροι, στους οποίους δεκάδες χιλιάδες μικρά παιδιά περνούν τις μέρες τους, λειτουργούν επί της ουσίας κατά το δοκούν.

Ο Συνήγορος εξέτασε αναφορές σχετικά με προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης των Κέντρων Μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων και των δραστηριοτήτων των κέντρων μελέτης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων («summer camps»).

Οπως διαπίστωσε η Ανεξάρτητη Αρχή, τα Κέντρα Μελέτης λειτουργούν ανεξέλεγκτα, «με μη προβλεπόμενους και εποπτευόμενους όρους ασφαλείας, υγειονομικές προδιαγραφές, αλλά και προδιαγραφές κτιριακής και υλικοτεχνικής υποδομής, πιστοποίηση και προσοντολόγιο προσωπικού, όρους μεταφοράς των μαθητών/μαθητριών.

Φαινομενικά ανύπαρκτοι είναι επιπλέον και οι όροι εργασίας και δήλωσής της, όσον αφορά το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό, για το οποίο επίσης δεν είναι γνωστή και δεν εξασφαλίζεται η καταλληλότητα και εξειδίκευσή του αντίστοιχα με τις εκάστοτε παρεχόμενες και διαφημιζόμενες δραστηριότητες και υπηρεσίες». Ως προς τα summer camps που υλοποιούν δραστηριότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε ιδιωτικά σχολεία, «αόριστοι και ασαφείς παραμένουν οι όροι και οι προδιαγραφές λειτουργίας και ασφαλείας των θερινών προγραμμάτων».

Ποιότητα υπηρεσιών

Τα ευρήματα της έρευνας του Συνηγόρου προκαλούν σε μια σοβαρή και συντεταγμένη συζήτηση αναφορικά με την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και την ποιότητα των υπηρεσιών που τους παρέχονται. Με πολύ απλά λόγια, αναδύεται το ερώτημα πώς λειτουργούν, ποιος εποπτεύει, ποιος αξιολογεί και τι κατάρτιση έχει το προσωπικό που απασχολείται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Συνήγορος του Παιδιού διατυπώνει τον προβληματισμό του για τέτοιας φύσης ζήτημα, αλλά και η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει ότι η απουσία θεσμικού πλαισίου και οριοθέτησης ελλοχεύει κινδύνους για την τήρηση των όρων εργασίας από τους εργοδότες. Μετά το τραγικό περιστατικό με τον πνιγμό του 8χρονου κοριτσιού στη Χαλκιδική, η Ομοσπονδία είχε εκδώσει ανακοίνωση τονίζοντας τα προβλήματα που προκαλούν οι «τεράστιες ελλείψεις εποπτείας της πολιτείας, κυρίως λόγω του φόβου σύγκρουσης με επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Δεν αρκεί το θεσμικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να υπάρχει εποπτεία. Πόσο μάλλον στην περίπτωση των summer camps (που διοργανώνουν ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης), για τα οποία δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι από τους φορείς αυτούς είναι εντελώς παράνομοι (Κέντρα Μελέτης). Πόσο μάλλον όταν η μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων σε υπαίθριες δραστηριότητες σε τέτοια camps δεν έχουν πιστοποίηση, είναι αδήλωτοι ή ακόμη και απλήρωτοι (κυρίως σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία)», αναφέρει η ΟΙΕΛΕ η οποία υπογραμμίζει πως παρά το γεγονός πως πέρσι απέστειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας λίστα με δεκάδες παράνομα Κέντρα Μελέτης που διοργανώνουν summer camps, δεν ελέγχθηκε ούτε ένα.

Προδιαγραφές

Ο Συνήγορος του Πολίτη επισήμανε εγγράφως στο υπουργείο Παιδείας ότι είναι απαραίτητη η άμεση διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου και προδιαγραφών λειτουργίας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι όροι φοίτησης των παιδιών στα Κέντρα Μελέτης και τα summer camps των κέντρων αυτών και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, με κριτήριο την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και του ολοκληρωμένου ελέγχου της εργασίας, καταλληλότητας και ειδίκευσης του προσωπικού.

Μετά την ενημέρωσή του από την Ανεξάρτητη Αρχή, στο απαντητικό του έγγραφο το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει πως η πολιτική ηγεσία του «προσανατολίζεται στο άμεσο μέλλον να ρυθμίσει κανονιστικά/νομοθετικά τα ζητήματα αδειοδότησης και λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προσωπικού που θα απασχολείται στις εν λόγω δομές καθώς και την εποπτεία επ’ αυτών».

Οσον αφορά τη λειτουργία των summer camps, το υπουργείο απαντά πως «η άσκηση των ως άνω υπηρεσιών μπορεί να γίνεται από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν άδεια λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων», οι δραστηριότητες και υπηρεσίες γνωστοποιούνται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και η απασχόληση των εργαζομένων είναι νόμιμη. Το υπουργείο, ως εκ τούτου, δηλώνει πως «η χρήση των εγκαταστάσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων εκτός διδακτικού ωραρίου δεν υπόκειται στον έλεγχο της Υπηρεσίας μας (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.)», ωστόσο «δίνεται η δυνατότητα για έκδοση Υπουργικής Απόφασης που θα ρυθμίζει της προϋποθέσεις της ανωτέρω χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων των ιδιωτικών σχολείων».

«Ενώ είναι ενθαρρυντική η εκδήλωση πρόθεσης νομοθέτησης για τα κέντρα μελέτης, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει η απάντηση για τα summer camps», σχολιάζει η ΟΙΕΛΕ. «Για την ασφαλή λειτουργία των summer camps απαιτείται ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο που να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προδιαγραφές για κάθε δράση, όρους εργασίας, πιστοποίηση των εργαζόμενων και, κυρίως, αυστηρό έλεγχο από την πολιτεία. Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια για σοβαρό και αξιόπιστο έλεγχο της πολιτείας, ακόμη και σε τόσο ευαίσθητους τομείς όπως η εκπαίδευση, σκοντάφτει στην απροθυμία κάποιων να “ενοχλήσουν” τους επιχειρηματίες του χώρου».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου