14 Αυγούστου 2024

Καίνε το μέλλον μας, πώς αντιδράς;

pyrkagia penteli vrilissia patima
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πριν από τρεις εβδομάδες δημοσιεύτηκε έκθεση του Κέντρου Ερευνας Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Κρίσεων σχετικά με τις στάσεις και εμπειρίες του πληθυσμού της Αττικής για τις φυσικές καταστροφές: το 89,2% των ερωτηθέντων εκτιμούσαν πως είναι πολύ πιθανό να συμβεί μια φυσική καταστροφή στο άμεσο μέλλον.

Η πλειοψηφία (63,6%) ένιωθε έντονο φόβο σε αυτήν την προοπτική. Ηταν ο φόβος που γεννιέται από την έλλειψη εμπιστοσύνης στην κρατική και κυβερνητική αντιμετώπιση μιας επικείμενης –οιονεί προαναγγελθείσας– κρίσης.

Και η κρίση ήρθε. Μια αναμενόμενη δασική πυρκαγιά αρχικά μικρής έκτασης σε δύσκολες, αλλά όχι ακραίες, μετεωρολογικές συνθήκες έφτασε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να μπει στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας και να σπέρνει τον όλεθρο. Ο εφιάλτης δεν έχει τελειώσει στην καταστροφικότερη πυρκαγιά στην Αττική των τελευταίων τουλάχιστον 15 χρόνων.

«Στο μέτρο του δυνατού έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για να μας βρει το φετινό καλοκαίρι όσο πιο καλά προετοιμασμένους», έλεγε στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος εδώ και δύο μέρες αγνοείται. Για την ώρα, ένας καλοκουρδισμένος μηχανισμός μιντιακής και ιντερνετικής προπαγάνδας δουλεύει ασταμάτητα για να μας πείσει πως ήταν «θέλημα Θεού», κλιματικής αλλαγής, παρατεταμένης ξηρασίας, του φαινομένου της κηλίδωσης και του... στρατηγού Ανέμου.

Ακριβώς όπως έκανε το 2021 μετά την καταστροφή της Εύβοιας, όπως πέρσι με τις χειρότερες πυρκαγιές των τελευταίων δεκαετιών σε όλη τη χώρα και στον Εβρο. Ο αξύριστος Βασίλης Κικίλιας θα ξεχάσει για λίγο τα υπερσύγχρονα drones που θα μας έσωζαν και ο σκληρός περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς θα σηκώσει τα μανίκια.

Εχουν καταφέρει να καεί η Αττική 4 φορές μέσα σε 5 χρόνια. Διαθέτουν τα περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλη κυβέρνηση για δασοπυροπροστασία, έχουν τα περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, έχουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να διαθέσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αποφύγουν ακόμα μία καταστροφή που υποθηκεύει τις ζωές 4,5 εκατ. πολιτών.

Οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη κατέχουν μακράν το ρεκόρ των περισσότερων καμένων δασικών εκτάσεων ανά χρόνο σε όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Παραφράζοντας τον Τσόρτσιλ, η αλήθεια είναι πως «ποτέ τόσο λίγοι δεν κατέστρεψαν τόσα πολλά για τόσους πολλούς».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου