16 Αυγούστου 2024

Fake News για το Λίβανο από ελληνικά τρολ - Του Αρη Χατζηστεφάνου

soldiers of god
 
 
Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορεί στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει επίθεση εναντίον μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στο Λίβανο. Το βίντεο συνοδεύεται από το εξής κείμενο: «Στον Λίβανο, την έδρα της Χεζμπολάχ, η παρέλαση των ΛΟΑΤΚΙ κράτησε μόνο …10 λεπτά». Το βίντεο αναπαράγεται από γνωστά τρολ που συχνά αναρτούν παραποιημένες πληροφορίες. Τι πραγματικά συμβαίνει όμως;

Καταρχάς το βίντεο τραβήχτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2023 (έχουμε δηλαδή μια κλασική περίπτωση ετεροχρονισμού) και δείχνει την επίθεση που πραγματοποίησαν Χριστιανοί σε μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Οι δράστες ανήκουν στην εξτρεμιστική οργάνωση Στρατιώτες του Θεού, που από το 2019 πραγματοποιεί συνεχείς επιθέσεις σε στέκια ΛΟΑΤΚΙ του Λιβάνου.

Ολόκληρο το βίντεο είχε παρουσιάσει μια ημέρα αργότερα ο ισραηλινός σταθμός i24news. Όπως έχουμε εξηγήσει το συγκεκριμένο κανάλι που συνδέεται με το στενό περιβάλλον του Νετανιάχου είχε παρουσιάσει πρώτο και την ψευδή είδηση για δήθεν αποκεφαλισμό βρεφών από την Χαμάς προσπαθώντας να προετοιμάσει το έδαφος για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων που θα ακολουθούσε.

Στο ρεπορτάζ του ο σταθμός αποφεύγει επιδεικτικά να αναφέρει ότι την επίθεση πραγματοποίησε ομάδα χριστιανών ενώ επιχειρεί εμμέσως να την συνδέσει με την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου παρουσιάζοντας πλάνα του ηγέτη της.

Παρατηρώντας όμως το βίντεο και φωτογραφίες του επεισοδίου είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος ότι την επίθεση πραγματοποίησαν μέλη της ομάδας Στρατιώτες του Θεού.

Αριστερά στιγμιότυπο από το βίντεο και δεξιά το ίδιο μέλος της οργάνωσης σε φωτογραφία του Canberra Times / EPA

Δεν γνωρίζουμε γιατί τα ελληνικά τρολ άρχισαν να προωθούν τώρα το βίντεο, τη στιγμή δηλαδή που αυξάνονται οι πιθανότητες σύγκρουσης του Ισραήλ με την Χεζμπολάχ ύστερα από τη δολοφονία ανώτατων στελεχών της οργάνωσης από τον IDF. Πρόκειται όμως για μια αντεστραμμένη μορφή pinkwashing όπου οι μουσουλμάνοι παρουσιάζονται σαν βάρβαροι εκτελεστές των gay ενώ το Ισραήλ σαν ένας παράδεισος για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα (περισσότερα για αυτό το φαινόμενο στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση).

Είναι χαρακτηριστικό ότι μαζί με την προώθηση του βίντεο επανήλθε από τα ίδια τρολ και η φήμη ότι στη Γάζα μέλη της Χαμάς πετάνε ομοφυλόφιλους άντρες από ταράτσες. Η πληροφορία κυκλοφόρησε ευρύτατα στα τέλη του 2023 από φιλο-ισραηλινούς λογαριασμούς που υποτίθεται ότι παρουσίαζαν και σχετικό βίντεο. Όπως απέδειξε όμως το πρακτορείο Reuters το βίντεο έδειχνε μέλη του ISIS το 2015 στο Ιράκ – μια χώρα όπου οι επιθέσεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας πολλαπλασιάστηκαν μετά την αμερικανική εισβολή του 2003.

Προφανώς τόσο η στάση της Χαμάς όσο και της Χεζμπολάχ απέναντι σε ΛΟΑΤΚΙ άτομα είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Η διάδοση όμως ψευδών πληροφοριών καθώς και ετεροχρονισμένων και ετεροτοπισμένων βίντεο εν μέσω της γενοκτονίας των Παλαιστινίων και ενώ ο Νετανιάχου επιχειρεί να ανοίξει νέα μέτωπα εναντίον του Λιβάνου και του Ιράν εξυπηρετεί πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα.

Αναμένουμε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση προπαγάνδας θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Εδώ θα είμαστε όμως να απαντάμε σε όλα τα fake news.

  • O αρχικός τίτλος του κειμένου «Προβοκάτσια για το Λίβανο από ελληνικά τρολ» αντικαταστάθηκε στις 15/08/2024
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου