20 Αυγούστου 2024

Ανάλυση από το iMEdD Lab των δεδομένων του MyCoast σχετικά με τις παραχωρήσεις στις ελληνικές παραλίες

Αναλύσαμε τα δεδομένα του MyCoast για τις ελληνικές παραλίες

Θανάσης Τρομπούκης

Κατεβάστε από εδώ όλα τα δεδομένα του MyCoast
 

Μια στατιστική ανάλυση 9.170 παραχωρήσεων τμημάτων παραλιών και αιγιαλού, όπως παρουσιάζονται στην εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρούνται οι όροι παραχώρησης και να υποβάλουν σχετική καταγγελία.

2 Απριλίου 2023. Δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι επιχείρηση έχει κατασκευάσει φράκτη στην παραλία «Πάνορμος» της Μυκόνου εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου εκδίδει εγκύκλιο με αφορμή την υπόθεση καλώντας τους εισαγγελείς να επιδείξουν ιδιαίτερη αυστηρότητα σε περιστατικά «οικειοποίησης» παραλιών από επιχειρήσεις ή κατοικίες.

1 Ιουλίου 2023. Η εικόνα ενός σερβιτόρου, βουτηγμένου μέχρι το στήθος στο νερό, να σερβίρει τους πελάτες, οι οποίοι είναι ξαπλωμένοι σε αυθαίρετες κατασκευές μέσα στη θάλασσα, ξεσηκώνουν αντιδράσεις σε όλη τη χώρα.

20 Ιουλίου 2023. Παρέα πηγαίνει για μπάνιο στην παραλία «Αμμόλοφοι» στη Νέα Πέραμο. Οι υπάλληλοι επιχείρησης που έχει κατακλύσει τον αιγιαλό με ομπρέλες τους ζητούν να απομακρυνθούν, αν δεν κάτσουν στις ξαπλώστρες.

23 Ιουλίου 2023. Τριακόσιοι πολίτες πραγματοποιούν διαμαρτυρία στην παραλία Σάντα Μαρία της Πάρου. Απλώνουν τις πετσέτες τους μπροστά από ξαπλώστρες που είχε τοποθετήσει beach bar. Τα Μέσα Ενημέρωσης ονομάζουν την πρωτοβουλία, που οργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, ως «Κίνημα της πετσέτας».

Το καλοκαίρι του 2023 ήταν καθοριστικό για την ανάδειξη ενός χρόνιου συστήματος παρανομιών στις ελληνικές παραλίες. Υπό το βάρος των αντιδράσεων για τις καταπατήσεις παραλιών, στις 4 Μαρτίου 2024 ψηφίστηκε ένας νέος νόμος,  ο 5092/2024 με τίτλο «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές». Οι κυριότερες αλλαγές αφορούν στην οριοθέτηση του αιγιαλού, στη διαφάνεια των διαγωνισμών παραχώρησης μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής διαδικασίας, στη χρήση τεχνολογίας για τους ελέγχους νομιμότητας καθώς και στην αυστηροποίηση των ποινών. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μπει τάξη στους αιγιαλούς ήταν η ανάπτυξη μίας εφαρμογής, την οποία μπορούν να κατεβάσουν στα κινητά τους οι πολίτες και να δουν, σε χάρτη, την έκταση που έχει παραχωρηθεί, τον σκοπό της χρήσης (π.χ. για τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων) καθώς και το συμφωνητικό παραχώρησης από τη Διαύγεια, πλατφόρμα στην οποία αναρτώνται όλα τα δημόσια έγγραφα. Μέσω της ίδιας εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες, εάν διαπιστώσουν ότι οι όροι της σύμβασης παραχώρησης του τμήματος του αιγιαλού έχει καταστρατηγηθεί.

Η ομάδα ανάλυσης δεδομένων του iMEdD, ανέλυσε δεδομένα που είναι δημοσίως διαθέσιμα στο MyCoast για 9.170 παραχωρήσεις αιγιαλού σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας. Οι πληροφορίες που συλλέξαμε περιέχουν, μεταξύ άλλων, τις συντεταγμένες, τον σκοπό χρήσης καθώς και την έκταση κάθε παραχώρησης. Ταυτόχρονα αναλύσαμε 3.957 συμφωνητικά με σκοπό να εξάγουμε το οικονομικό αντάλλαγμα κάθε μισθωτηρίου.

Σήμερα (σ.σ. 2/8/2024), δημοσιεύουμε αυτά τα δημόσια δεδομένα, ελεύθερα προς χρήση από τη δημοσιογραφική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Φιλοδοξούμε η περαιτέρω ανάλυσή τους να συμβάλει με στοιχεία στον δημόσιο διάλογο, όχι μόνο για την οικονομική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά κυρίως για την ανάγκη θέσπισης πλαισίου προστασίας του αιγιαλού, ενός ευάλωτου οικοσυστήματος που βάλλεται τόσο από την ανθρώπινη δραστηριότητα όσο και από την κλιματική κρίση......

ΕΔΩ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ 

ΜΕ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ, ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟ ΥΛΙΚΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου