25 Αυγούστου 2024

Ιστορίες από το «πριγκιπάτο των Κυκλάδων» | Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαφία της Μυκόνου»

Μύκονος: Παραλία Αγίας Αννας | «Σπηλιά»
Μύκονος: Παραλία Αγίας Αννας | «Σπηλιά»
 
Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑΣ ΕΧΕΙ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ «ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ»


Πασίγνωστο εστιατόριο και ξενοδοχείο αρνητικός πρωταγωνιστής ελέγχων, παραβάσεων και προστίμων στη Μύκονο ● Η διελκυστίνδα μεταξύ των συνιδιοκτητών της επιχείρησης για τη διαχείρισή της και η καταλυτική αντίδραση των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα εργασιακής παρενόχλησης και παράνομων απολύσεων.

Τι συνδέει την ΑΑΔΕ, την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, την Επιθεώρηση Εργασίας Σύρου/Μήλου, τις αστυνομικές αρχές της Μυκόνου και το Πρωτοδικείο Σύρου; Η αυτονόητη απάντηση λέει πως είναι βραχίονες του κράτους οι οποίοι φυσικά έχουν πολλές δουλειές, ιδιαίτερα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που χαρακτηρίζεται από έξαρση της παραβατικότητας επιχειρήσεων του κλάδου. Στην περίπτωση μάλιστα της Μυκόνου η παραβατικότητα παίρνει ακραίες διαστάσεις, όπως αποκάλυψαν πρόσφατα περιστατικά βίας από κυκλώματα μπράβων που λειτουργούν με όρους μαφίας.

Ωστόσο οι προαναφερόμενες κρατικές αρχές τους τελευταίους μήνες στη Μύκονο πέφτουν συνεχώς πάνω σε ένα όνομα: αυτό του συνιδιοκτήτη (κατά το 50%) και διαχειριστή του γνωστού εστιατορίου «Σπηλιά» και του ξενοδοχείου «Αναστασία» στην περιοχή Αγία Αννα Καλαφάτη της Μυκόνου, του κ. Ν. Χανιώτη. Η «Τεχνική Εταιρεία – Ξενοδοχειακές Τουριστικές Επιχειρήσεις Χανιώτης Α.Ε.», στην οποία ανήκουν οι μονάδες με προνομιακή πρόσβαση στην παραλία της Αγίας Αννας Καλαφάτη, αναδεικνύεται αρνητικός πρωταγωνιστής παραβάσεων της φορολογικής, πολεοδομικής, εργατικής, ενδεχομένως και εταιρικής νομοθεσίας, με τους 24 εργαζομένους της να έχουν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας για πλήθος αυθαιρεσιών εις βάρος τους.

Ο βίος και η πολιτεία της εταιρείας, που τελεί υπό προσωρινή αλλά δικαστικά αμφισβητούμενη διοίκηση, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

● Στις 29/7 κλιμάκιο ελεγκτών της ΑΑΔΕ επέβαλε πρόστιμο 50.000 και σφράγισε για δύο μέρες το εστιατόριο «Σπηλιά» για μη έκδοση αποδείξεων.

● Λίγες μέρες μετά ελεγκτές της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου διαπίστωσαν παράνομη κατάληψη του αιγιαλού από ομπρελοξαπλώστρες και επέβαλαν πρόστιμα 190.000 ευρώ. Στο διάστημα 2018-2022 έχουν επιβληθεί στην επιχείρηση πρόστιμα άνω των 200.000 ευρώ για ανάλογες παραβάσεις.

● Στο παρελθόν ο (κατά το ήμισυ) ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχε συλληφθεί για τοποθέτηση παράνομου σωλήνα 100 μ. που διοχέτευε απόνερα του ξενοδοχείου χωρίς επεξεργασία στη θάλασσα!

● Από τις αρχές Ιουλίου εις βάρος της επιχείρησης (του ιδιοκτήτη Ν. Χανιώτη και συγγενών του που τη διαχειρίζονται) έχουν γίνει πολλές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας από εργαζόμενους για παρενόχληση, υβριστική συμπεριφορά, μη καταβολή δεδουλευμένων, ακόμη και για βιαιοπραγία. Ενας εργαζόμενους υπέβαλε και μήνυση μετά από διαγνωσμένο στο Κέντρο Υγείας τραυματισμό του.

● Αποκορύφωμα της ρήξης του επιχειρηματία με τους εργαζόμενους ήταν η κατάθεση αιτήματος εργατικής διαφοράς από 24 υπαλλήλους του (πρακτικά όλους όσοι είχαν συμβάσεις 5 έως 7 μηνών, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν χρόνια στην επιχείρηση) για μη καταβολή δεδουλευμένων, παρακράτηση φιλοδωρημάτων, μη χορήγηση ρεπό, εργασιακή παρενόχληση, εισβολή στους χώρους διαμονής, αλλά και για παράνομη απόλυση 13 εργαζομένων των οποίων έχει αναγγελθεί στο ΕΡΓΑΝΗ η «οικειοθελής αποχώρηση», αν και αυτοί προσέρχονταν και παρείχαν κανονικά εργασία.

● Οι 24 εργαζόμενοι της «Χανιώτης Α.Ε.» έχουν ενισχύσει την προσφυγή τους στην Επιθεώρηση με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Ν. Κεραμέως, την οποία υπογράφουν όλοι. Οπως υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, πιστεύουν πως «η επιστολή δεν θα καταλήξει στο αρχείο και δεν θα δοθεί η ευκαιρία στην εταιρεία να καυχάται ότι δεν την αγγίζει τίποτα».

Ποια είναι όμως η βαθύτερη αιτία της ανεξέλεγκτης αντίδρασης των διαχειριστών της εταιρείας εις βάρος των εργαζομένων αλλά και των ελεγκτικών κλιμακίων των κρατικών υπηρεσιών; Η μία, γενική, διάσταση είναι η πεποίθηση που επικρατεί στο «κρατίδιο της Μυκόνου» πως τους διακεκριμένους υπηκόους του «δεν τους αγγίζει τίποτα», δηλαδή η κουλτούρα ατιμωρησίας που έχει επιτρέψει να γίνεται βάσιμα λόγος και για «μαφία της Μυκόνου».

Η άλλη διάσταση σχετίζεται με το γεγονός ότι ο κατά το ήμισυ ιδιοκτήτης της «Σπηλιάς», του beach bar και του ξενοδοχείου «Αναστασία» στην Αγία Αννα αμφισβητείται ριζικά από τους νέους συνιδιοκτήτες του: το 50% της επιχείρησης που κατείχε ο αδελφός του Ν. Χανιώτη (Ευστάθιος) έχει πουληθεί εδώ και αρκετούς μήνες σε τρεις άλλους επιχειρηματίες, οι οποίοι με αίτημά τους στο Πρωτοδικείο Σύρου ζητούν να οριστεί νέα προσωρινή διοίκηση της εταιρείας με πρόσωπα της επιλογής τους, καταλογίζοντας στον αναγκαστικό εταίρο τους όχι μόνο συστηματική παραβατικότητα που ζημιώνει την εικόνα της επιχείρησης, αλλά και γκρίζα διαχείριση των εσόδων της. Εσοδα τα οποία, ενώ σχεδόν διπλασιάζονται από χρόνο σε χρόνο, δεν καταλήγουν σε ανάλογη αύξηση κερδοφορίας. Η αίτηση των νέων συνιδιοκτητών τής «Χανιώτης Α.Ε.» συζητείται την ερχόμενη εβδομάδα, έχει μάλιστα βρει και την υποστήριξη εργαζομένων που παρενέβησαν υπέρ τους. Αυτή ήταν άλλωστε η αιτία της εκρηκτικής αντίδρασης του μέχρι τώρα εργοδότη τους, που έσπευσε να τους «απολύσει».

Κι αν έχει σημασία αυτή η υπόθεση «ολικής» παραβατικότητας είναι γιατί αποτελεί μικρογραφία του μίγματος ανομίας και απληστίας πάνω στο οποίο χτίστηκε το τουριστικό θαύμα του «πριγκιπάτου των Κυκλάδων» κι όχι μόνο αυτού.

ΠΗΓΗ

***

Γίναμε ρεζίλι διεθνώς: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαφία της Μυκόνου»

Εκτενές ρεπορτάζ στη μεγάλη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για τη μαφία της Μυκόνου
 
Γίναμε ρεζίλι διεθνώς: «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μαφία της Μυκόνου»
EUROKINISSI

Με τη μαφία της Μυκόνου ασχολούνται πλέον διεθνή ΜΜΕ ενώ το νησί μετρά μεγάλες τουριστικές απώλειες κατά τη φετινή περίοδο. Η εγκληματικότητα χτυπά «κόκκινο» στο νησί των Ανέμων και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για πάταξη της διαφθοράς παραμένουν ανεκπλήρωτες.

«Η Μαφία της Μυκόνου: Πώς η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτυγχάνει να περιορίσει τη διαφθορά σε αυτό που είναι ‘το πιο διάσημο νησί των πάρτι της Ευρώπης’, όπως το έθεσε κάποτε ο Guardian», γράφει ο δημοσιογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung Μίκαελ Μάρτενς.

mykonos mafia faz

Ο Γερμανός δημοσιογράφος επισημαίνει αρχικά ότι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης της Αθήνας για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου στη Μύκονο και την αποτελεσματική καταπολέμηση των παράνομων κατασκευαστικών έργων δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Πίσω από τη βιτρίνα που παρουσιάζει το νησί στο Instagram τριγυρίζει μία κατασκευαστική μαφία, η οποία γεμίζει ολόκληρο το νησί με τσιμέντο χωρίς να την ενδιαφέρει τίποτα. Και αλίμονο σε όσους τολμήσουν να βρεθούν στον δρόμο της».

Οι διεφθαρμένοι μεγιστάνες, οι πολιτικοί και οι αστυνομικοί

Το ρεπορτάζ της FAZ αναφέρεται και στον πρόφαττο ξυλοδαρμό του Μιχάλη Ψαρρού, μία υπόθεση που «συγκλόνισε τη χώρα και έθεσε υπό αμφισβήτηση τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση του νόμου και της τάξης».

Στα πλαίσια των ερευνών βρέθηκαν στοιχεία για «διεφθαρμένους μεγιστάνες του κατασκευαστικού κλάδου, ιδιοκτήτες κλαμπ, ξενοδόχους, τοπικούς πολιτικούς και αστυνομικούς με τις καλύτερες διασυνδέσεις με διεφθαρμένους συνεταίρους στις αρχές της πρωτεύουσας», τονίζει η FAZ, υπενθυμίζοντας και την πρόσφατη δολοφονία του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη στο Ψυχικό.

«Το βέβαιο είναι πως στη Μύκονο παίζονται πολλά χρήματα. […] Και παρ’ ότι στο νησί υπάρχουν εκατοντάδες ξενοδοχεία, συνεχώς χτίζονται νέες εγκαταστάσεις. […] Επιπλέον, πουθενά αλλού στην Ελλάδα δεν είναι υψηλότερες οι τιμές για δεύτερη κατοικία σε σύγκριση με τα νησιά των Κυκλάδων – στη Μύκονο μάλιστα ένα τετραγωνικό μέτρο μπορεί να κοστολογείται στα 7.000 ευρώ, ενώ σε προνομιακές τοποθεσίες ακόμη και πάνω από 30.000 ευρώ».

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στον κατασκευαστικό κλάδο του νησιού «γίνονται συχνά στα όρια της νομιμότητας ή και παράνομα. Το 2023 ο γνωστός δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, τις αποκαλύψεις του οποίου “τίμησε” και η ελληνική μυστική υπηρεσία παρακολουθώντας το τηλέφωνό του, είχε ερευνήσει και περιγράψει λεπτομερώς τα της μαφίας της Μυκόνου, στον πυρήνα της οποίας βρίσκεται μία συμμορία εργολάβων, πολιτικών μηχανικών και διεφθαρμένων δημοσίων υπαλλήλων».

Η μαφία αξιοποιεί τον νόμο

mykonos2_11f1c.jpg

Το ρεπορτάζ της FAZ εξηγεί πώς η μαφία της Μυκόνου μεταξύ άλλων «αξιοποιεί έναν νόμο που προβλέπει ότι όσα κτήρια ανεγέρθηκαν παρανόμως στην Ελλάδα πριν από τον Ιούλιο του 2011 μπορούν να “νομιμοποιηθούν” αναδρομικά με την καταβολή όχι και πολύ υψηλών προστίμων. […] Και οι χρονολογίες ανέγερσης πολλών κτηρίων που έχουν χτιστεί στη Μύκονο πολύ μετά το 2011 παραποιούνται συστηματικά, ώστε να εμπίπτουν στον συγκεκριμένο νόμο. […] Αυτό αποδεικνύεται πολύ εύκολα και από τις λήψεις της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ή του Google Maps – αν θέλει βέβαια κάποιος να το αποδείξει».

Η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη έχει βέβαια επιπτώσεις και για τους τουρίστες και οι υποδομές του νησιού δοκιμάζονται: «Ήδη πολλές φορές το αποχετευτικό σύστημα του νησιού βούλωνε κατά τη διάρκεια της high season – και τα κόπρανα που ξεχείλισαν τα φρεάτια έδωσαν στο τζετ σετ ακριβώς μία αξέχαστη εμπειρία διακοπών». 

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου