10 Αυγούστου 2024

ΟΗΕ: Έγκλημα πολέμου η λιμοκτονία αμάχων στη Γάζα

UNSPLASH EMAD EL BYED
Συγκλονισμένος από τις δηλώσεις του ακροδεξιού ισραηλινού υπουργού Σμόριτς, δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι «συγκλονισμένος» από τις δηλώσεις του Ισραηλινού ακροδεξιού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς για τον λιμό στη Γάζα, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

«Ο Φόλκερ Τουρκ έχει συγκλονιστεί από τις δηλώσεις του υπουργού, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν δικαιολογημένο και ηθικό να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα ώστε να απελευθερωθούν οι όμηροι», είπε ο εκπρόσωπός του, Τζέρεμι Λόρενς, απαντώντας σε δημοσιογράφο στην τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπεζαλέλ Σμότριτς είχε βρεθεί σε μία διάσκεψη για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είχε κάνει την αδιανόητη δήλωση: «Κανείς δεν θα μας αφήσει να αφήσουμε δύο εκατομμύρια ανθρώπους να πεθάνουν από την πείνα, αν και ίσως αυτό να ήταν δικαιολογημένο και ηθικό προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται εκεί αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου».

Ο Ύπατος Αρμοστής «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις δηλώσεις αυτές, που παρακινούν επίσης στο μίσος εναντίον αθώων αμάχων», είπε ο Λόρενς, υπογραμμίζοντας πως «η λιμοκτονία αμάχων ως μέθοδος πολέμου είναι έγκλημα πολέμου». «Η δημόσια αυτή δήλωση κινδυνεύει να παρακινήσει στο να διαπραχθούν και άλλα ειδεχθή εγκλήματα», επέμεινε.

Ο εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «τέτοιες δηλώσεις, ιδιαίτερα δημόσιων εκπροσώπων, πρέπει να σταματήσουν αμέσως» και «πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας», κατά πρώτον από το εν λόγω κράτος. «Είναι ως εκ τούτου μια άμεση έκκληση στις ισραηλινές αρχές να παρακολουθήσουν αυτού του είδους τη συμπεριφορά (…) Είναι το πρώτο στάδιο. Είναι ευθύνη των Ισραηλινών», είπε ο Λόρενς.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, η ανθρωπιστική κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα παραμένει ολέθρια, με την πλειονότητα σχεδόν των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων να έχουν εκτοπιστεί και να υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων.

«Επαναλαμβάνουμε αυτό που έχουμε πει πολλές φορές, ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός, όλοι οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να μπορεί να εισέλθει στη Γάζα», κατέληξε ο Λόρενς.

Πηγή: www.rosa.gr

- ΔΙΑΒΑΣΤΕ επίσης:

🔴 Νέα σφαγή με 100 νεκρούς παλαιστίνιους από βομβαρδισμό του Ισραήλ 

🔴 Βίντεο με Ισραηλινούς στρατιώτες να κακοποιούν σεξουαλικά Παλαιστίνιο κρατούμενο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου