22 Αυγούστου 2024

Σαμοθράκη: Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο στα παράκτια αιολικά

 
ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ: Αντίθετο το Δημοτικό Συμβούλιο στα παράκτια αιολικά
 
Στις 18/08 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση στη Σαμοθράκη, για το θέμα της περιοχής εγκατάστασης θαλάσσιων ανεμογεννητριών που η κυβέρνηση σχεδιάζει να θεσμοθετήσει στη βόρεια πλευρά του νησιού, μόλις 1 μίλι από την ακτή. Μετά από τις εισηγήσεις του κ. Κουτράκη (από το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών), του κ. Σκουληκίδη (από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών) και τις τοποθετήσεις άλλων παρευρισκομένων, ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί πάρθηκε ομόφωνα η απόφαση για την έγκριση ψηφίσματος εναντίον της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. 
 
Διαβάστε περισσότερα: https://www.e-evros.gr/.../omofwno-oxi-apo-to.../post52366
 
Υπενθυμίζεται ότι στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, που είχε βγει σε διαβούλευση το Νοέμβριο του 2023, προβλέπεται η ανάπτυξη αιολικών στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης συνολικής ισχύος 600 MW. Οι ανεμογεννήτριες που προτείνονται θα είναι σταθερής έδρασης (πακτωμένες) και σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ θα έχουν ύψος μέχρι 280 μέτρα και εγκατεστημένη ισχύ 15 MW η καθεμία.
 
Οι συγκεκριμένες περιοχές εγκατάστασης θαλάσσιων αιολικών καλούνται “Πιλοτικές Περιοχές Ανάπτυξης ΥΑΠ” (ΣΜΠΕ, σελ. 486), καθώς η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών θα γίνει με fast track διαδικασίες. Συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης προβλέπεται η τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Πρόκειται για ειδική εφαρμογή του έκτακτου ευρωπαϊκού κανονισμού για τις ΑΠΕ, στα πλαίσια του σχεδίου RePower EU, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, τα παρακάτω είδη πτηνών θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος και εκτοπισμό:
Σπιζαετός, Πετρίτης, Μύχος, Αρτέμης, Αιγαιόγλαρος, Θαλασσοκόρακας, Θαλασσαετός, 8 κατηγορίες θαλασσοπουλιών και 34 κατηγορίες μεταναστευτικών πτηνών (σελ. 487 -492).
 
Επίσης, τα παρακάτω είδη θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, θα επηρεαστούν με πρόσκρουση, φραγμό, απώλεια ενδιαιτήματος, ακουστική βλάβη, ρύπανση, εκτοπισμό και αλλαγή συμπεριφοράς:
Μεσογειακή Φώκια, Πράσινη Χελώνα, Χελώνα Caretta Caretta, Φώκαινα, Κοινό Δελφίνι, Ζωνοδέλφινο, Ρινοδέλφινο, Ζιφιός (σελ. 487 – 492).
 
Δείτε εδώ το χάρτη με τις περιοχές ανάπτυξης παράκτιων ανεμογεννητριών στη Σαμοθράκη και την Αλεξανδρούπολη και τις περιοχές Natura: https://evrospost.gr/kinisi-gia-tin-prostasia-nisidon.../
 
Μόνο η αντίσταση θα σώσει τη Σαμοθράκη και τα σπάνια είδη της από μια άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική καταστροφή και οπτική ρύπανση.
 
Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαμοθράκης και θα είμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία σε αυτόν τον αγώνα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου