25 Αυγούστου 2024

Ουκρανική Επίθεση στο Κουρσκ: Διπλωματικός Ελιγμός ή Επιχείρηση Αυτοκτονίας; - Ανάλυση του Δημήτρη Παντελάτου*

kursk
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε στις 19 Αυγούστου ότι το Κίεβο ελέγχει 1.250 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη περιοχή Κουρσκ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν επίσης τρεις γέφυρες στον ποταμό Seym που ήταν κρίσιμες για τον εφοδιασμό των Ρώσων στρατιωτικών δυνάμεων που σταθμεύουν κατά μήκος των συνόρων. Επιπρόσθετα ο Zelenskyy είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν 92 οικισμούς στην περιφέρεια αυτή.

Ενώ η Ρωσία έχει αντιμετωπίσει προηγούμενες εισβολές κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η κλίμακα, η ταχύτητα και η διάρκεια της επιχείρησης Κουρσκ δεν είχε προηγούμενο. Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έως και 10.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση.

Η Ουκρανική επιθετική (τρομοκρατική για τους Ρώσους) επιχείρηση στην περιοχή Κουρσκ, ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου και προκάλεσε έκπληξη στο Κρεμλίνο και σοκ για τη Ρωσική κοινή γνώμη. Σε αυτό ενδεχόμενα βοήθησε το γεγονός ότι η Ρώσικη Υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών συνέχισε να υποφέρει από χρόνια έλλειψη επαγρύπνησης και φαντασίας. Η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, καθώς και η κρατική προπαγάνδα, προσπάθησαν να αποκρύψουν τον αντίκτυπό της και να υποβαθμίσουν την κλίμακα της.

Ο σταθμός μέτρησης φυσικού αερίου στη Sudzha

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν τον σταθμό μέτρησης αερίου Sudzha στη μοναδική σε χρήση γραμμή του αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ο αγωγός αερίου Yelets-Kursk-Dykanka εισέρχεται στην Ουκρανία μέσω του σταθμού μέτρησης αερίου της Sudzha. Δεν υπήρξε διακοπή του εφοδιασμού, αλλά αυτό προκάλεσε μια ελαφρά αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ρωσικές αρχές δήλωσαν απογοητευμένες από την παθητική ή και καλοπροαίρετα ουδέτερη αντίδραση της Δύσης στην ουκρανική επίθεση.

Η απογοήτευση αυτή δείχνει και την εσφαλμένη αντίληψη της Ρωσίας ότι η περιοχή αυτή, λόγω του αγωγού, θα ήταν ασφαλής από Ουκρανικές επιθέσεις. Πλέον οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τις υποδομές ρωσικού αερίου στο Κουρσκ ως ασφαλές καταφύγιο. Είναι εμφανές ότι, τόσο η Ουκρανία, όσο και η Ρωσία επιθυμούν, προς το παρόν, τη διατήρηση της ροής καθώς αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023, η Gazprom προμηθεύει αέριο για την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας σε όγκο 41,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα, μέσω αυτού του σταθμού μέτρησης αερίου. Από τη μετακόμιση του ρωσικού αερίου η Ουκρανία λαμβάνει περί το 1 δισ. δολάρια κάθε χρόνο, ενώ η Ρωσία γύρω στα 6 δισ. ευρώ από την πώλησή του στην Ευρώπη. Επιπλέον τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία συνέχισε να δρομολογεί ρωσικό φυσικό αέριο στη Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Αυστρία και εισπράττει τέλη διέλευσης.

Η γεωπολιτική αποτύπωση της περιοχής του Κουρσκ.

Μέχρι την Ουκρανική (τρομοκρατική ή στρατιωτική) επίθεση στο Kursk οι κύριοι στόχοι των Ουκρανών ήταν ο στρατός, η βιομηχανία όπλων και η βιομηχανία πετρελαίου. Πολλές από τις επιθέσεις ήταν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βομβαρδισμοί και δολιοφθορές σιδηροδρομικών μεταφορών. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποδεχθεί ότι πραγματοποίησαν ορισμένες από αυτές τις επιθέσεις. Υπήρξαν επίσης διασυνοριακοί βομβαρδισμοί, πυραυλικές επιδρομές και μυστικές επιδρομές από την Ουκρανία, κυρίως στις περιφέρειες Belgorod, Bryansk και στο Kursk στο πρόσφατο παρελθόν.

Η εισβολή των Ουκρανικών δυνάμεων στο Kursk, εκτός από οικονομική και πολιτική σημασία μπορεί να θεωρηθεί ότι κατέχει και ρόλο ψυχολογικών επιχειρήσεων κατά των Ρώσων κατοίκων μιας ιστορικής περιοχής όπου, το καλοκαίρι του 1943, έλαβε χώρα η μία από τις δύο σημαντικότερες μάχες στο Ανατολικό Μέτωπο και η μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων αρμάτων στην ιστορία, μεταξύ των δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε σαν αποτέλεσμα τη νίκη των Σοβιετικών. Ήταν μια από τις πιο δαπανηρές σε ανθρώπινες ζωές και μέσα και σκληρότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

81 χρόνια μετά, οι κάτοικοι της παραμεθορίου αυτής περιοχής που επλήγησαν από τις ουκρανικές επιχειρήσεις, αντιμετωπίζουν την αναποτελεσματικότητα της αντίδρασης των αρχών και τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής τους, αλλά και τον φόβο ότι αυτοί θα αποτελέσουν ανθρώπινη ασπίδα στις κατοχικές Ουκρανικές δυνάμεις, που έχουν σχετικό ιστορικό και στην περιοχή της Μαριούπολης, αλλά και σε περιοχές εντός της Ουκρανικής επικράτειας, όπως έχει αναφερθεί σε σχετική καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας, όπου κατηγορούνται οι Ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι καλύπτονται κοντά σε σχολεία και νοσοκομεία. Παρά τις αναφερόμενες προσπάθειες εκκένωσης της περιοχής που μετακίνησαν 120.000 και πλεόν Ρώσους κατοίκους στην ενδοχώρα, ικανός αριθμός έχει παραμείνει στην περιοχή και προφανώς θα τους απαγορευτεί πλέον η μετακίνησή τους από τους Ουκρανούς.

Ο κανόνας είναι ότι κατά τη σχεδίαση μιας επιχείρησης κατάληψης εχθρικού εδάφους οι επιτιθέμενες δυνάμεις πρέπει να είναι τριπλάσιες των αμυνόμενων. Η προαναφερόμενη καταστροφή των γεφυρών δίνει τη δυνατότητα της διατήρησης με σχετική ασφάλεια των, περιορισμένων σε αριθμό, ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή για ορισμένο χρόνο. Η καταστροφή των γεφυρών βοηθά και στην περαιτέρω αύξηση του χρόνου παραμονής τους στην περίπτωση χρησιμοποίησης των κατοίκων και των 300, κατά δήλωση των Ουκρανικών δυνάμεων αιχμαλώτων πολέμου, ως ομήρους.

Επιπλέον οι Ουκρανοί φέρονται να χρησιμοποιούν τις υποδομές φυσικού αερίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους στρατιώτες και τον εξοπλισμό τους, αφού γνωρίζουν πως οι Ρώσοι δε θα τις πλήξουν. Προφανώς για την Ουκρανία η ύπαρξη των υποδομών φυσικού αερίου στην περιοχή είναι το “bonus” της επιχείρησης, καθότι σε αντίθεση με την αδιάφορη (στην καλύτερη περίπτωση ) καταστροφή του αγωγού North Stream 1, το επιχειρησιακό κίνητρό της δεν ήταν η κατάληψη του σημείου μεταφοράς της Sudzha, προκειμένου να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου. Η απαγόρευση ροής Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα μπορούσε να είχε γίνει, εντός της επικράτειάς της από την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στο έδαφός της.

Οι Ουκρανικές Επιδιώξεις

Ο κατά δήλωσή του θαυμαστής του Τσώρτσιλ, Πρόεδρος Zelenskyy στην περίπτωση του Kursk εφάρμοσε την Γερμανική τακτική του «κεραυνοβόλου πολέμου – blitzkrieg» του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, εξυπηρετούμενος από τη γεωγραφία της περιοχής όπου, όπως προαναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη αρματομαχία όλων των εποχών εκμεταλλευόμενος και την κάλυψη που του δίνουν οι κοινών συμφερόντων υποδομές του φυσικού αερίου.

Κατά τον Zelenskyy η εισβολή της Ουκρανίας στο Kursk έχει σαν στόχο την «αποκατάσταση της δικαιοσύνης, τη «διασφάλιση ενός αντίστοιχου είδους πίεσης στον επιτιθέμενο» και «τον εξαναγκασμό της Ρωσίας στο να κάνει ειρήνη» (Σ.Σ. εξαναγκασμός συμμετοχής της Ρωσίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων), αναφέροντας σχετικά ότι «η Ρωσία έφερε τον πόλεμο σε άλλους, τώρα αυτός επιστρέφει στο σπίτι της». Υποστήριξε δε ότι η επιχείρηση ήταν θέμα ασφάλειας για την Ουκρανία και ότι τα στρατεύματά της κατέλαβαν περιοχές από τις οποίες η Ρωσία είχε εξαπολύσει πολυάριθμα πλήγματα. Σύμφωνα με τον Zelenskyy και άλλους αξιωματούχους, η σύλληψη εκατοντάδων Ρώσων στρατιωτών αναπληρώνει το «ταμείο ανταλλαγής» της Ουκρανίας για ανταλλαγές κρατουμένων, επιπλέον ανέφερε ότι η Ουκρανία εξετάζει τη δημιουργία υποδομής στρατιωτικής διοίκησης στα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη.

Σε σύμπνοια με τις δηλώσεις Zelenskyy, οι Ουκρανοί στρατηγοί, τα δυτικότροπα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και κάποιοι ντόπιοι Νατοϊκότροποι αναλυτές δηλώνουν ότι η «επιτυχημένη και κεραυνοβόλα» εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Kursk, επέτρεψε στο Κίεβο να δημιουργήσει μια «ζώνη ανάσχεσης» (Buffer zone) που αποδυναμώνει την πιθανή επίθεση της Ρωσίας στο Sumy και στο γειτονικό Χάρκοβο. Επιπλέον θεωρούν ότι επέχει ρόλο ψυχολογικών επιχειρήσεων εναντίον του Ρωσικού λαού, αναγκάζοντας το Κρεμλίνο να «εκτρέψει» Ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Donbas, επιβραδύνοντας την προέλασή τους στα Ουκρανικά εδάφη, όπου αυτές απολαμβάνουν διαρκείς στρατιωτικές επιτυχίες.

Επιπρόσθετα «δικαίωσε» σε κάποιο βαθμό τις δυτικές προσπάθειες υποστήριξης της Ουκρανίας σε μέσα, εκπαίδευση, πληροφορίες κ.λ.π. γεγονός το οποίο διαφημίζεται από τα δυτικότροπα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Για την επίθεση αυτή η Ουκρανία έχει δεσμεύσει επίλεκτες ταξιαρχίες, με σύγχρονο Δυτικό εξοπλισμό από αυτόν που έχει παραλάβει τελευταία. Αυτές οι ταξιαρχίες περιλαμβάνουν την περίφημη 80η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, η οποία έχει αναλάβει βασικές επιχειρήσεις στο Μπαχμούτ και στη Χερσόν, το 8ο Σύνταγμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και άλλες. Με δεδομένη την έλλειψη εφεδρειών είναι δεδομένο ότι Ουκρανία δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει τις δυνάμεις αυτές.

Το μέλος του Ουκρανικού κοινοβουλίου Oleksiy Honcharenko στις 18 του μήνα, αναφερόμενος στη σύνοδο κορυφής για την ειρήνη που πραγματοποιήθηκε από τον Zelenskyy στην Ελβετία τον περασμένο Ιούνιο (απούσας της Ρωσίας), δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι: «Η επιχείρηση Κουρσκ ισοδυναμεί με μια ειρηνευτική συμφωνία που θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα από περισσότερες από 100 συνόδους κορυφής ειρήνης μαζί».

Η Ρώσικη αντίδραση στην εισβολή

Όπως προαναφέρθηκε η αρχική αντίδραση του Κρεμλίνου στην Ουκρανική επιθετική ενέργεια ήταν η υποβάθμισή της. Προφανώς υπάρχουν ευθύνες των υπηρεσιών πληροφοριών της Ρωσίας που ενδεχόμενα παραπλανήθηκαν από την πεποίθησή τους ότι η περιοχή αυτή λόγω του κοινού Ρωσοουκρανικού συμφέροντος που αφορά στον σταθμό μέτρησης αερίου της Sudzha, θα παρέμενε εκτός εχθροπραξιών και στοχοποίησης, όπως συμβαίνει για άλλες σημαντικές υποδομές, όπως οι πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ζαπορίζια των οποίων οι ενέργειες εναντίον τους αφορούν μόνο στη δημιουργία εντυπώσεων. Η αντίληψη αυτή ενδεχόμενα την οδήγησε στην εναπόθεση της ευθύνης άμυνας της περιοχής σε πολιτοφύλακες, αστυνομικές δυνάμεις και σε άπειρο πεζικό.

Επιπλέον η Ρωσία επαναπαύτηκε στην αεροπορική της υπεροχή και θεώρησε ότι σύμφωνα με τους κανόνες επιχειρησιακής σχεδίασης, εκτεταμένη επιθετική ενέργεια εναντίον της από χερσαίες δυνάμεις, θα προϋπόθετε και τοπική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο η Ουκρανική αεροπορία δεν μπορεί να υποστηρίξει. Τα Ουκρανικά F-16 που εμφανίστηκαν ως διάττοντας αστέρας στον Ουκρανικό ουρανό προβλέπεται να συνεχίζουν να εμφανίζονται έτσι στο εγγύς μέλλον και μόνο ως τα αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Πρόεδρος Zelenskyy «απόκτησε φτερά», όπως είχε ζητήσει στις 8 Φλεβάρη του 23 στην μεγάλη αίθουσα του Βρετανικού κοινοβουλίου από τα μέλη του, δίκην Τσώρτσιλ (βλέπε και άρθρο μου στην ΕΦΣΥΝ την 17 Φεβ.23 με τίτλο: «Άραγε ο Τσώρτσιλ έπαιζε πιάνο όπως ο Ζελένσκι;») https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/378888_arage-o-tsortsil-epaize-piano-opos-o-zelenski Το εναγώνιο και διαρκές αίτημά του προς τους Δυτικούς για απόκτηση και χρήση πυραύλων εδάφους / εδάφους, μεγάλου βεληνεκούς οφείλεται ακριβώς στην αναγνώριση του κενού που υφίσταται στις Ουκρανικές Αεροπορικές δυνάμεις.

Την πρώτη ημέρα των επιχειρήσεων οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ είχαν τακτική επιτυχία. Το υποεκπαιδευμένο ρωσικό πεζικό, είχε την αναμενόμενη κακή απόδοση, όπως και κάθε τέτοιο, όταν στερείται αποτελεσματικής διοίκησης και ελέγχου, και καλείται να αντιμετωπίσει έναν ευέλικτο αντίπαλο, χωρίς σταθερά σημεία αναφοράς. Η παράδοση των ρωσικών διμοιριών είναι αποτέλεσμα της κακής συνοχής τους και παραπέμπει στην περίπτωση της ρωσικής κατάρρευσης στο Χάρκοβο το 2022.

Το Κρεμλίνο, μετά από την έκπληξή του, προσπάθησε να μετακινήσει, το συντομότερο, χερσαίες δυνάμεις στην περιοχή, χωρίς προηγούμενα να έχει προβλέψει την διαθεσιμότητα από την Ουκρανική πλευρά των Αμερικάνικων πυραύλων εδάφους / εδάφους, HIMARS και ATACMS. Στις 9 Αυγούστου πύραυλοι HIMARS κατέστρεψαν ένα κονβόι ρωσικών στρατευμάτων στην περιφέρεια Κουρσκ με δεκάδες θύματα και αποτέλεσμα, αυτό που οι Ρώσοι πολεμικοί bloggers περιέγραψαν, ως μία από τις πιο αιματηρές επιθέσεις ολόκληρου του πολέμου.

Έκτοτε και λαμβάνοντας υπόψη την περίπτωση «ομηρίας» του τοπικού πληθυσμού, που αναλύθηκε παραπάνω και της σημασίας διατήρησης των υποδομών, οι Ρωσικές δυνάμεις εκμεταλλευόμενες την εναέρια επικράτησή τους, έχουν επιδοθεί σε ένας αεροπορικό κυρίως πόλεμο, στοχοποιώντας αρχικά τα πυραυλικά συστήματα εδάφους /εδάφους και τα αντιαεροπορικά, καθώς και τις διόδους ανεφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων στο Kursk και δευτερευόντως τις ίδιες τις Ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή, καθότι αυτές αναμένεται ότι σύντομα θα στερηθούν πυρομαχικών από την διακοπή της αλυσίδας εφοδιασμού τους. Η θέση που θα βρεθούν αναμένεται να ανοίξει την αυλαία στην πράξη της ανταλλαγής αιχμαλώτων που στην προκειμένη περίπτωση δεν θα είναι οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι που φαντάστηκε αρχικά ο Zelenskyy, αλλά τα ίδια τα στρατεύματα που ενδεχόμενα θα καθηλωθούν στο Kursk.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, ως Σοβιετική Ένωση τότε, είχε επιδοθεί στον βομβαρδισμό των ίδιων της των εδαφών, κατά την αντεπίθεσή της και την εκδίωξη των Γερμανικών στρατευμάτων από την επικράτειά της, κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Έχοντας το προηγούμενο υπόψη για άλλη μια φορά αναμένεται να αποδειχθεί ότι τα μεγαλύτερα θύματα θα είναι ο ντόπιος πληθυσμός, άμαχοι και μη, οι οποίοι ως όμηροι, όπως και στη περίπτωση του πόλεμου στη Γάζα, αντιμετωπίζονται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ως αναλώσιμοι.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση στο Kursk, η Ρωσία πλησιάζει όλο και πιο κοντά, στην κρίσιμης σημασίας, πόλη Pokrovsk στην περιοχή του Donbas. Κατάκτηση του Pokrovsk από τις Ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να οδηγήσει στην διακοπή όλων των γραμμών εφοδιασμού και επιμελητείας των Ουκρανικών δυνάμεων στα Νοτιοανατολικά της χώρας.

Στις 20 του μήνα, μετά από συνεχιζόμενες Ρωσικές επιθέσεις και τον ακατάπαυστο βομβαρδισμό της πόλης των, προπολεμικά, 67.000 κατοίκων, ο επικεφαλής της στρατιωτικής αρχής της πόλης έδωσε εντολή το Pokrovsk να εκκενωθεί, λέγοντας ότι οι κάτοικοί του έχουν δύο εβδομάδες για να το εγκαταλείψουν πριν φτάσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Παρά τις αντίθετες προβλέψεις και τον αντικειμενικό σκοπό της επίθεσης στο Kursk, ο ρυθμός της ρωσικής προέλασης στο Pokrovsk έχει αυξηθεί από την ημέρα της Ουκρανικής επιχείρησης. Η διατήρηση αυτού του ρυθμού και παράλληλα μια ελάχιστη δέσμευση Ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή του Kursk, θα έχει σαν αποτέλεσμα η Ρωσία σύντομα να κερδίσει μια πόλη-κλειδί από την Ουκρανία, ενώ την αναγκάζει να δεσμεύσει ακόμη περισσότερους πόρους για την υπεράσπιση της «ζώνης ανάσχεσης» στο Κουρσκ, και ακόμα περισσότερους για την, κατά Zelenskyy, δημιουργία και διατήρηση υποδομής στρατιωτικής διοίκησης στα κατεχόμενα ρωσικά εδάφη. Επισημαίνεται ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα σε εφεδρείες, ενώ η Ρωσία έχει τη δυνατότητα μεταφοράς στρατευμάτων ακόμα και από τις περιοχές της Αρκτικής και του Ειρηνικού.

Το μέλλον της Ουκρανικής επιχείρησης στο Kursk

Υπάρχει ένα όριο στο πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η επιχείρηση των Ουκρανικών δυνάμεων στο Kursk. Ήδη υποφέρουν από έλλειψη στρατευμάτων για να αντιμετωπίσουν τις Ρώσικες δυνάμεις στην περιοχή του Donbas. Για το Kursk συγκέντρωσαν ό,τι ήταν διαθέσιμο ως επιχειρησιακή εφεδρεία και το δέσμευσαν σε έναν νέο μέτωπο. Υπάρχει ένα όριο στην ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών προτού τελικά αυτές χάσουν τη συνοχή τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προσαρμόσουν, άμεσα, το «καινοτόμο» επιχειρησιακό τους σχέδιο για την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού τους, εάν οι Ουκρανοί θέλουν να διατηρήσουν τα κεκτημένα μέχρι τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες σύμφωνα με την Ρωσική πλευρά έχουν παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον και προς το παρόν στις καλένδες.

Ο κίνδυνος για την Ουκρανία υπάρχει κατά την στιγμή που το μέτωπο θα σταματήσει να είναι δυναμικό, τότε οι Ρώσοι θα σκάψουν αμυντικές τάφρους και στη συνέχεια θα φέρουν πυροβολικό, συγκροτήματα ηλεκτρονικού πολέμου και νέα στρατεύματα. Η Ρωσία έχει αρκετό προσωπικό και εξοπλισμό για να πολεμήσει και στα δύο μέτωπα. Δεν είναι σαφές ότι αυτό ισχύει για την Ουκρανία.

Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας. Η Ουκρανία έχοντας δεσμεύσει την επιχειρησιακή της εφεδρεία, και αντιμετωπίζοντας έναν αντίπαλο που έχει την πρωτοβουλία την κινήσεων στον αέρα, παρά την παροχή σε αυτήν από τους Νατοϊκούς συμμάχους (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) σημαντικών πληροφοριών περί των κινήσεων αυτών, θα δυσκολευτεί να καλύψει τα κενά στη βασική γραμμή επιχειρήσεων. Το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει ακόμη να επιλύσει την απειλή που θέτουν τα ρωσικά αναγνωριστικά drones, οι βόμβες από τα Ρώσικα αεροσκάφη, το πυροβολικό, ο ηλεκτρονικός πόλεμος και τα επιχειρησιακά /τακτικά πυραυλικά συγκροτήματα, θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει μια σταθερή προέλαση προς το Pokrovsk, το Toretsk και άλλες πόλεις στο Donbas. Αυτές οι πόλεις σύντομα θα εκκενωθούν από τους κατοίκους τους και η υπεράσπισή τους θα απαιτήσει πόρους.

Σχετικά με τους πόρους αυτούς και μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου ο Zelenskyy, υπό την Αμερικάνικη πίεση, συνεχίζει να αγνοεί εσκεμμένα βασικούς στρατιωτικούς όρους όπως το «Επιχειρησιακό Όριο Ζωής Δυνάμεων» και η «Επιχειρησιακή Διαθεσιμότητα Δυνάμεων». Σχετικό κείμενό μου δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών την 6η Μαϊ. 22 με τίτλο Oι Ενδεχόμενες Επιλογές Υποτέλειας του Ουκρανικού Λαού https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/342660_oi-endehomenes-epiloges-ypoteleias-toy-oykranikoy-laoy

Η «άγνοια» αυτή βρίσκεται στον ρόλο του μεσάζοντα ξένων επενδυτικών και άλλων συμφερόντων που έχει επιλέξει αυτός και οι υποστηρικτές του. Οι Δυτικοί εταίροι της «πολεμικής» κυβέρνησης της Ουκρανίας αισθάνονται άνετα να συναντούν και να φωτογραφίζονται με τα Αρμάνι κουστούμια τους, μαζί με τον Πρόεδρό της Zelenskyy ενδεδυμένο με χακί t-shirt και αρβύλες, εφόσον αυτός έχει την «ευέλικτη νομιμοποίηση» να υπογράφει, επ’ ονόματι του Ουκρανικού λαού, συμβάσεις αμυντικών εξοπλισμών, κατασκευαστικών έργων και συνεχίζει διαφημίζει την χώρα του ως επενδυτικό παράδεισο σε δήθεν διεθνείς συσκέψεις για την ειρήνη στην Ελβετία, όπως αυτή του περασμένου Ιούνη. Βλέπε και σχετικό κείμενό μου που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών στις 24 Αυγ. 23 με τίτλο «Ο Πόλεμος στην Ουκρανία Τελείωσε, Νικητής είναι η Lockheed Martin» https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/401777_o-polemos-stin-oykrania-teleiose-nikitis-einai-i-lockheed-martin Είναι φυσικό για τον ηθοποιό Zelenskyy που είδε τον ρόλο του προέδρου που έπαιζε σε τηλεοπτική σειρά να γίνεται πραγματικότητα, να φαντασιώνεται ότι μπορεί να ενσαρκώσει και τον Τσώρτσιλ, όμως αυτό γίνεται επικίνδυνο όταν ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει και το μέλλον του Ουκρανικού λαού, για τον οποίο η επικαιροποίηση και επιβεβαίωση, ή μη, της νομιμότητας της εκπροσώπησής του από τον Zelenskyy, έχει παραπεμφθεί στο απώτερο μέλλον.

Παρά την προσπάθεια της άγνοιάς του, είναι τελικά αναγκαστική η αναφορά στον στρατιωτικό όρο «Επιχειρησιακό Όριο Ζωής Δυνάμεων» αν όχι από τον Zelenskyy, τουλάχιστον από τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας, οι οποίοι θα βασίσουν την επιτυχία της επιχείρησης Kursk και των προσπαθειών τους για υποστήριξή της, στον ρυθμό φθοράς που μπορεί να προκαλέσει η Ουκρανία στις ρωσικές μονάδες, κατά την προσπάθεια αντεπίθεσής τους, καθώς και στον αντίστοιχο ρυθμό φθοράς που θα υποστούν οι Ουκρανικές δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη έμφαση στην διατήρηση του προσωπικού της. Για τους Δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας και ιδιαίτερα για την Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας το Κίεβο, εάν αναγκαστεί να διαπραγματευτεί, να βρίσκεται στην κατά το δυνατό ισχυρότερη θέση και να υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε διευθέτηση θα παράγει μια διαρκή ειρήνη.

Η ευρύτερη στρατιωτική θέση της Ουκρανίας παραμένει επισφαλής και το φθινόπωρο λόγω των Αμερικάνικων εκλογών, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα πολιτικά προκλητικό για αυτή. Αντίθετα ο Πούτιν φαίνεται ότι την ίδια περίοδο θα προσπαθήσει να καθηλώσει τα Ουκρανικά στρατεύματα στο Κουρσκ και να επιταχύνει μια νίκη στην περιοχή του Donbas, ολοκληρώνοντας την προσάρτησή της στην Ρωσική Ομοσπονδία και προβάλλοντας ένα αφήγημα, το οποίο ενδεχόμενα θεωρεί ότι θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά στις εκλογές αυτές .

(*) Υποπτέραρχος (Ι) ε.α.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου