09 Αυγούστου 2024

Βέρμιο: Άλλο ένα πανέμορφο βουνό βορά της "πράσινης ανάπτυξης" και της αιολικής βιομηχανίας - Κινδυνεύει με ολική καταστροφή

anemogenitries aioliki energeia
© Dreamstime.com

Διαμαρτυρία ενάντια στην (αι)ολική καταστροφή του Βερμίου


Η «Αιολική Βερμίου» στην οποία είναι μέτοχος η αμερικανική πολυεθνική «Quantum Energy Partners», με τη στήριξη της κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας, προχωρά με εντατικούς ρυθμούς στην εγκατάσταση 59 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 315 MW στο Βέρμιο.

Σε αυτές πρέπει να συνυπολογιστούν και οι 41 ανεμογεννήτριες της ΤΕΡΝΑ που έχουν εγκατασταθεί ήδη από το 2018 στο Βέρμιο, μεταξύ Ζωοδόχου Πηγής και Ξηρολίβαδου, και άλλες 39 που έχουν λάβει ήδη άδεια παραγωγού.

Η «πράσινη ανάπτυξη» του Βερμίου δεν σταματά εδώ, αφού άδειες παραγωγού έχουν εξασφαλιστεί για εκατοντάδες μεγαβάτ φωτοβολταϊκών που έρχονται να καλύψουν περίπου 40.000 στρέμματα χορτολιβαδικών εκτάσεων. Την καταστροφή έρχονται να συμπληρώσουν μεγάλα συνοδά έργα και η κατασκευή ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης.

Αν υλοποιηθούν όλα αυτά τα σχέδια η καταστροφή του Βερμίου θα είναι ολική και πολύπλευρη. Ηδη έχουν κοπεί χιλιάδες δέντρα για τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων (έως και 77 χιλιόμετρα νέα οδοποιία στο βουνό).

Χιλιάδες τόνοι μπετόν και σίδερο πληγώνουν μόνιμα το βουνό, ένα μοναδικό βουνό με σπάνια βιοποικιλότητα, με 1.035 είδη χλωρίδας, από τα οποία τα 117 είναι ενδημικά της Βαλκανικής και τα 34 είναι ενδημικά της Ελλάδας, με 43 σπάνια βότανα με ευεργετικές και φαρμακευτικές ιδιότητες. Στη σπάνια πανίδα που φιλοξενεί περιλαμβάνονται η αρκούδα, ο λύκος, η αλεπού, η αγριόγατα, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, η νυχτερίδα, το αγριογούρουνο, το ζαρκάδι, το ελάφι, ο λαγός, ο λαγόγυρος και ο σκίουρος.

Με την εισβολή των συνολικά 139 ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών είναι ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης πηγών, κάτι που θα επιφέρει τεράστιες ζημιές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή και τη μελισσοκομία. Κι ακόμη, η αλλαγή του μικροκλίματος και η εξαφάνιση πολλών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η μόλυνση του εδάφους και του υπεδάφους από τις διαρροές των λιπαντικών, των αντιψυκτικών, από τα θαμμένα πτερύγια των ανεμογεννητριών, από τα ευγενή μέταλλα, τις σπάνιες γαίες και τα υαλονήματα.

«Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι σε αυτό το έγκλημα. Να κινητοποιηθούμε για να τους σταματήσουμε πριν να είναι αργά», προτρέπει η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «ΑΠΕ ΑΛΕΡΤ». Και καλεί σε κινητοποίηση και σε παρέμβαση διαμαρτυρίας τους κατοίκους, τους μαζικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αύριο Παρασκευή, στις 5.30 π.μ. στον δρόμο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

ΠΗΓΗ

- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θα βρείτε στο savegreekmountains

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου