Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, πέντε Φορείς του νησιού απηύθηναν σύντομη επιστολή στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό πάρα πολλών κατοίκων της Τήνου. Μόλις πριν τρεις εβδομάδες ήρθε η πολυαναμενόμενη απάντηση, από τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας, η οποία δυστυχώς εντείνει την αγωνία όλων μας.
Την Τρίτη 20 Αυγούστου στις 20:00, στην κατάμεστη Μοσχούλα (Χώρα Τήνου), παρουσιάσαμε τις απόψεις και τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα, δεχθήκαμε τις ερωτήσεις και παρατηρήσεις των πολιτών και με αυτές θα σχεδιάσουμε τις επόμενές μας κινήσεις – όλοι μαζί οι Φορείς και οι κάτοικοι του νησιού. Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Πρασίνου», ο περιβαλλοντικός και πολιτιστικός σύλλογος «Αμπασάδα», η Κοιν.Σ.Επ. «Το Μπατίκι» και η Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», με την υποστήριξη του «Δικτύου για Βιώσιμες Κυκλάδες».
- Πώς λειτουργεί ο υδρολογικός κύκλος;
- Πόσοι υδροφόροι ορίζοντες υπάρχουν στην Τήνο, πώς σχηματίστηκαν, πώς αδειάζουν και πώς ξαναγεμίζουν;
- Πώς ξεραίνονται οι πηγές και τα πηγάδια, πόσο ρόλο παίζει σε αυτό τελικά η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας που διανύουμε και πόσο άλλοι παράγοντες;
- Γιατί εκατοντάδες δέντρα «πεθαίνουν όρθια»;
- Πώς μπορούμε να μειώσουμε το συνολικό πρόβλημα της λειψυδρίας, ειδικά στο νησί μας, και να βελτιώσουμε την κατάσταση;
- Πόση και πού είναι η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού;
- Τι καθορίζει μια άδεια γεώτρησης και πώς τελικά αποφασίζει η υπηρεσία να τη δώσει ή όχι (μέχρι σήμερα);
- Πόσες άδειες γεώτρησης δόθηκαν από το 2022 στην Τήνο;
- Πως λειτουργεί η λήψη νερού σε μια γεώτρηση και γιατί υπάρχει όριο σε αυτήν;
- Πώς καθορίζεται το βάθος μιας γεώτρησης και γιατί;
- Πώς και τι ελέγχεται; Γνωρίζει τελικά η αρμόδια υπηρεσία την πραγματική ποσότητα λήψης νερού από κάθε γεώτρηση;
- Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιωτών/χρηστών μιας γεώτρησης και γιατί;
- Υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι υδροφόροι ορίζοντες του νησιού;
Η επόμενη εκδήλωση για το Νερό, θα προσπαθήσουμε να γίνει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, με τη μορφή Ημερίδας. Εκεί, θα συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες και θα κληθούν επίσης οι αρμόδιες Αρχές, προκειμένου να προχωρήσουμε σε άμεσες λύσεις.
ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ της εκδήλωσης:
Η παρατεταμένη λειψυδρία έχει επηρεάσει την παραγωγή της φημισμένης Πατάτας Νάξου Π.Γ.Ε. καθώς ήταν φέτος κατά πολύ μειωμένη. Μάλιστα το προϊόν δεν θα καλλιεργηθεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο όπως γινόταν συνήθως, ενώ από τον Οκτώβριο δεν θα υπάρχει στα ράφια…
Μιλώντας στην κάμερα του Alpha, ο πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης δήλωσε πως «εδώ στην περιοχή, όλα τα πηγάδια είναι ξερά. Όσα έχουν νερό, ένα ή δύο μέτρα είναι υφάλμυρο. Αυτό σημαίνει θάλασσα. Δεν μπορούν να ποτίσουν».
Τα αποθέματα πατάτας σύμφωνα με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού, εξαντλούνται με γοργό ρυθμό.
Ο διαχειριστή πατάτας της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Βενιέρης, ανέφερε πως «με τα τωρινά δεδομένα και με τα αποθέματα που έχουμε αυτήν τη στιγμή, θα επαρκέσουν για να τροφοδοτήσουν της μεγάλες αλυσίδες οριακά, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Από Οκτώβριο και μετά υπολογίζουμε ότι δεν θα υπάρχει πατάτα Νάξου στην αγορά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου