04 Αυγούστου 2024

Πώς μαθαίνουμε για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών από τον Ρουβίκωνα μέσω... ισπανικής εφημερίδας, της γνωστής El Pais (ΦΩΤΟς)

Επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών από τον Ρουβίκωνα...μέσω Ισπανίας (φωτορεπορτάζ)

 

Αναδημοσίευση από 2020mag


Η Ελ Παΐς παρακολούθησε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών του Ρουβίκωνα, με την Αθηνά Φάσσα να κάνει ένα υπέροχο φωτορεπορτάζ και να μας παραχωρεί τις φωτογραφίες που τράβηξε. Αν θέλετε να δείτε τις ημέρες μιας εθελοντικής ομάδας δασοπυρόσβεσης, συνεχίστε παρακάτω!

Με ένα άρθρο αφιερωμένο στη δράση του Ρουβίκωνα, η ισπανική Ελ Παΐς παρακολουθεί μια κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς. Με μια διαφορά: Εμείς έχουμε περισσότερες φωτογραφίες στη διάθεσή μας!

Το αφιέρωμα της Ελ Παΐς ξεκινά από το οξύμωρο σχήμα για τον ελληνικό αναρχικό χώρο πως αντί να χρησιμοποιούν μολότοφ, σβήνουν πυρκαγιές.

Στην συνέχεια η ισπανική εφημερίδα εξηγεί πως συλλογικότητες του αναρχικού χώρου - αναφέρεται στον πληθυντικό και σωστά γιατί παρουσιάζουν και την Ομάδα Δασικών Επιχειρήσεων – ρίχνονται στη μάχη κατά των πυρκαγιών και συγκεκριμένα των δασικών πυρκαγιών.

Η αύξηση στις δασικές πυρκαγιές είναι απότοκο της κλιματικής αλλαγής και το δημοσίευμα αναφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αποφασίζει να σταθεί στις εθελοντικές πυροσβεστικές ομάδες όπως του Ρουβίκωνα.

Αυτόνομες ομάδες δασοπυρόσβεσης

Σε ένα καλοκαίρι που ευτυχώς έχει πάει καλύτερα από τις περισινές καταστροφικές πυρκαγιές, η Ελ Παΐς συναντά τους γνώριμους σε εμάς Γιάννη και Άκη για μια από τις συνήθεις περιπολίες τους.

Το πρώτο μέλημα είναι ο τεχνικός έλεγχος του εξοπλισμού: Μπότες, κράνη, γάντια, μάσκες, να ελέγξουν πως οι μάνικες και οι δεξαμενές είναι σε καλή κατάσταση.

Στην συνέχεια τους ακολουθούν σε μια κατάφυτη περιοχή έξω από την Κόρινθο όπου βρίσκουν μια πυρκαγιά στα πρώτα στάδιά της και την «πλακώνουν», πριν αυτή εξελιχθεί. Η περιπολία κρίνεται ήδη επιτυχημένη.

Άμεση κατάσβεση πυρκαγιάς από τους κατοίκους

«Παλαιότερα, όταν υπήρχαν πυρκαγιές, τις έσβηνε όλο το χωριό, θέλουμε να ξαναγίνει έτσι μέσα από την αυτοοργάνωση», λέει ο Γιώργος Καλαϊτζίδης στην Ελ Παΐς. Θυμίζει την λογική της Κερατέας, του Λαυρίου και άλλων απομακρυσμένων από το κέντρο της Αθήνας περιοχών που οι κάτοικοι μαθημένοι στην απουσία του κράτους έσωζαν μόνοι τα σπίτια τους και την γειτονιά τους από τις φλόγες.

Ο Ρουβίκωνας σκοπεύει να αγοράσει ένα τρίτο όχημα μέσω δωρεών και να επεκτείνει το δίκτυο των εθελοντών σε όλη τη χώρα. Ο Καλαϊτζίδης είναι ξεκάθαρος: «Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στις πυρκαγιές, αλλά και σε όλες τις άλλες αδικίες. Αν δεν το κάνουμε μαζί, δεν θα το κάνει κανείς άλλος».

Ευχαριστούμε την Αθηνά Φάσσα για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών, κάποιες από τις οποίες δημοσιεύθηκαν και στο δημοσίευμα της Ελ Παΐς.

Η πρώτη φορά που καταφθάνουμε πρώτοι σε πυρκαγιά και την σβήνουμε πριν εξελιχθεί

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για εμάς, είναι η πρώτη φορά που φτάνουμε πρώτοι και καταφέρνουμε να σβήσουμε χωρίς βοήθεια μια πυρκαγιά που διαφορετικά θα μπορούσε να απανθρακώσει ένα ολόκληρο δάσος», λέει ο Γιώργος Καλαϊτζίδης.

Αφού το δημοσίευμα εξηγεί το πλαίσιο δράσης του Ρουβίκωνα, εισβολή σε εταιρείες που κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ανάρτηση πανό σε πρεσβείες για να δείξει τη διεθνιστική αλληλεγγύη ή την αιφνιδιαστική επίσκεψη σε έναν ογκολόγο που ζητούσε δωροδοκίες από τους ασθενείς του στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Κάνει γνωστό στους αναγνώστε πως οι ενέργειες οδηγούν σε συλλήψεις ή σε διώξεις. «Έτσι, όταν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 25.000 ευρώ, έπρεπε να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση αν θα τα ξοδέψουμε για πρόστιμα, δικηγόρους και αποφυγή της φυλακής ή για να αγοράσουμε οχήματα για τους εθελοντές πυροσβέστες», εξηγεί ο Καλαϊτζίδης. Με το δημοσίευμα τα εξηγεί πως επέλεξαν να δημιουργήσουν το τμήμα δασοπυρόσβεσης.

Συντονισμός και προσφορά βοήθειας στις πυροσβεστικές δυνάμεις

Στις 16 Ιουλίου, ο Ρουβίκωνας ετοιμάζεται να πάει κοντά στις Μυκήνες, όπου η φωτιά έχει καταστρέψει αμπελώνες, ελιές και πεύκα. Ο Άκης έχει 24 χρόνια εμπειρίας ως εθελοντής πυροσβέστης, ο Γιάννης έχει ασχοληθεί με την πυρόσβεση στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά, όταν φτάνουν, η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Επαγγελματίες πυροσβέστες, που έχουν αναπτυχθεί σε όλη την περιοχή με την υποστήριξη ελικοπτέρων και πυροσβεστικών αεροπλάνων, διασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση.

Ένας διοικητής της πυροσβεστικής ρωτάει τον Γιάννη πόσα λίτρα νερό τους έχουν απομείνει στις δεξαμενές και ζητάει μια ολόκληρη δεξαμενή, 700 λίτρα. Προτείνει στο άλλο όχημα να κατέβει έναν απότομο χωματόδρομο μέσα από αμπελώνες για να βοηθήσει άλλους αξιωματικούς βαθιά στην κοιλάδα. Αφού παρέχουν την απαιτούμενη βοήθεια, η ομάδα αποφασίζει να επιστρέψει στο σπίτι της. Δεν το γνωρίζουν ακόμα, αλλά η επόμενη μέρα θα είναι πολύ πιο δύσκολη.

Στις 17 Ιουλίου, μια τεράστια πυρκαγιά ξεσπά κοντά στην Επίδαυρο, 100 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Ο Γιάννης κατευθύνεται προς αυτήν με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα συμβούλευε η σύνεση. Καθ' οδόν δίνουν πληροφορίες για το μέγεθος της πυρκαγιάς και τις μοιράζονται μέσω ασυρμάτου με το άλλο τζιπ.

Η πυρκαγιά είναι εκτεταμένη, τρεις πυροσβέστες έχουν τραυματιστεί, 10 υδροπλάνα και 12 ελικόπτερα βρίσκονται στο σημείο, αλλά δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. Οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση για εθελοντές να έρθουν στην περιοχή.

«Μπλόκο» από την αστυνομία στα πυροσβεστικά του Ρουβίκωνα

Η αστυνομία καθιερώνει ελέγχους για να αποτρέψει την πρόσβαση μη εξουσιοδοτημένων ατόμων. Τα οχήματα του Ρουβίκωνα, εξοπλισμένα με σειρήνες και φώτα έκτακτης ανάγκης, περνούν χωρίς προβλήματα.

Στις 29 Ιουνίου, στην Πάρνηθα, η αστυνομία αναγνωρίζει τα μέλη του Ρουβίκωνα και τους εμποδίζει να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.  

Πρόκειται για μια αναφορά, το λιγότερο ντροπιαστική για την ελληνική πολιτεία, να εμποδίζει εκπαιδευμένους εθελοντές δασοπυροσβέστες να συνδράμουν σε κατάσβεση πυρκαγιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου