13 Αυγούστου 2024

Τόμι Ρόμπινσον: Ακολούθησε το χρήμα - Του Άρη Χατζηστεφάνου

O Τόμι Ρόμπινσον μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Parliament Square στο Λονδίνο, 2019

 
 
Άρης Χατζηστεφάνου | Εφημερίδα των Συντακτών


Eνώ μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο σκιαγραφούσαν το προφίλ του ανθρώπου που θεωρείται ιθύνων νους των φασιστικών πογκρόμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, λιγότεροι θυμήθηκαν ότι πίσω από τον Τόμι Ρόμπινσον κρύβεται και ένα δαιδαλώδες δίκτυο αμερικανικών think tanks και εκατομμυριούχων επενδυτών. Πολύ λιγότεροι, μάλιστα, εξήγησαν ότι οι ίδιοι χορηγοί επιχειρούν εδώ και δεκαετίες να καθορίσουν την αντίληψή μας για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Νέα Υόρκη

Tα social media και οι Ρώσοι, οι δύο συνήθεις ύποπτοι των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, επιστρατεύτηκαν για άλλη μια φορά προκειμένου να δικαιολογήσουν την τεράστια απήχηση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια ο Τόμι Ρόμπινσον, o ακροδεξιός «ακτιβιστής» που έχει συμμετάσχει στις γνωστότερες φασιστικές οργανώσεις της Βρετανίας. Οι σχετικές κατηγορίες έχουν ορισμένη βάση, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτούργησαν σαν επιταχυντής στη διάδοση της αντιμεταναστευτικής ρητορικής του Ρόμπινσον, ο οποίος έχει φανατικούς ακολούθους και στη Ρωσία. Η σχετική συζήτηση όμως αγνοεί προκλητικά τον ελέφαντα στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι ο Ρόμπινσον πληρώνεται αδρά εδώ και χρόνια από αμερικανικές οργανώσεις.

Το 2018 μεγάλη έρευνα της εφημερίδας Guardian αποκάλυψε πέντε βασικές πηγές χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ: το think tank Middle East Forum (MEF) πρόσφερε 60.000 δολάρια για δικαστικά έξοδα και τη διοργάνωση συγκεντρώσεων υποστήριξης του Ρόμπινσον, ενώ ο μεγιστάνας εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Ρόμπερτ Σίλμαν του πρόσφερε μισθό 5.000 στερλινών τον μήνα για να γράφει στο ακροδεξιό, συνωμοσιολογικό περιοδικό Rebel Media. Παράλληλα τα think tanks Gatestone στη Νέα Υόρκη και David Horowitz Freedom Center (DHFC) είχαν αναλάβει εργολαβικά την προώθηση του Ρόμπινσον σε μέσα ενημέρωσης ενώ τον έφερναν σε επαφή με Αμερικανούς πολιτικούς.

Όλες αυτές οι οργανώσεις ανήκουν στο λεγόμενα «αντι-τζιχαντιστικό κίνημα», μια ομπρέλα ρατσιστικών, ισλαμοφοβικών ομάδων, που υποστηρίζει ότι το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά ιδεολογία η οποία απειλεί την ύπαρξη του δυτικού πολιτισμού. Οι περισσότερες ομάδες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον σκληρό, τραμπικό πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Η λιγότερο προφανής ομοιότητα ήταν ότι οι σημαντικότεροι χρηματοδότες του Ρόμπινσον ήταν ιδρύματα που είχαν δημιουργηθεί με σχεδόν αποκλειστικό στόχο να υποστηρίζουν το κράτος του Ισραήλ. «Γιατί φιλοϊσραηλινές οργανώσεις των ΗΠΑ πριμοδοτούν έναν Βρετανό, ακροδεξιό αντι-μουσουλμάνο εξτρεμιστή;» αναρωτιόταν πριν από μερικά χρόνια η ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel, σημειώνοντας ότι ο Ρόμπινσον «δεν είναι απλώς ένας προβοκάτορας, αλλά μία από τις σημαντικότερες δυνάμεις που φέρνουν εξτρεμιστικές μορφές μίσους και μισαλλοδοξίας από το περιθώριο στο προσκήνιο».

O ιδρυτής του MEF, ο νεοσυντηρητικός Ντάνιελ Πάιπς, έχει επίσης δημιουργήσει τη μακαρθική οργάνωση Campus Watch, η οποία στοχοποιεί Αμερικανούς φοιτητές και καθηγητές πανεπιστημίου που ασκούν κριτική στο Ισραήλ, ενώ βρίσκεται πίσω και από το λεγόμενο Σχέδιο για τη Νίκη του Ισραήλ (Israel Victory Project), το οποίο πρεσβεύει την ανάγκη στρατιωτικής εξόντωσης των Παλαιστινίων με στόχο να δοθούν τα εδάφη τους στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία.

Όπως εξηγούσαν οι Times of Israel, «τόσο το MEF όσο και το Gatestone χρηματοδοτούνται από τη Νίνα Ρόσενγουντ, μια αυτοαποκαλούμενη “ένθερμη σιωνίστρια” και Αμερικανοεβραία φιλάνθρωπο, η οποία είναι συμπρόεδρος της (εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων) American Securities Management».

Από την πλευρά του ο Ρόμπερτ Σίλμαν συμμετέχει στα διοικητικά συμβούλια της οργάνωσης Φίλοι Των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (FIDF), του Εβραϊκού Ιδρύματος για τους Ενάρετους (JFR) και του Κέντρου Ελευθερίας David Horowitz. Παρά το γεγονός ότι το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ επιχειρεί κατά διαστήματα να κρατήσει αποστάσεις από τις συγκεκριμένες εξτρεμιστικές οργανώσεις, οι οποίες χρηματοδοτούν και άλλα νεοφασιστικά κόμματα στην Ευρώπη, όπως το ολλανδικό Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς, οι δρόμοι τους είναι συχνότερα παράλληλοι παρά αποκλίνοντες.

Εξίσου ενοχλητικό για τη διεθνή εικόνα του Ισραήλ είναι και το γεγονός ότι ο Ρόμπινσον δηλώνει σιωνιστής και σε κάθε ευκαιρία παρελαύνει κρατώντας ισραηλινές σημαίες. Σε πρόσφατη αποστολή του στο Ισραήλ, μάλιστα, επισκέφθηκε παράνομους εποικισμούς και φωτογραφήθηκε επάνω σε άρματα μάχης του IDF.

Παρά το γεγονός ότι ο πυρήνας των χορηγών του Ρόμπινσον φαντάζει εξτρεμιστικός, ακόμη και για τα δεδομένα του Τραμπ, ο ίδιος απολαμβάνει την έμμεση αλλά καθόλου αμελητέα στήριξη και της «mainstream» αμερικανικής Ακροδεξιάς. Ο Βρετανός προβοκάτορας είδε τον αριθμό των ακολούθων του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γιγαντώνεται και να φτάνει το ένα εκατομμύριο μόνο στο Facebook, όταν εμφανίστηκε στο αμερικανικό δίκτυο Fox News του Ρούμπερτ Μέρντοχ, προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Τάκερ Κάρλσον. Στη συνέχεια, αρκετές πλατφόρμες, όπως το Twitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς του, καθώς ο φιλοναζιστικός του λόγος παραβίαζε τους κανόνες τους, μέχρι τη στιγμή που ο Ελον Μασκ αγόρασε το Twitter και ενεργοποίησε και «νομιμοποίησε» και πάλι τον λογαριασμό του.

Σήμερα, ο δεσμός του Ρόμπινσον με την αμερικανική Άκρα Δεξιά είναι τόσο ισχυρός ώστε σειρά ερευνών από ιδρύματα, όπως το Institute for Strategic Dialogue, έδειξαν ότι στο ίντερνετ λαμβάνει περισσότερη στήριξη από Αμερικανούς χρήστες παρά από Βρετανούς.

Σε άλλες περιπτώσεις, τέτοιου είδους στήριξη θα θεωρούνταν απροκάλυπτη παρέμβαση ξένων χωρών στα εσωτερικά του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο την πρόκληση αναταραχής και την κατάλυση της δημοκρατίας. Όταν όμως οι παρεμβάσεις έχουν αμερικανική και ισραηλινή σφραγίδα, φαίνεται ότι τα σχόλια στον βρετανικό Τύπο είναι πιο μετρημένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου