12 Αυγούστου 2024

Η κυβέρνηση που προσφέρει στο λαό φτώχεια και δάκρυα και ψέμα!

Πηγή: © Neostrategy

Η δημόσια διαπόμπευση της βουλεύτριας Σοφία Βούλτεψη μετά τη ατάκα της σε τηλεοπτική εμφάνιση για  την ακρίβεια «οι άνθρωποι βρίσκουν διεξόδους, χωρίς να λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχει λύση, να πάνε στο χωριό ή στην ενδοχώρα», εξανάγκασε την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου να δώσει εξηγήσεις. Κι όπως πράττουν όλα τα κυβερνητικά στελέχη όταν ο φακός της δημοσιότητας τους εξεφτελίζει για τη νοοτροπία πατρικίου απέναντι στους πένητες ψηφοφόρους τους, δήλωσε πως τα λόγια της διαστρεβώθηκαν για λόγους προπαγάνδας…

Η… «λογική Βούλτεψη» όμως είναι αυτή τη στιγμή η κυρίαρχη αντίληψη αντιμετώπισης στην αυξανόμενη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, συνέχεια της πρότασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη «η μισή φέτα είναι φθηνή» ή του Κ. Σρέκα για το «μισό αρνί» και συμπληρώνει την  τακτική ενοχοποίησης των πολιτών. Οι πολίτες φταίνε που δεν επιλέγουν το χωριό τους για διακοπές αφού βλέπουν πως ακρίβαιναν τα νησιά, φταίνε γιατί δεν μειώνουν τις μερίδες φαγητού, φταίνε επειδή ανάβουν το κλιματιστικό.

Αυτή είναι κυρίως η επικοινωνιακή τακτική που υποστηρίζεται χωρίς αντίλογο στα μεγάλα μίντια, μεγενθύνεται από τα φερέφωνα υποστηρικτές της ΝΔ Μητσοτάκη που κατέχουν τα μικρόφωνα στα φιλικά της ΜΜΕ και πολλαπλασιάζεται στα κοινωνικά δίκτυα από τα εκατοντάδες πληρωμένα τρόλ.

Η κοινωνία φτωχοποείται αλλά «πέρα βρέχει»

Εν τω μεταξύ τα πραγματικά στοιχεία για τη διαρκώς διογκούμενη κοινωνική ανισότητα και τη συνεχιζόμενη χωρίς φραγμό φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, παρουσιάζονται αποκομμένα και χωρίς εξήγηση ή διασύνδεση μεταξύ τους.

Ας δούμε τα στοιχεία όπως βγήκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές του χρόνου τα οποία καταρρίπτουν το αναπτυξιακό success story της κυβέρνησης και μπορούν να εξηγήσουν την «αντίληψη Μαρίας Αντουανέτας» στις δημόσιες τοποθετήσεις του Κ. Μητσοτάκη και των κυβερνητικών στελεχών του.

  • Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξήθηκαν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το 2023. Το τράστ των πλοιοκτητών αλωνίζει ελεύθερο με τις ευλογίες της κυβέρνησης που δεν προτίθεται να λάβει κανένα απλύτως μέτρο για μείωση των τιμών. «Υπάρχουν οι προσφορές των εταιρειών», είναι η απάντηση της.
  • Τα τιμολόγια ρεύματος με ή χωρίς καμία αιτιολογία για το «χρηματιστήριο ενέργειας» και τα παιχνίδια τιμών σε μήνες ισχυρού καύσωνα, αυξήθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες από 50% έως και 65%. Μόνο τις τελευταίες δέκα ημέρες η τιμή χονδρικής αυξήθηκε κατά 200% με αποτελέσμα η αισχροκέρδια να ξεπεράσει τα όρια. Η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να παρέμβει, χαρίζοντας το ψίχουλο των μόνο 8 ευρώ επιδότηση στους λογαριασμούς των πληβείων.
  • Στα φάρμακα. Μέσα σε ελάχιστους μήνες συγκεκριμένα σκευάσματα, πολλά από αυτά για σοβαρές παθήσεις, αυξήθηκαν έως και 450%.
  • Στα προϊόντα πρώτης κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ δεν μπορεί να αποτυπωθεί κάποιο συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης, οι τιμές αλλάζουν κάθε εβδομάδα, ρωτήστε έναν υπάλληλο πως αλλάζουν οι περίφημοι κωδικοί στο ράφι κάθε Δευτέρα πρωί προσθέτοντας αύξηση 2,3 ή 8 λεπτά. Η τιμή του καφέ για παράδειγμα τον οποίο μας προτείνουν τα μπλε παπαγαλάκια στο Instagram να πίνουμε σπίτι και όχι έξω, έχει αυξηθεί κατά 80% μέσα σε ένα χρόνο.
  • Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πλέον σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού με βάση τα στοιχεία του 2023, βρίσκεται πάνω από το 26,1% του πληθυσμού της χώρας. Δηλαδή 2.658.400 άτομα είναι στα όρια της πείνας. Για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού η μόνη λύση επιβίωσης είναι τα επιδόματα επαιτείας, τα κάθε είδους pass με τα οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ ασκεί «κοινωνική πολιτική» τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Περισσότεροι από 1,3 πολίτες επιβιώνουν με επιδόματα, σημειώνει η ΕΛΣΤΑΤ.
  • Σε έρευνα της ΓΣΕΒΒΕ στις αρχές του έτους καταγράφεται πως ο μέσος μισθός για το 60% των νοικοκυριών της χώρας διαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, μόνο για τις πρώτες 19 ημέρες του μήνα.

Την ίδια περίοδο οι τράπεζες πιστοποιούν την «επιτυχή ανάπτυξη» της πολιτικής φτωχοποίησης με κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου για το πρώτο 3μηνο του 2024. Οι ολιγάρχες της ενέργειας οι οποίοι επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για τις επενδύσεις τους από το Ταμείο ανάκαμψης παρουσιάζουν το ίδιο 3μηνο κέρδη για τις εταιρείες τους άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Μόνο η ΔΕΗ ανακοίνωσε πρόσφατα καθαρά κέρδη 485 εκατ. ευρώ για το 2023!

Τα οικονομικά επιτελεία δηλώνουν χωρίς καμία σοβαρή αντίδραση πως το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 1 δισεκατ. πάνω από το στόχο. Αύξηση που φυσικά βασίζεται στην υπερφορολόγηση αλλά και τη συνεχιζόμενη ακρίβεια σε όλα τα είδη μαζικής κατανάλωσης.

Είναι ενδεικτικό πως το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως ενώ καταγράφεται μεγάλη «εισπραξιμότητα» στο φόρο εισοδήματος για το 2023, υπάρχει ανησυχία για το ρυθμό πληρωμών. Συνεπείς είναι μόνο  το 90% των επιχειρήσεων, ενώ ένα στα τέσσερα νοικοκυριά άφησε απλήρωτους τους φόρους ή πλήρωσε το ελάχιστο δυνατό ποσό. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος των πολιτών στην εφορία για το πεντάμηνο του έτους ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των πολιτών εξαφανίζονται

Το πλέον πρόσφατο στοιχείο με το οποίο πιστοποιείται η διογκούμενη πλέον φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με κίνδυνο η χώρα να ξεπεράσει ακόμη και τη Βουλγαρία, είναι τα στοιχεία από την πρόσφατη έκθεση Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Όπως ανακοινώθηκε 7 στους 10 αποταμιευτικούς λογαριασμούς έχουν λιγότερα από 1.000 ευρώ.

Οι Έλληνες δεν μπορούν πιά να «βάζουν λεφτά στην άκρη», αντιθέτως φαίνεται πως για τη συντριπτική πλειονότητα στεγνώνει η καβάτζα των προηγούμενων ετών. Όπως σημειώνει η παραπάνω έκθεση το 70% των καταθετών με τις ελάχιστες αποταμιεύσεις κατέχει το 1,3% των συνολικών καταθέσεων στις τράπεζες. Στο αντίποδα υπάρχει ένα 0,8% καταθετών που κατέχει το 42,5% του συνόλου των καταθέσεων. Είναι αυτοί που μπορούν και διακοπές στα νησιά να κάνουν και να φάνε, πιούν έξω από το σπίτι τους χωρίς το φόβο των υψηλών τιμολογιών στο ρεύμα!

Τις ίδιες μέρες οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας ανακοίνωσαν αύξηση καταθέσεων κατά 4,8 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2024! Και δεν υπάρχει καμία αντίφαση στα δυο παραπάνω στοιχεία.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ιδίων των τραπεζών οι αυξημένοι λογαριασμοί καταθέσεων προέρχονται κυρίως από εταιρικούς λογαριασμούς ή μεσαίων επιχειρήσεων. Και την ίδια στιγμή αυτές οι τράπεζες «ληστεύουν» με το νόμο τους πολίτες επιβάλλοντας διαφόρων ειδών προμήθειες και συνδρομές κάνοντας την φράση: «θα πληρώνεις και τον αέρα που αναπνέεις» επίκαιρη όσο ποτέ.

Και το ερώτημα που γεννάται είναι ένα: «Πρόκειται για κυβέρνηση τυφλών» ή κυβέρνηση αδίστακτων;

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου