20 Αυγούστου 2024

Εμπειρογνώμονας και πυρόπληκτος αντιστράτηγος ε.α. "καίνε" το αφήγημα της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές

Εμπειρογνώμονας… καίει την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές – Το δημοσίευμα «φωτιά» του Euractiv

Εμπειρογνώμονας… καίει την κυβέρνηση για τις πυρκαγιές – Το δημοσίευμα «φωτιά» του Euractiv

Στις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την μη εστίαση στην πρόληψη των πυρκαγιών, εστιάζει άρθρο της ιστοσελίδας Euractiv στο οποίο ο Ηλίας Τζιρίτης, υπεύθυνος επιχειρήσεων δασικών πυρκαγιών της WWF Ελλάς, ξεκαθαρίζει ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και γενικότερα η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ηλία Τζιρίτη, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου διαχείρισης και πρόληψης δασικών πυρκαγιών.

Εστιάζοντας μόνο στην πυρόσβεση χωρίς μια ολιστική προσέγγιση με επίκεντρο την πρόληψη, θα είναι δύσκολο για τις χώρες της ΕΕ να αντιμετωπίσουν μελλοντικές πυρκαγιές, δήλωσε στο Euractiv Έλληνας εμπειρογνώμονας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας:

«Ο κ. Τζιρίτης δήλωσε ότι στην Ευρώπη, γενικά, υπάρχει ανάγκη να δοθεί έμφαση στη διαχείριση του τοπίου για την αντιμετώπιση μελλοντικών δασικών πυρκαγιών.

«Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι οι πυρκαγιές είναι θέμα διαχείρισης του τοπίου. Έχουμε ένα μεσογειακό μωσαϊκό- πώς θα το διατηρήσουμε; Έχουμε μείωση της κτηνοτροφίας και της γεωργίας σε μια περιοχή, πρέπει να τη βοηθήσουμε να μειώσει την καύσιμη ύλη», είπε.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, θα πρέπει να εφαρμοστεί μια ολιστική προσέγγιση «από κάτω προς τα πάνω» με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, από τους αγρότες έως την τοπική κοινότητα. Ανέφερε διάφορα παραδείγματα σε όλο το μπλοκ όπου ο συντονισμός οδήγησε σε αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στην κτηνοτροφία, είπε ότι η εξαφάνισή της από μια περιοχή σημαίνει ότι μετά από λίγα χρόνια θα έχουμε μεγαλύτερη ένταση πυρκαγιών.

«Στην Ισπανία, υπάρχουν προγράμματα που χρησιμοποιούν κτηνοτρόφους που μπαίνουν σε ελεγχόμενες περιοχές για να μειώσουν την καύσιμη ύλη, βόσκουν εκεί για να διαχειριστούν τη βλάστηση», είπε.

Στην Ελλάδα, οι έρπουσες πυρκαγιές είναι συχνό φαινόμενο παρά τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα που αυστηροποιούν τα πρόστιμα όταν πρόκειται για εμπρησμό από αμέλεια.

«Στο νησί της Άνδρου, το 90% των πυρκαγιών είναι πυρκαγιές έρπουσες (grazing fires) […] Οι Έλληνες θα πρέπει να διερευνήσουν την περίπτωση της Κορσικής, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή ένα σχέδιο με χρήση φωτιάς, καίγοντας συνολικά αλλά με ελεγχόμενο τρόπο».

Ο εμπειρογνώμονας επέμεινε ότι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός για τη διαχείριση των πυρκαγιών πρέπει να ανακατευθυνθεί στην πρόληψη, όπως έκανε η Πορτογαλία το 2017, όταν αποφασίστηκε ένα εθνικό σχέδιο δασικών πυρκαγιών και αυξήθηκε η χρηματοδότηση για την πρόληψη στο 40%.

Ο κ. Τζιρίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν είχε ποτέ ένα τέτοιο σχέδιο ή μια ανάλυση των αιτιών ή των παραγόντων που προκαλούν τις πυρκαγιές. Προειδοποίησε επίσης ότι αν οι αρχές δεν δράσουν, πολλά μέρη σε όλη τη χώρα -που έχουν καεί περισσότερες από δύο φορές- θα ερημώσουν».

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας πέρα από τις δηλώσεις Τζιρίτη, φιλοξενεί μια λίστα με τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά προφανώς προς την λάθος κατεύθυνση, αφού κρίθηκαν εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικά.

Επιπλέον ρίχνει μια κλεφτή ματιά και στα στοιχεία σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη και στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πολιτική προστασία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

«Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, η υποστήριξη της Ελλάδας στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με το κλίμα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες για τα προγράμματα της Πολιτικής Συνοχής 2021-2027, με προϋπολογισμό περίπου 1,56 δισ. ευρώ.

«Από το ποσό αυτό, 421 εκατ. ευρώ προορίζονται ειδικά για μέτρα που υποστηρίζουν την ετοιμότητα, την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Επιπλέον, τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP) και συμβάλλουν άμεσα στην πρόληψη κατά των πυρκαγιών και την αντιμετώπιση αυτών, ανέρχονται σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη σαφές πόσα χρήματα έχουν μέχρι στιγμής απορροφηθεί και υλοποιηθεί σε έργα.

«Ορισμένα οικοσυστήματα δεν θα ανακάμψουν ποτέ και θα υπάρξουν συνέπειες για την ποιότητα του νερού και του αέρα, καθώς και για τον τουρισμό», κατέληξε».

***

Αντιστράτηγος ε.α. για τη φωτιά στην Αττική: «Όποιοι μιλάνε για δεκάδες αεροπλάνα, μάλλον έβλεπαν την Ναυμαχία του Μίντγουει»
facebook

Αντιστράτηγος ε.α. για τη φωτιά στην Αττική: «Όποιοι μιλάνε για δεκάδες αεροπλάνα, μάλλον έβλεπαν την Ναυμαχία του Μίντγουει»

Μία μαρτυρία με ειδικό βάρος έρχεται να καταρρίψει την κυβερνητική προπαγάνδα περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης της μεγάλης φωτιάς, που ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 στον Βαρνάβα Αττικής και τις επόμενες ώρες ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα έως τον αστικό ιστό στο Χαλάνδρι.

«Όποιοι μιλάνε για δεκάδες αεροπλάνα, μάλλον έβλεπαν την Ναυμαχία του Μίντγουει στο ξύπνιο τους, ή λένε συστηματικά και ξεδιάντροπα ψέμματα και αυτό είναι χειρότερο», γράφει στο facebook ο αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Μπαλτζώης, που βρέθηκε με τη φωτιά δίπλα στο σπίτι του και ευχαριστεί τους δύο πυροσβέστες και τους εθελοντές που το έσωσαν.

Τονίζει ότι στην περιοχή που είναι το σπίτι δεν πήγε ούτε ένα εναέριο μέσο.

Η ανάρτηση του Ι. Μπαλτζώη

«Είπα να περάσει η μεγάλη γιορτή της Παναγίας και να αναφέρω πως βίωσα και τι αλήθεια έγινε με την φωτιά, που έκαψε την περιοχή Νταού Πεντέλης και άνω Διώνης Πικερμίου, εκτός των άλλων περιοχών. Όλη η περιοχή από τις κορυφές του Πεντελικού όρους μέχρι το μέσον της Διώνης έχει καεί, ιδιαίτερα τα οικόπεδα . Σπίτια, μερικά, όχι πλήρως κατεστραμμένα και τουλάχιστον 2-3 αυτοκίνητα. Η φωτιά έφθασε στην μάντρα του σπιτιού μου καίγοντας τα κλαδιά που γειτνίαζαν με το νότιο οικόπεδο στο σπίτι μου.

Το σπίτι μου σώθηκε, όπως μου εξήγησαν μέλη της οικογένειας μου, γιατί ήλθε ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο νεαρούς πυροσβέστες, εκ των οποίων ο ένας ρίχθηκε με την μάνικα μέσα στο διπλανό οικόπεδο, που είχε πεύκα και με αυτοθυσία έσβησε την φωτιά. Εγώ ήμουνα στην πατρίδα μου στην Ήπειρο, για μισή μέρα, έφθασα την Κυριακή 11/8 το μεσημέρι και επέστρεψα το πρωί της Δευτέρας 12/8 , της μεγάλης πυρκαιάς. Μισή μέρα διακοπές!! Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς τους δύο νεαρούς πυροσβέστες, όπως και τρία άλλα νεαρά άτομα που γυρνούσαν με ένα αγροτικό όχημα και με ένα κάδο με νερό και σβήνανε τις φωτιές. Δεν ξέρω ποιοι είναι, αλλά μου δώσανε ελπίδα ότι δεν θα χαθούμε με αυτούς τους νέους που έχουμε, εν αντιθέσει με τους υπεύθυνους- ανεύθυνους.

Να τονίσω ότι στην περιοχή άνω Διώνης την Δευτέρα 12 Αυγούστου ΔΕΝ ΗΛΘΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ (ΑΡΙΘΜΟΣ 1) ΕΝΑΕΡΙΟ ΜΕΣΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΡΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑ ΝΕΡΟ, κατά την διάρκεια της μεγάλης πυρκαιάς. Ούτε την επομένη για τις αναζωπυρώσεις. Ότι βοήθεια προσφέρθηκε ήταν από τα επίγεια μέσα και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, με αρκετούς εθελοντές. Επαναλαμβάνω: Ούτε ένα εναέριο μέσο δεν ήλθε στην περιοχή. Ούτε σταγόνα νερού δεν έπεσε για την κατάσβεση της πυρκαιάς, εκτός των επίγειων μέσων της Πυροσβεστικής, όπως και και για την βοήθεια, τον έλεγχο και επιτήρηση ακόμη και τα βράδυα από την Ελληνική Αστυνομία, που ήταν πανταχού παρούσα και βοηθούσε την κατάσταση.

Το νερό κόπηκε την Δευτέρα 12/8, όπως και το ρεύμα, που τελικά το νερό επανήλθε την Τετάρτη και το ρεύμα ήλθε την Παρασκευή 16/8 στις 20:15 το βράδυ. Τουλάχιστον εγώ είχα ηλεκτρογεννήτρια και δεν πετάξαμε κρέατα και άλλα ευπαθή προιόντα. Τέλος να επισημάνω, ότι η ΔΕΔΔΗΕ δούλευε ασταμάτητα, μέχρι αργά κάθε βράδυ, ακόμη και τον Δεκαπενταύγουστο και άλλαξε πάνω από 100 κολώνες καμμένες ξύλινες με τσιμεντένιες και αξίζουν και αυτοί συγχαρητήρια.

Προσπάθησα να σας δώσω την εικόνα του τι έγινε με την φωτιά, όπου η πρόληψη και ο συντονισμός ήταν τραγικός και εγκληματικός (τι “επιτυχία” ήταν αυτή, όταν η φωτιά από τον Βαρνάβα διέσχισε 40 ΚΜ σε 12 ώρες και έφθασε στην Πεντέλη και στο Πικέρμι), κανένα εναέριο μέσο δεν συμμετείχε για την εν λόγω τεράστια περιοχή και εν αντιθέσει με άλλες υπηρεσίες και δομές, που δούλεψαν με αυταπάρνηση, όπως η Πυροσβεστική, η ΕΛΑΣ και η ΔΕΔΔΗΕ και φυσικά οι εθελοντές πολίτες.

Όποιοι μιλάνε για δεκάδες αεροπλάνα, μάλλον έβλεπαν την Ναυμαχία του Μίντγουει στο ξύπνιο τους, ή λένε συστηματικά και ξεδιάντροπα ψέμματα και αυτό είναι χειρότερο. Οι φωτό είναι ενδεικτικές της καταστροφής και το κυριότερο εμείς που ζούμε στην περιοχή θα πρέπει να συνηθίσουμε την μυρωδιά του καμμένου και το γκρίζο περιβάλλον που μας επιφυλάξανε οι δήθεν “υπεύθυνοι”.»

ΠΗΓΗ: www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου