Μια εγκληματική «απελευθέρωση»
Είναι δυνατόν να λειτουργεί ένα λούνα παρκ με χαλασμένα παιχνίδια/μηχανήματα; Φυσικά και είναι, αφού εδώ και χρόνια έχει καταργηθεί κάθε προέλεγχος στη λειτουργία τέτοιων επιχειρήσεων. Για την ακρίβεια, για τη λειτουργία καμιάς επιχείρησης δεν υφίσταται πλέον προληπτικός έλεγχος: από τα υπαίθρια λούνα παρκ, τους παιδότοπους, μέχρι τα εστιατόρια, αλλά και τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις...
Είναι κι αυτό αποτέλεσμα της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της επιχειρηματικότητας, η οποία υλοποιήθηκε στη διάρκεια των μνημονίων με νόμο του Χατζηδάκη.
Πριν από αυτόν τον νόμο κάθε επιχείρηση για να ανοίξει ζητούσε άδεια από μια σειρά υπηρεσίες των υπουργείων Βιομηχανίας, Υγείας, Περιβάλλοντος, από τους δήμους...
Στη λογική της «απλοποίησης» όλες αυτές οι προληπτικές αδειοδοτήσεις καταργήθηκαν και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας μπορεί απλά να καταθέτει μια γνωστοποίηση ηλεκτρονικά, όπου δηλώνει υπεύθυνα ότι έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις και πιστοποιήσεις, τις οποίες θεωρητικά έχει ελέγξει ένας ιδιώτης μηχανικός ή μηχανολόγος ή επιστήμονας τροφίμων κ.λπ., ανάλογα με το είδος της επιχείρησης. Η «γνωστοποίηση» σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει αντικαταστήσει τη διαδικασία αδειοδότησης, που για χρόνια επικρινόταν ως επιστέγασμα της κρατικής γραφειοκρατίας και «μάστιγα της επιχειρηματικότητας».
Εκ των υστέρων, οι υπηρεσίες του κράτους, της περιφέρειας, του δήμου θα πρέπει να κάνουν τους ελέγχους που αναλογούν σε καθεμιά. Αλλά και αυτοί οι έλεγχοι δεν απαιτεί η νομοθεσία να γίνουν σε συγκεκριμένο χρόνο.
Αρα, για να επανέλθω και να απαντήσω στο αρχικό ερώτημα:
Μπορεί ένας «κακός» επιχειρηματίας να λειτουργεί μια «προβληματική» έως εγκληματική εγκατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει ελεγχθεί από πουθενά; Φυσικά και μπορεί, και ας πέφτουν από τα σύννεφα τα ΜΜΕ που εξαντλούν το «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ τους στο πινγκ πονγκ ευθυνών μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και Αυτοδιοίκησης! Και όλο αυτό είναι μια νόμιμη διαδικασία, όπως την έχει επιβάλει νόμος του κράτους, που έγινε καθ' υπόδειξη της περίφημης «εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ» και της τρόικας, την οποία δυστυχώς πολλοί από όλο το φάσμα της πολιτικής θεωρούσαν επιβεβλημένη (και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επίσης).Και όπως αποδεικνύεται -ανεξάρτητα αν το υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Θεοδωρικάκου προσπαθεί να το παίξει Πόντιος Πιλάτος και ρίχνει τις ευθύνες στον δήμο- για ακόμη μία φορά, η μνημονιακή πολιτική της «απελευθέρωσης της αγοράς» είναι εγκληματική, μεταφορικά και κυριολεκτικά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου