10 Αυγούστου 2024

Οι προστατευόμενες αμμοθίνες του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς... «πίστα» για 4x4! (ΕΙΚΟΝΕΣ)


«Πίστα» για 4x4 οι αμμοθίνες Κοτυχίου-Στροφυλιάς

Παρέμβαση τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προστασία του οικοσυστήματος

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, οι προστατευόμενες αμμοθίνες στην παραλιακή ζώνη της Καλογριάς έχουν μετατραπεί σε «πίστα» όπου κινούνται ανεξέλεγκτα μηχανοκίνητα οχήματα όπως αγροτικά και τζιπ 4x4. 

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως η μετακίνηση των οχημάτων αυτών, πολλά από τα οποία δεν φέρουν πινακίδες ή άλλα διακριτικά, είναι συστηματική, όπως μαρτυρούν και τα "χνάρια" που αφήνουν στις παραλίες Καλογριά, Σαμαραίικα, Φάλαρη και Κουνουπελάκι που βρίσκονται εντός του Εθνικού Πάρκου Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Αξίζει να σημειωθεί πως το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς είναι μία πολλαπλώς προστατευόμενη περιοχή, καθώς αποτελεί υγρότοπο Ramsar, περιοχή NATURA 2000, Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και ενδιαίτημα αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η δραστηριότητα πιθανώς προωθείται με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση. Όπως φαίνεται από φωτογραφίες και βίντεο κατοίκων, οι επεμβάσεις έχουν σαν αποτέλεσμα την ισοπέδωση της παραλίας, την καταστροφή της βλάστησης στα σημεία που κινούνται τα οχήματα και την υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος της προστατευόμενης περιοχής.

2024 07 Kotychi Ammothines Mixanokinita 3

Η ελληνική νομοθεσία απαγορεύει την κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων εκτός οδικού δικτύου σε οικολογικά ευαίσθητες εκτάσεις, όπως είναι ο αιγιαλός, οι αμμοθίνες και οι οικότοποι προτεραιότητας του παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ ενώ -βάσει όσων ορίζει ο ίδιος νόμος (ν. 3937/2011 αρ. 20§8)- τα σημεία από όπου φαίνονται να διέρχονται τα οχήματα αποτελούν μέρος της κρίσιμης παράκτιας ζώνης που συμβάλλει στην προστασία των ακτών από τη διάβρωση και άρα προστατεύεται -όπως προστατεύεται και η χαρακτηριστική βιοποικιλότητα των εκτάσεων αυτών.

Παρά τις καταγγελίες και την εύκολα βεβαιούμενη παρανομία, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση των αρχών για την προστασία του προστατευόμενου οικοσυστήματος. Μάλιστα, όπως μας ενημέρωσε κάτοικος της περιοχής, ακόμα και μετά το δημοσίευμα, οι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνεχίζονται κανονικά.

2024 07 Kotychi Ammothines Mixanokinita  2024 07 Kotychi Ammothines Mixanokinita 2

Με επιστολή τους, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, ο ΑΡΧΕΛΩΝ και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης απεύθυναν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις, καθώς βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον της θερινής περιόδου και άρα είναι πολύ πιθανό αντίστοιχα φαινόμενα να επαναληφθούν στο επόμενο διάστημα.

 Δείτε την επιστολή των οργανώσεων ΕΔΩ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου