22 Αυγούστου 2024

Συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων εν μέσω διαπραγματεύσεων με «σημαδεμένη τράπουλα»

Πηγή: Associated Press

Συνεχίζει το Ισραήλ να τορπιλίζει κάθε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας με τη Χαμάς, ενώ με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ συνεχίζει τη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και σπέρνει τη φωτιά του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Σε μια ακόμη επιβεβαίωση του γεγονότος ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με «σημαδεμένη τράπουλα», ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η νέα πρόταση των ΗΠΑ που παρουσιάστηκε στην Ντόχα, «δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε».

Στην Ντόχα οι ΗΠΑ παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή μια τροποποιημένη, δήθεν «συμβιβαστική πρόταση» για εκεχειρία στη Γάζα και ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η Χαμάς επανέλαβε ότι απορρίπτει τη νέα πρόταση, καταγγέλλοντας ότι αυτή «ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου, ιδίως στην άρνησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Γάζα».

Κατήγγειλε ακόμη τον σχεδιασμό του Ισραήλ να διατηρήσει στρατεύματα ανεπτυγμένα κατά μήκος των συνόρων του παλαιστινιακού θύλακα με την Αίγυπτο και τους «νέους όρους» που έθεσε η κυβέρνηση Νετανιάχου, ειδικά για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που θα ανταλλαχθούν με Ισραηλινούς ομήρους.

Η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή, ως είχε, της πρότασης που είχε παρουσιαστεί στις 31 Μάη και καλεί τους μεσολαβητές να «υποχρεώσουν την κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ) να εφαρμόσει αυτά που είχαν συμφωνηθεί». Η πρόταση εκείνη προέβλεπε εκεχειρία και ανταλλαγές ομήρων - κρατουμένων σε τρεις φάσεις. Στην πρώτη φάση, ανακωχή 6 βδομάδων, αποχώρηση των ισραηλινών Ενόπλων Συνάμεων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, και απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης.

Χθες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε επικαιροποιημένη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Έχοντας εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη του Ισραήλ, ο Μπλίνκεν αναχώρησε σήμερα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει και από εκεί την συναίνεση, ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο. Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στο Ελ Αλαμέιν. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη αλ Θάνι, στη Ντόχα.

Συνεχίζεται ασταμάτητη η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού

Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν στο Κάιρο και σε πλήρη συνάρτηση με αυτές, οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πνίγουν στο αίμα τη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Οι αεροπορικές επιδρομές σε σπίτια και προσφυγικούς καταυλισμούς εκτοπισμένων κυρίως στη Νότια και την Κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέβασαν τα τελευταία 24ωρα και άλλο τον αριθμό των θυμάτων.

Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στο σχολείο «Μουστάφα Χάφιζ» της Πόλης της Γάζας, στο οποίο είχαν καταφύγει εκτοπισμένες οικογένειες, σύμφωνα με τις αρχές πολιτικής προστασίας του παλαιστινιακού θύλακα. «Υπάρχουν τουλάχιστον 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, αφού ένα ισραηλινό αεροσκάφος έριξε μια βόμβα στον δεύτερο όροφο του κτιρίου που φιλοξενούσε χιλιάδες εκτοπισμένους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Μαχμούντ Μπάσαλ.

Σήμερα 319η ημέρα πολέμου, ο συνολικός αριθμός των νεκρών (σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα) έφτασε τους 40.173 ανθρώπους και των τραυματιών τους 92.857, πέρα από τους άνω των 10.000 ανθρώπων που δεν συμπεριλαμβάνονται στα θύματα, καθώς εγκλωβίστηκαν σε συντρίμμια και ερείπια λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών. Ανάμεσά τους και ο 26χρονος Παλαιστίνιος δημοσιογράφος Ιμπραχίμ Μουχάραμπ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι ανέκτησε τις σορούς έξι νεκρών ομήρων στη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια κοινής επιχείρησης που πραγματοποίησε με την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται για τις σορούς των Άλεξ Ντάνσιγκ, Χαΐμ Πέρι, Γιαγκέβ Μπούχσταμπ, Γιοράμ Μέτζερ, Ναντάβ Πόπλγουελ, τον θάνατο των οποίων είχε ήδη ανακοινώσει τους τελευταίους μήνες, όπως και για τη σορό του Αβραάμ Μούντερ.

Μια πρώην όμηρος είχε δηλώσει στο AFP ότι οι έξι άνδρες κρατούνταν μαζί σε σήραγγα μετά την απαγωγή τους από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Επίθεση αυτοκτονίας» στο Τελ Αβίβ

Την ευθύνη για την απόπειρα «επίθεσης αυτοκτονίας» το βράδυ της Κυριακής στο Τελ Αβίβ ανέλαβαν χτες ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, προειδοποιώντας παράλληλα πως θα εξαπολύσουν και άλλες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Την επίθεση επιχείρησε να κάνει ένας άνδρας που είχε στο σακίδιο εκρηκτικό μηχανισμό. Κατά την έκρηξη σκοτώθηκε ο ίδιος και τραυματίστηκε ένας διερχόμενος περαστικός κοντά σε συναγωγή.

Η αστυνομία του Ισραήλ και η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη ήταν «τρομοκρατική επίθεση» και σημειώθηκε περίπου μια ώρα αφού έφθασε στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, χτες, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον 30χρονο Εντέν Νταμπάς με την κατηγορία πως πήρε κρυπτονομίσματα αξίας 12.000 δολαρίων από το Ιράν για να ενεργήσει εκ μέρους του κάνοντας αφισοκόλληση και γράφοντας συνθήματα υπέρ «στρατιωτικού πραξικοπήματος από Λαϊκό Στρατό».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, Ιρανοί πράκτορες μέσω της εφαρμογής Telegram είχαν πλησιάσει τον 30χρονο και του είχαν αναθέσει την «αποστολή».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου