20 Αυγούστου 2024

Κράτος δυνάστης, πολίτες υποτελείς, χώρα σε παρακμή

 

Tου Τάσου Σιδέρη


Άλλο ένα “θαύμα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα έσοδα κράτους αυξάνονται, αλλά το εισόδημα των νοικοκυριών μειώνεται! Ενώ καταγράφεται υπερπλεόνασμα στον προϋπολογισμό, υπάρχει “ανάπτυξη” πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, και έγινε η μικρή ονομαστική αύξηση στους βασικούς μισθούς, η Ελλάδα παίρνει το “χρυσό μετάλλιο” στην πραγματική μείωση του εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών. Και στο … βάθος νέο Ασφαλιστικό και περικοπές συντάξεων, για να καλύψουν τον εκτροχιασμό των δαπανών, και για να πληρώσουν τις υπερβολικές και πανάκριβες εξοπλιστικές αγορές που έχουν κάνει.

Δεν τα λένε κάποιοι που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση, αναφέρονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για το α΄ τρίμηνο του 2024. Η είδηση λοιπόν είναι πως το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων κατέγραψε τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ και παραμένει στο περίπου 80% του επιπέδου του 2007. Το πρώτο 3μηνο του 2024 το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων μειώθηκε κατά 1,86% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2023 και κατά 1,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Με άλλα λόγια κάθε τρίμηνο κάθε έτους και, παρά τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίθεται για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, οι Έλληνες πολίτες φτωχαίνουν ολοένα και περισσότερο. Παρά ταύτα, τις τελευταίες ημέρες έχει εκδηλωθεί βομβαρδισμός «διαρροών» από το υπουργείο Οικονομικών περί νέου «κουτσουρέματος» στις συντάξεις.

Προβληματισμός, επίσης, επικρατεί και για τις εξοπλιστικές δαπάνες, οι οποίες έχουν «ξεφύγει», ενώ, αν και η Ελλάδα έχει σαφώς σοβαρές ανάγκες σε εξοπλισμούς, πολλές από τις προμήθειες που γίνονται, είναι εκ του πονηρού, αδιαφανείς, και δεν λείπουν και οι άχρηστες αγορές. Ενα πρωτοφανές «εξοπλιστικό πάρτι», με αρκετές πανάκριβες -και συχνά μη αναγκαίες- αγορές οπλικών συστημάτων, από το υστέρημα των Ελλήνων.

Στην τελευταία θέση

Η καραμέλα της ακρίβειας λόγω της ενέργειας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλες δικαιολογίες που λέγονται συνήθως από τα αρμόδια επιτελεία, δεν είναι η πραγματική αιτία της συνεχιζόμενη πτώσης των εισοδημάτων. Ακρίβεια υπάρχει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κι όμως, σύμφωνα με την Έκθεση του OOΣΑ, μόνο η Ελλάδα και η Αυστρία είδαν το πραγματικό εισόδημα να μειώνεται! Σε όλες τις άλλες χώρες καταγράφεται αύξηση των εισοδημάτων.

Η Ελλάδα όπως σημειώνεται, βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης του δείκτη εισοδήματος στην Ευρώπη. Ο μέσος δείκτης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 122 μονάδες, στην Ελλάδα μόλις 79,65 μονάδες. Σε τιμές αγοραστικής δύναμης η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ποσοστό 67%, λίγο πάνω από τη Βουλγαρία. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός πως η χώρα μας παρουσίασε αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τοπ 2023 κατά 2,5%.

Πολίτες στην ψάθα…

Η διαπίστωση της έκθεση του ΟΟΣΑ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από την αρχή του έτους όλες οι έρευνες και εκθέσεις αποτύπωναν τη διαρκή μείωση των πραγματικών εισοδημάτων για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η ετήσια έκθεση της ΓΣΕΕ για την απασχόληση και την ελληνική οικονομία το 2023 κατέγραψε αυτό που ανακοίνωσε και ο ΟΟΣΑ. Μεγάλη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος, τη μεγαλύτερη ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε, συγκεκριμένα κατά 8,3%.

Επίσης παρά το γεγονός ότι το 2023 αυξήθηκε η απασχόληση, η Ελλάδα ήταν πάλι στην προτελευταία θέση όλων των χωρών με ποσοστό μόλις 61,8%. Το υπόλοιπο αναζητείται ανάμεσα στους μακροχρόνια άνεργους, τους απασχολούμενους για λίγους μήνες, τους ανέργους που ανακυκλώνονται με συμβάσεις ολίγων μηνών.

Για την κοινωνία και τους εργαζόμενους οι δηλώσεις των διαφόρων οικονομικών παραγόντων για το πόσο καλά αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας, σημαίνουν ακόμη μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Τα στοιχεία είναι σαφή. Από το 2009 μέχρι και το 2023 ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 19% ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 21%. Αν υπήρχε στόχος για επιστροφή στα εισοδήματα του 2009 η αύξηση μισθών θα έπρεπε να είναι της τάξης του 40%.

Nέo Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται για μια ακόμη χρονιά να αντιμετωπίσει τους φωτοχοποιημένους Έλληνες ως επαίτες μοιράζοντας επιδόματα και κάθε είδους pass. Αντί για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα για την αισχροκέρδεια στην αγορά προετοιμάζει νέες μειώσεις στις συντάξεις! Κι αν πιστέψουμε τις προειδοποιήσεις Στουρνάρα και λοιπών ευρωπαϊκών θεσμών και μηχανισμών, απαιτούνται νέα αντίμετρα ανακοπής στο κόστος των συντάξεων.

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που η κυβέρνηση θέλει να ψηφιστεί πριν τη ΔΕΘ προβλέπει ανάμεσα στα άλλα τη μείωση των συντάξεων χηρείας αλλά και Νέο Κανονισμό παροχών στον ΕΦΚΑ. Μαζί με τις μειώσεις δίνεται το “τυράκι” της μείωσης στις κρατήσεις Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) για τις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

Η υπόσχεση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ωστόσο είναι κενό γράμμα αν διαβάσει κάποιος τις ρυθμίσεις για το νέο κανονισμό παροχών. Πρακτικά όλα τα επιδόματα τα ασθένειας, κύησης και λοχείας έως και στα έξοδα κηδείας, θα εφαρμόζεται ενιαία τιμή προς τα κάτω με βάση τα όρια που είχε το ΙΚΑ.

Μειώσεις στις συντάξεις

Σαν να μην έφθανε η μείωση του εισοδήματος, έρχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χτυπήσει καμπανάκι για το ύψος των συντάξεων στη χώρα μας. Ο λόγος βρέθηκε. Είναι η γήρανση του πληθυσμού! Η ΕΚΤ συνιστά λοιπόν για όλες τις χώρες στην Ε.Ε την άμεση λήψη μέτρων για να μην ξεφύγουν τα δημοσιονομικά εξαιτίας των αυξημένων πιστώσεων στα ασφαλιστικά συστήματα.

Για την Ελλάδα υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με τα οικονομικά ρεπορτάζ, ο δείκτης παροχών θα μειωθεί περισσότερο από τα άλλα κράτη της Ευρώπης. Όπως αναφέρεται για την Ελλάδα και την Πορτογαλία απαιτείται “μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους, για τη χώρα μας ζητείται αναπλήρωση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες”, έναντι 2,9% για τις άλλες χώρες.

Το πως θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση παραμένει άγνωστο, πρακτικά όμως αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στο ποσοστό αναπλήρωσης, από το 77% που είναι σήμερα στο 72% για όσους αποχωρούν από την εργασία με 40 έτη δουλειάς.

Τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες

Το τελευταίο διάστημα, εκφράζεται προβληματισμός από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών για τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες της χώρας, και ότι αυτές επιβαρύνουν δραματικά τον κρατικό κορβανά. Τον οποίον, πάντως, γεμίζει ο σκληρά φορολογούμενος Ελληνας πολίτης.

Λίγο αργά το θυμήθηκαν. Το «εξοπλιστικό πάρτι» που γίνεται εδώ και σχεδόν μια πενταετία, είναι άνευ προηγουμένου. Εκτιμάται ότι οι εξοπλιστικές συμβάσεις ήδη πλησιάζουν, αν δεν έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ., ενώ προγραμματίζονται και νέες πανάκριβες αγορές, όπως τα αεροσκάφη F-35, νέα συστήματα αντιαεροπορικής και αντι-drone άμυνας, κ.α. Κοντολογίς, μόνο τα δύο τελευταία προγράμματα, εάν τελικώς υλοποιηθούν (προς το παρόν, προκρίνεται το αντι-drone σύστημα), υπολογίζεται ότι θα κοστίσουν πολύ πάνω από 15 δισ.

Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ότι, ετησίως για τους εξοπλισμούς διατίθεται 1 δισ., και ότι οι πληρωμές για την Αμυνα το 2025, πιθανώς θα φτάσουν τα 2 δισ. ετησίως. Να σημειωθεί ότι, ουδέποτε η κυβέρνηση έχει δώσει στη Βουλή αναλυτική λίστα των ετησίων εξόδων που πρέπει να κάνει η χώρα μας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συμβάσεις εξοπλιστικών αγορών που έκανε και θα κάνει. Εκτιμάται, δε, ότι στην πορεία του χρόνου, τα 2 δισ. που υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα αυξηθούν κατά πολύ περισσότερο. Από που θα αντληθούν αυτά τα ποσά, από φτωχοποιούμενους πολίτες, σε μια χώρα σε παρακμιακή τροχιά;

Μάλιστα, όταν προ μηνών, ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, είχε καταθέσει κάποια στοιχεία στη Βουλή, είχε υποστηρίξει ότι πρέπει να κοπούν κάποια από τα εξοπλιστικά προγράμματα που προωθούσε ο προκάτοχός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επειδή των ταμείο … είναι μείον. Παρά ταύτα, συνεχίζουν το «εξοπλιστικό πάρτι».

Επειδή, λοιπόν, έχουν εκτροχιαστεί οι δαπάνες στη χώρα, εκτός των άλλων εξαιτίας της θύελλας των απευθείας αναθέσεων, της πελατειακής στρατιάς των ημετέρων μετακλητών στην κυβέρνηση, της επιδότησης της ακρίβειας προς όφελος των μεγάλων διαπλεκόμενων συμφερόντων, κ.ο.κ., τώρα, για να δικαιολογηθούν στο υπουργείο Οικονομικών, … ανακάλυψαν αίφνης τους “δύο ελέφαντες στο δωμάτιο, την άμυνα και τις συντάξεις”, όπως σχολιάζει πηγή του οικονομικού επιτελείου στην εφημερίδα, “Καθημερινή”. Και από που θα κόψουν; Οπως πάντα, από τα συνήθη υποζύγια. Τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, τους οποίους απομυζούν στους φόρους.

Κυβερνητική αναλγησία για τη Θεσσαλία

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξακολουθεί να αναζητάει άλλα 400 εκατ. ευρώ φέτος για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιούχων και έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Παρά την υπεραπόδοση των εσόδων κατά 600 εκατ. ευρώ, οι πρόσθετες ανάγκες είναι 1 δισ. ευρώ.

Εμμέσως πλην σαφώς, αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι πληγέντες στη Θεσσαλία έχουν αφεθεί για πολλούς μήνες στο έλεος του Θεού, και τώρα η κυβέρνηση, με θράσος χιλίων πιθήκων, έρχεται να πει ότι ψάχνει να βρει λεφτά για να κάνει καμιά … ελεημοσύνη για τη Θεσσαλία. Η εκλογική κατακρήμνιση της ΝΔ και στους αγρότες, βέβαια, έρχεται να επιβεβαιώσει την κυβερνητική αναλγησία σε σχέση με τις πληγείσες περιοχές. Εξάλλου, μια βόλτα να κάνει κανείς στην περιοχή, δεν πρόκειται να ακούσει καλή λέξη για την κυβέρνηση. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τώρα και οι «υποσχέσεις» που δίδονται στους πυρόπληκτους από τις τελευταίες πυρκαγιές.

ΠΗΓΗ

***

Ασφυξία από φόρους και πληθωρισμό της απληστία

Ενα είναι βέβαιο: ο πληθωρισμός της απληστίας παίρνει ξανά την ανηφόρα, «ληστεύοντας» τη ζωή των ελληνικών νοικοκυριών και δηλητηριάζοντας την πραγματική οικονομία. Ηδη η ΕΛΣΤΑΤ, ως συνέχεια της Eurostat, ανακοίνωσε για τον Ιούλιο αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο μετρήθηκε στο 2,7% από 2,3% τον Ιούνιο, ενώ τσιμπημένος κατά 0,2% ήταν και σε σχέση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Λίγο νωρίτερα η Eurostat (χρησιμοποιεί διαφορετική μέτρηση για τον πληθωρισμό) είχε ανακοινώσει ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιούλιο μετρήθηκε στο 3%, όταν τον περασμένο Ιούνιο είχε μετρηθεί στο 2,5%. Ολος αυτός ο ζόφος της αισχροκέρδειας που δίνει αφορμές για κυβερνητικά πανηγύρια στη βάση της φορομπηχτικής ανάπτυξης του ΑΕΠ φέρνει δυστυχία στην κοινωνία. Πράγματι το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται, αλλά αυξάνεται στρεβλά. Αυξάνεται λόγω της έμμεσης φορολογίας (κυρίαρχα ΦΠΑ), που απομυζά μαζί με την ανέλεγκτη αισχροκέρδεια την ευμάρεια των νοικοκυριών. Αυξάνεται λόγω της άμεσης φορολογίας, αφού οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δεν αυξάνουν αντίστοιχα τις φορολογικές κλίμακες, με αποτέλεσμα και σε ευθύ συντονισμό με την αισχροκέρδεια να κατακρημνίζεται η αγοραστική δύναμη (η Ελλάδα δεύτερη φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία). Αυξάνεται από τις επενδύσεις σε ακίνητα που ουδέν εισφέρουν στον εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας. Αυξάνεται και από τον τουρισμό, που τείνει να γίνει η γάγγραινα που καταστρέφει τα ελληνικά νησιά. Βέβαια αυξάνεται και από τα λογιστικά κυβερνητικά παιχνιδάκια με την κατακράτηση των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αδυνατούν να πληρώσουν

Ολοι οι οικονομικοί δείκτες, ελλαδικοί και ευρωπαϊκοί, δίνουν το στίγμα της πάταξης της ελληνικής κοινωνίας στον βωμό της απληστίας. Ενας τέτοιος δείκτης είναι αναμφίβολα η καταβολή των φόρων. Οπως προκύπτει από την ΑΑΔΕ, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό εκπρόθεσμης φορολογικής συμμόρφωσης.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους (ακόμη δεν έχει εισέλθει στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο «βαρύς» φόρος εισοδήματος) τα φυσικά πρόσωπα εμφάνιζαν αδυναμία καταβολής των φόρων τους σε ποσοστό 24,6%. Σε απόλυτους αριθμούς το ελληνικό δημόσιο εισέπραξε από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο 806 εκατ. ευρώ αντί 1,07 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσοστό μη αποπληρωμής θα πρέπει να προστεθεί και η αδυναμία του 9% των νομικών προσώπων (εταιρείες). Συγκεκριμένα, από το 1,968 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθεί στο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, οι εταιρείες που λειτουργούν στη χώρα κατέβαλαν 1,78 δισ. ευρώ.

Ομως υπάρχει ένας δείκτης που ευημερεί. Είναι ακριβώς αυτός ο δείκτης που αποδεικνύει το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί στην πλάτη της κοινωνίας.

Αναφερόμαστε στην παγκόσμια έρευνα της PricewaterhouseCoopers (PwC) που έγινε σε 4.702 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων και πολυεθνικών εταιρειών από όλο τον κόσμο. Σε αυτήν συμμετείχαν και 78 Ελληνες. Αυτοί οι νόμιμοι εκπρόσωποι των μεγάλων ελληνικών εταιρειών αναφέρουν για το έτος 2022 αύξηση τζίρου 17,8% και μεικτό περιθώριο κέρδους 15,8%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος ήταν 11,6% και 10,8% αντίστοιχα!

Ας μην ξεχνάμε ότι το 2022 ήταν το έτος που ο πληθωρισμός ξέφυγε και δημιούργησε την κρίση κόστους ζωής στα ελληνικά νοικοκυριά. Είναι δηλαδή το έτος της μεγάλης απληστίας που, τότε, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφειλόταν στην αύξηση των πρώτων υλών λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αισιόδοξα τα καρτέλ

Αυτό που έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή με την απαισιοδοξία που καταγράφεται σε επίπεδο κοινωνίας είναι η αισιοδοξία των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων. Το 76% των Ελλήνων CEOs πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί τους επόμενους δώδεκα μήνες, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 46%. Μάλιστα τα ποσοστό των αισιόδοξων CEOs είναι υπερτριπλάσιο στην Ελλάδα απ’ ό,τι στη Γαλλία (22%) και υπερδιπλάσιο απ’ ό,τι σε Ισπανία (36%), Γερμανία, Ιταλία (26%) και Πορτογαλία (25%).

Πού οφείλεται άραγε αυτή η αισιοδοξία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες; Γιατί είναι περισσότερο αισιόδοξοι σε τέτοιο συντριπτικό ποσοστό σε σχέση με τους Ευρωπαίους ομολόγους τους; Η απάντηση συνδέεται με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει φτιάξει έτσι το επιχειρηματικό περιβάλλον που πνίγει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και αφήνει ανοιχτές λεωφόρους στους μεγάλους για να δημιουργήσουν καρτέλ που σκοτώνουν το εισόδημα των πολλών.

Εχει στήσει ένα καθεστώς όπου διευρύνονται οι επιχειρηματικές ανισότητες και το κράτος δουλεύει για τους λίγους και τους «ημέτερους» που λειτουργούν ως ολετήρες του πυρήνα της ελληνικής πραγματικής οικονομίας που είναι η μικρομεσαία επιχείρηση – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 97%. Ολοι αυτοί οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν αποκλεισμό όχι μόνο από την πιστωτική γραμμή των τραπεζών, αλλά και από τα επιχορηγούμενα από την Ευρώπη προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων (τα 18 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοιραστούν σε μόλις περίπου 470 ελληνικές εταιρείες).

Σε σχέση με τις τράπεζες που επιμένουν να αισχροκερδούν με την ανοχή της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) με τα επιτόκια καταθέσεων (είναι στα τάρταρα) και τα επιτόκια χορηγήσεων (βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη), αυτό που ισχύει είναι ο αποκλεισμός των πολλών! Μόλις 30.000 επιχειρήσεις σε σύνολο 1,3 εκατ. επαγγελματικών ΑΦΜ έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό βάσει των τραπεζικών κριτηρίων. Ακόμη και ένας εκπρόσωπος αυτού του αισχρού συστήματος που πνίγει την πραγματική οικονομία, ο νυν διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει παραδεχτεί σε δηλώσεις του ότι «οι μεγάλες τράπεζες δεν βοηθούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου