16 Αυγούστου 2024

Το Ολοκαύτωμα των Αμερι(κανο)-Ινδιάνων (Με αφορμή τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ) - Ένα σύντομο ιστορικό από τον Θανάση Κούρτζα (ΕΙΚΟΝΕΣ, ΧΑΡΤΕΣ & ΓΡΑΦΗΜΑ)


Ο Σκωτσέζος οικονομολόγος Adam Smith, έγραφε το 1776 ότι «η ανακάλυψη της Αμερικής και εκείνη του περάσματος προς τις Ανατολικές Ινδίες από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, είναι τα δύο μεγαλύτερα και σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Ιστορία της ανθρωπότητας» [1].

Το ‘‘Μεγάλο Θανατικό’’ (Great Dying)

Πριν την άφιξη του C. Colombo (1492) στο ‘‘Νέο Κόσμο’’ κατά τους Αμερικανούς επιστήμονες R. Thornton (ανθρωπολόγος) και H. Zinn (ιστορικός), οι γηγενείς της Αμερικανικής Ηπείρου -300 εν συνόλω κουλτούρες με 200 ομιλούμενες γλώσσες Αζτέκοι, Ίνκας, Μάγια, κ. ά., [2]- ανέρχονταν σε 75 περίπου εκατομμύρια [3]. Οι ομοεθνείς τουs ιστορικοί D. Stannard και W. Borah αναφέρονται σε 100 εκατομμύρια ιθαγενείς ή και περισσότερους, ο Bρετανός ιστορικός J. Wilson, σε 75-100 εκατομ. και ο Αμερικανός ανθρωπολόγος H. Dobyns, σε 145 εκατομμύρια [4].

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι αυτόχθονες πληθυσμοί της Αμερικής (Native Americans) είχαν απομειωθεί στα 4-4,5 εκατομμύρια [5]. Κατά τον D. Stannard, αυτοί που σφαγιάστηκαν ή βρήκαν πρόωρο θάνατο εξαιτίας της κατάκτησης και του αποικισμού της Αμερικής απ’ τους λευκούς Ευρωπαίους (1492-1900) [Ισπανούς, Γάλλους, Άγγλους, Αμερικανούς, κ.ά.], πλησιάζουν τα 100 εκατομμύρια ενώ ο Aμερικανός εθνολόγος W. Churchill υπολογίζει τα θύματα σε πάνω από 100 εκατομ. και ο R. Thornton σε 175 περίπου εκατομμύρια [6].

«Αυτό το ατελείωτο πέρασμα μέσα από τη βία -αναφέρει ο Γάλλος φιλόσοφος J. Derrida,- είναι αυτό που ονομάζεται Ιστορία» [7]. «Οι Ευρωπαίοι ‘‘πολεμούσαν για να σκοτώσουν’’ και είχαν τα μέσα […] αποφαίνεται ο Άγγλος ιστορικός G. Parker. Στις αμερικανικές αποικίες οι ιθαγενείς έμειναν κατάπληκτοι από τη βαρβαρότητα των Ισπανών και των Βρετανών» [8]. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ιστορικό H. Zinn, «πίσω απ’ το μακελειό των Ινδιάνων», τη «δολοφονία ολόκληρων λαών» (και την ανάγκη για γεωγραφική επέκταση, «για χώρο, για γη»), βρίσκονταν «εκείνη η περίεργη, πανίσχυρη μανία που γεννιέται στους πολιτισμούς οι οποίοι βασίζονται στην ατομική ιδιοκτησία» [9].

Απ’ το 1900 έως και τις ημέρες μας εκατομμύρια ακόμη ιθαγενών έχασαν τη ζωή τους σε όλο το Δυτικό ημισφαίριο (ΗΠΑ, Μεξικό, Γουατεμάλα, Βραζιλία, Περού, κ.λπ.) σύμφωνα με τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα D. Smith και άλλους ερευνητές, λόγω των πολέμων, του ρατσισμού, της καταστολής και των δυσχερών συνθηκών διαβίωσης [10]. (Υποσημ.: Σήμερα, οι γηγενείς πληθυσμοί της Αμερικανικής Ηπείρου -απόγονοι των ‘‘προκολομβιανών’’ λαών,- υπολογίζονται σε 62 περίπου εκατομμύρια [11].

Η δημοσιοποίηση της φρίκης του Αμερικανικού Ολοκαυτώματος -ο ρόλος του οποίου ήταν καθοριστικός στη διαμόρφωση και την εξέλιξη του Αμερικανo-ευρωπαϊκού πολιτισμού και του Δυτικού ιμπεριαλισμού απ’ τα τέλη των μεσαιωνικών χρόνων έως την εποχή μας,- συνδέεται κυρίως με το έργο των Αμερικανών επιστημόνων D. Stannard, (γεν.: 1941), R. Thornton (γεν.: 1942) και W. Churchill (γεν.: 1947), των ομοεθνών τους ιστορικών – συγγραφέων B. Madley, D. Brown (1908-2002), F. Jennings (1918-2000), E. Morgan (1916-2013), D. Van Every (1896-1976), Μ. Davis (1946-2022), J. Grenier (γεν.: 1967), R. Dunbar-Ortiz (γεν.: 1938), των H. Koning (1921-2007 Ολλανδός), J. Carew (γεν.: Γουιάνα 1920-2012), κ.ά. [12].

Η νομιμοποίηση της Καταστροφής 

Στη σχετική γραμματεία που αναπτύχθηκε μετά την Κατάκτηση, Ευρωπαίοι νομομαθείς και θεολόγοι κατασκεύασαν την εικόνα του πολιτισμένου Ευρωπαίου και του ‘‘καθυστερημένου – άγριου Ινδιάνου’’ (de Sepúlveda, de Vitoria, de las Casas, J. Bodin, H. Grotius, κ.ά.) [13]. (Υποσημ.: ο Δομινικανός μοναχός de las Casas με τα συγγράμματά του, ήταν ο πρώτος -και μέχρι τον 18ο αιώνα ο πλέον σημαντικός,- πολέμιος των φρικαλεοτήτων της αποικιοκρατίας [14].

Ο Άγγλος διανοητής J. Locke -ο «κατ’ εξοχήν ‘‘φιλόσοφος’’ της πολιτικής οικονομίας» κατά τον Marx [15],- αρνούνταν το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στους «άγριους Ινδιάνους» της Β. Αμερικής, καθόσον «ο Θεός έδωσε τη γη […] για να την χρησιμοποιήσουν οι εργατικοί και λογικοί […]» Αγγλοσάξονες [16]. Οι φυλές των ιθαγενών για τους προτεστάντες εποίκους, βρίσκονταν υπό την κυριαρχία του διαβόλου και ως εκ τούτου η αφαίρεση της γης και της ζωή τους ήταν θεμιτή [17].

Σημ.: Ο K. Marx μοιράζονταν τον ενθουσιασμό του Αμερικανού ερευνητή – ανθρωπολόγου L. H. Morgan (όπως και οι διανοητές, επαναστάτες F. Engels και М. Бакунин), και αναφέρονταν με κολακευτικά λόγια στον πρωτόγονο – αρχαίο «κομμουνισμό του βίου» των ιθαγενών Αμερικανών (ιδιαιτέρως των Iroquois και των Mandans της Β. Αμερικής) [18].

Το Ιρλανδικό προηγούμενο 

Το 1830 ο Γερμανός φιλόσοφος G. Hegel, έγραφε πως «ότι συμβαίνει στην Αμερική έχει την προέλευσή του στην Ευρώπη» [19]. Επιβεβαιώθηκε τραγικά με τους Άγγλους και  την «πρώτη αποικία» τους, την Ιρλανδία, η οποία διένυε «πέντε αιώνες καταπίεσης» και «σκλαβιάς» σύμφωνα με τους F. Engels και K. Marx [20]. «Ο αποικισμός της» από τους Άγγλους -σημειώνει ο Ιταλός φιλόσοφος D. Losurdo,- «με όλες τις φρικαλεότητες του, ήταν το πρότυπο για τον αποικισμό της Βόρειας Αμερικής που ακολούθησε […] η ανελέητη καταστολή που υπέστησαν οι Ιρλανδοί», ήταν κατόπιν και η μοίρα «των ερυθρόδερμων πέραν του Ατλαντικού» [21]. «Οι Άγγλοι άποικοι στη Β. Αμερική -αναφέρει ο Αμερικανός διανοητής N. Chomsky,- ακολούθησαν την ίδια πορεία που είχαν χαράξει οι πρόδρομοί τους (με τους Ιρλανδούς) στη  γενέτειρά τους. Από τις πρώτες ημέρες της αποίκησης» στη Virginia -αν και «η γενναιοδωρία των Ινδιάνων τους είχε δώσει τη δυνατότητα να επιβιώσουν τα πρώτα χρόνια»,- οι Άγγλοι «τους κυνηγούσαν με άγρια σκυλιά, κατέσφαζαν γυναίκες και παιδιά, κατέστρεφαν σοδειές, μετέδιδαν την ευλογιά με μολυσμένες κουβέρτες και με άλλα μέσα που εύκολα έρχονταν στο μυαλό βαρβάρων που ήταν φρέσκοι από τα ανδραγαθήματά τους στην Ιρλανδία» [22]. Σημ.: Η πρώτη αποικία των Άγγλων στη «γη του μέλλοντος» και «της επιθυμίας» -σύμφωνα με τον G. Hegel [23],- ιδρύθηκε το 1607 στη Virginia. Το 1619 ένα καράβι με Μαύρους έφτασε στην πόλη, εγκαινιάζοντας τον θεσμό της δουλείας [24].

Οι Αγγλικές αποικίες στη Β. Αμερική (17ος αιώνας)


Η γενοκτονία στις ΗΠΑ (1492 – 1776 – 2024)

Το κράτος των ΗΠΑ (USA), συγκροτήθηκε και μετεξελίχθηκε σε ‘‘ηπειρωτική αυτοκρατορία’’ [25] κατά τον 19ο αιώνα, μέσω του μεθοδικού αποδεκατισμού – της εθνοκάθαρσης των Ινδιάνων [26]. Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό F. Braudel, «διοργανωτής αυτής της πορείας προς τη Δύση» (βλ.: Far West, από τις ακτές του Ατλαντικού στον Ειρηνικό), «ήταν ο καπιταλισμός» [27]. H ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών -ανέφερε ο Γερμανός φιλόσοφος L. Ziegler,- είναι η «ιστορία μιας άνευ προηγουμένου επέκτασης, διεύρυνσης (και) ηγεμονισμού» [28] και αναμφίβολα «[…] αποτελεί, ένα κεφάλαιο της ευρύτερης ιστορίας της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας» [29].

«Από τη στιγμή που οι πρώτοι άποικοι έφτασαν στη Virginia απ’ την Αγγλία και άρχισαν να κινούνται προς τα δυτικά -κατά τον Βρετανό ιστορικό P. Kennedy,- έχουμε «ένα έθνος κατακτητή» [30]. Οι αυτόχθονες Αμερικανοί αντιμετωπίζονταν απλώς ως ένα εξαιρετικά οχληρό στοιχείο της φύσης […] όπως ακριβώς η γη έπρεπε να καθαριστεί από τα δέντρα και τις πέτρες για να καλλιεργηθεί -αναφέρουν οι κοινωνικοί επιστήμονες M. Hardt και A. Negri,- έτσι και το βορειοαμερικανικό πεδίο έπρεπε να καθαριστεί από τους αυτόχθονες κατοίκους του» [31]. H εξόντωση των ‘‘άγριων’’ ερυθρόδερμων (‘‘καλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος’’ [J. M. Cavanaugh 28/5/1868]), επετεύχθη με αλλεπάλληλους πολέμους, την αρπαγή της γης, την πρόκληση θανατηφόρων επιδημιών, τις πυρπολήσεις και λεηλασίες καταυλισμών, τα σκλαβοπάζαρα και τις εκτοπίσεις, την απαλλοτρίωση των διατροφικών πηγών, το αλκοόλ (το ‘‘νερό της φωτιάς’’) και τον βίαιο εκχριστιανισμό – εξαμερικανισμό τους. O Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος Ch. Dilke έγραψε το 1868 με ενθουσιώδη τρόπο όσον αφορά τη μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στους γηγενείς Αμερικανούς στις ΗΠΑ, ότι «ο Σάξονας είναι η μόνη εξολοθρευτική φυλή στον κόσμο [32]. Ακόμη και οι γλώσσες των αυτόχθονων Αμερικανών κατά τον 19ο και 20ο αιώνα εξαλείφθηκαν. Μόλις σαράντα (40) λέξεις εξ αυτών έχουν εισαχθεί στο λεξιλόγιο των ‘‘αμερικανικών’’ αγγλικών [33]. Σημ.: Στη Ρωσία των μπολσεβίκων μετά την Οκτωβριανή επανάσταση (1917-1936), οργανώθηκαν και απέκτησαν πρώτη φορά γραφή (δημιουργία αλφαβήτου) εκατό (100) γλώσσες εθνοτήτων, λαοτήτων και φυλών. Το 1989 η Σοβιετική Ένωση /ΕΣΣΔ, μετρούσε διακόσιες (200) γλώσσες [34].

Οι ‘‘Ινδιάνικοι Πόλεμοι’’ διήρκησαν περίπου 300 χρόνια (1622-1890) [35] με την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκρίνει άνω των 1.500 πολέμων, επιθέσεων και επιδρομών εναντίον των αυτόχθονων Αμερικανών – τους περισσότερους συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη χώρα της οποίας οι ιθαγενείς πληθυσμοί εξολοθρεύτηκαν [36]. Το 1900 οι εναπομείναντες ιθαγενείς κάτοικοι των ΗΠΑ, ανέρχονταν περίπου σε 237 χιλιάδες ενώ πριν το 1492 -στην έκταση που καταλαμβάνουν σήμερα οι ΗΠΑ,- σύμφωνα με τους περισσότερους ιστορικούς, υπολογίζονται σε 10-12 εκατομμύρια [37].

Ο R. Thornton τους αποτιμά σε πάνω από 5 εκατομμύρια και η Αμερικανίδα ιστορικός R. Dunbar-Ortiz σε περίπου 15 εκατομ. ενώ συνολικά για τη Β. Αμερική η εκτίμηση του H. Dobyns είναι 18 και του H. Zinn 25 εκατομμύρια [38]. Συνυπολογίζοντας τη Χαβάη, την Αλάσκα και το Πουέρτο Ρίκο, οι γηγενείς κάτοικοι που εξολοθρεύτηκαν κατά τις περιόδους 1492-1776 και 1776 έως και τις μέρες μας, ανήλθαν περίπου σε δεκατρία (13) εκατομμύρια [39]. (Σημ.: Σήμερα [2020], υπολογίζονται σε 5,9 εκατομμύρια [εξαιρουμένου του Πουέρτο Ρίκο], 1,78% του συνολικού πληθυσμού [40]). «Ως γνωστόν, στην πραγματική ιστορία τον κύριο ρόλο παίζουν η κατάκτηση, η υποδούλωση, η ληστεία μετά φόνου, εν ολίγοις η βία», αναφέρει ο Κ. Marx. Η ίδια η βία είναι οικονομική δύναμη […] Το κεφάλαιο έρχεται στον κόσμο στάζοντας από την κορφή ως τα νύχια από όλους τους πόρους αίμα και βρομιά» [41].

Εδαφική επέκταση των ΗΠΑ (1783-1898)

 

Βαρβαρότητα παλιά και νέα

Οι Αμερικανοί κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τους Ινδιάνους -όπως πιστοποιούν πολλές ιστορικές πηγές,- επιδίδονταν συστηματικά σε σφαγές αμάχων (Gnadenhutten 1782, Sand Creek Village 1864, Wounded Knee 1890, κ.λπ.) [42] και ακρωτηριασμούς (βλ.: scalping) [43]. (Σημ.: Το 1755 στη Μασαχουσέτη, η αμοιβή «για κάθε δέρμα κρανίου (scalp) Ινδιάνου που παρέδιδαν» οι κυνηγοί κεφαλών, ήταν 40 στερλίνες και «για κάθε δέρμα κρανίου Ινδιάνας ή παιδιού κάτω των 12 ετών… 20 στερλίνες…») [44].

Ο ανορθόδοξος αμερικανικός ‘‘τρόπος πολέμου’’ στον 20ο και 21ο αιώνα, -η βία δηλ. κατά του άμαχου πληθυσμού (βλ.: πρόκληση λιμοκτονίας / embargo, κυρώσεις, βομβαρδισμός υποδομών και πολιτών / carpet bombing, σφαγές γυναικόπαιδων, δολοφονίες ηγετών, κ.λπ.),- κυοφορήθηκε -όπως τεκμηριώνεται στο έργο του Αμερικανού ερευνητή J. Grenier,- κατά τους δύο πρώτους αιώνες (1607-1814) του αποικισμού / εποικισμού της Β. Αμερικής [45]. Αυτή η εμπειρία βίαιης κατάκτησης /επέκτασης η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις αιώνες (17ος-20ος αι.) -κατά τον Αμερικανό πολιτικό επιστήμονα J. Tirman,- «διαμόρφωσε τη στάση των Αμερικανών έναντι του πολέμου» [46].

Οι παραδόσεις και η κουλτούρα του ‘‘ολοκληρωτικού’’ / ‘‘γενοκτονικού’’ πολέμου, σφράγισαν την «Αμερικανική εθνική ταυτότητα» [47] και έλαβαν νέα πνοή στη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καίγοντας ζωντανούς εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες και Γερμανούς αμάχους παρά ακόμη και το ότι ο χιτλερικός Άξονας είχε ήδη ηττηθεί. (Υποσημ.: Στις πόλεις που βομβάρδισαν οι Αγγλοαμερικανοί RAF / USAAF το 1945 -βλ. Δρέσδη, Τόκιο, Χιροσίμα, Ναγκασάκι, κ.ά.,- έχασαν τη ζωή τους 400-900 χιλ. Ιάπωνες και 600-650 χιλ. Γερμανοί) [48].

Η συστηματική εξόντωση των Ινδιάνικων φυλών απ’ τον στρατό των ΗΠΑ -σύμφωνα με τον Ρώσο /Σοβιετικό ιστορικό П.П. Тимохин,- ξεκίνησε το 1866. Οι πόλεμοι της Κορέας και του Βιετνάμ (αλλά και αυτοί του 21ου αιώνα Θ.Κ.), επιβεβαίωσαν ότι η εξολόθρευση του πληθυσμού του εχθρού (περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών), εξακολουθεί να είναι βασική αρχή των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (U.S. Army) [49]. Ορθά οι Hardt και Negri αντιλαμβάνονται ότι οι ρίζες των σύγχρονων ιμπεριαλιστικών πρακτικών, πρέπει να αναζητηθούν «στις ίδιες τις απαρχές της χώρας, στη μαύρη δουλεία και τους γενοκτόνους πολέμους εναντίον των αυτόχθονων Αμερικανών» [50].

Ο ρόλος της δουλείας των Μαύρων στις ΗΠΑ επί δυόμισι αιώνες (1619-1865) -οι οποίοι ανέρχονταν σε 757,2 χιλ. (19,3% του συνολικού πληθυσμού) το 1790 και 4,442 εκατομ. (14,1% του συνόλου) το 1860,- δεν ήταν ήσσονος σημασίας (απ’ την βία που ασκήθηκε στους ιθαγενείς του ‘‘Νέου Κόσμου’’), για τη δημιουργία της ‘‘Αμερικανικής ταυτότητας.’’ (Σημ.: Στις απογραφές πληθυσμού των ΗΠΑ δεν έχουν καταγραφεί όλοι οι Αφρικανοί σκλάβοι) [51]. Ο H. Zinn επισημαίνει ότι «η αμερικανική δουλεία» ήταν η «πιο σκληρή μορφή δουλείας» που υπήρξε ανά την υφήλιο. «Δεν υπάρχει χώρα στην παγκόσμια Ιστορία -προσθέτει,- όπου ο ρατσισμός να έπαιξε μεγαλύτερο ρόλο και για τόσο μεγάλο διάστημα απ’ ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες» [52].

Τη σύντομη ιστορία του αμερικανικού έθνους -απ’ την κατάκτηση της ‘‘άγριας Δύσης’’ (18ος-19ος αι.) έως και την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στον κεφαλαιοκρατικό κόσμο (20ος-21ος αι.),- στοιχειώνουν η βία και η μυθοποίησή της [53]. Οι Ην. Πολιτείες, απ’ την ίδρυσή τους (1776) και εντεύθεν, πολεμούν αδιάκοπα με τον ‘‘υπόλοιπο κόσμο’’ (‘‘rest of the world’’/ ROW) και με τον εαυτό τους. Αν «η ιστορία του ‘‘Νέου Κόσμου’’ είναι φρικώδης, η ιστορία της Αμερικής είναι (ένα) έγκλημα», αποφαίνεται η Αμερικανίδα ακαδημαϊκός J. A. Byrd [54]. Επί 237 απ’ τα 248 έτη (96% του συνολικού χρόνου) που υφίστανται ως κράτος (1776-2024), εμπλέκονται σε επιθετικούς πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις ανά την υφήλιο [55].

Στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ ανά εποχή και περιοχή (1776-2017) Military Intervention Project (MIP).


Ο δρόμος για το Άουσβιτς

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς κοινωνικούς επιστήμονες C. Kakel, N. Rich, N. Finkelstein, J. Toland, W. Churchill, των ιστορικών R. Cribb (Αυστραλός), J. Fest (Γερμανός), του Ιταλού φιλοσόφου D. Losurdo, κ.ά., η κατάκτηση / εποικισμός της ‘‘Άγριας Δύσης’’ απ’ τους Αμερικανούς -δεδομένων των ομοιοτήτων των εθνοκαθάρσεων αλλά και των σχετικών αναφορών του A. Hitler (17/10/1941, 8/08/1942) και άλλων επιφανών Nazi,- αποτέλεσε το μοντέλο των Γερμανών ηγετών του Γ΄ Ράιχ (Hitler-Himmler) για την εφαρμογή της πολιτικής του ‘‘Ζωτικού Χώρου’’ (‘‘Lebensraum’’) και των εκκαθαρίσεων των Ναζί στην ‘‘Άγρια Ανατολή’’ (βλ. Ανατολική Ευρώπη) [56].

Ο βραβευμένος με Pulitzer Αμερικανός βιογράφος του Γερμανού ‘‘Φύρερ’’ J. Toland, σημειώνει πως ο ίδιος ο Χίτλερ «ισχυρίζονταν ότι οι ιδέες του για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης και η πρακτική εφαρμογή της γενοκτονίας, οφείλονταν στη μελέτη του της ιστορίας της Αγγλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Θαύμαζε ότι […] κάποτε δημιουργήθηκαν στρατόπεδα για Ινδιάνους στην Άγρια Δύση και επαινούσε συχνά στον στενό του κύκλο τους Αμερικανούς για την αποτελεσματικότητα της φυσικής εξόντωσης -με πείνα και άνιση μάχη- των ερυθρόδερμων αγρίων που δεν μπορούσαν να εξημερωθούν με την αιχμαλωσία» [57].

Όπως και ο Χίτλερ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξόντωσαν και εκτόπισαν εκατομμύρια αλλάζοντας τα δημογραφικά δεδομένα της Β. Αμερικής. ‘‘Η ευρωπαϊκή θρησκευτική και πολιτισμική νοοτροπία που προκάλεσε τη γενοκτονία των ιθαγενών λαών της Αμερικής (Indigenous peoples) -σημειώνει ο D. Stannard,- ήταν η ίδια νοοτροπία που παρήγαγε  και το Ολοκαύτωμα (Shoah) των Εβραίων’’ [58]. Ο συγγραφέας από τη Μαρτινίκα A. Césaire, ήταν ο «πρώτος που επισήμανε πως ο φασισμός ήταν μια μορφή αποικιοκρατίας που επέστρεψε στην Ευρώπη». Αυτό όμως που ο Ευρωπαίος αστός δεν συγχώρησε στον Χίτλερ κατά τον Césaire, «δεν ήταν το ίδιο το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας […] αλλά το έγκλημα κατά του λευκού ανθρώπου – ο εξευτελισμός του λευκού ανθρώπου, το γεγονός ότι (ο Χίτλερ) εφάρμοσε στην Ευρώπη αποικιακές μεθόδους που μέχρι τότε εφαρμόζονταν μόνο στους Άραβες της Αλγερίας, στους κούλις της Ινδίας […] στους νέγρους της Αφρικής» και βεβαίως, στους ερυθρόδερμους της Αμερικής (Θ.Κ.) [59].

Η μεθοδευμένη συγκάλυψη

Το ‘‘Μεγάλο Θανατικό’’ (Great Dying) των αυτόχθονων (Native Americans) στη ‘‘Νέα Γη’’ από  τους Λευκούς Χριστιανούς (τα ‘‘χλωμά πρόσωπα’’) -η «κατάρα του Koλόμβου» όπως αποκαλείται  απ’ τον Βρετανό ιστορικό B. Davidson,- διήρκησε πέντε (5) αιώνες [60]. Εν τούτοις, η ομογενοποιημένη “ενιαία σκέψη’’ (pensée unique), αποσιωπά ή εν πολλοίς ακυρώνει το ρόλο της βίας ή / και τον αριθμό των θυμάτων. «Είναι οξύτατος ο ανταγωνισμός, δυστυχώς -αναφέρει ο N. Chomsky,- ως προς το ποιο είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει διαπράξει η Δύση.  Όταν ο Κολόμβος αποβιβάστηκε στο δυτικό ημισφαίριο, υπήρχαν κατ’ εκτίμηση 80 με 100 εκατομ. άνθρωποι, οι οποίοι διέθεταν προηγμένο πολιτισμό: εμπόριο, πόλεις κτλ. Λίγο καιρό αργότερα, γύρω στο 95% εκείνου του πληθυσμού είχε εξαφανιστεί. Στα εδάφη αυτά βρίσκονται σήμερα οι Ην. Πολιτείες, όπου ζουν περίπου 10 εκατομ. ιθαγενείς Αμερικανοί, όμως το 1900, σύμφωνα με την απογραφή στη χώρα ζούσαν 200 χιλιάδες. Όλα αυτά όμως μερικοί τα αρνούνται. Στα κορυφαία περιοδικά της αριστερής και φιλελεύθερης διανόησης, στον αγγλοαμερικανικό κόσμο, είναι κάτι που απορρίπτεται… χωρίς την παραμικρή δυσκολία και δίχως ίχνος σχολιασμού» [61].

Η μακρόχρονη σιωπή της κεφαλαιοκρατικής Δύσης (Δημόσιος Λόγος, Θεσμοί, Εκπαίδευση, ΜΜΕ) για το «χειρότερο ανθρώπινο ολοκαύτωμα που είδε ποτέ ο κόσμος» (“the worst human holocaust the world had ever witnessed”) κατά τον D. Stannard [62] ή αλλιώς, τη «μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία της ανθρωπότητας» (‘‘le plus grand génocide de l’histoire de l’humanité’’) σύμφωνα με τον Βούλγαρο φιλόσοφο T. Todorov [63], – είναι εκκωφαντική…

Χώρες όπου η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί ότι ξεκίνησε στρατιωτικές επεμβάσεις (1798-2022).

Το δεύτερο Ολοκαύτωμα     

Την 11η Οκτωβρίου 1992, έκλεισε το 500στό έτος της «Κολομβιανής Εποχής» (1492-1992) ή του «500χρονου Ράιχ» («Fünfhundert jährige Reich») [64] της κατάκτησης του μεγαλύτερου μέρους του κόσμου από τους Ευρωπαιο-Αμερικανούς. «Το έτος 501 -αναφέρει ο N. Chomsky,- η Κατάκτηση συνεχίζεται»… [65]. Οι Ην. Πολιτείες έγιναν «ηπειρωτική αυτοκρατορία» με τίμημα το «Ολοκαύτωμα του ‘‘Νέου Κόσμου’’» και εν συνεχεία με το «Αμερικανικό Ολοκαύτωμα» [66] του συγκαιρινού μας Κόσμου -όπως το αποκαλεί  ο Αμερικανός ιστορικός W. Blum,- μετατράπηκαν κατά τον Αργεντινό κοινωνιολόγο A. Borón, σε «αναμφισβήτητο κέντρο του σύγχρονου ιμπεριαλισμού» [67].

Σημ.: Οι ΗΠΑ μόνο κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα έχουν στο ενεργητικό τους, εξήντα έξι (66) πολέμους και στρατιωτικές επεμβάσεις παγκοσμίως [68] -όντας «η μεγαλύτερη καπιταλιστική δύναμη στην παγκόσμια ιστορία με μια φονική στρατιωτική μηχανή χωρίς προηγούμενο» σύμφωνα με τον Ιταλό οικονομολόγο G. Arrighi [69].

Όπως αποφαίνεται ο W. Blum, «το μέγεθος της αμερικανικής επιθετικότητας το οποίο συγκρίνεται με «το μέγεθος του αντισημιτισμού των Νazi», καθιστούν τη θέση των Ην. Πολιτειών «στην ιστορία, μοναδική» [70]. Από τα μέσα του 20ου αιώνα και εντεύθεν -κατά τον Αμερικανό κοινωνιολόγο J. Bellamy Foster,- βάσει «κάθε αντικειμενικού κριτηρίου», οι Ην. Πολιτείες αποτελούν «το πλέον καταστροφικό έθνος» της υφηλίου [71] με τους νεκρούς των πολέμων και των επεμβάσεών τους να ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια [72]. Οι συγκρίσεις των δεινών (και των απωλειών ανθρώπινων ζωών) που επέφεραν στην ανθρωπότητα οι δύο μείζονες εκφράσεις βαρβαρότητας της γενικής κρίσης του Καπιταλισμού που δρομολογήθηκε απ’ την Οκτωβριανή επανάσταση (1917) και τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – ο ιμπεριαλισμός της ατλαντικής Δύσης και κυρίως των ΗΠΑ (1945- ) και ο φασισμός (ναζισμός) της Γερμανίας (1933-1945), είναι αναπόφευκτες.

Πολλοί επιστήμονες – ερευνητές από όλο τον κόσμο -κυρίως Αμερικανοί,- τεκμηριώνουν με το έργο τους ότι οι ΗΠΑ μετά τον Β΄ παγκόσμιο Πόλεμο είναι το πλέον ‘‘εγκληματικό κράτος’’ του πλανήτη. Μεταξύ άλλων οι Αμερικανοί C. Johnson (1931-2010 / πολιτικός επιστήμονας), W. Blum (1933-2018 ιστορικός), N. Chomsky (γεν.: 1928 / γλωσσολόγος-φιλόσοφος), H. Zinn (1922-2010 / ιστορικός), E. S. Herman (1925-2017 /οικονομολόγος), M. Parenti (γεν.:1933 /πολιτικός επιστήμονας), D. Kovalik (γεν.:1968 /νομικός), J. Dower (γεν.:1938 /ιστορικός), D. Vine (γεν.: 1974 /ανθρωπολόγος), T. Engelhardt (γεν.:1944/ συγγραφέας), οι Σοβιετικοί / Ρώσοι Т. Белащенко (γεν.:1926 συγγραφέας), Ю́. Емелья́нов (γεν.:1937 /ιστορικός), οι Καναδοί M. Chossudovsky (γεν.:1946 /οικονομολόγος), J. Dufour (1941-2017 /γεωγράφος), ο Αυστραλο-Βρετανός J. Pilger (1939-2023 / συγγραφέας, δημοσιογράφος), ο Γερμανός K. Deschner (1924-2014 / ερευνητής), κ. ά. [73].

Η ανάσχεση του επιτιθέμενου Ευρω-Ατλαντικού άξονα στις μέρες μας (των ΗΠΑ και των συνεργών – υποτελών τους χωρών της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του Ισραήλ, κ.λπ.), θα είναι πιθανότατα ένα αργό και άνευ προηγουμένου φονικό ιστορικό προτσές. Οι Ην. Πολιτείες -ο Cowboy του ύστερου καπιταλισμού,- αντιμέτωπες με την εξασθένιση της ισχύος και την απειλή της ηγεμονίας τους από την Κίνα και τους συμμάχους της, έχουν ξεκινήσει έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυστυχώς για τους λαούς -όπως αναφέρει ο Γάλλος φιλόσοφος É. Balibar,- «η ιστορία προχωρεί από την κακή πλευρά» σύμφωνα με μια «παράξενη έκφραση» του K. Marx‎ [74].

Βιβλιογραφικές αναφορές

  1. Smith 1910, II: 121.
  2. Nabokov 1991.
  3. Thornton 1987: 25, 42 Zinn 2009: 30.
  4. Stannard 1992: 11, 151, 267-268, 342 note 23 Borah 1964 Thornton 1987: 23 Wilson 1998: 20 Smith 2018 Dobyns 1988.
  5. Thornton 1987: 42.
  6. Stannard 1992: 151 Churchill 1997: 1 Smith 2018.
  7. Derrida 1978: 130.
  8. Parker στο Chomsky 1994: 14.
  9. Zinn 2009: 28-29.
  10. Stannard 1992: xiii-xiv Pac 2002: 575-580 Barbara 2017 Saentz 2016 Green-Branford 2013: 164 Grann 2017 Vicens 2015 Ho 2009 Smith 2018.
  11. wiki.
  12. Stannard 1992 Thornton 1987 Churchill 1993, 1997 Madley 2016 Brown 2007 Jennings 1975 Morgan 1975 Van Every 1976 Davis 2001 Grenier 2005 Dunbar-Ortiz 2014 Koning 1976, 1993 Carew 1994.
  13. Anievas-Nişancıoğlu 2015: 121-141 Losurdo 2011: 17-34 στο Αλεξίου 2021.
  14. Las Casas 2003 Young 2007: 126-127.
  15. Marx 1978: 406 ή 2016: 357.
  16. Locke 2010: 108-126 Alliez-Lazzarato 2024: 98-112 Losurdo 2011: 21-34.
  17. Williams 1986: 136-137 Williams και Williams Adelman (1978) 1992: 143.
  18. Marx 1974: 115-177 Engels 1995: 214 Avrich 1979: 330 στο Γαλανόπουλος 2020.
  19. Hegel 2005: 191.
  20. MEW, 29: 56, 1: 479, 32: 667-669 στο Losurdo 2014: 33, 30, 42.
  21. Frederickson 1982: 14, 16 Losurdo 2011: 20, 25.
  22. Chomsky 1994: 28-29.
  23. Hegel 2005: 195.
  24. Asimov 2024: 403.
  25. Zinn 2009: 145.
  26. Rosier 2009: 3 στο Αλεξίου 2021 Zinn 2009: 690.
  27. Braudel 2001: 625.
  28. Ziegler 1926 στο Losurdo 2010: 134.
  29. Cronon-Miles-Gitlin 1992: 9 στο Αλεξίου
  30. Eakin 2002.
  31. Hardt-Negri 2002: 233.
  32. Dilke 1868, I: 233 στο Young 2007: 75.
  33. Science Nordic 15.12.2018.
  34. Τροβά 2017.
  35. Yenne 2005.
  36. Fixico 2023.
  37. S. Census Bureau 1915: 10 Thornton 2000: 32 Smith 2018 Pac 2002: 579.
  38. Thornton 1987: 29-32, 43 Smith 2018 Dobyns 1983 Zinn 2009: 30.
  39. Swanson 2015 Smith 2018 βλ. και Hobsbawm 1994: 213.
  40. Census Bureau 2020. The American Indian and Alaska Native population of one race was 3.7 million and the two or more races population 5.9 million (excluding Puerto Rico).
  41. Marx 2016: 672, 705, 713-714 ή 1978: 739, 776, 785.
  42. Brown 2007: 78-80, 344-449 Hoig 1961: 177-192 Stannard 1992: 126-127 στο Αλεξίου 2021 Chomsky 1994: 30-31, 304 Jackson 1964 Zinn 2009.
  43. wiki/Scalping
  44. Zinn 2009: 89-90.
  45. Grenier 2005: Pref. ix, Intr. 1-15, Epil. 221-226 Vine 2020: 50.
  46. Tirman 2011: 22.
  47. Grenier 2005: 221-226 Vine 2020: 50-51 Dunbar-Ortiz 2014: 192-196.
  48. Dower 1986: 298 Frank 2013: 21 Meilinger 1999: 79 Bulletin Atomic Scientists 1995: 2 Valentino 2005: 27 Davies 2006: 487 Faulkner 2020: 515.
  49. Тимохин 1987: 53.
  50. Hardt-Negri 2002: 243.
  51. Statista 04.07.2024 en.wiki.
  52. Zinn 2009: 40, 35.
  53. Balencie-Grange 2003: 212, 213.
  54. Byrd 2011: xii στο Dunbar-Ortiz 2014: 228.
  55. Vine 2020: xiv, 348 CRS Reports 2020, 2021-2024.
  56. Rich 1986: 136 Finkelstein 1995: ch. 4, 2000: 219-220 Toland 1981: 702 Churchill 1993: 203 Cribb 2003: 137 Fest 1975: 214, 650 Losurdo 2010:135, 139 Kakel 2011: 1-2, 7, 213-218 Αλεξίου 2021 Hitler 2008: 55, 469 Kershaw 2000: 434-5, 2007: 387.
  57. Тоland 1981: 702.
  58. Α.-Μ. Δρουμπούκη 2015.
  59. Césaire 1972 Smith 1986 στο Young 2007: 29 Césaire 2011: 14.
  60. Carew – Davidson 1992 στο Chomsky 1994: 12.
  61. Chomsky-Vltchek 2014: 22.
  62. Stannard 1992:146, ix-x.
  63. Todorov 1982: 7 Pac 2002: 574.
  64. Höfer et al. 1990 στο Chomsky 1994: 9.
  65. Chomsky 1994: 1.
  66. Blum 2013: 3.
  67. Borón 2021: 69.
  68. Kushi-Toft (MIP) 8/08/2022: 16, tab. 2. Online Supplemental Documentation, tab. 6.
  69. Arrighi 2021: 353-354.
  70. Blum 2013: 3.
  71. Bellamy Foster 2003: xxx-xxxi.
  72. Swanson 2020 Lucas 2015 Vine 2020: xviii, 319.
  73. Johnson 2004, 2006 Blum 2002, 2013 Chomsky 1994, 2001 Zinn 2009 Herman 1979, 1988 Parenti 2002, 2011 Kovalik 2017, 2018 (a), (b) Dower 2017 Vine 2020 Engelhardt 2018 Белащенко 1982, 1985 Емелья́нов 2008 Chossudovsky 2015 Dufour 2007 Pilger 2003 Deschner 2002 Harvey 2005: 66.
  74. Balibar 1999: 159.

Βιβλιογραφία

Αλεξίου Ο. «Κυνηγημένοι στην ίδια τους τη γη». Ουτοπία τ. 136, 2021, σ. 173-200.

Alliez É., Lazzarato M. «Guerres et Capital». Amsterdam, Paris 2016. Μτφ.: Μ. Καρρά, Ακυβέρνητες Πολιτείες 2024.

Anievas A., Nişancıoğlu K. «How the West Came to Rule. The Geopolitical Origins of Capitalism». Pluto Press, London 2015.

Arrighi G. «Adam Smith in Beijing: Lineages of the 21st Century». Verso 2007. Μτφ.: Α. Λυμπεροπούλου, Κουκκίδα, Αθήνα 2021.

Asimov I. «Asimov’s Chronology of the World: The History of the World From the Big Bang to Modern Times». Harper & Row Publishers, New York 1989-1996. Μτφ.: Ν. Σταματάκης ΠΕΚ 7η ανατύπωση 2024.

Avrich P. «Bakunin and the United States». International Review of Social History, Volume 24 (3), 1979, pp. 320-340.

Balencie J.-M., Grange A. de La «Mondes rebelles. Guérillas, milices, groupes terroristes. L’encyclopédie des acteurs, conflits & violences politiques». Éditions Michalon, Paris 2001(nouvelle editions revue et augmentée). Μτφ.: Μ. Μαλαφέκα, Α΄ τόμος, τυπωθήτω – Γ. Δαρδανός, Α΄ έκδοση Αθήνα 2003.

Balibar É. «La Philosophie de Marx». La Découverte Paris, 1993. Μτφ.: Α. Στυλιανού, Νήσος 1999.

Barbara V. «The Genocide of Brazil’s Indians». New York Times 29/05/2017.

Bellamy Foster J. «Imperialism and “Empire”», στο Mészáros Ι. «Socialism or Barbarism: From the American Century to the Crossroads». Monthly Review Press, New York 2001. Μτφ.: Μ. Kαραγεώργη – Γυφτοδήμου. Προσκήνιο, Αθήνα 2003, σελ. xvii-xxxi.

Белащенко Т. «США: 200 лет   200 войн». Воениздат, Москва 1982.

Белащенко Т. «Армия насилия и разбоя: О вооруж. силах США». Воениздат, Москва 1985.

Blum W. «America’s Deadliest Export: Democracy, The Truth About US Foreign Policy, and Everything Else». Zed Books, London / New York 2013.

Blum W. «Rogue State: A Guide to the World’s Only Superpower». Zed Books, London 2002. Μτφ.: Γ. Καστανάρας, Κανάκη, Αθήνα 2003.

Borah W. «America as Model: The Demographic Impact of European Expansion Upon the Non-European World», in Acts y Memorias, Vol. 3 of XXXV Congreso Internacional de Americanistas, México. México, D. F.: Editorial Libros de México, 1964, pp. 79-87.

Borón A. «América Latina en la geopolítica del imperialismo». Ediciones Luxemburg, Buenos Aires, 2012. (Πρόλογος στην ελληνική έκδοση 2020). Μτφ.: Δ. Κουφοντίνας, Κουκκίδα, Αθήνα 2021.

Braudel F. «Grammaire des civilisations». Flammarion, édition Champ, Paris 1993 (cf. 1963). Μτφ.: Α. Αλεξάκης, ΜΙΕΤ, Αθήνα 2001.

Brown, D. «Bury My Heart at Wounded Knee». Open Road, New York (1970) 2007.

Bulletin of the Atomic Scientists 51 (3) 1995. «Editor’s Note: Dehousing».

Byrd J. A. «The Transit of Empire: Indigenous Critiques of Colonialism». University of Minnesota Press, Minneapolis 2011.

Carew J. «The end of Moorish enlightenment and the beginning of the Colombian Era». Race and Class, 1992 (33) 3: 3-16.

Carew J. «Rape of Paradise: Columbus and the Birth of Racism in the Americas». A&B Books, Brooklyn, New York 1994.

Césaire A. «Discourse on Colonialism» (1955). Trans. J. Pinkham. Monthly Review Press, New York 1972. Στη γαλλική γλώσσα: Présence Africaine, Paris 2011.

Chomsky N. «9-11». Seven Stories Press, New York 2001.

Chomsky N. «Year 501. The Conquest Continues». South End Press, Boston 1993. Μτφ.: Ν. Ράπτης, Τόπος 1994.

Chomsky N., Vltchek A. «On Western Terrorism: From Hiroshima to Drone Warfare». Pluto Press, London 2013. Μτφ.: Χ. Καψάλης, Ψυχογιός, Αθήνα 2014.

Chossudovsky Μ. «The Globalization of War, America’s Long War against Humanity». Global Research Publishers, Montreal 2015. Μτφ.: Μ. Πουλάκου, Δ. Καπράνου. Πιρόγα, Αθήνα 2016.

Churchill W. «A Little Matter of Genocide: Holocaust and Denial in the Americas, 1492 to the Present». City Lights Books, San Francisco 1997.

Churchill W. «Struggle for the Land: Indigenous Resistance to Genocide, Ecocide and Expropriation in Contemporary North America». Monroe, ME: Common Courage Press, 1993.

Congressional Research Service «Instances of Use of United States Armed Forces Abroad, 1798-2020».

Congressional Research Service Reports «Assessing Recent U.S. Airstrikes in the Middle East Under the War Powers Framework». 29.04.2024

Congressional Research Service Reports on the Middle East and the Arab World 2021-2024.

Cribb R. «Genocide in the Non-Western World: Implications for Holocaust Studies», in S. L. B. Jensen (ed.), «Genocide: Cases, Comparisons and Contemporary Debates». Danish Centre for Holocaust and Genocide Studies. Copenhagen 2003, pp. 123-140.

Cronon W., Miles G., Gitlin J. «Under an Open Sky: Rethinking America’s Western Past». Norton, New York 1992.

Davidson B. «Columbus: the bones and blood of racism». Race and Class (33) 3: 17-25.

Davies Ν. «Europe at war 1939-1945: No simple victory». Macmillan, London 2006. Μτφ.: Σ. Αγάπιος, Ιωλκός 2008.

Davis. M. «Late Victorian Holocausts: El Nino Famines and the Making of the Third World». Verso, London 2001.

Derrida J. «Writing and Difference» (1967). Trans. A. Bass, Routledge, London 1978.

Deschner K. «Der Moloch. Eine kritische Geischichte der USA». Heyne, 2002. Μτφ.: Κ. Γουσίδης, Κάκτος, Αθήνα 2006.

Dilke Ch. W. «Greater Britain a record of travel in English-speaking countries during 1866 and 1867». Macmillan, London 1868.

Dobyns H. «Reassessing New World Populations at the Time of Contact». Paper Presented at Institute for Early Contact Studies, University of Florida, Gainesville April 1988.

Dobyns H. «Their Number Become Thinned: Native American Population Dynamics in Eastern North America». Univ of Tennessee Press 1983.

Dower J. «The Violent American Century: War and Terror Since World War II». Haymarket Books, 2017.

Dower J. W. «War Without Mercy: Race and Power in the Pacific War». Faber and Faber, London 1986.

Δρουμπούκη Ά.-Μ. «Ο δρόμος για το Άουσβιτς ξεκινά απ’ το σφαγείο». Books’ Journal 54, Απρίλιος 2015.

Dufour J. «The Worldwide Network of US Military Bases». Global Research 2007/2018.

Dunbar-Ortiz R. «An Indigenous Peoples’ History of the United States». ‎ Beacon Press, Boston 2014.

Eakin E. «Ideas and Trends: All Roads Lead To DC». New York Times, 31.03.2002.

Емельянов Ю. «США – Империя Зла. (Кровавая летопись военных преступлений)». М.: Эксмо, Яуза, 2008.

Engelhardt T. «A Nation Unmade by War (Tomdispatch)». Haymarket Books, 2018.

Engels F. «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους». Μτφρ.: Μ. Γιαταγάνα, Θεμέλιο 1995.

Faulkner N. «A Radical History of the World». Pluto Press, London 2018. Μτφ.: Μ. Τζιαντζή,  Καστανιώτης, Αθήνα 2020.

Fest J. «Hitler. Eine Biographie». Frankfurt am Main, Propyläen 1973. Transl.: R. and C. Winston. Vintage Books, New York 1975.

Finkelstein N. «Image and Reality of the Israel-Palestine Conflict». Verso 1995.

Fixico D. «When Native Americans Were Slaughtered in the Name of ‘Civilization». History, 11.07. 2023.   (https://www.history.com/news/native-americans-genocide-united-states)

Frank R. «The Bomb’s Long Aftermath». Wartime Magazine (61): 16–21, 2013.

Frederickson G. «White Supremacy». Oxford University Press, New York: 1982.

Γαλανόπουλος Κ. «Ο Μαρξ και οι Ινδιάνοι. Από τη φιλοσοφική ανθρωπολογία στην εμπειρική εθνολογία». Κρίση τ. 8, 2020, σ. 43-66.

Grann D. «Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the F.B.I». Random House, New York 2017.

Green D., Branford S. «Faces of Latin America». Fourth Edition. Monthly Review, New York 2013.

Grenier J. «The First Way of War: American War Making on the Frontier, 1607-1814». Cambridge University Press, New York 2005.

Hardt M., Negri A. «Empire». Harvard University Press, Cambridge, MA 2000. Μτφ.: Ν. Καλαϊτζής, Scripta 2002.

Harvey D. «The New Imperialism». Oxford University Press, New York 2003, 2005. Μτφ.: Ε. Αστερίου, Καστανιώτης, Αθήνα 2006.

Hegel G. W. F. «Ο Λόγος στην ιστορία. Εισαγωγή στη φιλοσοφία της ιστορίας». Μτφ.: Π. Θανασάς, Μεταίχμιο 2005.

Herman E. S., Chomsky N. «Manufacturing Consent: The Political Economy of the Mass Media». Pantheon Books, 1988.

Herman E. S., Chomsky N. «The Political Economy of Human Rights, Volume I: The Washington Connection and Third World Fascism». Black Rose Books Ltd., 1979.

Hitler A. «Hitler’s Table Talk, 1941–1944». Τrans.: N. Cameron, R. Stevens, H. R. Trevor-Roper (eds). Enigma Books, New York 2008.

Ho V. «Native American Death Rates Soar as Most People Are Living Longer». Seattle Post-Intelligencer, 11/03/ 2009.

Hobsbawm E. «The Age of Capital: 1848–1875». Weidenfeld & Nicolson. London, 1976. Μτφ.: Δ. Κούρτοβικ. Μ.Ι.Ε.Τ., Αθήνα 1994.

Höfer B., Dieterich H., Meyer K. «Das fünfhundertjährige Reich: Emanzipation und lateinamerikanische Identität: 1492 – 1992». Medico International, 1990.

Hoig S. «The Sand Creek Massacre». University of Oklahoma Press, 1961.

Jackson H. «Century of Dishonor» (1881). Ross and Haines Inc, Minneapolis 1964.

Jennings F. «The Invasion of America: Indians, Colonialism, and the Cant of Conquest». Chapel Hill University of North Carolina Press 1975.

Johnson C. «Blowback; The Costs and Consequences of American Empire». Holt McDougal 2004.

Johnson C. «Nemesis: the last days of the American Republic». Holt, New York 2006.

Kakel C. «The American West and the Nazi East: A Comparative and Interpretive Perspective». Palgrave Macmillan, London 2011.

Kershaw I. «Fateful Choices: Ten Decisions That Changed the World, 1940–1941».  The Penguin Press, New York, 2007. Μτφ.: Ν. Μαστρακούλης, Πατάκης 2008.

Kershaw I. «Hitler 1936–1945: Nemesis». W.W. Norton, New York 2000. Μτφ.: Γ. Κονδύλης, Σ. Ροζάνης, Μεταίχμιο 2016.

Koning H. «Columbus: His Enterprise». Monthly Review Press, New York 1976.

Koning H. «The Conquest of America: How The Indian Nations Lost Their Continent». Monthly Review Press, New York, 1993.

Kovalik D. «The Plot to Attack Iran: How the CIA and the Deep State Have Conspired to Vilify Iran». Skyhorse, 2018. (a)

Kovalik D. «The Plot to Control the World: How the US Spent Billions to Change the Outcome of Elections Around the World». Hot Books 2018. (b)

Kovalik D. «The Plot to Scapegoat Russia: How the CIA and the Deep State Have Conspired to Vilify Putin». Skyhorse, 2017.

Kushi S., Toft M. D. «Introducing the Military Intervention Project: A New Dataset on US Military Interventions, 1776–2019». Journal of Conflict Resolution 08.08.2022.

Las Casas (Bartolomé de). «Très brève relation de la destruction des Indes» (1552). La Découverte, Paris 1996. Μτφ.: Π. Μαξίμου, Στοχαστής 2003.

Locke J. «Second Treatise of Government» (1689). Hackett Publishing Company, Inc. 1980. Μτφ.: Π. Κιτρομηλίδης, Πόλις 2010.

Losurdo D. «Il linguaggio dell’ Impero. Lessico dell’ideologia americana». Gius. Laterza & Figli, Roma-Bari 2007. Μτφ.: Α. Μπουλούμπαση, Α/συνεχεια, Αθήνα 2010.

Losurdo D. «La lotta di classe. Una storia politica e filosofica». Gius. Laterza & Figli 2013. Μτφ.: Α. Μπουλούμπαση, Α/συνεχεια, Αθήνα 2014.

Losurdo D. «Liberalism A Counter-History». Μτφρ.: G. Elliott, Verso Books, London-New York 2011 (2006).

Lucas J. «US Has Killed More Than 20 Million People in 37 “Victim Nations” Since World War II». Popular Resistance and Global Research 2015.

Madley B. «An American Genocide: The United States and the California Indian Catastrophe, 1846-1873». Yale University Press, New Haven 2016.

Marx K. «Kapital. Kritik der politischen Ökonomie» (1867). Μτφ. Π. Μαυρομμάτη, τ. 1, Σύγχρονη Εποχή 1978, Μτφ. Θ. Γκιούρα, τ. 1, ΚΨΜ 2016.

Marx K. «The Ethnological Notebooks of Karl Marx». Van Gorcum & C.B.V., Netherlands 1974.

Meilinger P. S. «The B-29 Air Campaign against Japan». In Dennis P. (ed.) «1945: War and Peace in the Pacific: Selected Essays». Australian War Memorial, Canberra Australia 1999.

Morgan E. «American Slavery, American Freedom: The Ordeal of Colonial Virginia». W. W. Norton & Co Inc, New York   1975.

Nabokov P. «Native American Testimony: A Chronicle of Indian-White Relations from Prophecy to the Present». Penguin Books, 1991.

Pac R., et al. «Le Livre noir du capitalism». Le Temps des cerises, 1998. Μτφ.: Α. Φιλιππάτος, Λιβάνης, Αθήνα 2002, σ. 574-580.

Parenti M. «The Terrorism Trap: September 11 and Beyond». City Lights Books, San Francisco 2002.

Parenti M. «The Face of Imperialism». Paradigm Publishers, Boulder, Colo 2011.

Pilger J. «The New Rulers of the World». Verso, London Updated edition 2003.

Rich N. «Hitler’s Foreign Policy», in Gordon Martel (ed.), «The Origins of the Second World War Reconsidered: The A.J.P. Taylor Debate After Twenty-Five Years». MA: Allen & Unwin, Boston, London 1986, pp. 119–136.

Rosier P. «Serving Their Country: American Indian Politics and Patriotism in the Twentieth Century». Cambridge, Mass.:  Harvard University Press, 2009.

Saentz R. «A New Book Targets Racism – in Mexico». San Antonio Express News 19/11/2016.

Science Nordic. «The Anglo-Saxons were worse than the Vikings». 15.12.2018.

Smith A. «The Wealth of Nations» [1776]. 2 vols, ed. E.R.A. Seligman, London, Dent. 1910.

Smith D. M. «Counting the Dead: Estimating the Loss of Life in the Indigenous Holocaust, 1492-Present». Native American Symposium, 12th, 2017. Southeastern Oklahoma State University 2018.

Smith W. D. «The Ideological Origins of Nazi Imperialism». Oxford University Press, New York 1986.

Stannard D. «American Holocaust: Columbus and the Conquest of the New World». Oxford University Press, New York 1992.

Statista «Black and slave population in the United States 1790-1880». 04.07.2024

Swanson D. «A New Estimate of the Hawaiian Population for 1778, the Year of First European Contact». Paper presented at University of Hawaii, February 2015 cited in Goo.

Swanson D. «U.S. wars and hostile actions: a list». 2020

Thornton R. «American Indian Holocaust and Survival: A Population History since 1492». Norman: University of Oklahoma Press, 1987.

Thornton R. «Population of Native North Americans», in «A Population History of North America», ed. Michael R. Haines and Richard H. Steckel. Cambridge: Cambridge University Press, 2000.

Тимохин, П.П. «Военно-силовая политика США». Москва: Воениздат 1987.

Tirman J. «The Deaths of Others: The Fate of Civilians in America’s Wars». Oxford University Press, 2011.

Тоland J. «Adolf Hitler». Ballantine Books, New York 1981.

Todorov T. «La Conquête de l’Amérique: la question de l’autre». Le Seuil, Paris 1982. Μτφ.: Κ. Καψαμπέλη, Νήσος, Αθήνα 2004.

Τροβά Ε. «Οκτωβριανή επανάσταση και μεταρρύθμιση του ρώσικου αλφαβήτου: παρεμβαίνοντας κανονιστικά στα δομικά στοιχεία του λόγου». Διεθνές συνέδριο «Τέχνη και Ιδεολογία: 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση». Πάντειο Πανεπιστήμιο 3-4 Νοεμβρίου 2017.

  1. S. Census Bureau 2020 [DEC Redistricting Data (PL 94-171)].

U.S. Census Bureau «Indian Population of the United States and Alaska, 1910». Washington, D.C.: U.S. Government Printing Office, 1915.

Valentino B. A. «Final Solutions: Mass Killing and Genocide in the 20th Century». Cornell University Press, USA 2005.

Van Every D. «Disinherited: The Lost Birthright of the American Indian». William Morrow & Co., New York 1976.

Vicens A. «Native Americans Get Shot by Cops at an Astonishing Rate». Mother Jones, 15/07/2015.

Vine D. «The United States of war: a global history of America’s endless conflicts, from Columbus to the Islamic State». University of California Press 2020.

Williams S. R. (& Pamela Williams Adelman). «Riding The Nightmare: Women And Witchcraft From The Old World To Colonial Salem». Harper Collins: New York (1978) 1992.

Williams W. L. «The Spirit and the Flesh: Sexual Diversity in American Indian Culture». Beacon Press, Boston 1986.

Wilson J. «The Earth Shall Weep: A History of Native America». Grove Press, New York 1998.

Young R. «Postcolonialism: An Historical Introduction». Blackwell Publishing Ltd., Oxford 2001. Μτφ.: Γ. Δεμερτζίδης, Πατάκης 2007.

Yenne B. «Indian Wars: The Campaign for the American West». Westholme, Yardley 2005.

Ziegler L. «Amerikanismus» σε ‘‘Weltwirtschaftliches Archiv’’ 23, 1926, pp. 69-89.

Zinn H. «A People’s History of the United States: 1492-present» (3rd ed.). Harper Collins, 2003. Μτφ.: Θ. Καλύβας, Αιώρα, 3η συμπληρ. έκδοση Μάιος 2009.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου