28 Αυγούστου 2024

Η νέα Κόλαση στη Γάζα: λύματα και μολυσματικές ασθένειες

Πείνα και ασθένειες στην Γάζα
AP Photo

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για εκεχειρία οδηγήθηκαν ξανά σε φιάσκο με το Ισραήλ να επιμένει στον απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, το σκηνικό μιας νέας Κόλασης αποκαλύπτεται για τα 2,3 εκατομμύρια εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους της περιοχής.

Δορυφορικές εικόνες που δημοσίευσε η αραβόφωνη υπηρεσία του BBC δείχνουν τεράστιες βρόμικες κηλίδες στη θάλασσα από τα λύματα που χύνονται ανεπεξέργαστα, καθώς οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έχουν αχρηστεύσει το σύστημα αποχέτευσης.

Υγειονομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν ότι ένα μωρό δέκα μηνών υπέστη μερική παράλυση από πολιομυελίτιδα (το πρώτο κρούσμα της ασθένειας εδώ και 25 χρόνια), την οποία κόλλησε από το βρόμικο νερό και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής.

Μία τουαλέτα για 600 άτομα

Ολες οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Τα κανάλια απορροής ομβρίων υδάτων έχουν γίνει ένα (όπου διασώζονται τμήματά τους) με τους αγωγούς αποχέτευσης και τα απομεινάρια του δικτύου ύδρευσης.

«Ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχει ήδη αρρωστήσει από κάποια μολυσματική ασθένεια συνδεόμενη με το νερό. Βλέπουμε μια καταστροφική υγειονομική κρίση να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας» δήλωσε η Λάμα Αντούλ Σαμάντ, εμπειρογνώμονας σε ζητήματα ποιότητας νερού της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές δίπλα σε λακκούβες με λυματολάσπη. Οι συνεχείς υποχρεωτικές μετακινήσεις τις οποίες επιβάλλουν οι Ισραηλινοί εισβολείς οδηγούν στη δημιουργία υποτυπωδών καταυλισμών που «απλά» ρίχνουν λύματα στη Μεσόγειο.

Την κατάσταση επιδεινώνουν, μεταξύ άλλων, οι υψηλές θερμοκρασίες, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, η έλλειψη εξαερισμού και ο μικρός αριθμός από τουαλέτες (συχνά αναλογεί μία για 600 άτομα).

Σοβαρές ασθένειες

Η έκταση των κηλίδων καλύπτει δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα στα νερά της Μεσογείου στην ακτή Ντεΐρ αλ Μπαλάχ. Εχουν μολυνθεί και υδατοδεξαμενές, η δυσωδία είναι αφόρητη και ποντίκια μεταφέρουν μολυσματικές ασθένειες σε μεγάλη απόσταση.

Τα Ηνωμένα Εθνη απευθύνουν δραματική έκκληση για προσωρινή έστω κατάπαυση του πυρός μίας ή δύο εβδομάδων, ώστε να ξεκινήσει επιτέλους ο εμβολιασμός 600.000 παιδιών –μια εξαιρετικά δύσκολη οργανωτική πρόκληση. Η ηπατίτιδα Α, η δυσεντερία, η πνευμονία και κάθε λογής δερματοπάθειες θερίζουν τον πληθυσμό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις τελευταίες ώρες γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς εγκαταλείπουν άρον άρον το νοσοκομείο «Μάρτυρες του αλ Ακσά». Είναι ένα από τα τελευταία νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν στην περιοχή. Ο λόγος είναι ότι οι Ισραηλινοί έδωσαν εντολή να εκκενωθούν κοντινές συνοικίες και όλοι φοβούνται ότι το νοσοκομείο θα βομβαρδιστεί. Οι γύρω δρόμοι πλημμύρισαν από συγγενείς που έσπρωχναν αμαξίδια με ασθενείς, γονείς που κρατούσαν άρρωστα παιδιά στην αγκαλιά, γιατρούς που μετέφεραν φάρμακα και ιατρικά μηχανήματα. Τέσσερα σχολικά κτίρια εκκενώθηκαν επίσης.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στο λιμάνι της Σιδώνας και στην παραμεθόριο πόλη Ταΐρ Χάρφα στον Λίβανο. Από την πλευρά της η σιιτική οργάνωση ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε με drone ισραηλινό «κέντρο συλλογής πληροφοριών». Είχαν προηγηθεί οι σφοδρότατες ανταλλαγές πυρών της Κυριακής με εκατοντάδες «προληπτικά χτυπήματα» από το Τελ Αβίβ και ανταπάντηση της Χεζμπολάχ με 320 πυραύλους και δεκάδες drones-ιπτάμενες βόμβες.

Και στο βάθος, λιμοκτονία

«Το Ιούλιο και τον Αύγουστο διανείμαμε μόνο τις μισές μερίδες φαγητού που είχαμε προγραμματίσει για τη σίτιση 1,1 εκατομμυρίου κατοίκων της περιοχής. Η διανομή παρεμποδίστηκε από την κλιμακούμενη πολεμική δραστηριότητα, τις περιορισμένες άδειες εισόδου στα φορτηγά μας και το διαλυμένο οδικό δίκτυο».

Η καταγγελία διατυπώθηκε από τα πιο αρμόδια χείλη. Είναι απόσπασμα από ανακοίνωση του «Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού» (World Food Program – WFP ) του ΟΗΕ. Το WFP είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο.

Τα στελέχη της προειδοποιούν για ακόμη μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή τον χειμώνα. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για λιμοκτονία. Οι δρόμοι είναι γεμάτοι κρατήρες από ρουκέτες και βόμβες ή μπάζα από γκρεμισμένα κτίρια. Με τις πρώτες βροχές πολλά σημεία θα γίνουν απροσπέλαστα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι επιτρέπει να εισέρχονται στην πολύπαθη περιοχή «απεριόριστες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας» και ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ «αποτυγχάνουν στη διανομή της».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου